АЕЦ "Белене" май ще го бъде

Москва е обезпокоена от скъпия газ, който получава крайният потребител у нас
6 юли 2010 12:39,
385
АЕЦ "Белене" май ще го бъде
Бойко Борисов и Виктор Зубков определиха разговорите за енергийните проекти като конструктивни. Снимка: БГНЕС

Водят се активни разговори с Европейската комисия и със сръбския премиер за миноритарно участие в проекта АЕЦ „Белене“.

Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с първия вицепремиер на Русия Виктор Зубков.

Повече от час двамата обсъждаха бъдещето на съвместните енергийни проекти на София и Москва – АЕЦ „Белене“ и "Южен поток".

Борисов заяви, че се надява до септември да има резултат по всички задачи, които стоят пред финализирането на централата – привличане на европейски инвеститори, точна цена за след седем години (когато е пусковият срок), точен разчет за електроенергията и финансирането по етапи.

Премиерът отново заяви, че на мястото на централата сега има „един гьол“ и уточни, че Москва е запозната с този факт.

Още по темата
„С една дума, руската страна ме разбира много по-добре, отколкото нашите опоненти в България”, каза Борисов.

Виктор Зубков от своя страна заяви, че на срещата са постигнати много положителни резултати за АЕЦ „Белене“.

„Фактически може да се каже, че проектът е приключен – подготвени са документите за осъществяване на този проект“, коментира руският вицепремиер, който определи АЕЦ „Белене“ като „най-добре развитият проект в целия свят“. 

По думите му е постигната най-високата възможна сигурност на обекта.

По отношение на проекта за изграждането на газопровода „Южен поток” премиерът Бойко Борисов е получил уверение, че наличната инфраструктура, по която сега тече руски газ, ще се използва, без да се намалява капацитетът.

Сегашният транзит за Гърция и Турция ще остане по старите тръби, а двойното увеличение на капацитета на "Южен поток" ще отиде за Западна Европа.

По думите на Борисов печалбата за България от газопровода ще се удвои.

На днешната среща е обсъден и въпросът с цената на природния газ, по думите на Зубков той е поставен „абсолютно справедливо“.

Вицепремиерът заяви, че руската страна е обезпокоена от голямата разлика в цената газа на влизане в България и тази за крайните потребители.

До четвъртък ще бъде направена проверка откъде се получава разликата.

„Иначе може да се стигне до ситуация да постигнем нива на цени, които удовлетворяват страната, но това да не бъде почувствано от потребителите”, коментира Виктор Зубков.

Той ще докладва на премиера Владимир Путин за възможностите за корекция в цената, въпреки че тя вече е договорена до 2010-2011 година.

В четвъртък българска делегация ще отпътува за Москва, където се очаква да бъдат изчистени детайлите около „Южен поток“ и да бъде обсъден въпросът с цената на природния газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


385
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
357
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
kakvo haka tozi BOIKO varti syhe i nisto ne pravi da reshavat nai setne ste se stroi ili ne raboti s barzina na kostenyrka !NEKA NAPRAVI NESTO POLEZNO ZA BALGARIA !
356
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боже пази България от аец-белене.
355
0
 
4
 
! Отговори
Доктора преди 13 години
"Странджа, къде си да спреш инвазията на Руската Империя!!! "Не го търсете Странджата, защото сега го местят от 4-ти километър в Карлуково, с надеждата че там биха му помогнали.
354
0
 
2
 
! Отговори
Папата преди 13 години
"промяната у ББ на какво се дължи.....? "Това се нарича ВЪРТИКОЛНИЦА!Сигурно са се обадили "отгоре" и той събира краката.
353
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко, това твоето предпоследно мнение ли е или пред предпоследно?Ами ако утре ти се обадят "отгоре"?Или пък от едно посолство ...
352
0
 
5
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
Сигурен съм, че не те отвращавам повече отколкото ти мене! Руснаците не са ***! *** паради ги правиш ти по заповед на тези, на които се кланяш! Русия решава сама какво да прави, докато ти си загубил тази способност от времето на Симеон Велики! Искаш да си независим и горд, но си малък и жалък.Не знаеш как истинските нации са станали силни.С усукване и клюкарлък не става! А ти знаеш само това! За нищо не ставаш!
351
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пуснете 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй !
350
1
 
