Тренчев в писмо до Борисов: Дянков срива държавата

Синдикалният лидер иска отстраняването и на Нона Караджова
30 сеп 2010 13:40,
256
Тренчев в писмо до Борисов: Дянков срива държавата
Снимка: БГНЕС

"С нарастваща тревога следя главоломното срутване, граничещо с катастрофа, в системата на здравеопазването", се казва в отворено писмо на д-р Константин Тренчев до премиера Бойко Борисов.

"Вече не стои въпросът дали има или не здравна реформа – състоянието е такова, че под угроза е цялата българска нация. Независимо от екзотиката в идеите и намеренията на бившия здравен министър проф. Борисова, тя единствена от кабинета се осмели да назове основната причина за срива в здравеопазването – Симеон Денчев Дянков", отбелязва лидерът на КТ „Подкрепа.

Тренчев посочва, че здравеопазването е само първата жертва по пътя към тоталния срив на държавата, който ставал все по-реален с всеки ден престой във властта на Симеон Дянков.

Той припомня, че социалните партньори още през 2009 г. и в началото на 2010 г. са излезли с антикризисни мерки, потвърдени с решение на МС, но Симеон Дянков „си позволи да не ги изпълни и неглижира тези договорености“.

Така той лишил фиска от свеж финансов ресурс в размер на милиард и половина лева и рискувал финансовата стабилност на държавата.

"Ние от КТ "Подкрепа" твърдим, че цялата му политика е дълбоко погрешна. Вместо малък дефицит през септември 2009 г. и стимулиране на бизнеса и заетостта, той ни стовари свръхдефицит и висока задлъжнялост, преследвайки химерата Еврозона.
Вместо приличен ръст на доходите и повишаване на потреблението, налице е точно обратното – свито вътрешно потребление и умиращ вътрешен пазар.

Вместо приходи в хазната от висок оборот на акцизни стоки и от ДДС за сметка на вътрешния пазар, налице са ръст на контрабандата и жалки приходи в бюджета", констатира още Тренчев в писмото си до премиера.

"Тежките въпроси са: Къде и за какво е похарчен огромният фискален резерв, който имаше България; Защо реалните приходи в бюджета стават все по-малки; Защо въпреки наличния резерв на здравната каса г-н Дянков не може да даде нито една стотинка и обрича на разруха здравната система, а българския народ – на геноцид; Застрашен ли е валутният борд; Защо, без да се замисли, г-н Дянков увеличи и без това огромния дефицит в осигурителната система чрез намаление на вноските; Защо утвърденото ръководство на "Сребърния фонд" не поеме своите функции, а министърът на финансите си позволява да решава вместо него", казва още лидерът на „Подкрепа“.

"Трябва да си дадем ясна сметка, че заетостта е сериозно застрашена, не само от задлъжнялостта на бизнеса, причинена от Тройната коалиция и безхаберието на Вашия икономически екип, но и поради националното предателство, извършено от г-жа Меглена Кунева и нейния експерт по екология г-жа Нона Краджова", казва още д-р Тренчев.

При подписване на договора за присъединяване на България към ЕС те най-безотговорно са се съгласили за малък гратисен период – до 2010 г., за достигане на екологичните норми на Европа от българските фирми, а Румъния е договорила 2017 г.

"Това на практика обрича на тотална безработица редица моноиндустриални райони, като Бобов дол например. Напомням Ви, че точно екипът на МОСВ не можа да се справи с нормативната уредба по продажбите на вредните емисии и до момента България не е взела нито една стотинка от тях, вместо да даде 500 млн. за зелена икономика", напомня още Тренчев.

