Премиерът: Вдигаме осигуровките, за да запушим дупката в бюджета

МС оттегли внесените промени в Кодекса за социално осигуряване
Обновена: 6 окт 2010 15:14 | 6 окт 2010 15:14,
266
Премиерът: Вдигаме осигуровките, за да запушим дупката в бюджета
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет е взел решение да оттегли внесените промени в Кодекса за социално осигуряване от парламента.

Вчера премиерът Бойко Борисов пое ангажимент пред синдикатите за увеличаване на осигурителната вноска с 3%, което ще наложи нови промени в кодекса.

Затова настоящите текстове ще бъдат изтеглени от парламента и ще бъдат внесени след допълнението.

Промените в Кодекса за социално осигуряване, които ще бъдат изтеглени, са свързани с увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране.

„Нищо не ме кара на най-бедната държава и на най-болните хора  в ЕС да вдигам сега възрастта за пенсия“, коментира премиерът Бойко Борисов.

По думите му в момента в България осигурителните вноски са 16 процента от доходите, докато в ЕС са 29-30 процента.

„Не сме се отказали от пенсионна реформа, ще има дебат в обществото, ние искаме тя да бъде от 2012 г., а синдикатите – от 2014, каза премиерът.

Още по темата

„Вдигаме осигуровките сега, защото има "дупка" в бюджета за социално осигуряване от 2 млрд. лева, която трябва да  бъде покрита“, каза още Борисов.

На въпрос на журналисти дали това е отстъпление от предизборното обещание на ГЕРБ за 5- процентно намаление на осигурителната тежест премиерът отговори: "Ще я свалим, когато мине кризата".

Междувременно работодателски организации излязоха с декларация, в която заявяват, че се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество заради договорката между правителството и синдикатите за увеличение на осигурителната вноска.

Бизнесът ще остане извън тристранката до „заменяне на двустранните преговори с тристранен диалог“, посочват организациите в документа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Ще я свалим, когато мине кризата"! Каква е логиката в това? Точно сега осигуровките трябва да бъдат оставени на същото равнище, а пенсионната възраст да бъде увеличена, защото точно сега сме в ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА и трябва да РАБОТИМ ПОВЕЧЕ. Увеличаването на осигуровките ще значи по-малък растеж, тоест по-малка база на която ще постъпват приходи в бюджета, здравната и пенсионната системи. Свалянето на осигуровките след 2 години ще има минимален ефект върху икономиката.
140
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
abe ei stiga ste se opravdavali stova malki sa ni zaplatite...e v evropa po 29-30% OT DOHODITE (pod4ertavam ot dohodite...nqma zna4enie kolko poly4avat 6toto %tno otivat...) da ne po4vame i s onq skandal ot predi meseci s maikite i s tehnite pomo6ti vuv va6ta taka luibima amerika znaite li kolko im pla6tat ...0 ni6ti4ko...ae begaite znaete samo da se oplakvate...pone kato se oplakvate preite ne6to..protest 1 protest ne mojete napravite kato horata...ko da si vuzdyh pod nalqgane
139
5
 
28
 
! Отговори
гражданин преди 13 години
Борисов,остана ти само един почтен ход,само един правилен ход и това ОСТАВКА.
138
2
 
19
 
! Отговори
ха преди 13 години
Аман *** от такива като тебе-гербопромити.Да в ЕС може и да е 30% *** има заплати по 3000 евро,а в БГ са 500 кинта и като ти шибна 10% плосък данък и още толкова за осигуровки и стават 400.А ти живей с толкоз тикво герберска.
137
1
 
14
 
! Отговори
баба преди 13 години
Бойка, пак риве...... на крив------- другото си го знаете...... Не се наядохте бе *** политически.......трябваше като Чаушеску навремето.......
136
2
 
17
 
! Отговори
да преди 13 години
Има една песен - О, колко си *** - това е новият химн на Министерският съвет.
135
0
 
12
 
! Отговори
? преди 13 години
С кво да ги плащаме бре умник
134
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То да беха само тия осигуровки да си трае човек,ама то всичко скочи и продължава.Обаче за това си е виновно сегашното а не предишното правителство.Цикарите ми бяха 3 лева сега са 5лева ,Сметката за вода литна и тя по 2.тока,газта в бензиностанцията,олиото,зеленчуците колбасите всичко скочи.И сега като натовари работодателите те ще вдигнат цените също и пак ще има повишение на всичко.то това си е галопираща инфлация в условията на валутен борд и криза.Но всяко нещо си има начало и край.Чао Бойко!
133
1
 
11
 
! Отговори
биб преди 13 години
Яж ми шланга бе...... Шъ ми хваниш Я..... изчезвам от тази скапана държава
132
2
 
14
 
! Отговори
pege преди 13 години
Типично мислене на пожарникар Ама стоя екип по такъв начин
131
13
 
2
 
! Отговори
АМАН преди 13 години
По думите му в момента в България осигурителните вноски са 16 процента от доходите, докато в ЕС са 29-30 процента.Пискаме за тва за онова, амо се оказва, искаме богата държава, ама ако мое да не плащаме данъци и осигуровки....
130
3
 
4
 
! Отговори
ББ преди 13 години
Казах ви и ще го повторя,Цветанов ви следи умната.
129
1
 
13
 
! Отговори
nemam nervi преди 13 години
Като ще си ги мерим с европейците нека се каже какви са им заплатите,цените на хранителните продукти с по-добро качество от нашите са като нашите дори и в някои случаи по-ниски.
128
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
яж му ху* бойко, аз изчезвам от тоя ***, че вече няколко века няма кой да му пусне водата - чаках чаках все се надявах някой с малко съвест да дойде на власт ама няма да е явно...
127
0
 
3
 
! Отговори
до 126 преди 13 години
Че те тогава трябва да останат само Доган,Р.Овч,Р.Петк,ББ,ЦЦ,Фидосова,Цецка Цачева,Костов и СИК.
126
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е,,,аси! След като и тия са такива нехранимайковци, то кой остана, бе, че да гласувам за него?
125
2
 
16
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Кратуно ***, накарай най-накраят ушеви и чиновници да започмнат да плащат осигуровки както всички работещи и спри пожизнената издръжка на отвратителните *** !!!Така се запушват дупки... или поне мордата си запуши, животно, че не мога да ти гледам наглата муцуна повече.
124
0
 
12
 
! Отговори
Расъл у Расник преди 13 години
Вдигате го, за да ни запушите дупките....И требе да сме благодарни, нали ?
123
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тоя пак се окенза
122
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
v4era izpratih edin priqtel za evropata az sum sledvastiqt koito iska da stoi boikovci dqnkovci *** koito ste da e ARIVIDERCHI