Майчинството ще се плаща върху доходите от последните 18 месеца

Правителството планира да увеличи с 6 месеца срока за изчисляването му
Обновена: 23 окт 2010 21:28 | 23 окт 2010 21:28,
229
Майчинството ще се плаща върху доходите от последните 18 месеца
Снимка: БГНЕС

Правителството увеличава с шест месеца срока, върху който се изчислява майчинството, съобщи bTV.

Сега майките получават обезщетение, което се базира върху доходите от последната година преди раждането.

Според промяната от началото на 2011 г. този срок ще се удължи на година и половина.

Причината е, че много жени започват да се осигуряват от работодателите на по-висок доход, щом разберат, че са бременни. Целта е да получават по-голямо обезщетение, а практиката става все по-разпространена.

В момента майката има право на 410 дни за бременност и раждане, през които държавата плаща 90% от средния й доход за година назад.

Ако майката се осигурява 12 месеца на хиляда лева и шест месеца на 500 лева, ще получава 750 лв. Това е със 150 лева по-малко, отколкото би получила при сегашните условия.

Ако пък през шестте месеца не е осигурявана, тогава за база се взима минималната работна заплата, което намалява майчинството с още 100 лева.

От Националния осигурителен институт вече проверяват дали майките се осигуряват на декларирания по-висок доход и след като се върнат на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още по темата: майчинство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
8
 
21
 
! Отговори
Абе КИРО преди 13 години
Кво има общо Станишев с това че си НЕГРАМОТЕН!Станишев вдигма майчинските!Направи да се плащат 1 година!На Вас глупаците не ви хареса:Искахте ББ!Ето Ви ББ!Радвайте му се!НЕ РИВЕТЕ!Га лапахте КИФТАЦИТЕ де бехте, при КОНЯ!ВЕРВАЙТЕ МИ!
25
24
 
13
 
! Отговори
Mozaka преди 13 години
Вижте, мили майки, защо поставяте бебешкият въпрос като чисто финансов - бебока не е само грижа, а е радост и продължение на рода ви, така че решите ли да имате бебета, нека финансовата част да не е водеща... Според мен твърде много акцентирате около трудноста да се отгледа бебок - май сте забравили, че до преди 20 години сме *** в пеленки, които се мият на ръка, а не в памперси за еднократна употреба... така че искате ли бебоци, има начини... а ако чакате държавата .. ще има да почакате!
24
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
имам 3 големи дъщери студентки ако един ден рекат да раждат в тази държава ще се откажа от тях ...... тази държава не заслужава да е държава щом посяга и най невинните си душици...дано си направиш магистралите от млякото на малките бат Бойко
23
1
 
40
 
! Отговори
марги преди 13 години
Това е пълен абсурд.Това няма да накара моя работодател да ми плаща реалните осигуровки...Да дойдат да видят как се гледа дете с минимална работна заплата...Живот и здраве ще раждам март месец 2011г......една *** без ден трудов стаж ще има повече пари от мен....как ще стимулирате раждаемостта ...Да Ви видя ДРАГИ сега какво ще измислите????? САМО *** ще останат ...НИЕ се замисляме дали да ви чакаме ОЩЕ. ЕДВА ЛИ!
22
0
 
18
 
! Отговори
Eddie преди 13 години
мн ми е интересно - как младите БГ студенски майки(защото само подобни..са рисково-бременни!) ще добият някакви "държавни средатва"?!А.. работещите българки "позволи ли се" да ИМАТ ДЕТЕ - от кой мазолест пръст! да СИ "докарат" мин 1000лв...зада си осигорят "майчини"?!:(
21
4
 
37
 
! Отговори
млад татко преди 13 години
Досега се изискваха 12 месеца предварително. Бременността е 9 месеца. Когато една жена разбере, че е бременна, вече трябва да е започнала да внася доходите си, върху които ще я осигуряват. Защо не си признае това НЕКАДЪРНО ПРАВИТЕЛСТВО, че за нищо не става. Когато не може да се справи с една злоупотреба, започва да наказва невинните. Справка - болничните, плащанията на НЗОК към болниците, сега и майчинството. После реват що се раждали само *** и защо младите бягат от България!
20
2
 
25
 
! Отговори
интересно преди 13 години
Около 30 от всички 117 депутати на управляващата партия ГЕРБ имат пряк или косвен интерес в туризма, показва проверка в имотните декларации на народните представители и търговския регистър....................да приходите от туризма ги няма ама МАЙЧИНСКИТЕ могат да ги ВЗЕМАТ........БРАВО ПОЖАРНИКАРЧЕ..ТЪПО.
19
0
 
