Костов: Няма действия срещу кризата

"Да не спекулираме с 1,8%, увеличението на осигурителната вноска е 10-11%"
Обновена: 24 окт 2010 12:23 | 24 окт 2010 12:01,
188
Костов: Няма действия срещу кризата
Снимка: БГНЕС

Внесен е вече бюджетът на здравеопазването и на НОИ. Вече е ясно какво иска да реализира правителството като политики. Ясно е за какво отидоха толкова много усилия, за какво се преговаряше, ясни са нещата.

Това каза пред БНР Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция и лидер на ДСБ.

Цялостното ни отношение към всичко това ще стане ясно във вторник на парламентарна група, след като анализираме цялостната ситуация, допълни Костов. Тогава ще заявим позициите си.

Вероятно във вторник ще кажем как ще гласуваме или още една седмица ще уточняваме как да постъпим. Няма реформи и няма действия срещу кризата, няма мерки, категоричен бе Костов.

Не е реформирано болничното здравеопазване. Там предстоят много сериозни мерки, но дали това са тези, които са набелязани, аз много се съмнявам, подчерта лидерът на ДСБ.

Бюджетът се атакува от политическия център. Вътре в тези атаки влязоха всички на практика, които имат сериозно отношение към управлението на страната, което означава, че ГЕРБ ще се измести силно вляво, поясни Костов.

1,8 пункта увеличение на осигурителната вноска – това е над 10%, защото 16% се плащат в момента, като сложите 1,8, това са малко над 11% увеличение на парите, които реално осигуряващото се лице и работодателят трябва да увеличат вноската към НОИ, каза Костов.

Това е смисълът, нека да не спекулираме с 1,8, всъщност увеличението е 10-11%. Ако един работодател внася 10 000 лева за осигуряване, сега трябва да внася близо 12 000 лева, което е сериозно увеличаване за него.

Същото се отнася и за хората, които се самоосигуряват. Това са пари, които на практика се отнемат на работниците, категоричен бе съпредседателят на Синята коалиция.

Това са пари на работодателите, които са ги дали на работниците, а работниците са ги дали на частни фондове. Никой не може да влиза между частни отношения. Това е лична собственост и ако някой ми каже, че аз нямам право да се разпореждам с нея, а вие ще се разпореждате, защото сте държавата, това е нахлуване в частните отношения. Това не е никаква пенсионна реформа, категоричен бе Иван Костов.

Целият дебат по бюджетните политики, които правителството ще осъществява, трябва да става вътре в парламента, правителството трябва да търси съюзници в парламента за подкрепа, каза Костов.

Преобърна се политическият диалог, дебатите и диалогът, ако бяха водени с нас, със сигурност щяхме да напреднем много повече, заяви още лидерът на ДСБ.

Сигурен съм, че който иска в момента смяната на финансовия министър, това означава, че иска правителствена криза, защото много трудно ще се намери човек, който от името на този финансов министър да довърши неговата работа, като изпълни актуализирания бюджет и изпълни неговата проектобюджетна политика за следващата година, заключи Иван Костов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
3
 
17
 
! Отговори
за 97 преди 13 години
97 недей че ме разпрака. И онези по морето дето криеха оборотите и те ти ли като теб от любов към работниците си го правеха. А стига смешни сте. Та да ти направим паметник бе човече. След като работиш без печалба та ела ми стани колега поне 1000 лева ще вземаш.
92
3
 
20
 
! Отговори
до 90 преди 13 години
Стига с тая изтъркана плача за съкращенията. Човека ти го написа сигурно 5 лева на месец ще объркат работодателя и той ще ме съкрати . Глупости, ами да ме съкрати аз ще отида при друг или в чужбина, дреми ми, ама той ще затвори бизнеса си и ще стане работник ли. Ха ха ха , не плачите за работниците си а за вас си, това е истината. Работник фалирал няма , но фалирали работодатели много хиляди има.
91
1
 
22
 
! Отговори
до 98 преди 13 години
Каквито работодателите такива и работниците искам да ти кажа. И аз съм работил в чужбина, и управител бях там. Тук хората не познават думата лоялност, вярност и откритост. Всичко е интриги, всеки си мери *** с другия, всички само за пари говорят и сменят работа без грам чувство за отговорност.И това ти го казвам за хора с по 2-3 000 лв ЧИСТО и декларирано в нашия бранш
90
1
 
14
 
! Отговори
97 преди 13 години
Да, колкото и невероятно да ти звучи. И не съм единствен.И да, съкратихме хора заради кризата, защото бюджета ни е на ръба и работата намаля драстично. Колкото влизат, толкова излизат в края на месеца.Като няма от къде да вземеш за да дадеш повече на държава какво правиш ?
89
0
 
22
 
! Отговори
за 92 преди 13 години
Прав си ние нямаме работодатели а разни смешковци които направили чрез далавери 2-3 милиона и се мислят за нещо. Нищо общо няма българския работодател с Европеиския. Работил съм на няколко места и при едните и при другите. Нашите са простаци, алчни селски манталитет, постоянно мрънкащи колко са зле а все нони и по-нови коли карат строят грозни къщи и пият като казаци.
88
0
 
