Червени младежи вещаят смърт за българското кисело мляко

Новият БДС изменял рецептата, правел го по-сладко и по-трайно
17 авг 2010 16:14,
203
Червени младежи вещаят смърт за българското кисело мляко
Явор Гечев Снимка: БГНЕС

Българското кисело мляко ще бъде убито, алармираха от младежкото обединение на БСП.

Разработеният проект за държавен стандарт за родното кисело мляко изменя рецептата за него, прави го по-сладко и по-трайно и допуска влагането на сухо мляко, категорични са червените.

Председателят на младежката организация на социалистите Явор Гечев отбеляза, че държавният стандарт от 1982 г. е автентичен и не бива да се отменя от новия.

Още по темата
15 юли 2010 14:50
74
В стария стандарт е заложено киселото мляко да се приготвя само от прясно мляко и закваска – две млечнокисели бактерии – лактобациликус булгарикус, която дава киселия вкус, и стрептококус термофилус, т.нар. сладка бактерия.

В стария стандарт съотношението на двете бактерии е 1:2 през зимата и 1:4 през лятото, а в новия скача до 1:10 в полза на сладката бактерия. Така според стария стандарт трайността на киселото мляко е само 3 до 5 дни, а според сега разработените критерии – до 20 дни.

"След този стандарт автентичният вкус на киселото мляко може би ще го има само някъде в Япония", прогнозира Гечев.

Новият стандарт позволявал и вкарването на сухо мляко. Социалистите се опасяват, че ще ядем фуражно сухо мляко, което се внася на ниски цени в страната. Обезмасленото сухо мляко на Запад се използва и за фуражи и няма гаранция дали няма да го ядем в киселото мляко, и то стандартизирано, посочи Гечев.

"Предлагаме на министър Мирослав Найденов този стандарт да си го кръсти „Стара гора“, „Стара планина“ или просто „Шменти капели“, допълни той.

Червените младежи искат и оставката на шефката на фонд „Земеделие“ Калина Илиева.

"Тя няма капка експертен капацитет. Колкото по-бързо се махне, толкова по-добре. Освен това дипломата й не отговаря на заеманата от нея длъжност", аргументира се Явор Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още по темата: стандарткисело мляко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прави са............едно време по мандрите дядовците им какъв кашкавал крадяха ,ехееее.................а сега хем си плащат , хем не е качествен
157
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Знаете ли какво е кибуц? Автономна кооперация. Взели са идеята от България. При евреите работи, при нас, не. Но при нас е работила също. Да направиш от пустинята, градина трябва да си вложил много труд. А ние правим от градината пустиня, че и се гордеем с това.
156
4
 
6
 
! Отговори
Калин преди 13 години
еднозначно е, когато слагаха вода в млякото ..търпяхме.. кренвиршите от месо са мит при *** .. дори и когато ги има веднъж в годината.. за популацията де!
155
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прав си е Божидар Димитров, "***"народ сте си това форумците. За вас кое е по-важно, качеството на млякото, което ядат децата ви и вие или историята на БСП.
154
2
 
3
 
! Отговори
Калин преди 13 години
калпав ли е материала, конструкцията е слаба :)
153
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Както се казваше в една книга - не може да има първа прясност , втора прясност: продуктът или е пресен или не е. И сега с млякото - или е мляко или не е.След като в киселото мляко няма мляко - какво има? Никой не знае със сигурност, освен производителя.А защо в млякото няма мляко? Защото няма суровина, т.е. няма сурово прясно мляко. А защо няма? Защото изкупната цена е безумно ниска, условията за отглеждане на животни са лоши и държавата пет пари не дава за състоянието и развитието на отрасъ
152
0
 
12
 
! Отговори
shrek преди 13 години
Дреме ми на к...а дали са червени, сини или зелени младежи. Човек сам трябва да отсява плявата, а тук виждам много истина. Вчера жена ми попиля 5 кг домашно мляко, заради скапана закваска направена с купешко кисело мляко. Нека всеки сам си направи изводите.
151
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Явно изобщо си нямаш понятие от БДС за киселото мляко.Когато човек изказва някой мнение е хубаво да се образова поне малко.Иначе показваш колко си бос и не разбираш това което коментираш.С лозунги не се прави нито кисело мляко,нито сирене.Досега БДС не е отменян и министъра ако искаше да свърши нещо полезно бе да ги под пука с проверки и да ги скъса от глоби,а сега по този начин просто узаконява *** които ядем с ваша помощ.
150
1
 
