Скандал с пистата за "Формула 1" у нас

Фирмата от Абу Даби: Не сме държавни, нито шейхове
3 сеп 2010 09:44,
368
Скандал с пистата за "Формула 1" у нас
Срещата на Борисов, Румен Петков и Мохамед Абдул Жалил ал Блюки Снимка: БГНЕС

Амбицията да се изгради на всяка цена писта за "Формула 1" на терена на бившето военно летище в с. Доброславци забърка кабинета в грандиозен скандал. Набедената за инвеститор в проекта фирма Emirates Associated Business Group (ЕАBG) обяви, че няма никакво намерение да влага пари в подобно начинание и е толкова разочарована от изопачаването на информацията от страна на българските власти, че няма да инвестира изобщо в България, пише в. „Сега“.

В безпрецедентно остро писмо, изпратено в отговор на запитване на изданието, изпълнителният директор на ЕАBG Раид Абу Худра заявява, че фирмата никога не се е сблъсквала с подобен непрофесионализъм.

"EABG бе поканена чрез посредник от офиса на министър-председателя да обсъдим възможността за участие в проекта за "Формула 1". Ние споделихме пред посредника, че EABG няма да бъде заинтересована, но той спомена, че така ще се открие шанс и за други инвестиции, а проектът за "Формула 1" е добра възможност, защото по него е свършена много работа. Ние бяхме в региона и решихме да се отбием за един ден и да проверим за какво става въпрос", обяснява в писмото изпълнителният директор Раид Абу Худра.

Свършеното по проекта, който според родните институции е в напреднала фаза, не е впечатлило инвеститорите, става ясно от писмото.

Чашата преляла след представянето на фирмата в официалните прессъобщения на Министерския съвет и на Министерството на икономиката като държавна вместо частна, а собственикът Мохамед Абдул Жалил ал Блюки – като шейх вместо като бизнесмен от уважавана фамилия.

"Ние не сме шейхове, не сме държавна компания и на няколко пъти подчертахме това. Шокирани сме от начина, по който бе представена темата, и веднага след връщането ни настояхме за официално опровержение. Бе ни обещано, че от офиса на министър-председателя ще бъде пратено съобщение, което да отрече тези новини, защото са фалшиви.

Никога не сме се сблъсквали с толкова непрофесионализъм в правенето на бизнес. Отношението към нас ни разочарова и унищожи шансовете за какъвто и да е бизнес в България. Ще се постараем да посъветваме партньорите и колегите си същото", заключава Худра в писмото.

Още по темата

Премиерът Бойко Борисов не бе изненадан от новината за недоволството на арабите, но препрати към Румен Петков и шефа на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов. "Приех представителите на фирмата по изричното настояване на депутата Румен Петков и председателя на федерацията, които твърдяха, че са намерили инвеститор за проект. Който и депутат да бе поискал подобна среща, бих се съгласил. Питайте тях защо собственикът бе представен като шейх, а фирмата – като държавна", коментира Борисов.

Той допълни, че няма намерение да се извинява, защото няма вина за некоректното представяне на бизнесмените.

Въпреки недоволството на фирмата шефът на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов продължава да твърди, че "шейхът" на Абу Даби е поел сериозен ангажимент, пише още вестникът. "Единият е баровецът. Емир ли е, не е ли, не го знам. Всичките му синове са шейхове. Ал Блюки е син на президента на Абу Даби!", отсече Николов. "На премиера не съм му ги обяснявал тия работи, защото и аз много не ги знаех", призна той.

Румен Петков не е открит за коментар.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още по темата: пистаскандалФормула 1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
9
 
31
 
! Отговори
dedo преди 13 години
"На премиера не съм му ги обяснявал тия работи, защото и аз много не ги знаех", призна той.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------Това е типичен пример за "управлението" на 3-ната коалиция.........Мега-корумпираност, изключителна наглост и брутална некадърност........
18
0
 
32
 
! Отговори
Ханът преди 13 години
По принцип за мен това си беше само една мечта.Вижте в Истанбул как запада формулата, при наличието на 15мил.жители.Никакъв интерес.Трибуните празни.Иначе не е лошо и ние да сме в сем.на формула 1,но мисля че нямаме шанс.
17
4
 
33
 
! Отговори
. преди 13 години
каквато и да е истината,Борисов не може да се оправдае ,че тия пичове са му били представени като шейхове....Той преводачи няма ли ,уста няма ли да пита какви са що са..... ? смешна работа просто ,много изцепки .......
16
0
 
6
 
! Отговори
borokaro преди 13 години
Супер - браво -добре казанооо
15
5
 
5
 
! Отговори
realist преди 13 години
arabite sa gord narod - kazi im ago, da im e drago, no s tjah nebih pravil biznes kakto obra6tat korana na opaki, taka i kazanoto i dogovorite
14
4
 
34
 
! Отговори
Тъй, тъй ... преди 13 години
Ауууу, как мирише!Богдан Николов и Р. Петк. са ясни.Но и Мухобойко да не се оправдава като ученичка. Както и Трайчо.Прессъобщенията на МС и Министерството на икономиката вярно, че не те са ги писали, но те, главно Боко, насадиха този стил "шменти-капели".Това писъмце, заедно с наскоро изтеклата стенограма за връткането на едни 200 млн. евро по фонда Джереми от БНБ до Люксембург и обратно и отчитането им като усвоена евроинвестиция са ярки примери за дебилното фарфаронство на Боко и другарЕ
13
8
 
72
 
! Отговори
Расъл у Расник преди 13 години
"Ние не сме шейхове, не сме държавна компания..." Няма не сме, Бойко щом е казал - значи вече сте. Честито на шейховете...и да почерпите.
12
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Румен *** не е открит за коментар.
11
5
 
55
 
! Отговори
borokaro преди 13 години
Ебасииии и държавата сме - лелеееееееееееееееее - ужас - обаче бат ви Бойко не е виновен - а като размисли човек виновен е Станишев .... ужас ужас ужас
10
19
 
32
 
! Отговори
Един преди 13 години
Е като не искат да инвестират живи и здрави да са. Обидени араби - аман.
9
8
 
85
 
! Отговори
pitankata преди 13 години
Май не са компютри а компоти и няма да ги изнасяме а ще ги внасяме .. ХА ХА ХА..Лелее единственият ми живот тук на Земята а да се родя българин ! ЖИВЕЯ В *** ВИЦ ХА ХА ХА
8
37
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
поредно доказателство че комунистите и мисулманите са най-жалките подобия на хората
7
3
 
23
 
! Отговори
Baceto 6e vi nadupi преди 13 години
HAHAHAHAhahahahhaa bahti sme6nicite.......abi4eeeee
6
19
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тиквата е толкова ***, че дори не е проверил с кого разговаря. Не искам да го гледам повече този шут!
5
21
 
35
 
! Отговори
2 преди 13 години
Bat Boyko pak se izloji, no kakto kazva narodnata pogovorka ,birzata kucka slepi gi rajda,vsickata im rabota na gerb e takava , a naroda im povyarva na poslednite izbori ,da no na sledvastite da ne sme tolkova naivni.
4
26
 
62
 
! Отговори
Икебана преди 13 години
Такава му е цялата политика на правителството. С евтин популизъм лъже повечето хора!
3
6
 
76
 
! Отговори
Чичо от село преди 13 години
Хайде Цецо, ти си на ход! Операция "Шейховете" продължава...
2
10
 
56
 
! Отговори
Аспарух преди 13 години
Въпросът дами и господа е "Кой ми ака в гащите?!?!"
1
18
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
явно до каквото и да се докосне румен *** увяхва на мига