Премиерът: Вдигаме осигуровките, за да запушим дупката в бюджета

МС оттегли внесените промени в Кодекса за социално осигуряване
Обновена: 6 окт 2010 15:14 | 6 окт 2010 15:14,
266
Премиерът: Вдигаме осигуровките, за да запушим дупката в бюджета
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет е взел решение да оттегли внесените промени в Кодекса за социално осигуряване от парламента.

Вчера премиерът Бойко Борисов пое ангажимент пред синдикатите за увеличаване на осигурителната вноска с 3%, което ще наложи нови промени в кодекса.

Затова настоящите текстове ще бъдат изтеглени от парламента и ще бъдат внесени след допълнението.

Промените в Кодекса за социално осигуряване, които ще бъдат изтеглени, са свързани с увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране.

„Нищо не ме кара на най-бедната държава и на най-болните хора  в ЕС да вдигам сега възрастта за пенсия“, коментира премиерът Бойко Борисов.

По думите му в момента в България осигурителните вноски са 16 процента от доходите, докато в ЕС са 29-30 процента.

„Не сме се отказали от пенсионна реформа, ще има дебат в обществото, ние искаме тя да бъде от 2012 г., а синдикатите – от 2014, каза премиерът.

Още по темата

„Вдигаме осигуровките сега, защото има "дупка" в бюджета за социално осигуряване от 2 млрд. лева, която трябва да  бъде покрита“, каза още Борисов.

На въпрос на журналисти дали това е отстъпление от предизборното обещание на ГЕРБ за 5- процентно намаление на осигурителната тежест премиерът отговори: "Ще я свалим, когато мине кризата".

Междувременно работодателски организации излязоха с декларация, в която заявяват, че се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество заради договорката между правителството и синдикатите за увеличение на осигурителната вноска.

Бизнесът ще остане извън тристранката до „заменяне на двустранните преговори с тристранен диалог“, посочват организациите в документа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След управлението на ББ, ЦЦ, ЦЦ2 и т.н., онзи който ги наследи, има 5-6 години наред да се оплаква, че му е оставено непосилно тежко наследство.
120
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ako si tolkova beden zashto ne si prodadesh kompa???se nEkoi lev she zemesh?Ne mi e priqtno tova,koeto stava,no se vbesqvam ot mrankaneto na bulgarite.V Latviq sa namalili zaplatitte s do 50%,v Rumaniq s 25% i iskate da mi kazhete,che tolkova sa im bili golemi,che dori i sled tezi namaleniq"ne im puka"a??!!Kato doidat izborite togava shte potarsim smetka,ne e nuzhno vsekidnevno 24h samo da "revem kato vdovici"!!A na koito mu e pisnalo DA SE VDIGA NA STACHKA ne samo po forumite bla,bla,bla!
119
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Глоба от 500 до 1000 лв. щяло да има за безработните които не са подали декларация за безработен !!! Бойко е като един съвременен Робин ***, взима от бедните и дава на богатие за да имат повече, беднита да измрат, и да останат само богати в България и най-накрая да се похвали, че в България бедни няма !
118
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 120Да прав си само дето *** ше гласуват за по 1 кебапче и резултата никакъв.Номера е да има имуществен и образователен ценз поне за да имаш право да гласуваш.А и трябва да е въпрос на чест да идеш да дадеш гласа си.Но как да ида като ме приравняват с *** дето и буквите не знае?
117
0
 
5
 
! Отговори
сс преди 13 години
да нали и аз това казвам ,ама разумните и образованите тук в българия трябва да се впишат в чевената книга ,че са на изчезване ....!!!
116
1
 
15
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 13 години
Казах ви вече, ще си дам оставката, ако продължавате така да ме критикувате!На мене в цял свят ми викат "конграчулейшънс", шейхове с Бентлита ми викат "мараба, Бойко", а вие...А да ви видя тогава как ще карате без да ме виждате през 10 мин. по телевизията, а ? Уплаших ли ви? А сега си опичайте акъла, че иначе няма да ме видите повече по телевизия!!!
115
3
 
