В провинцията – зле, в София – добре

Първанов бесен, че кабинетът налива пари само в столицата
Обновена: 21 окт 2010 21:30 | 21 окт 2010 21:30,
400
В провинцията – зле, в София – добре
Снимка: БГНЕС

Не бива да се допусне централизиране и силно развита столица за сметка на слаба периферия, заяви в словото си президентът Георги Първанов при откриването на тържествената заря-проверка в центъра на Смолян, съобщава Фокус.

Според Първанов България ще има бъдеще, ако всички региони са развити добре. По думите му това трябва да се отчита в пенсионната реформа, бюджета за следващата година и предвидените средства за общините.

Президентът обясни, че в останалите държави в Европейския съюз граничните региони са едни от най-добре развитите, а при нас това не е така.

Една от възможностите за това са т.нар. културни коридори за развитие на туризма, бизнеса и общуването. Георги Първанов изтъка, че най-красноречивият пример за тези коридори е отварянето на граничните пътища.

Президентът коментира и темата за здравеопазването, като изтъкна, че според конституцията всеки гражданин на държавата има право на здравеопазване – права, еднакви за всички, „както за София, така и за Мадан и Рудозем”.

По думите на президента по тези проблеми отношение трябва да имат всички институции, включително и депутатите от различните политически сили.

Той допълни, че Смолян е добро място за туризъм, бизнес и инвестиции, въпросът обаче е да спре миграцията на населението и специалистите да останат.

Въпреки дъжда президентът поднесе и венец пред паметника на полк. Владимир Серафимов в центъра на Смолян. Президентът се поклони и почете паметта на храбрия командир на 21-ви средногорски пехотен полк.

Военната церемония бе изпълнена от почетен караул на 101-ви алпийски батальон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
353
4
 
1
 
! Отговори
Бай Добри преди 13 години
Перник - столица, в Сирищник - резиденция!
352
1
 
10
 
! Отговори
така е преди 13 години
Дали, ако хората имаха какво да работят, щяха да се юрнат всички по големите градове!!!Бъдете сигурни,че не никой-освен крайно амбициозните нямаше да хукне,но Вашата партия Другарю,съсипа и производството и земеделието в България!!!Поне имам преки наблюдения от СЕВЕРОЗАПАДНАЛА България!!!!!
351
3
 
4
 
! Отговори
ВАЖНО!!!! преди 13 години
НЕ Е ВЯРНО, ЧЕ В СОФИЯ СМЕ ДОБРЕ!!!!!ЗЛЕ СМЕ,МНОГО СМЕ ЗЛЕ,ЕДВАМ СЕ СВЪРЗВАМЕ ДВАТА КРАЯ!НЕ ИДВАЙТЕ ТУК,МНОГО Е ГАДНО!!!!
350
0
 
4
 
! Отговори
Софиянец преди 13 години
"От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели "Паисий Хилендарски, История славяноболгарская
349
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
всички , които не са кореняк пловдивчани са провинциалисти и нека пишат минуси от завист - нещастни ***!
348
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1 269 000 - София официални данни за 20110 - Уикипедия - и то това е Столична голяма община - временно дошли, студенти, посолства и т н приходящи през деня не се броят , защото тогава Перник ще е 10 000, Ботевград 700 души, Своге 150 и т.н.
347
1
 
7
 
! Отговори
Kiro преди 13 години
2 милиона в София? xaxa...
346
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Половин милион нерегистрирани *** в София? Ами кога се построиха 200 хиляди нови жилища за тях, къде са тези десетки хиляди вови блокове и кооперации? И как смятате- "***" додрапъл до заветната столица да не се регистрира като столичанин? Има ли такъв? Няма. А по официални данни София не е 1.349 хил. а около 1.200 хил. и то това са данни за Голямата столична община (т.е. София+ още 100 села около нея).
345
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ха-ха-хаааааа, 2 милиона души в София? Тази глупост вече не се ли изтърка? Разходете се до Букурещ и вижте един наистина двумилионен град. София край него е като село.
344
1
 
10
 
! Отговори
nn575 преди 13 години
Аре бе , да му писне на човек от деления, между Провинция и София, между живеещи в България или Чужбина, между бедни и богати икво ли още не. Омразата преобладава в коментарите. Всеки си живее там където си иска и би се чуствал добре и ако съомява да го прави по правилата по които се изиска. Какъв би бил проблема. Миграцията е нормално явление в днешно време, а когато се прави добровално, няма нищо лошо.Колко много храчки има тук, за някъкви несъществени неща.
343
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 378За твое сведение не съм от село, а оттам където софиянци мечтаят цяла зима да отидат през лятото.:))))
342
4
 
2
 
! Отговори
sizzle преди 13 години
браво! а ако можеш да накараш и останалите ти съселяни да се махнат от софия, признателният народ ще ти издигне паметник, на мястото на този на съветската армия
341
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз не съм от София и не ми харесва София и не бих отишла да работя и живея там. Много се лъжете, ако мислите, че всички драпали за София.
340
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А какво ще кажете за Варна? Четири месеца туристически сезон, накрая парите къде отиват, познайте от първия път? А на всичкото отгоре осем месеца безработица и цени по-високи от столицата. Зимата само глад и кучета.
339
5
 
18
 
! Отговори
Burgas преди 13 години
Аман от *** шопи ... Цяла БГ храни тази *** ... Не се ли премахне тази централизация,България няма да се оправи ...
338
4
 
23
 
! Отговори
papi преди 13 години
А кой, другарю Първанов, направи така, че София да достигне тези уродливи размери за сметка на обезлюдяването на малките градчета и села? Кой направи в хубавото Софийско поле грандоманските заводи и привлече насам гладните и неграмотни "пролетарии"? Кой съсипа селското стопанство, с което преди 9.09.1944 България е била известна по света? Кой отрови земята, съсипа най-хубавите природни дадености? Кой научи българина да не работи, да не е инициативен, да не мисли? Не беше ли вашата партия??? А?
337
52
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
всичко, което не е ПЛОВДИВ Е ПРОВИНЦИЯ!
336
1
 
2
 
! Отговори
аз преди 13 години
малко допълнение: праща месечно 200-300 лв на жена си които от никъде другаде , ама съвсем от никъде не може и да си помисли да изкара .Ако искате всички които са родом от провинцията да кандидатстват за виза за Софето ? Аре малко по сериозно , че се излагате !
335
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко, което не е до морето е провинция.
334
1
 
4
 
! Отговори
sss преди 13 години
то преди 20 години и комунизъм имаше . И за него ли ти е мъчно ?