Първанов скочи срещу "менторския" тон за ромите

"Изгонването на ромите се разминава с европейските ценности"
15 сеп 2010 16:08,
344
Първанов скочи срещу "менторския" тон за ромите
Снимка: БГНЕС

Действията спрямо българските и румънските роми се разминават с европейските ценности, които са установени много преди страната ни да бъде приета в Европейския съюз, смята президентът Георги Първанов.

Това, което стана с изгонването на българските и румънските роми от Франция, не е добър европейски тон, заяви в Борован държавният глава. 

„Ако има хора, нарушили закона, този факт трябва да стане публично известен, включително и на българските власти, но не бива да се вменява вина, особено на етнически принцип, коментира президентът.

Той изрази несъгласие с "менторския тон" на посланици на други държави по така наречения ромски въпрос у нас.

Още по темата

„Ако аз показвам някаква нервност в случая, то е защото изказването на френския посланик ми прозвуча менторски. Ние добре си знаем проблемите, свързани с ромския въпрос. Правителства наред, в това число и сегашното, полагат не малко усилия, за да намерят реалната социална и образователна интеграция на ромите, изтъкна държавният глава.

Проблемът е натрупван с години, не може с един замах да бъде решен и сигурно ще бъдат необходими години. С назидателен тон, особено от посланиците, този проблем няма да се реши, по-скоро се създава напрежение",  категоричен е Първанов. 
 

Той коментира и изказванията, които си разменят с премиера Бойко Борисов. 

„С премиера нямам само задочен разговор, ние се виждаме периодично, говорим си. Но вие нали не искате да има скрита, тайна политика, особено когато става дума за принципи, когато става дума за управленска политика, която засяга хората. Всичко това, което аз имам като аргументи или като мотивация, има министър-председателят – трябва да е на масата, трябва да е публична. Вие ще прецените кое е най-доброто решение. Това е конструктивно напрежение, в най-добрия смисъл на думата. Когато има нужда от консолидация, ние го правим", подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
301
1
 
3
 
! Отговори
БЕЛЕНЕЦ преди 13 години
Мале, на тоя от последните комунисти Борован ли му остана. И той и другите - в Колима!
300
1
 
5
 
! Отговори
бОРМАН преди 13 години
бА ,ТОЯ *** ЗАМЯЗА НА МОЯ ШЕФ. тУРЕТЕ МУ ЕДНИ МУСТАЧКИ А ЛА хИТЛЕР. кВО СЕ ДЕРЕ , ТРЕТИ МАНДАТ НЯМА. НИ *** ,НИ ТУРЦИ МОГАТ ДА ГО ПОДКРЕПЪТ, ОСВЕН ДА ГО Е..Т
299
1
 
2
 
! Отговори
Yordanov преди 13 години
Тои изобщо целия му образ е симулиран
298
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз не помня Първанов д ги е правил тия неща. Напротив.Спомням си, че Костов играеше мръсни игрички и също не искаше НАТО.
297
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво само говорите "Агент Гоце бил такъв"?Вашите бащи и дядовци, та дори и някои от вас все едно не са били агенти?!ДС е структура наподобяваща ЩАЗИ. Почти всеки 4-ти българин е бил доносник.И вие сте от онези мърлячи, които в политиката се преобръщат като фурнаджийска лопата в зависимост от това кой е на власт днес!!!Днес бил червен, утре е тъмно син! Само гледат къде са парите и отиват там!А кой беше по-подходящ от т.нар. от вас Гоце?
296
3
 
9
 
! Отговори
Марко Стефанов преди 13 години
Агент Гоце Първанов е компроментиран тип, все ми едно, или дреме ми какво е мнението му по повод *** въпрос.
295
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
напълно съм солидарен с тебе
294
2
 
9
 
! Отговори
bb преди 13 години
Гоце скочи срещу френския посланик ... в Борован. Голям смях! Това е все едно аз да скоча срещу Обама в Главан. Малко по-достойно щеше да е ако го беше направил в Париж, Лондон и т.н. Ама той е свикнал да скача и говори най-вече в явочни квартири. Този е мазен демагог.
293
3
 
2
 
! Отговори
рамон преди 13 години
прав си човече така се става никои не иска етнически конфликт. заяото това е стара рана.
292
1
 
4
 
! Отговори
LARRY преди 13 години
Прав си е Георето.Някакъв си френски посланник не може да ни казва какво да правим,на нас са ни ясни тия неща.Да не ги засилим с фадромките барабар с катуна и дам и ги метнем на Шан зелизето пък тогава ще ги питам колко министри ще им трябват.Да *** и префърцунените ви французи
291
1
 
