Младенов се оплака: Бизнесът не ми казва фирмите в сивата икономиката

Според него трябва да се санкционира укриването на осигуровки
Обновена: 9 окт 2010 15:43 | 9 окт 2010 14:21,
110
Младенов се оплака: Бизнесът не ми казва фирмите в сивата икономиката
Снимка: БГНЕС

„Трябва да се санкционира укриването на осигурителните вноски, а не неплащането им“, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

По думите му за тази мярка има консенсус както между от работодатели и синдикати, така и от
правителството.
Младенов се обяви и за борба на всички фронтове със сивата икономика.

„През всичкото това време за съм имал срещи с много браншови структури на работодатели и винаги съм им казвал: „колеги, давайте ми списъци на фирми, които смятате, че са от вашия бранш и работят в сивата икономика. Не плащат на хората заплати, осигуровки, данъци, не инвестират в подобряване условията на труд, тоест правят дъмпинг на вас, които сте изрядните платци в държавата и в социално осигурителните фондове. Аз не мога да разбера те защо не ми дават тези списъци, за да може да налагаме санкции на работодатели за всеки конкретен случай", коментира социалният министър пред Дарик радио.

„Ясно е, че ще има увеличаване на осигурителната вноска от догодина. Дали ще бъде с 1,5-2-3 процента смятат в момента в Министерство на финансите и в Националния осигурителен институт. Чрез тази мярка ще се получат повече приходи в системата. Абсолютно сигурен съм в това", категоричен бе Младенов.

Още по темата

Той подчерта, че е за увеличаване на осигурителния стаж с по четири месеца на година в рамките на 8-10 години. Спорът бил кога да започне - веднага или от 2013-та, или от 2014 година.

„До 2021 година искаме да започне увеличаването на възрастта за пенсиониране. Това е комплекс от мерки, които ще заздравят системата и по които преговаряме в момента. Извървяхме много дълъг път със синдикати, работодатели и с обществото. Когато е имало изостряне в позициите, тогава чрез преговорите се е стигало до най-добрите и най-трайните споразумения, които са най-добри за държавата, за бизнеса и за обществото", категоричен бе Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
1
 
! Отговори
v преди 13 години
всички даваме за пример Германия и подобни,но не се замисляме всъщност какви са правилата там и по важно как разсъждават хората там.аз мисля че ще ни хареса да заприличаме поне малко(запазвайки си нащите хубави и национални черти разбира се)
64
1
 
1
 
! Отговори
v преди 13 години
гледай в переспектива,не ти говоря за ГЕРБ а за Европа и ЕС
63
2
 
1
 
! Отговори
v преди 13 години
с това мислене никога няма да прокопсаме,ако не се сигнализира за нередности се въртим в порочен кръг.това се казва гражданска солидарност(не я бъркай с донос или нещо подобно)само така юе започнем да приличаме на страна от Европа!!
62
1
 
1
 
! Отговори
Любопитко преди 13 години
Разпределяш `на кого` е правилния въпрос. Както казаха - в момента се разпределя на ***, полицаи, военни и държавни чиновници. Не, мерси. Без моите осигуровки.
61
3
 
1
 
! Отговори
v преди 13 години
истината е че ще започнат да се подобряват нещата ако се осигоряват хората на действителните доходи.сега почти жсеки втори го осигоряват на някаква смешна сума,а това наистина е много важно.Колкото повече събереш толкова повече ще разпределяш !!!
60
0
 
3
 
! Отговори
Спокоен преди 13 години
Що бе пич, що да е *** човека ? Не иска да си дава парите, които е изработил. Не ги е откраднал, а си ги е изкарал. И вие какво ? Дайте ми половината. Че то само *** го правят това.
59
0
 
3
 
! Отговори
Бачкатор до 58 преди 13 години
Да се оправдавам ли ?! За какво бе, драги чиновнико с огромен *** ?! Аз съм си добре. Не давам осигуровки на държавата, но и нищо не търся от нея. Уредил съм си пенсията и вноските клиника /да чукам на дърво да не се налага/. Мислете му вие - които чакате заплати от балъците, които плащат.
58
0
 
4
 
! Отговори
Во преди 13 години
Г-н Младенов, правителството в което Вие сте министър създава среда в която да вирее сив бизнес, сива икономика и контрабанда. Единствената истинска мярка срещу това е да няма такава среда, сиреч....
57
2
 
