Калфин ще бори бюрокрацията при легализирането на дипломи от ЕС

Държавната администрация налагала безсмислено сложна процедура
27 юли 2010 19:20,
22
Калфин ще бори бюрокрацията при легализирането на дипломи от ЕС
Снимка: БГНЕС

Евродепутатът Ивайло Калфин събира група за натиск, която да принуди правителството да отмени тромавата процедура за легализиране на дипломи от европейски университети.

Бившият външен министър призовава да бъдат бомбардирани с протестни писма премиера Бойко Борисов, министрите на образованието и на българите в чужбина, както и парламента и Европейската комисия.

Проблемът засяга хиляди българи, които са завършили висше образование в ЕС и искат да станат чиновници у нас. Те са принудени да плащат за заверка на дипломите си между 400 и 500 лв., за да могат да работят в държавната администрация. В същото време частният бизнес у нас не изисква подобна легализация.

Съществуващата в момента процедура предвижда събиране на редица допълнителни документи, уверения и справки, превод при заклет преводач и заверка във Външно министерство. След това висшистите трябва да чакат одобрение на специален съвет към образователното министерство. Проблемът засяга както бакалаврите и магистрите, така и докторантите, от които се изисква дори да преведат и резюмират докторските си дисертации.

В същото време поети от България ангажименти като член на ЕС предвиждат легализацията на дипломи от европейски университети да става автоматично. По силата на Директива № 89/48 на Съвета на ЕС, по която България е страна, наличието на редовна диплома е достатъчно за признаване на квалификацията.

„В ЕС има ясно законодателство, че завършилите европейски университет могат да ползват степента, по която са се дипломирали, без да има допълнителни условия. Европейските директиви, които трябва да се спазват и в България, постановяват, че университетите сами преценяват кога един студент е заслужил да има диплома. Няма какво да преценява българската администрация”, коментира Ивайло Калфин.

Освен това съществуващата процедура може да стане причина срещу България да бъде заведен иск пред Съда на Европейските общности в Люксембург за неприлагане на европейското законодателство. Осъдителната присъда ще означава глоба, която ще трябва да платят българските данъкоплатци, предупреждава депутатът на страницата си в интернет.

„В момент, когато Европейската комисия отправя непрекъснати упреци към България за недостатъчен административен капацитет, т.е. за това, че няма достатъчно квалифицирани и компетентни служители, които да провеждат европейските политики, да усвояват европейските фондове, правителството продължава да налага безсмислени ограничения пред младите професионалисти”, аргументира се Калфин.

По данни на ЮНЕСКО над 50 000 българи учат в чужбина. Най-голямата българска студентска колония е в Германия - около 10 000 души.  По информация на германските власти българите са втората по големина група чуждестранни студенти в страната след китайските.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
1
 
! Отговори
EL TURKO преди 13 години
Gn; kalfin iska da uredi detcata si i detcata na politicheskiya elit na hubavi mestenca s durjavna zaplata!!! smyatam che, zavurshilite v stranstvo da ne sa priviligirovani spryamo tezi, koito zavurshvat v rodinata si!! dori, studentite v Bulgariya tryabva da se polzvat s predimstvo , pred tezi, koito sa zavurshili navun!!! Inak, Bulgariya shte zagubi talantlivite mladi hora!!
24
0
 
3
 
! Отговори
Я виж ти! преди 13 години
Сериозно? Евала, Клафин и БСП. Поредното догонващо действие на политиците, вместо изпреварващо. Аз си легализирах дипломите преди година след 3 месеца ходене по мъките. Симпатизирам на БСП, ама това е смешно. В подготовката за предизборна кампания, всеки - в този случай БСП - всеки иска да събира точки. Защо не се захвахте с този проблем 4 години, като бяхМЕ на власт или тези 2 години в опозиция, а чак сега, като се разчу и предстоят избори. СМЕШНО.
23
0
 
1
 
! Отговори
imam p@@ka преди 13 години
i balkona za kvo mi e i pushka...
22
1
 
2
 
! Отговори
Boroka преди 13 години
Toq jiv li e
21
3
 
1
 
! Отговори
а ? преди 13 години
А осем години за какво се бори бе ? Червено гомно ***
20
1
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
golemi ste mizernici depytatite ,
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
koyste da roboti bg be tipinar ili pik da u4i
18
2
 