31
 
! Отговори
Българан е галант преди 13 години
Аман от м***алите - заради гласовете им по изборите и сега всички сме прецакани от тях.Хрантутим ги с данъците си от бюджетите,в които няма вечно пари за нашите деца,а за миризливите и мързеливи *** - има.Е,щом е така,да вървят на майната си всички политически *** до днес,без изключение.Бившата кметицана Русе- Елеонора Николова набута в квартала ни фамилии с роми-безимотници,които обърнаха вс. наоколо на гето.И това преди 10-на години,повремето когато кандидатства за кмет.Милата ми тя...?
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДО. КИРО ДАВАХА НО ВЕЧЕ НЯМА СВЪРШИ СЕ ТАЗИ И БЯХА 2000Е
17
4
 
22
 
! Отговори
лео преди 13 години
Що за глупости? Докато майката си гледа бебето, фирмата може и да фалира. Какво означава да проверява НОИ дали после се осигурява на същия доход? Изедници. Ами нормално е , когато нещо е законно, да се ползува от хората като възможност. Дори трябва да намалят срока (както беше 6 м назад), това е прекрасен начин да се стимулира раждаемостта сред българите.
16
6
 
39
 
! Отговори
Mitko преди 13 години
Срам ме е че гласувах за ГЕРБ. Това ли измислиха да пълнят бюджета от майките....... СРАМ
15
0
 
8
 
! Отговори
фъкюекспрес преди 13 години
#8-ми, земи скочи веднага от 8-ми етаж, неграмотнико!
14
3
 
41
 
! Отговори
Магелан преди 13 години
Съпругата ми е гражданка на държава,която не е членка на ЕС.В тази държава се живее не по-лошо от България....Стана и българка...Първото ни дете е с двойно гражданство,в последствие-само с българско.Сега желаем да живеем в България и да си родим още деца,които ще бъдат БЪЛГАРИ!Но как??????Да чакаме още 18 месеца?Че това са две бременности!Проследимо е какви данъци съм плащал в България,осигуровки и т.н.Трябва ли да сме ***,за да живеем добре в България?
13
4
 
29
 
! Отговори
Адолф преди 13 години
Проблемът,идиоте,е че отново режат парите за майчинство!Какъв е ш**аният проблем да се осигуряват на повече пари,като разберат че са бременни????НАЛИ СИ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИТЕ???
12
0
 
21
 
! Отговори
лили преди 13 години
ами нека да се раждат повече ***,а нас българите да ни затрият.то и без това вече сме ЦИНГИСТАН(КВАРТАЛ НА ТУРЦИЯ)
11
6
 
24
 
! Отговори
Адолф преди 13 години
Гласувайте пак за ГЕРБ!!Те тва ако не е политика срещу народа,здраве му кажи!!!
10
2
 
22
 
! Отговори
Д-р Мангала преди 13 години
Е,да де,ама на нашите индийски сънародници,единствените им доходи са от предишното майчинство и следващите им доходи ще са пак само от бъдещото майчинство....
9
1
 
36
 
! Отговори
киро преди 13 години
Искам да поздравя, МАЙКИТЕ на :ББ, станишев, доган *** ,костов с. кобурготски, ГОЦЕТО ,МУРГИНА ,ЖЕЛЕВ,и др. с една хубава и дълга ПСУВНЯ.......... *** и *** създаващи престъпници и *** катуни .... ако сте КРАЛИ ДОСТАТЪЧНО, нормалните хора едвам се възпроизвеждат и то непълно-2 родители трябва да имат 2 деца !ами в ИСПАНИЯ дават 3000 евро за раждане ,ей така ,щото са БЕДНИ пък ние в *** с управляващи от незнам ква си партия дълбаем ДЪНОТО
8
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не разбирам какъв е проблема? Вие сългасни ли сте някой да си прави такива игрички и да взима пари, без преди това да си е внесъл осигуровки?
7
0
 
36
 
! Отговори
Мина преди 13 години
Не се чудете ,че нашата младеж не създава семейство и не раждат деца .Когато няма работа какво да правят ,може ли без доход да гледат деца.Но ромите не мислят женят се рано раждат всяка година зада може да живеят от майченството и детските.А за детските с които ощитяват много деца не е редно едно дете да получава детски друго не ,нали всички са деца на България.Тази глупост нямали да я премахнат вече...