4
 
! Отговори
европеец преди 13 години
менторски е не тонът на френския дипломат.... менторски са мерките, които се вземат по отношение на ромите досега, на всички им трябват само когато дойдат избори, проблемът е много сериозен и не се решава с изказвания като на Първанов...
290
2
 
6
 
! Отговори
1234 преди 13 години
Като е скочил Първанов д ане купува апартаменти в Париж, а да им стане съсед. А знае ли какво е положението в градския транспорт? Не знае, щото го возят...Да слезе на земята Първанов!
289
4
 
6
 
! Отговори
ОТ ПЕЧАТА преди 13 години
По времето на Иван Костов, когато още беше само партиен лидер, единствената алтернатива на тогавашното управление, която Първанов успя да измисли, беше да брани България от посегателствата на НАТО. Забравихте ли вече? То не бяха нефтено-финансови прегръдки със Саддам, то не бяха манифестации в защита на Милошевич, то не бяха лозунги "НАТО - вън".После на власт дойде тъй нареченият "цар" в дуалистична прегръдка с Доган " И ТОЯ СИ МИСЛИ САМО ЗА ПОСТА !!!
288
2
 
10
 
! Отговори
някой преди 13 години
Като изключим най-приемливото решение ".... на Сатурн", алтернативата е въвеждането навсякъде в Европа задължителна трудова повинност за всички лица, независимо от произхода им, които паразитират на гърба на обществото. Работа по инфраструкутра, озеленяване, чистота с минимално възнаграждение и осигуряване на храна. Това трябва да продължи доста години, докато се възпита отношение към труда и цивилизовани навици. На най-добрите, изпълнителни , трудолюбиви и възприемчиви да се отпускат безлихвени заеми за придобиване на собствено жилище, като трудовата повинност продължава, за да се изплаща заема. През това време децата им ще ходят на училище, ще бъдат подпомагани с учебници, храна и униформа и да се надяваме, че след едно-две поколения може би, едва ли не....
287
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
е как няма да са нагли и да си правят каквото искат /вкл. да не си плащат тока и да бият полицаи/сато самият президент ги защитава...
286
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на Първанов,някаква си френска *** ще ни дава тон в живота.Пожарникаря само мускули показва ама на народа в международни отношения е нула.Да изгонът френските *** от БГ
285
2
 
13
 
! Отговори
аман преди 13 години
отидох веднаж да си подам документи за детски. Бях прилично облечена - с рокля и висок ток. Чиста, с парфюм, лек грим. Служителката ми държа отвратителен тон - обвини ме едва ли не в източване на държавата .. грозна сцена, унизителна - зарекох си никога повече да не искам и лев. НОООО пред мин и зад мен имаше ***. Миризливи, мързеливи с по 3 -4 чавета. Служителката бе доста любезна с тях и веднага прие документите им. Е как тогава искате интеграция от тях. За тях има винаги и те го знаят
284
2
 
4
 
! Отговори
АБВ преди 13 години
твърдо заставам зад думите на Президента, и това не означава че трябва да осиновявам ***. *** свикнаха все да ги защитават от вън - и затова са ни на главата, а лошото е че несамо ни се качиха на главите - но и хоро играят.
283
2
 
5
 
! Отговори
човек преди 13 години
защо забърквате институцията Президент с криминалния случай костадинка ? а вие осиновихте ли си ромче ? правите ли разлика между правата на човека и вашето политическо пристрастрие ? доказатлство сте за предишния ми коментар .
282
8
 
6
 
! Отговори
arhar преди 13 години
Нека да му припомним на Гоце един факт, понеже едва ли не ще изкара французите нацисти !Преди около 2 г. във Франция заловиха жената на цар Киро Костадинка с още някаква друга ромка да крадат и съответно бяха осъдени ... Придружителката на кировата жена казала в съда, че била клептоманка и не можела да се сдържи без да открадне ...Гоце ще се изкаже ли по въпроса или пак странно ще мълчи ?Защо Гоце не си вземе роми на работа в къщичката на ' Дондуков 2 ', а се опитва индиректно да ги прокуди във Франция ?Гоце вземи си роми на работа в твоята къщичка, за да дадеш личен пример !Гоце, не всики роми са клептомани ! Бъди сигурен, че у нас има роми , които са с по - висок коефициент на интелигентност от твоя !