Трайков контра на Борисов: Не виждам логика за осигуровките

Вдигането им нямало да реши нито един проблем
Обновена: 11 окт 2010 12:38 | 11 окт 2010 12:37,
112
Трайков контра на Борисов: Не виждам логика за осигуровките
Снимка: БГНЕС

"Не виждам икономическа логика в повишаването на осигуровките", коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

"Освен че подобно повишение не е в състояние да реши който и да е от дисбалансите в социалните системи, то отправя и лош сигнал по отношение на инвестиционния климат", посочи той.

"Един, два или три процента повишение на осигуровките по никакъв начин не решава проблемите нито на пенсионната, нито на здравната система", отбеляза министърът и подчерта, че е бил против изтеглянето на Кодекса за социално осигуряване от Народното събрание.

Според него пътят за решаването на тези въпроси е пътят на реформите в пенсионната и в здравната система.

"Ако се тръгне по пътя на повишаване на осигуровките, за да се регулират дисбалансите, трябва да се повишат не с два, а с 20 или повече процента", аргументира се Трайков.

Той припомни, че България вече веднъж е била страна на високи осигуровки през 90-те години и от това не се е случило нищо хубаво.

По думите му у нас хубавите неща са започнали да се случват, откакто данъчно-осигурителната тежест е започнала да намалява, което е постоянен процес от средата на 90-те години до сега.

"При всички положения има фирми, за които това макар и минимално увеличение ще бъде трудно или непосилно и ще бъде свързано с намаляване на заплатите или освобождаване на заети", предположи Трайков и добави, че и двата ефекта са нежелани.

По думите му, след като в цяла Европа, с изключение на Франция, пенсионната възраст е 65 години, може би в страната с най-застаряващо население повишаването също ще бъде неизбежно.

Още по темата

"Може би, когато е ясно, че няма как намаляващият брой заети да осигуряват пенсиите на нарастващ брой пенсионери, трябва да се помисли за по-голяма част на капиталовата компонента в пенсиите", каза Трайков.

Според него в здравеопазването трябва най-накрая да бъдат остойностени услугите да се види защо броят на болните и на инвалидите се е увеличил двукратно и защо 60% от парите отиват за болнична помощ.

Министърът изрази увереност, че до края на мандата реформите в пенсионната и здравната система ще се случат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 13 години
Няма случай, в който да се наливат пари в бюджета чрез вдигане на данъчни ставки или вдигане на осигуровки
110
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
винаги съм знаел, че бат Трайчо е разумен пич, един единствен в този кабинет. Но за съйеление май ще го ритне бат Боко сега !!!
109
1
 
5
 
! Отговори
безработен преди 13 години
И тоя си ритна ведомостта и трудовата книжка. Говори истини,ама не ги мисли.До сега винаги се изказваше неподготвен. Сега се изказа, ама не в подходящия момент. Е писна ми да ги следя моите управници, в час ли са, на училище ли са или въобще не са в района. Аз искам работеща държава, в която знам поне една седмица напред дали ще изгрее слънцето. Сега не знам!
108
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Веднъж Трайков да се изкаже правилно! Браво!
107
0
 
12
 
! Отговори
Киро преди 13 години
Първия гербер който казва нещо наистина смислено,поздравления г-н министър!!!
106
2
 
2
 
! Отговори
евг преди 13 години
Хах ами станете Вие полицаи и се пенсионирайте на 45...
105
1
 
6
 
! Отговори
Цецко преди 13 години
я, аз тоа го бех отписал, обаче се е изказал умно. То всяко решение в икономиката има "за" и "против" и той е посочил второто, което е негов плюс, понее всички решения на това правителство до сега се обявяват като еднозначно добри!
104
0
 