"КТ "Подкрепа" отчита Вашите лични огромни усилия за овладяване на тежката ситуация. Но въпреки това министри като Дянков и Караджова минират с безумните си действия всяко Ваше намерение. Ние от КТ "Подкрепа" обичаме България и сме уверени, че Вие, в името на нейното спасение и просперитет, ще вземете спешни мерки за отстраняването на тези, които Ви пречат да изпълните добрите си замисли", се казва още в писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още по темата: Константин Тренчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Може ли по-конкретно да дефинираш "бой по..."?
149
0
 
3
 
! Отговори
саса преди 13 години
Много силни думи на човек със съмнителни качества и принос за България.
148
4
 
2
 
! Отговори
Falkone преди 13 години
Тренчев разкарай се ахмако!
147
2
 
11
 
! Отговори
Х преди 13 години
Тук, някои, не могат да разберат защо държавата се срива. Защото не са чели рецептите на СБ и МВФ. А Дянков ги е чел и ги изпълнява. Рецептите ли? Като в Африка. Бой по здравеопазване. Бой по образование. Бой по пенсии. Бой по социален патронаж. Бой по общините. Бой по бизнеса - 7% рекет от вземанията вече е чист български принос. Повече от 60 мерки за стабилизация и нито една изпълнена. Нищоправене и медиен терор. Какво не може да разберете, бре!?
146
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Отговорът г-н Тренчев е само един - защото всичко в тази "държава" се решава еднолично от Бойко Борисов. И затова трябва да искате оставката на цялото престъпно "правителство".
145
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И къде сме ние?По макропоказатели само една от балтийските републики е след нас, май Литва.Всички останали са с по-добри макроикономически показатели.А единственото което досега имахме като "отлично" беше ниският държавен дълг.Което именно Дянков мисли да "оправи" вземайки няколко милиарда заем (ЦК казаха за 9 млрд. лева до края на мандата) започвайки още с бюджет 2011.
144
6
 
1
 
! Отговори
АМАН преди 13 години
Виж ели, виж мацко :) Глобалните параметри на страната ни са повече от добре. Прочети малко повече за другите държави и кризата и ще видиш (не го бъркай с жизненото статукво, щото то е заварено!) каде сме ние! И това го дължим САМО на Дянков. Относно здравеопазването, надявам се да правиш разлика между незаконно и неморално. Всичките тези далавери, така са изпипани, че свят да ти се завие! А сега вече секнаха кинтите. Погледни само Румен Вълка с кво се занимава, откакто ББ го махна от ***!
143
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайде сега - Дянков бил виновен за всичко!Що за измама?Ако стане сериозна беля - в завода почват да наказват от директора, в поделението - от командира, на кораба - от капитана.Само за политическите мушмуроци директорът, командирът или капитанът са невинни, а са виновни боцмана или чистачките.Щом Подкрепа смята, че здравеопазването е пред срутване и катастрофа да не подсвиркват подир Дянков и да се мазнят на Борисов, а да им теглят целокупно майната!Но те само се правят на "юнаци".
142
0
 
9
 
! Отговори
Гей с медено гласче преди 13 години
Вие пак ще вземате по 2$ заплата, а аз многоуважаемия Ви финансов министър ще се къпя в държавен лукс-това заслужавате.И ще си назнача любовниците като Ирина Велкова, за шефки на еврофондовете, а вие само ще гледате и ще се облизвате.Не само, че няма да ви увелича заплатите, смятам да ви ги намаля и да не ви ги плащам.И ще девалвирам лева без значение дали искате- спонсорите на ГЕРБ трябва някак да си върнат кредитите...
141
0
 
7
 
! Отговори
Know how преди 13 години
Да си спомняте времето на боновите книжки, така наречената масова приватизация, в началото на 90-те. 25 ЛЕВА НА ЧОВЕК БАРАБАР С БЕБЕТАТА, АКО ИСКАШ ДА УЧАСТВАШ, НАДЕЖДАТА Е ГОЛЯМА ИЛЮЗИЯ ЗА БЪЛГАРИНА. От десетина години никой не се обажда на телефоните на така наречените "приватизационни фондове", да не говорим за дивиденти. Това са собствениците на днешна България. Ако има държавност, трябва да се започне с тях. Само че всички управници са в кюпа, така че нищо хубаво няма да се случи в България
140
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 13 години
Абе какво става, бре? Какво е това слагане на краля слънце ББ?"При подписване на договора за присъединяване на България към ЕС те най-безотговорно са се съгласили за малък гратисен период до 2010 г., за достигане на екологичните норми на Европа от българските фирми, а Румъния е договорила 2017 г. "Тренчев да е поглеждал какъв е броят на фирмите в Румъния и в България? Нека да даде пример какво са направили в тази посока нашите фирми? Те дори не се и опитаха да спазят сроковете. Брикел?
139
2
 