2
 
! Отговори
... преди 13 години
Хубавпде, ама мен кат ме осигуряват на релната ми запата да не съм по- будала от вас? За жалост фирмата в която работя не ще и да чуе за друго. Като си погледна фиша и ми става лошо, що пари ми взимат. Има-няма 3 МРЗ.
56
0
 
5
 
! Отговори
ЧЕ от БГ. преди 13 години
Младенов се оплака: Бизнесът не ми казва фирмите в сивата икономиката.............................................................................................................Младенов,освен да се оплаквате,някога нещо друго ще чуем ли?За какво храним икономическа полиция,данъчни и всевъзможни щатаджии тогава?
55
0
 
2
 
! Отговори
анон преди 13 години
Всъщност гербаджийте и Тотю отново лъжат нагло. Току що по БТВ Тотю каза, че видиш ли, те намалили осигурителните вноски миналата година, а бизнесът излъгал и не отворил нови работни места. Очевидната тъпотия на министъра не я коментирам. Коментирам друго - намалиха вноските с 2%, но вдигнаха базата върху която тези вноски се начисляват. В резултат, вноските всъщност бяха вдигнати с между 10 и 15 % за различните категории осигурителни прагове. Защото 18% от 240 лева са по-малко от 16% от 420 лева - минималните осигурителни прагове преди и сега. Всеки може да сметне с обикновен калкулатор. Днес отново, не само искат да вдигнат с 3% самата вноска, но вдигат и осигуртелните прагове, тоест увеличението ще е много повече. Само че това на простите работници, подкрепящи ГЕРБ няма как да им е ясно. Ще го усетят, когато работодателят им намали заплатите или просто ги уволни. Тогава да ходят да си искат парите от Тотю.
54
0
 
2
 
! Отговори
martony преди 13 години
До 2021 година искаме да започне увеличаването на възрастта за пенсиониране..." - Нека минималната възраст за пенсиониране стане 70 години, а ако и тогава не ви достигат точки, не се притеснявайте, те се продават. За 5-6 бона ще ви уредим да вземате пенсийка. Младенов !!! Аз мога ли....
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази държава щеше да е много , много по-добре ако повечето не бяха *** , като тебе ! Много елементарно се оправдаваш !
52
1
 
2
 
! Отговори
Калин преди 13 години
тотю такъв докога ща храним бе тикво олесена?
51
5
 
11
 
! Отговори
Работника преди 13 години
Тотьо, гле`й сега как седят нещата. Работодателя ми, може и да не ме осигурява, но ми храни семейството. Сложил си е главата в торбата и се мъчи да прави нещо. Ти Тотьо, какво си направил за мен, че искаш да ти стана доносник ? Ще ми храниш ли децата като остана без работа, а ?!
50
5
 
6
 
! Отговори
Работника до 51 преди 13 години
И да да помислим какво ще стане ? Да предположим, че има толкова *** работници, които да си изпеят работодателя. И какво става. Шибвате една свирепа глоба, работодателя фалира, а `умните` работници започват да ровят по кофите.Единствения печеливш ще е държавния ***, който не е изработил и стотинка през скапания си живот.
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и тоя ще ни докара до кривата круша.Тотю е поредния *** в това правителство който само взима и нищо не дава .Ти си социален министър е финансов.
48
3
 
11
 
! Отговори
росен преди 13 години
Бизнест печели най много в сивата икономика Не плаща: осигуровки данъци болнични такси лицензи а си ги слага директно в джоба Плаща:мизерни заплати на робите на корумпирани чиновници на добър адвокат и счетоводител Не осигуровките да се вдигат а осигурителните прагове Криминализирайте сивата икономика Накарайте контролните органи да си вършат работата за която им се площа и съм сигурен че всичко ще си дойде на място
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Г-н Младенов, списъка ти е в ръцете ти още искаш. Ми това са фирмите с които говориш, те затова не ти дават зписък. Вземи списъка на присъстващите и готово. Само, че Вашите хора да не отбиват номера и да разпитват работниците в присъствието на работодателя а да изведат работниците извън фирмата и да питат на саме. Иначе май само си дърдорим и имитираме дейност. Прекалено лесно може да се направи всичко но за сега няма воля и интерес да се прави. Това е проблема.
46
1
 
6
 
! Отговори
кочо преди 13 години
що са праиш на ударен ,че не ги знаеш ,ДА НЕ ТИ СПРАТ БАКШИШИТЕ ЛИ