4
 
! Отговори
gruju преди 13 години
До 362, и с какво те отвращава човека? Че ти казва някои нелицеприятни истини? Като си толкова ербап *** ти и принуди руснаците да ни продават газ по евтино. Грешките сме си ги натрупали с годините, преоборудвахме ТЕЦ-овете да бачкат с газ, вместо с въглища и сега ревем, Ами иска ти се да можеш да се опънеш, но сега моркова е в Москва, не ни задължават да им купуваме газа, кеф ни африкански, кеф ни американски газ, но и тея искат пари мама му стара...
349
4
 
2
 
! Отговори
za 361 преди 13 години
Сигурно си възрастен човек, но ме отвращаваш...:(( не ти ли е идвало наум, че ако стоиш вечно в поза партер ще изкушиш и ''братушките ??!
348
2
 
11
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
БГ имаше ефтин нефт и газ 45 год. Сега трябва да плаща.Цената се определя от Газпром.Не може да бъдеш враждебен, а Русия да ти дава без пари.Възможно е Русия да продава на различни цени в други държави.Това не е твоя работа.Това е между Германия и Русия.Може Германия да е поела ангажимент да даде технологии на Русия.Никой не е длъжен да ти дава обяснения за това.Важното е че БГ не може да даде нищо,дори и домати! Всичко е обрулено от тези,които величаеш.БГ е нула!Плащай или гладувай и мръзни!
347
1
 
3
 
! Отговори
Тервел преди 13 години
При положение, че се окаже вярно твърдението за голямата разлика в цената на газа, който внасяме и след това разни фирми го разпределят до крайния потребител, да познаем на кого трябва да се сърдим. Май си остава вътрешен въпрос на племето.
346
6
 
1
 
! Отговори
za 358 преди 13 години
Русия ни работи по братски - газът за Германия е 140 долара, за нас 350!- Г-н Филипов, докога Русия ще ни продава най-скъпия газ в Европа?- Всеки си гледа сметката и интереса. Отивате да водите преговори и се борите за цена. Всички търговии, преговори, се водят на четири очи. Отиваш да преговаряш и какво друго да прави Русия, освен да те изработи! Защото Русия няма други големи източници на чужда валута освен енергийните ресурси, които изнася. Отиваш там и те гледат няма откъде да вземеш, освен от тях. Какво да те правят освен да те наведат и ... и така сме ние вече 20 и кусур години. Все си ни е вътре, нали?! Това е. И ни яздят. Аз още на времето възроптах (1997 г.), когато разбрах, че газът за България излиза 120 долара за 1000 кубика, а за турците - 57!
345
2
 
4
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
Ако е така, както го искаш, ще мреш от глад и студ! Според мен напълно заслужено! Истината е обаче, че всичко изброено ще се осъществи! Когато Русия се реши твърдо на нещо, тя го постига. Приятелите ти американците, ако нещо струва повече от колкото могат да платят за него се оттеглят.Много скъпо ще им излезе да се състезават с Русия за България.Затова БГ ще бъде близка повече с Русия, отколкото със запада.Време е да се преквалифицираш! Боко вече го направи!
344
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След като българският премиер и руският вицепремиер се учудиха във вторник на действащите отдавна цени, икономическият министър Трайков разпореди проверки.Цирк!
343
0
 
3
 
! Отговори
войник преди 13 години
Като в казармата -всяка заповед е предпоследна
342
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
както в казармата: Другари войници, проблема с банята е решен - баня няма да има!
341
3
 
1
 
! Отговори
za 353 преди 13 години
ako ne razbra - otyrvahme se ot trybata v moreto, aec-a niama da stane , niama pari, za potoka niama gaz..............
340
3
 
4
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
Странджа, къде си да спреш инвазията на Руската Империя!!!
339
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нито един инвеститор няма да дойде в България, ако ББ продължава по този начин:Никаква сигурност за какво и как да било - днес така, утре не знаем.Нито една успешна реформа.Никакво подобрение на живота на обикновеннити хора.
338
1
 
3
 
! Отговори
очакващ отговор преди 13 години
Преди време "не ни трябва един гьол" , сега - -до септември трябва да има резултат за инвеститори цени, пусков срок и т.н. Гледам и не вярвам на ушите си- промяната у ББ на какво се дължи.....?