0
 
! Отговори
муспи преди 13 години
Имам банки, имам банки, имам банки, имам банки, имам банки. - посткомунистически фолклор.
149
1
 
2
 
! Отговори
продължение преди 13 години
Болните са в " свободен час"!
148
5
 
9
 
! Отговори
Цеко преди 13 години
Червени младежи с поредните брътвежи....те определено са за затваряне в психиатрична клиника. Безполезна ***.
147
5
 
8
 
! Отговори
за 162 преди 13 години
мандри обираха дядовците им, тези лапат окраденото от нас за 65 години
146
6
 
1
 
! Отговори
1111 преди 13 години
komunistite za ko sa vinovni zastoto jivyahme kato horata li,s BB ko stana toy ograbi vsicko de sa pensiyite de sa zaplatite ,naistina ste GLUPAVI BILGARI siban narod......?
145
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТЕЗИ ПЪК,ГОНЯТ ПО СЛАБОУМИЕ ПО-ГОЛЕМИТЕ СИ БАТКОВЦИ!
144
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами научете се да си го квасите в къщи ! Знаете ли "колко е сложно" !? Ама комунистчетата и това не могат да правят, а само се чудят по кого да лаят - като куче, на което са казали " дръж ". За това не ти трябва да си много кадърен ! Важното е да си в "правилната партия".
143
6
 
3
 
! Отговори
АБЕ, КОКО.... преди 13 години
ТИ И СЕГА СИ В ЕВРОПА......АМА ИМА ЕДНА МАЛКА ПОДРОБНОСТ:...ТИ СИ "***" НА ЕВРОПА!ТАКА ,ЧЕ.....МОЖЕ ДА СИ ГОРД!ТАКА ,ЩЕ БЪДЕ И С МЛЯКОТО И СИРЕНЕТО:....МОЖЕ ДА СА ОТ ТЕБЕШИР, АМА СА ПРАВЕНИ ПО СТАНДАРТ......И ТО БЪЛГАРСКИ,"СТАРО-ПЛАНИНСКИ"!ШЕ СИ ГО РУЧАШ, КАТО ПО-РАНО И......ШЕ СИ ТРАЕШ!!!!НАЛИ СИ У СОФИЯ????!ТОВА Е ВАЖНОТО!
142
3
 
10
 
! Отговори
към Явор Гечев преди 13 години
*** мръсен! Дано четеш това, за да ти кажа, че си КОМУНИСТИЧЕСКИ *** и комунистическите ви манипулации нямат никакъв шанс да успеят. Пробвайте да оберете някоя мандра по-добре !!!
141
1
 
6
 
! Отговори
коко преди 13 години
Абе хора, нали , до сега ядяхме официално - краве сирене- краве кисело мляко- кашкавал от краве мляко и т.н. За тези храни плащахме по цени, за мляко, ама мляко нямаше и сега, ако в тези продукти се използва мляко, цената на крайният продукт остава същата. Фиирмите продавали тези сурогати, до сега са длъжни, на потребителите. Въпросът е - какво, да правим с досегашните мошенници?
140
2
 
2
 
! Отговори
ЗА 153 ,156.... преди 13 години
КОГАТО СТАНДАРТА ТЕ НАХРАНИ КАЧЕСТВЕНО ......МИ СЕ ОБАДИ!!!АЗ........" ПАК СЪМ ТУКА", ВЪПРЕКИ ЧЕ НЕ СЪМ КОМУНИСТЧЕ!!!!!КАКВО ДА СЕ ПРАВИ,КАТО СЪМ СИ *** ФАШАГА????!ХА,ХА,ХАУУУУУ.....!!!..... И НИЕ СМЕ ТУКА!!!!.
139
0
 
8
 
! Отговори
х преди 13 години
А бе тоя червен *** не беше ли за известно време на идеологическа обработка в Северна Корея?