Костов: Няма действия срещу кризата

"Да не спекулираме с 1,8%, увеличението на осигурителната вноска е 10-11%"
Обновена: 24 окт 2010 12:23 | 24 окт 2010 12:01,
188
Костов: Няма действия срещу кризата
Снимка: БГНЕС

Внесен е вече бюджетът на здравеопазването и на НОИ. Вече е ясно какво иска да реализира правителството като политики. Ясно е за какво отидоха толкова много усилия, за какво се преговаряше, ясни са нещата.

Това каза пред БНР Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция и лидер на ДСБ.

Цялостното ни отношение към всичко това ще стане ясно във вторник на парламентарна група, след като анализираме цялостната ситуация, допълни Костов. Тогава ще заявим позициите си.

Вероятно във вторник ще кажем как ще гласуваме или още една седмица ще уточняваме как да постъпим. Няма реформи и няма действия срещу кризата, няма мерки, категоричен бе Костов.

Не е реформирано болничното здравеопазване. Там предстоят много сериозни мерки, но дали това са тези, които са набелязани, аз много се съмнявам, подчерта лидерът на ДСБ.

Бюджетът се атакува от политическия център. Вътре в тези атаки влязоха всички на практика, които имат сериозно отношение към управлението на страната, което означава, че ГЕРБ ще се измести силно вляво, поясни Костов.

1,8 пункта увеличение на осигурителната вноска – това е над 10%, защото 16% се плащат в момента, като сложите 1,8, това са малко над 11% увеличение на парите, които реално осигуряващото се лице и работодателят трябва да увеличат вноската към НОИ, каза Костов.

Това е смисълът, нека да не спекулираме с 1,8, всъщност увеличението е 10-11%. Ако един работодател внася 10 000 лева за осигуряване, сега трябва да внася близо 12 000 лева, което е сериозно увеличаване за него.

Същото се отнася и за хората, които се самоосигуряват. Това са пари, които на практика се отнемат на работниците, категоричен бе съпредседателят на Синята коалиция.

Това са пари на работодателите, които са ги дали на работниците, а работниците са ги дали на частни фондове. Никой не може да влиза между частни отношения. Това е лична собственост и ако някой ми каже, че аз нямам право да се разпореждам с нея, а вие ще се разпореждате, защото сте държавата, това е нахлуване в частните отношения. Това не е никаква пенсионна реформа, категоричен бе Иван Костов.

Целият дебат по бюджетните политики, които правителството ще осъществява, трябва да става вътре в парламента, правителството трябва да търси съюзници в парламента за подкрепа, каза Костов.

Преобърна се политическият диалог, дебатите и диалогът, ако бяха водени с нас, със сигурност щяхме да напреднем много повече, заяви още лидерът на ДСБ.

Сигурен съм, че който иска в момента смяната на финансовия министър, това означава, че иска правителствена криза, защото много трудно ще се намери човек, който от името на този финансов министър да довърши неговата работа, като изпълни актуализирания бюджет и изпълни неговата проектобюджетна политика за следващата година, заключи Иван Костов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГЕРБ никога не е бил вдясно (или вляво) че да се измести. ГЕРБ е организация-еднодневка, основана на две колони - дебелия врат на боко и див популизъм. Съответно, ГЕРБ ще се клати натам, накъдето се обърне носа на Бойко. Докато има кой да го слуша.
72
2
 
17
 
! Отговори
@ преди 13 години
Иване и теб ли те гази трактор ?
71
10
 
19
 
! Отговори
Костов за ЗАТВОР!!!! преди 13 години
Кризата е създадена от КОСТОВ!!! Защото той като марионетка и протеже на ЦРУ в България подпали и напика всичко социалистическо и разруши паметниците, символите на страната, заля ни с ураниева и плутониева радиация, би ключ на държавните заводи за да ги подари на приятелчета. Какво мърка сега?!????
70
0
 
17
 
! Отговори
аз преди 13 години
Това е удоволствието на богатите от победата на пазарната икономика. За едни отдавна няма икономическа криза , за други ще остане за цял живот-честито.
69
9
 
18
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
"Костов: Няма действия срещу кризата"..........................................................................................................................Обаче най-важното действие го има - ти си извън властта...- и къде си тръгнал с тия 3 процента да се обаждаш?....
68
2
 
19
 
! Отговори
70 преди 13 години
Не бъди наивен - ГРОБ не се лутат никъде. Те много добре знаят кой ги е сложил и защо и в тази насока са безотказни. Основната цел е да провисят колкото е възможно по-дълго на власт и цената на кризата и всичко останало да се плати от обикновените хора! Що не се лутат в политиките си по отношение на едрия бизнес? Е, там всичко е ОК. Разните монополи си вдигат цените и правят квот си знаят. Най-много Тиквата да излезе по телевизора и да им се закани, че ще направи това и онова.
67
4
 