3
 
! Отговори
неработещ преди 13 години
не трябва професиите да се противопоставят. Надявам се, че повечето хора работят по свой избор в определена професия. Все още има хора, и ще ги има, да гледат така, сякаш са най-високо, а всичко надолу е смет. Има много образовани хора, високо образовани, които са работили при тежки условия. Независимо от всичко, всеки човек има право да живее и иска едно и също. ННикой няма право да слага другите високомерно там, където им е удобно. Несправедливостите не свършват с решаване на личните проблеми.
103
0
 
2
 
! Отговори
Търпелив преди 13 години
на 99 - ти какво си учил, да си клатиш краката в някой офис под климатика, в костюм
102
0
 
11
 
! Отговори
Работник преди 13 години
Работя първа категория труд от 1980год. и продължавам да работя.Но категорията ще се смята само до 2000г.Сега трябва да се пенсионирам но няма да ми достигнат полвин точка защото 2010г. е последна.Това честно ли е.Живеем в *** държава.Аз вече съм полвин човек имам силикоза и не само аз а и моите колеги ,но кой ни пита .Дадохме си здравето а те се потиграват с бедния работник .Но за полицаите има всичко защото горките много се умарят ....
101
1
 
8
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Аргументите на Трайков са смислени (в същност, те за очевидни), но подозирам, че идват не от знание, как да се реформира пенсионната и здравната система, а от "загриженост" за "работодателски кръгове. И така да е, ясно е, че увеличаването на вноската ще донесе само нещастия, също както и увеличаването на трудовия стаж, а не на пенсионната възраст, лансирано по чисто пропагандни ("PR") причини. А следенето, дали структурата на болничните включва мащабни измами, си е работа на НОИ, МФ, ДАП и пр.
100
2
 
9
 
! Отговори
Фаетон преди 13 години
Правителството на ГЕРБ все-повече олевявеа!
99
0
 
3
 
! Отговори
Мина преди 13 години
Има логика за тези които получават големи заплати и бъркат в касата .Бедния трудещ народ винаги ще бъде с примка ,която време на време ще се стяга.Голямо тегло ни чака тешко ни...
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да бе, сигурно. единици са тези, които работят по-тежка работа. И дето се вика - кой за каквото е учил.
97
0
 
4
 
! Отговори
търпелив преди 13 години
тези, които работят по категориите, внасят високи осигуровки, но не живеят дългоЦинично е, но се разчита на това
96
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Явно на Трайков му е писнало от глупости и е решил да се маха от лудницата:)
95
1
 
16
 
! Отговори
ехо преди 13 години
ехо,най-мразя това, дето се сърдите на тези, дето се пенсионират на по-ранна възраст. Ако там беше много хубаво, никой нямаше да се вреди за това място. Гледайте тава - държавните служители е крайно време да си плащат лично, лично, лично, осигуровките, защото всичко, което ползват в социалната сфера, се дължи на тези, които се пенсионират по-рано и живеят, ако имат късмет да оцелеятнай-много 4-5 години. Не се сърдете на тях. Чиновниците са *** в държавата, защото нищо не произвеждат.
94
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Напълно прав е !!!Не може държавните служители да не плащат осигуровки - при положение, че например ушевите се пенсионират на 45 !!! Не може пенсионната и социалната система да са заедно - в един казан - и престъпната държава да хрантути мръсните *** от парите, които хората си внасят за пенсия !!!
93
5
 
2
 
! Отговори
чочо преди 13 години
Да не забравяме, че ги намалихме с толкова, за да "скочи"бизнеса. Просто се възстановяват тези проценти.
92
1
 
5
 
! Отговори
56 преди 13 години
Сега,който и да прави пенс. реформа,няма полезен ход.Ще настъпи интересите на големи соц. групи.И си отива от властта.Те затова ги подхърлят,като горещ картоф от мандат на мандат,а ние гледаме поголовно пенсиониране на 45-50 годишни вече 20 гдини и изплащане на велиси обезщетения.Сега ние ,зето сме внасяли десетки години и е рабоним е сме безработни я в чужбина,няма да видим пенсии.Отидоха ни вноските.