2
 
! Отговори
Ели преди 13 години
Донякъде си прав .За далаверите ,за всички тези комисии ,агенции и прочие.Но нали за това направиха този одит ,уж да следи за далверите на лекарите. Е,и ? Нали за това им плащат,за контрол.Знаеш ли колко е просто -Хващаш лекар и в затвора. А за мед.апаратури са си виновни пак те. Защото те определят кой и как. Именно за това цялата вина си е на Дянков. Вместо да бленува и сънува да се хваща на работа ,а не да имитира дейност и да се прави на недостъпен.Защото това са НАШИТЕ ПАРИ !
138
0
 
1
 
! Отговори
до 124 преди 13 години
желязко христов умря, лека му пръст....
137
7
 
2
 
! Отговори
Деян преди 13 години
А кой му предаде опосканата от 20 години държава? Кажи ми БСП-еецо, какво сътворихте за 20 години във властта? Защо допуснахте Дянков да стане финансов министър? В желанието си да коткате пенсионерите, разсипахте и нас, младите. Не плюй по Дянков (не, че не заслужава), ами виж какво направиха тия с кебапчетата на бузлуджа. Както е казал Бай ***: - Всички са маскари!
136
7
 
1
 
! Отговори
t-rex преди 13 години
до 126Какво точно е сринато в държавата?!? В периода на най-тежката криза в света от почти век насам, в България не се намалиха пенсии и заплати и не се увеличиха данъци. Ако попрочетеш малко какво става по света може и да ме разбереш. Ако Дянков беше човек на американците одавна да сме взели кредит от МВФ.
135
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
abe gusin Tren4ev,pyrvo izprati pojarnikarite da u4at. te nemogat da 4etata. ako pro4etata nesto go zabraviat. kato gi popitash v4era kakwo sa 4eli-te kazvat 4e gledali v utreshniat den.Koce abe ti nerazbrali ce triabva da izpratish pismo na Ceco Cvetanov-4e ste strois ordite na podkrepa zad MVR w nuzda ot prevrat sreshto tashaka na demokraciata-madoto Boce
134
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КАТО ПИШЕТЕ ВЪВ ФОРУМА АДЖЕБА ЗА КОЯ ДЪРЖАВА СТАВА ВЪПРОС 4Е НЕ СЕ СЕЩАМ!ТО БЪЛГАРИЯ ОТДАВНА Я НЯМА!
133
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
126, как разбра, че държавата се е сринала? По празните магазини, евтиния бензин или нищожния трафик? Да ти се е наложило вече да ходиш пеш, да ядеш веднъж на ден, да оставиш мобилния телефон или да ходиш с кърпени дрехи и обувки? Обясни, моля, щото аз нещо не разбирам.
132
8
 
6
 
! Отговори
АМАН преди 13 години
Не разбирам, защо да е срината държавата! Финансово си е дори много стабилна! А за здравеопазването , кво да говорим Дянков е воновен, че им спря кранчето! Колко МИЛИАРДА се изсипаха там и каде отидаха - за заплати на мениджърски състави и НЕКОЛКОКРАТНО завишени цени на медицински апаратури!Никъв лев не достигна до обикновенния лекар, ама той пък си взима под масата! ВСИЧКИ са виновни, а не Дянокв!! Той им спря далаверите, а сега искат да го махнат нормално!
131
10
 
2
 
! Отговори
t-rex преди 13 години
до 123Много си прав! Не знам за какво плюят по Дянков, като до момента не се е навел на никой. Вярно, че не винаги взема най-правилните решения, но като цяло го одобрявам.