Младенов се оплака: Бизнесът не ми казва фирмите в сивата икономиката

Според него трябва да се санкционира укриването на осигуровки
Обновена: 9 окт 2010 15:43 | 9 окт 2010 14:21,
110
Младенов се оплака: Бизнесът не ми казва фирмите в сивата икономиката
Снимка: БГНЕС

„Трябва да се санкционира укриването на осигурителните вноски, а не неплащането им“, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

По думите му за тази мярка има консенсус както между от работодатели и синдикати, така и от
правителството.
Младенов се обяви и за борба на всички фронтове със сивата икономика.

„През всичкото това време за съм имал срещи с много браншови структури на работодатели и винаги съм им казвал: „колеги, давайте ми списъци на фирми, които смятате, че са от вашия бранш и работят в сивата икономика. Не плащат на хората заплати, осигуровки, данъци, не инвестират в подобряване условията на труд, тоест правят дъмпинг на вас, които сте изрядните платци в държавата и в социално осигурителните фондове. Аз не мога да разбера те защо не ми дават тези списъци, за да може да налагаме санкции на работодатели за всеки конкретен случай", коментира социалният министър пред Дарик радио.

„Ясно е, че ще има увеличаване на осигурителната вноска от догодина. Дали ще бъде с 1,5-2-3 процента смятат в момента в Министерство на финансите и в Националния осигурителен институт. Чрез тази мярка ще се получат повече приходи в системата. Абсолютно сигурен съм в това", категоричен бе Младенов.

Още по темата

Той подчерта, че е за увеличаване на осигурителния стаж с по четири месеца на година в рамките на 8-10 години. Спорът бил кога да започне - веднага или от 2013-та, или от 2014 година.

„До 2021 година искаме да започне увеличаването на възрастта за пенсиониране. Това е комплекс от мерки, които ще заздравят системата и по които преговаряме в момента. Извървяхме много дълъг път със синдикати, работодатели и с обществото. Когато е имало изостряне в позициите, тогава чрез преговорите се е стигало до най-добрите и най-трайните споразумения, които са най-добри за държавата, за бизнеса и за обществото", категоричен бе Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Младенов се оплака: Бизнесът не ми казва фирмите в сивата икономиката----------------------------Ей бахур заспал,ми Вие закаво сте -Ако бизнеса сам се издава,закво сте Вие бе Тотююююююю.айде бегай тогава?
44
3
 
3
 
! Отговори
ВЪЗМУТИТЕЛНО преди 13 години
Тези дето цакат всеки път надарените са завистниците бездарни, но на тях не им пречи да цакат бездарни неблагодарници.Никога не е късно.Да ти видят всички колко ти е подреден живота.
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами като не ги казва бизнесът тия фирми ,г-н министър,някой ,който получава заплата и е негово задължение /вие трябва да го знаете този някой,не аз/ да беше ги открил до сега,ако има такива.Все някой ви е крив. СПРЕТЕ ДА МРЪНКАТЕ И ДЕЙСТВАЙТЕ.НЯМА ВРЕМЕ. ЖИВОТА НИ МИНА.
42
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нека държавните служители, полицаите и воените да си плащат осигуровките!
41
4
 
6
 
! Отговори
болшевик тотю преди 13 години
"колеги, давайте ми списъци на фирми, които смятате, че са от вашия бранш и работят в сивата икономика" - значи формално политическите досиета на ДС са закрити, ама неформално държавната икономика пак ще се крепи върху тях - доноси пред правителството срещу конкуренцията, това ли подаваш като рамо на родния бизнес, бе ченге непреоблечено..
40
2
 
12
 
! Отговори
до 39 преди 13 години
Гледна точка - съгласен. Има пари за здраве и пенсии на семейството ми. Няма за социални на ***, заплати и пенсии на полицаи и държавни кърлежи. Ти ако наричаш `кражба` това, че не давам парите, които СЪМ ИЗРАБОТИЛ на *** - твоя си работа.
39
6
 
8
 
! Отговори
за 36 преди 13 години
зависи от гледната точкаот мене държавата има файда - аз плащам данъциот тебе файда няма - ти крадеш работа и укриваш данъцизаради такива като тебе днес няма пари за здраве,за пенсии,за всичкокой сега дърпа другия надолу ?
38
4
 
14
 
! Отговори
Цървуля преди 13 години
Toтю ти си откровен ***.*** се гръмни.Няма да плащам и не ти искам ни пенсията ни здравеопазването.Няма ли да разбереш че филма вие дайте пари пък ние ще даваме акъл и ще ги харчим свърши.Искаш ли ти да ми даваш пари а аз на теб акъл?
37
2
 
5
 
! Отговори
тотьо зле си преди 13 години
Тотьо от как си дошъл само вдигаш данъци и осигуровки а не даваш нищо.Дори и Масларова бе с пъти по добра от теб.Тя поне вдигаше пенсиите по два пъти в годината а ти нищо и пак нищо.
36
8
 