17
 
! Отговори
антигерб преди 13 години
"Нищо не ме кара на най-бедната и болна държава в Европа да й вдигна пенсионната възраст сега" - а кое те кара да вдигнеш данъците бе, пожарникарче лъжливо? Не се мори, и сам мога да си отговоря - липсата ти на тестикули и мозък, сакън да не излезе някой държавен метил на протест или да трябва да се напрегнеш да измислиш някоя реформа.Айде връщай се на нивото си на пазач, че управлението на държава е малко по-сложно от физкултурата.
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Но все пак ще ги вдинге. :(
113
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България вече няма да гласува - следващите избори когато възрастните вече не са на тоя свят, активността ще е не повече от 13 процента бъдете сигурни.
112
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Споко, утре ще каже, че няма да ги вдига!
111
0
 
7
 
! Отговори
Чета коментари! преди 13 години
Българите са изключително тъпо племе, шега няма. Хората навсякъде по света са еквивалентно глупави, но в България освен всичко са и специалисти във всяка една област и това ги прави едно неуправляемо глупаво ПЛЕМЕ!!!Ще изчакам развоя и си бия камшика от тук. Ариведерчи
110
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Освен че сме най-бедни и най-болни, си имаме и най-малоумния министър председател не само в Европа, а в целия Свят !!!
109
2
 
16
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 13 години
Ако продължавате да ме плюете, ще си подам оставката, а да ви видим тогава!Нека ви дойдат пак ония, дето удвоиха фискалния резерв и докараха 24 млрд.лв. инвестиции за 4 год. Нека ви увеличат двойно заплатите, да видите вие! Хак да ви е тогава!
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
за милиарда .......със сигурност са тия дето са на власт
107
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
''Премиерът: Вдигаме осигуровките, за да запушим дупката в бюджета''Ти гледай ние да не ти вдигнеме червен картон,че квито ги наговори досега,а и колко пари похарчи докато се научиш от резерва....
106
0
 
18
 
! Отговори
Дупката преди 13 години
Дупките ще ги запушиш като обрусиш много здраво милионерите , а не бедняците разчитащи на една мизерна заплата ! Ама как да стане като са все наши хора ?
105
2
 
13
 
! Отговори
колибри преди 13 години
"МЛЯ ВИ СЕ САМО НЕ СПОМЕНАВАЙТЕ КОМУНИСТИ ИЛИ БСП , ЗАЩОТО ТЕ СА НАЙ- ВИНОВНИ ЗА ТОВА КОЕТО Е СЕГА. "Ей с тази лъжа ни манипулират сегашните.
104
0
 
13
 
! Отговори
гласуващ преди 13 години
Бе не ми дреме гай ще е къв ще е няма да спя с него я.Да е човек на място образован и разумен.Всеки е по-добър от Борисов.Факт!
103
1
 
15
 
! Отговори
Станишев преди 13 години
Бе липсвам ви ама след тоз погром и изхарчен фискален резерв няма да се върна да им бера гайлето на тез мутри.Сори *** ще си изкарат мандата пък после ще търсим разсрочки на иот кредиторите на фалирала България.Ха дано до пролет да сте остани живи,че след тоз глад дето ни чака зимъска.
102
0
 
25
 
! Отговори
Lehr преди 13 години
Кризата си е криза, но тя можеше да мине и по-леко, ако не бяхме с правителство от *** лъжци. В България не се е налагало да се спасяват банки, освен една, защото повечето са чуждестранни; сега обаче се наливат пари в СиБанк - наши пари в ТЯХНАТА управленска банка, а тя изглежда е каца без дъно. Така че ако доживеем края на мансата на тези, повече няма да се ни видят, ни чуят - тихо ще папкат някъде заграбеното. Не са първите.