2
 
! Отговори
Bich преди 13 години
***...
17
1
 
1
 
! Отговори
macoika преди 13 години
moq sin u4i dve godini v 4eshko u4ilishte.beshe v osmi klas,naexa mu 4astna u4itelka,bez da durji nikakvi izpiti mina v po goren klas.no doide krizata i as bqx sukratena ot rabota.togava se vurna v bg.ne mu priznaxa dve godini ot 4eshkoto obrazovanie,paradoks no e fakt.
16
1
 
6
 
! Отговори
БезЕмоции преди 13 години
Съгласно цитираната директива става дума за признаване на всички дипломи, издадени от висши училища в ЕС във всички страни от ЕС. Естествено за да признават автоматично нашите дипроми в другите страни и у нас трябва да признаваме автоматично техните дипломи. Тезата за "нашите" и "вашите" деца имаше смисъл преди 20 години. От автоматично признаване сега се нуждаят точно новите деца, които нито са чували, нито са ползвали привилегии освен висок успех и готовност да се учат по европейски
15
8
 
4
 
! Отговори
azz преди 13 години
Умните деца на много богати бългали учиха в чужбина (нашите са *** и учат в България).Сега трябва да се върнат и да ни управляват! И дори да не им се създават никакви пречки за заемане на ключови длъжности!!!
14
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател001 преди 13 години
Процедурата е тегоба, но за това са виновни не сегашните управници, а всички преди тях. Не е лесна и обратната процедура - завършил в Б-я да се оправи в ЕС. Питайте чиновниците на ЕС защо те мотат когато кандидатстваш за работа в администрацията на Съюза. Ивайло ми изглежда много смешен, когото гълчи българите, а сервилничи и се кърши като елеве през "европейците".
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нааагли, БСП, НДСВ, Костов и компания :)
12
1
 
10
 
! Отговори
Антон преди 13 години
Външен министър беше и не се замисли за улесняване на завършилите в чужбина, а сега взе да мисли, че и плаши с глоби, които щели да излизат от джоба на българския данъкоплатец. Като крадоха толкова години от чий джоб излизаше бе? Тогава не ги говореше тия. Трябва да има категоризация на специалностите, за които да се изисква легализиране на дипломата по дългата процедура. Както каза човека от 13 коментар, не може да си завършил право в Германия и да идваш да практикуваш в БГ без легализация.
11
2
 
8
 
! Отговори
YO преди 13 години
*** Калфин единственото което прави е да козирува на червената бюрокрация БКП/БСП.
10
0
 
8
 
! Отговори
ошашавен преди 13 години
А тия кво? Няма ли да ни признаят дипломите, дето завършихме ВУЗ-ове тука, в университети, които не признават за лигитимни? Нека преподавателите да ни върнат парите, а тези държавни чиновници, които разрешиха на такива ВУЗ-ове да преподават, да платят обезщетение, с лихва на всеки от нас, дето е учил, а са го прекарали, тия тарикати! Що хотели настроиха, що мерцедеси купиха, що мацки гониха, а ние само зубкахме и накрай - нищоооооо? Слепи ли бяхме, че на изборите, все след вас търчахме?
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Zavar6va6 v Germania pravo, re6ava6 da se varne6 v BG, podava6 molba za priznavane na diplomata i niakakva expertna komisia ti kazva, 4e triabva da vzeme6 o6te 8 izpiti, za6toto razbira6 li pravoto v BG e bilo po kopleksno.....
8
0
 
7
 
! Отговори
Баща преди 13 години
Незнам за вишистите, но моя син е завършил втори клас в чужбина и сега вече сме решили да се върнем в бг, но толкова много бюрокрация за да го запиша тук на училище, че свят ми се завива. Най накрая може и да се откажа от идеята да остана в бг.
7
0
 
14
 
! Отговори
асан преди 13 години
Всички говорят за съкращения на чиновниците а те искали сега да започват работа.Като са толкова умни защо не се захванат с бизнес.Държавата за да съществува се нуждае от производство и износ, не от юпита които да се върнат и станат чиновници и да цоцат наготово от бюджета.
6
1
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 13 години
Супер неграмотен си пишеш колкото да си губиш времето понеже няма с какво смислено да го запълваш.А тоя другар ,като беше на власт защо не промени законите?