5
 
! Отговори
до 33 преди 13 години
Прав си пич - балък си. Но не от безобидните, а от гнусните. Които умират от яд, че са се прецакали и се опитват да дръпнат надолу и тези, които просто са имали малко повече разум, та да си подредят живота.
35
4
 
9
 
! Отговори
до 29 преди 13 години
ти като си била в държавния сектор,значи нищо не си плащалавашите осигуровки се плащат от бизнеса,от частникащом нищо не си плащала,сега какво очакваш да получиш ?не може един работещ да плаща за себе си,за един държавен служител,за 2 пенсионера,за 2 *** и накрая да има пари за всеки
34
5
 
9
 
! Отговори
Малък Бизнесмен преди 13 години
Сметките са много простички. Вземаме за база 20 години. Ако не внасяш осигуровки, а си инвестираш разумно спестените пари, точно когато си на 40-45, ще имаш достатъчно търговски обекти, от които ще получаваш наем около 800 евро. И то при сегашните, ниски цени на наеми. Е, от какъв зор да наливам в държавата, като на 45 максимум, ще се пенсионирам с 1600 лева пенсия ? И това е в най песимистичния вариант. Данъци и осигуровки - ама без мен !!!
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тотю,фирмите не ти казват,защото има два варианта :- и те са в сивия сектор- няма файда да се прави списък,който никой не разследвааз многократно съм давал информация за хора,които са в сивия сектор и ми взимат работата,какво направи държавата да ме защити ?останах си балък дето плащах данъци, а другите направиха пачка и се смеят на нас
32
1
 
10
 
! Отговори
аnонiмi преди 13 години
Страха от това да не си загубиш работно място и да не ти вземат хляба, а ,че него всеки път го унижават моногократно, това вече няма значение мълчат, като бити.
31
0
 
5
 
! Отговори
аnонiмi преди 13 години
конкретизирах ромите че получават обещетение и при дискириминация.докато при българите няма такова нещо мачкат ги гонат ги като дивесанти тероризират ги на работните им места и никой никой не смее да си подртине трудовата книжка за да те защити при съответен придявен иск от страна работник към работодател.
30
2
 
10
 
! Отговори
4040 преди 13 години
има и още....в бентлита и мерцедеси, яхти и частни самолети....белите страни излизат от криза, цените на лукса пак са нагоре...затова вдигаме пенсионната възраст...кви са тия 60 - годишни момчета безделни по улиците....я на работа...по паркингите охрана трябва...кой ти ги дава тия 150лв. и то всеки месец!!! а!!!
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тотьо,като плащах 34 години за пенсия,къде ми е пенсията от "бялата " икономика-била съм на държавна заплата-сами си ги вземахте. и сега-за работа в строителството-230 лв....като плащах здравни осигуровки,и децата ми плащат сега,защо за всеки преглед си плащат отново? изобщо - къде са парите на българите?- в куфарчетата? в новите палати ? в *** соц.помощи?
28
0
 
7
 
! Отговори
4040 преди 13 години
До 2021 година искаме да започне увеличаването на възрастта за пенсиониране. Това е комплекс от мерки, които ще заздравят системата и по които преговаряме в момента." ................ ЩЕ ЗАЗДРАВЯТ??????????? ААААААААААААААА БАСИ МАМАТА!
27
3
 
13
 
! Отговори
РАБОТНИК преди 13 години
ДА ТАКА Е, РАБОТНИКА ПРЕДПОЧИТА ДА ВЗЕМЕ ПО-ГОЛЯМА ЗАПЛАТА ОТКОЛКОТО ДА ПЛАЩА ДАНАЦИ,ЗАЩОТО ВИДЯХМЕ КАКВО СТАНА С НАШИТЕ МАЙКИ И БАЩИ ОСТАНАХА С МИЗЕРНИ ПЕНСИКИ. КАК ДА ПОВЯРВАМ ЧЕ КАТО ДОЙДЕ МОЕТО ВРЕМЕ ЗА ПЕНСИЯ ЩЕ Я ПОЛУЧА.НЯМА СИГОРНОСТ.СЪЩОТО СТАНА И С ТЕЗИ КОИТО РАБОТИХА ПЪРВА И ВТОРА КАТИГОРИЯ ТРУД КАКВО СТАНА СЕГА ГИ ОДРЯЗАХА ,А ТЕЗИ ХОРА СА НАДЯВАХА НА ПО РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ И ТЕЗИ СЪЩИТЕ СА ПЛАЩАЛИ ГОЛЕМИ ОСИГОРОВКИ ,СЕГА МИ КАЖЕТЕ КОЙ Е ПРАВ.
26
0
 
7
 
! Отговори
501 преди 13 години
Гербаджия да се оплаче???Аз това не го вярвам :)))))))))))))))))