15
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
.... а тези със 100 да не препоръчват каквото и да е! Ти не си част от демокрацията, която избира за БГ Парламента мъже и жени със съмнително минало и смущаващо актуално поведение. Царо го бе формулирал малко по яче, но не съм плагиат.
66
5
 
18
 
! Отговори
r преди 13 години
Предлагам целия персонал на бг БАлкан, когото визираш, начело с тебе, да заминете веднага по-същия път. Може да вземете и Станишката и президента да ви правят компания. Нали точно те прокараха тоя път.
65
3
 
18
 
! Отговори
71 преди 13 години
То подобни бяха изследванията и тия села дето се проведоха избори тези дни :). И резултата го видяхме :) ГЕРБ печели навсякъде - второ място :)
64
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо правителството не потърси отговорност от Костов , за това че разпродаде две трети от материалните активи на държавата за жалки суми - най-често за любимия му един долар? Ясно , че и сегашните управляващи са склонни на компромиси с бъдещето на България , за сметка на тяснопартийни интереси ! Хората са отвратени от всичко и от всички политици ! Това не го ли разбраха ?
63
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Ако изборите бяха днес, 34-35% от хората посочват, че ще гласуват за ГЕРБ, за БСП под 14%, за ДПС 6,8%, за Синята коалиция 3 %, за Атака 2,9 %, сочи изследването."
62
4
 
25
 
! Отговори
ало ало преди 13 години
Костов може да е всякакъв, но поне има идея от икономика, за разлика от целия кабинет некадърници, начело с мистър Шменти и Капели. За 1 година ГЕРБ се лутат в различни посоки, залитат по исканията на всеки, нямат никаква стратегия какво да правят и най-лошото е, че са твърдо убедени че са прави във всяко свое непоследователно решение. Това правителство е в пъти по-некадърно от правителството на Жан Виденов, и само борда в момента ни крепи да не потънем като през 1996г.
61
2
 
18
 
! Отговори
66 преди 13 години
Мен синдикати и всяква подобна сбирщина не ме касае! Кой е внесъл законопроект за това? Кой в предизборната си платформа беше обещал сножаване на осигуровките с 5%? Пак ли синдикатите? Кво тази държава от синдикати ли се управлява? Не оставам с това обеждение от ежедневното появяване на Боко по ТВ-то. Така че айде не по килифаревски - осигуровкките и данъците се вдигат от Правителството! Следователно то трябва да си поеме и отговорността за това.
60
5
 
16
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
Ще дискутираме..... Иване, кажи си го направо, че ще октруираш на синята ПГ какво тя да каже. Ти се една нахално човече, което си мисли, че е родено да командва вечно. Времето ти мина, мандалото ще падне, а ти ще изчезнеш от хоризонта яко дим.
59
3
 
18
 
! Отговори
Жо преди 13 години
ВСИЧКИ с IQ под 100 е по-добре да не коментират статията.
58
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре бе защо пишеш глупости? Кой поиска увеличение на осигуровките и замразяване на неотложното вдигане пенсионната възрас? ГЕРБ или псевдо синдикатите? Кой? Кой ни натресе това увеличение? Кой отиде да протестира? Правителството е виновно за мен, че се поддаде на натиск с ясното съзнание, че това няма да доведе до нищо добро!
57
4
 
25
 
! Отговори
az преди 13 години
Слушайте Ваньо и си водете бележки. Костов е много добър макроикономист - на светлинни години пред охлюва Дянков. Когато е в опозиция той говори като икономист и трябва да бъде слушан. Друг е въпроса, че за да казва и предлага умни неща той трябва да бъде държан само в опозиция, защото ако помирише власт незабавно мутира в политика Костов, което вече е едно изключително отвратително и противно същество.
56
4
 
18
 
! Отговори
Карл Май преди 13 години
Ти говориш за платформи.Смяех!Платформите са пълна глупост,на ДПС платформата да прочетеш,ще умреш от умиление!P.S.Не съм чел платформата на ДПС,както и на никоя друга партия.Аз си чета квитанцията за заплатата и касовите бележки и никак не ми харесва прочетеното... Комунисти,***,гербаджии,всите са маскари!
55
3
 
25
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Ами ще вдигат хората :). Нали целта е да си построим комунистически капитализъм :) - демек всички пари се прибират от държавата и се внасят в СиБанк. Народа рупа трева и киселец. Това си избрахте, това ще си имате. Таз година увеличение на данъците и таксите с 15-20 процента, а догодина щем ви харесва с още два пъти по толкова. Балъците да плащат, а другите строят палати :). Вижте французите и тогава ще си отговорите на въпроса що те взимат 1500 евро, а в БГ под 200
54
1
 
27
 
! Отговори
Клошар преди 13 години
Политиците в Клошария се опитват да вземат "на босия цървулите". Вместо да увеличат данъците на богатите, те очакват малките фирми и народа да плаща все повече. И, естествено, няма да им се получи, а може и да усетят народната "любов". По мое мнение, малко им е останало и ще ядат дървото !