Първанов скочи срещу "менторския" тон за ромите

"Изгонването на ромите се разминава с европейските ценности"
15 сеп 2010 16:08,
344
Първанов скочи срещу "менторския" тон за ромите
Снимка: БГНЕС

Действията спрямо българските и румънските роми се разминават с европейските ценности, които са установени много преди страната ни да бъде приета в Европейския съюз, смята президентът Георги Първанов.

Това, което стана с изгонването на българските и румънските роми от Франция, не е добър европейски тон, заяви в Борован държавният глава. 

„Ако има хора, нарушили закона, този факт трябва да стане публично известен, включително и на българските власти, но не бива да се вменява вина, особено на етнически принцип, коментира президентът.

Той изрази несъгласие с "менторския тон" на посланици на други държави по така наречения ромски въпрос у нас.

Още по темата

„Ако аз показвам някаква нервност в случая, то е защото изказването на френския посланик ми прозвуча менторски. Ние добре си знаем проблемите, свързани с ромския въпрос. Правителства наред, в това число и сегашното, полагат не малко усилия, за да намерят реалната социална и образователна интеграция на ромите, изтъкна държавният глава.

Проблемът е натрупван с години, не може с един замах да бъде решен и сигурно ще бъдат необходими години. С назидателен тон, особено от посланиците, този проблем няма да се реши, по-скоро се създава напрежение",  категоричен е Първанов. 
 

Той коментира и изказванията, които си разменят с премиера Бойко Борисов. 

„С премиера нямам само задочен разговор, ние се виждаме периодично, говорим си. Но вие нали не искате да има скрита, тайна политика, особено когато става дума за принципи, когато става дума за управленска политика, която засяга хората. Всичко това, което аз имам като аргументи или като мотивация, има министър-председателят – трябва да е на масата, трябва да е публична. Вие ще прецените кое е най-доброто решение. Това е конструктивно напрежение, в най-добрия смисъл на думата. Когато има нужда от консолидация, ние го правим", подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
6
 
5
 
! Отговори
arhar преди 13 години
Сега е момента Гоце да докаже, че е главЪ на държавата и отговорен като личност !Гоце да си прибира ромите в БГ, някои от тях може и в Сирищник !Какво искат *** ? - Да ' интегрират ' ромите предизборно с бира и две кебапчета, докато си пуснат бюлетините за тях ? - Не може така, Гоце, не може така !Вече посъветвах Гоце да направи дарение от 1 млрд лв и да построи Нов Ромски Университет в Сирищник ... Така хем ромите ще се интегрират, хем ще се развиват и докажат интелекта си !А може и от цял свят да прииждат роми, за да учат в Сирищник ... А и Сирищник ще стане световно известна туристическа дестинация ! Какво по - хубаво от това ?След като се самоопределя като главЪ на всички българи, то тогава Гоце да се грижи за ромите у нас, а не да ги праща по чужбината ! Или сега Гоце ще ни каже, че ромите не са българи ?
280
7
 
6
 
! Отговори
arhar преди 13 години
Предлагам Гоце да си осинови поне едно ромче от детски дом, за докаже, че е социално - отговорен като личност !Това ще е най - голямото доказателство, че Гоце се грижи за интегрирането на ромите у нас и се бори срещу статуквото на ДС !Останалото е шменти - капелина по гоцевски ...
279
5
 
2
 
! Отговори
arhar преди 13 години
Населението на БГ е около 7 млн, а ромите са около 700 хлд, което ще рече , че те са около 10 % от населението у нас .В къщичката на ' Дондуков 2 ' има около 150 служители .След като Гоце се опитва да си пиши активи и да се изкара загрижен за ромите у нас, то тогава не трябваше ли в неговата къщичка да има 15 роми / 10 % от 150 / на някакви длъжности ?Ако там няма роми на отделни длъжности, то тогава това не е ли някаква форма на шовинизъм от страна на Гоце ? Защо в гоцевата къщичка няма роми на държавна служба ?Нека Гоце да отговори на тези въпроси и след това да шменти - капели ченгеджийски глупости !
278
6
 
4
 
! Отговори
човек преди 13 години
за мен няма съмнение , че Първанов е най - добре стоящия на поста Президент от промените насам . с умерени изказвания , добра визия и соцални ангажименти , въпреки малките по Конституция права. очевидно болшинството българи обичат твърдата ръка и селския изговор и органично мразят интелигентността и разумния подход . дето казаха иван и андрей : ние сме един малък , но много *** народ .
277
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Еииии, веднъж да каже нещо смислено и на място тоя наш "президент". И е прав, много знаят да лаят французите да си интегрираме ***, а те освен, че не полагат никакви грижи за това ги и гонят без основателни причини. Еми то и ние ще ги изгониме в Индия пък те да се жалват пред ЕК и Франция после, а?
276
6
 
3
 
! Отговори
stanimir преди 13 години
Е, много е зле Първанов, но ние сме си го избрали. Дано не направи много поразии (като сегашния му коментар) в следващата година. А пък ние - трябва да премислим хубаво и да гласуваме, а не като мен последния път.
275
2
 
