Майчинството ще се плаща върху доходите от последните 18 месеца

Правителството планира да увеличи с 6 месеца срока за изчисляването му
Обновена: 23 окт 2010 21:28 | 23 окт 2010 21:28,
229
Майчинството ще се плаща върху доходите от последните 18 месеца
Снимка: БГНЕС

Правителството увеличава с шест месеца срока, върху който се изчислява майчинството, съобщи bTV.

Сега майките получават обезщетение, което се базира върху доходите от последната година преди раждането.

Според промяната от началото на 2011 г. този срок ще се удължи на година и половина.

Причината е, че много жени започват да се осигуряват от работодателите на по-висок доход, щом разберат, че са бременни. Целта е да получават по-голямо обезщетение, а практиката става все по-разпространена.

В момента майката има право на 410 дни за бременност и раждане, през които държавата плаща 90% от средния й доход за година назад.

Ако майката се осигурява 12 месеца на хиляда лева и шест месеца на 500 лева, ще получава 750 лв. Това е със 150 лева по-малко, отколкото би получила при сегашните условия.

Ако пък през шестте месеца не е осигурявана, тогава за база се взима минималната работна заплата, което намалява майчинството с още 100 лева.

От Националния осигурителен институт вече проверяват дали майките се осигуряват на декларирания по-висок доход и след като се върнат на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още по темата: майчинство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
76
 
! Отговори
Ицо преди 13 години
Ето ти отговора, колега:ПРИВИЛEГИРОВАНИ ДЕЦАТова са децата на т.н. уж "самотни майки с нулев доход БРУТО". Под този лукав евфемизъм се крият малки, по-големи и още по-големи *** момиченца-майки, които нямат и един работен ден, и съответно НЯМАТ И НАЙ-МАЛЪК ПРИНОС в приходната част на бюджета и социалната каса.Техните *** не само получават детски, но за тях детските не са 35 лв., а 80 лв. на месец ! Как става тая хватка ? Ами мургавелчетата получават 3 броя детски, по 3 различни начина : 1) - Най-напред 35 лв. са детските по ЗСПД. 2) - След това още 24,15 лв. социална помощ, за достигане на т.н Диференциран Минимален Доход = ДМД, по ПП на ЗСП.Тази привилегия е дадена по член 9, от ПП на ЗСП.3) - Накрая още 20 лв. за всяко *** месечно от "Евророма" - дето уж са бедни.4) - Още 78 лв. се дават месечно на самите *** "самотни" майки, пак като ДМД по член 9, от ПП на ЗСП.- Заедно с еднократните помощи за бременност и раждане, тези 78 лв. стават 80 лв.Така че всяка *** уж "самотна майка" с 1 дете си докарва,2 х 80 = 160 лв. месечно, с 2 деца - 240 лв. и т.н. А с минималните 5 деца ... 480 лв. чисто на месец.Заедно с "Кратната" и Енергийната помощ стават около 530 лв. чисто. Ако обаче "трайно-безработната" с 5 деца, отиде да работи в някоя шивашка фирма - (в сферата на фантастиката) там ще и напишат ордер за 300 лв. БРУТО заплата. Веднага тези 300 лв. ще и ги свалят от помощите, а другия месец тя ще получи вместо 300 лв. БРУТО, само 235 лв. чисто. Тоест ... в резултат на това че не е лежала и се е трудила, нейното семейство ще бъде лишено от 65 лв. ! Или казано математически, тя цял месец е работила за имагинерните "- 65 лв." !Чакате при горните закони, да станат от леглата и да тръгнат да работят ?! МНО-о-о-о-ГО ЩЕ ИМА ДА ЧАКАТЕ !!!
5
1
 
17
 
! Отговори
аре стига бе преди 13 години
мдаааа,ще секнат обаче и свежи парички за нои....
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
е това само в бУлгария може да стане,за какво са ни деца,що не вземат тия от правителството да стоят без заплати и без това са най - големите хрантутници.....
3
2
 
53
 
! Отговори
Ицо преди 13 години
Правителството вместо да мисли простотии, да премахне прага БРУТО за получаване на детски. По този начин се лишават десетки хиляди БЪЛГАРСКИ деца на работещи БЪЛГАРСКИ родители. НО за ТРАЙНО БЕЗРАБОТНИТЕ ***, които не са внесли и стотинка в държавната хазна, такъв праг НЕ СЪЩЕСТВУВА! Затова раждат на по 11 г. и затова имат по 15 деца, на които не знаят имената. Заради детските. Ама детските на циганчетата не са 35 лв., ами 80лв. Какво прави правителството по този проблем??? ОСВЕН ДА МЪЛЧИ?!!
2
1
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Искам да знам , по колко пари получават *** , който раждат на 13год. , и до кога ще плащам пари от моите данъци за мързеливите ******ли!!!
1
8
 
49
 
! Отговори
ф преди 13 години
Браво, само така, давайте, за какво са ни българчета, я ги натирете тези майки в на кучето г..., ще ми точат те пари от НОИ, ааааааа