ГЕРБ върна окончателно платения бакалавър във ВУЗ-а

Важи за кандидатствали, участвали в класирането, но неприети
29 юли 2010 12:47,
84
ГЕРБ върна окончателно платения бакалавър във ВУЗ-а
Снимка: БГНЕС

Ще има и платено обучение в образователно-квалификационна степен "бакалавър", реши парламентът, който прие на второ четене промени в Закона за висшето образование.

Измененията са внесени от ГЕРБерката Галина Банковска и група народни представители.

Депутатите гласуваха висшите училища да имат право да извършват обучение срещу заплащане в образователно-квалификационна степен "бакалавър" и "магистър" по специалности, които са получили при програмната акредитация оценка "много добра".

Изискването е висшите училища да имат също оценка добра или много добра при институционална акредитация.

Броят на студентите платено обучение не може да надхвърля 5% от определения капацитет на съответното професионално направление или капацитет на съответната специалност от регулираните професии.

За учебната 2010–2011 обучението ще се извършва по решение на Академичния съвет на съответното висше училище, в рамките на съответния свободен капацитет, за тези, които са кандидатствали във висшето училище, участвали са в класирането, но не са приети за редовни студенти.

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
4
 
! Отговори
тя преди 13 години
Пази Боже сляпо да прогледа!
23
3
 
2
 
! Отговори
уни преди 13 години
Мисля, че малко грешно разсъждават някои. Квотата за платените пише, че ще е най-много 5% Да си направим една проста сметка-за една специалност, за която има квота 120 души, платените ще са 6. Останалите 114 си влизат по нормален ред. Е толкова ли е фрапантна ситуацията? Сега и без това със среден резултат на изпитите се влиза почти във всяка специалност, като стане платено конкуренцията просто ще се засили леко, но нищо повече.
22
0
 
1
 
! Отговори
Но ... преди 13 години
Да но зависи също и колко е заплащането, допълнителните пакети и т.н., ако търсиш хора за 500лв едва ли ще намериш читав.Най-лесното решение е да се въведе минимална заплата за дадената професия както и изискванията да са по строги. Не е нормално примерно да търсиш хора до 25 години с 10 години стаж и 2 висши.Хората добре са си го направили в други страни и стажуването за да си намериш работа след висше е почти задължително.
21
1
 
4
 
! Отговори
^^ преди 13 години
*** - къде е тоя цял Свят?? Една държава ми кажи, където има такова разделение на "държавна поръчка" и "платено"?
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Kolko udobno!Nali trqbva da ''uchat''ligavite nekadarnizi na hora s vlast i pari.Nqma znachenie,dali mogat da sastavqt izrechenie.Utre she ni upravlqvat hora bez vsqkakav intelekt i znaniq-qki fizicheski i slabi umstveno.Motivaziqta mladite da uchat stava ravna na nula.Tova e zelta-prostiq lesno se upravlqva.Da jiveqt blestqshite umove,predlojili porednata tapotiq.DEGRADAZIQ otkadeto i da poglednesh.
19
3
 
9
 
! Отговори
Мислете бе! преди 13 години
В цял свят платено образование получават тези, които не успяват да влезнат държавна поръчка... Идеята е парите, които университетът получава от тях да служат за осигуряване на по-добра база за наистина добрите студенти. Не случайно в Германия от випуск 120 човека завършват 30, но всички плащат докато осъзнаят, че висшето не е за всеки... Така трябва да стане и тук!
18
0
 
5
 
! Отговори
1818 преди 13 години
въведе ли се това ... край! тежко им на учениците, които сега ще кандидатстват... по-този начин единствено ще се засили корупцията във вузовете иии ще стане по-открита...
17
0
 
7
 
! Отговори
... преди 13 години
Какви препоръки ...?!? Набутвал съм се най-много когато съм наемал хора с добри препоръки. Останах с впечатлението, че в България работодателите дават добри препоръки само на тези служители от които искат да се отърват. Вече не наемам и такива завършили платено висше. Повечето от тях не могат да си попълнят молбата за работа без груби правописни грешки...
16
1
 
14
 
! Отговори
ммм преди 13 години
според вас нормално ли е за продавач/ка в еди какъв си магазин да се изисква висше образование? къде го има това по света?учете висше за да работите като обслужващ персонал, утре тук и за чистачка ще се иска висше, а сигурно и западен език
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ахахахах, че то и до сега си беше така. Оле тия не са добре.
14
1
 
2
 
! Отговори
Galin преди 13 години
Ти, Цецко, колко висши си завършил навън? Да не мислиш, че тук е много по-различно? Само дето не е под масата... Имаш препоръки - имаш по-голям шанс за работа. Нямаш препоръки - нареждаш се след тези, които имат
13
6
 
5
 
! Отговори
oxbridge преди 13 години
Izvinqaite za latinicata.Dobre se pravi poveche hora da vlizat da uchat visshe obrazovanie. Syshto taka e dobre i che kandidatstudentskite izpiti postepenno se premahvat. Ochakvano, tova e i v razrez sys vijdaniqta koito imame ot mnogo otdavna, no se chudq kyde sa polojitelno nastroenite hora i komentari.
12
9
 
3
 
! Отговори
Името преди 13 години
Предлагам блокаж на ВУЗовете. И без това никой нищо не научава там, а само се хранят група за съжаление определено сексуално задоволени дърти латентни хомосексуалисти които го слагат на млади колежки само за престиж. Просто след 12ти клас се заемате с някаква псевдо дейност и чакаме всички *** които още живеят с идеята, че от висшето образование има смисъл и следователно го изискват, да умрат (надживяваме ги) после си правим каквото си искаме. Проваляме се, изчезваме като етнос и Мангалан
11
5
 
27
 
! Отговори
атомен физик преди 13 години
Платеното обучение е генератор на некадърни кадри по силата на самата си същност. Точка!
10
8
 
11
 
! Отговори
smartguy преди 13 години
Не забравяйте, че все пак тези които си плащат по 1600 лв на година, най-вероятно ще са по-мотивирани да получат възвращаемост от инвестицията си, от тези които си казват "е какво толкова..... нали семестара ми е 100-200 лв....."Разбира се тук не визирам галените дечица дето мама и тате плащат абсолютно всичко...... даже наркотиците и дискотеките ;)
9
10
 
27
 
! Отговори
цецо преди 13 години
няма смисъл да се учи висше днес в българия, защото просто няма реализация, страната няма икономика и индустрия, каквото и да учиш няма къде да работиш, винаги ще има някой връзкар некадърник който ще назначат пред теб, нищо не се е променило, комунизма още си действа тука, ако нямаш връзки загиваш, няма оправия, докато на запад не е така...
8
17
 
5
 
! Отговори
серГЕЙ Станишев преди 13 години
Браво на ГЕРБ!
7
1
 
14
 
! Отговори
az преди 13 години
sprete s tova vsi4ki s diploma za viswe obrazovanie!!!!
6
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нормално, иначе младите герберчета нямат никакъв шанс :)
5
1
 
12
 
! Отговори
Хамлет преди 13 години
Определено в Дания има нещо гнило!