3
 
! Отговори
pravedniq преди 13 години
pra dqdomi e ubit ot germancite vtorata svetovna.i zabelejete rabotel e tam predi voinata.ba6tamu e imal magazin v edno selo .idvat komunqgite vzimat na 4ove4eca magacina zatvarqt granicite i krai.4ak 70 godini sledtova az pravnuk mu izlizam s li4na karta do germaniq.a dane govorq za dqdoto na babami deto e jivql 12 godini v amerika a tq i maikai sa bili zatvoreni v bg.
274
2
 
5
 
! Отговори
я преди 13 години
ако не беше 9ти нямаше да станете господари и нямаше партизанските внуци да са олигарси. нормалните хора щяха да живеят и да се развиват и да са на същото ниво като във другите европейски страни а негодниците дето изпиха на народа кръвта 45 + 20 години щяха да придобиват трудови навици с белчо и сивушка
273
2
 
3
 
! Отговори
Aмa преди 13 години
Ако не беше дошъл 9ти септември, нямаше да има заводи и виадукти, никой нямаше да се изучи, хората щяха да орат още с Белчо и Сивушка, народът щеше да тъне в мизерия, нямаше да има коли, телевизори и телефони, абе изобщо, ако не бяха комунистите, нямаше да има НИЩО и така нататък, т.е. България нямаше да прогресира ни на йота нито социално, нито икономически, нито политически от състоянието си именно в 4 сутринта в този семтемврийски ден на 1944та година.
272
2
 
3
 
! Отговори
777 преди 13 години
Da be,kak pozna,da ne si gadatel,hahaha.Koito i da doide na vlas ,vse 6te e sa6tata rabota,mnogo prekazvame a malko deistvame.Dai boje nqkoi den da se opravim :)
271
3
 
12
 
! Отговори
Джон преди 13 години
Нещата ще се оправят, когато догодина изберем за президент изключителния интелектуалец, видния аналитик, известния в цял свят със своята аргументирана риторика, притежаващия външна и духовна красота именит наш държавник Цветан Цветанов...
270
4
 
7
 
! Отговори
Кристиян преди 13 години
Вместо да имитира загриженост,Гоце социалният президент,да вземе инициатива и да подкара интеграцията,както я разбира.Иначе много обича да се изказва.Сега Франция му е виновна.Добре,че проблемът политически излезе от рамките на "държавата" България , и се натресе направо на Европа,че някои хора да се захванат да решават проблема с *** по света.У нас очевидно крайният етап е кой да открадне европейските пари,свързани с така наречената интеграция на ромите. Д емагогията на Гоце не стига.
269
5
 
20
 
! Отговори
BG преди 13 години
Първанов трябва да получи доживотна присъда затова, че връчи орден "Стара планина" на Ахмед Доган. Към това трябва да се добавят и 5 години за убийството на защитен животински вид.
268
8
 
8
 
! Отговори
poohy преди 13 години
За какво бил менторския тон? Оказа се, че френския посланник в прав текст е попитал къде са отишли баснословните суми дадени от ЕС на България за интегриране на ***!!!! Прав е човекът! Тези от *** организации надминават всякакви "Нагли" !!!! Още ли някои коментиращи мислят, че Гоце е защитил България!?! Защитил е крадците!
267
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
4 км.....//
266
8
 
17
 
! Отговори
порочен кръг преди 13 години
*** президент, *** тематика, ***.......*** президент, *** тематика, ***.......*** президент....
265
1
 
26
 
! Отговори
Gold преди 13 години
Антички македонец (модел 1945 г.) се кара на сина си:- Сине, зашто си толко глуп? То jас исто не сум математичар, и од географиja ништо некам да знам, ама и по историja на Македониjа не мое да си слаб, оваа е само 3 листа!
264
1
 
9
 
! Отговори
омбре преди 13 години
до македонеца -имаси поговорка всичко мара втасала та сега и ти.Смешни и жалки сте бре не го ли осъзнавате. толкова загубени че ме е жал дори да ви обидя нещастици.
263
10
 
5
 
! Отговори
Makedonija преди 13 години
Отишол неко Македонец во Софиа и почнал да вика на улица:ас сум Македонец!!Дошлебугари и го истепале... Неко убопитен бугарин го видел тоа и...когабил во Скопе почнал да вика на Камени мост:ас сам чистб`лгарин...викалтака цел ден и на кра му дошло едно детенце, му дало5денари од жал... и му рекло:тоа ти е чиче,-судбина
262
3
 
7
 
! Отговори
poohy преди 13 години
Изненадана съм, че има коментиращи мислещи, че Гоце е защитил държавата. И то по *** въпрос !!! От една страна може и да е далновидно, нали до 20г. мнозинството на многострадалната ни родина ще е ***. Всички правителства и сегашното ги издигнаха и издигат над закона. И той си мисли, че чужд народ трябва също да ги издигне над закона и се цупи, че не щат! При тази негова наглост, евала на французите, толкова куртоазни, да забравят добрия тон и да покажат характер.