18
 
! Отговори
до 93 преди 13 години
Що ти да не би да си оня единсвен в България работодателр дето милее за ралотниците си, плаща им реалните осигуровки, не *** с оборотите. Боже боже та нали работниците сме над 1 милион как така никой от нас не е поподнал на тези честни работодатели за каквито всички се пишете
87
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не си прав. Ти сигурно си чел за КРЕМИКОВЦИ само от в.Демокрация. А пък аз за разлика от теб работих там 25 години и мисля, че доста по-добре зная как стоят нещата. Кремиковци имаше дългове към времето, когато бе харизан на Валентин Захариев от другаря Костов за 1 пробит долар на стойност 264 млн.лв. Приватизационният договор поставяше условие този дълг да се погаси в срок на 5 години и комбината да излезе на печалба. Към края на 5-та година дългът вече бе 1.9 МЛРД.ЛВ ... и никой не потърси сметка на въпросния Захариев. Дори го обявиха за бизнесмен 1. Това може да се случи само в България, пардон в Мангалия.
86
2
 
14
 
! Отговори
до 90 преди 13 години
Пиши по разбрано.
85
3
 
19
 
! Отговори
dp преди 13 години
Демагогия в сметките не може да има - или са верни или не.В случая са верни - лъжата идва от "журналистите" в БГ, които казват 1.8% вместо1.8% *пункта* (инак казано 1.8% от целия доход).Дали ще се водят платени от работника или работодателя има нулево значениеосвен демагогия за публиката. В крайна сметка са разход за фирмата, коятоплаща на работника - все едно в кое поле ще се впишат. Просто предлаганатазаплата ще намалее така, че разходът да остане възможен.
84
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Увеличението трябваше да е 10% и то изцяло за сметка на работодателя. Страшно много печелят нашите работодатели. Справка дворците които имат, рушветите които дават на чиновници, укритите в 20-30 пъти обороти, от 7 поръчкови рол ройса в Европа 3 са в България. Е какво ми реват като вдовица за ... работодателите. Лъжат държавата лъжат и работниците си. Те с измамите си разбиха и здравеопазвани и пенсионна система.
83
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Баламурниците в България силно намаляха през последните 16 месеца, така че ГЕРБ поне според мен, вече са бита карта. Да влиза следващият "спасител" на България. Няма да се учудя, ако следващ в списъка на ДС-Генералите, които създадоха марионетката Бойко е господин-другаря Алексей Петров. Негов колега - мутро-милицонер. Такива се харесват на Българина. Както и чалгата. От това си и патим.
82
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
какви 500 лева заплата бре, в ИТ заплатите са с хиляди. 10 000 лева осигуровки се правят за добър ден, какви ти 363 работника...За съжаление Костов е прав. Това наистина са пари, които ще бъдат отнети от от заплати или иначе казано = съкращения.
81
4
 
21
 
! Отговори
До 72 преди 13 години
Заводите които се продаваха за 1 долар ,имаха заеми за по 2-3 милиона долара.Така че те си купиха за 1 долар заеми.Не пиши глупости ,ами се осведоми първо.Всичко беше на на ръба на фалита,стари технологии,не образовани шефове и такива работници и алчни работодатели.Костов не ги е продавал.Имаше назначени комисии ,на които той не е бил падар,а министър-председател.Българина е ***,***,алчен до безкрай,звяр,няма никакви морални ценности,заради изброените качества.Аз не съм българин.
80
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Костов: Няма действия срещу кризата"Писна ми от *** Костов.Повтаря една година едно и също.Ами като "няма действия с/у кризата" то що гласуваш за тях бе ***?Значи виждаш че тези смешници разсипват държавата ама нямаш нищо против а циганино??Подкрепяш ги докато всичко се срине щото си мислиш че после ти ще се явиш като Месия и ще спечелиш повече гласове.*** си ти Костов.***!Политически труп си ти още от 2001 и след като не си го разбрал значи си много задръстен.
79
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Демагогия в сметките. 1,8% от тях 60% са за сметка на работодателя- или увеличението за работодателя е 1% ако при 550 лева заплата /средната за страната/ увеличението за работодателя е 5,5 лева. Примера на Костов е за работодател които ще плаща повече 2000 лева. 2000/5,5= 363 работника. Та ако работодателя има 363 работника тогава ще плати 2000 в повече. Работодател с 363 работника колко ли хиляди печели на месец само от ниските заплати на работниците си- него ли да жалим.
78
2
 
21
 
! Отговори
r преди 13 години
Ти бил ли си в завод / държавен / , по времето на Виденов. Разкажи малко кое как беше. И ще съм ти много признателен, ако ни светнеш защо Костов дойде на власт. Че нещо май много неща взевха да се завоалират. Кремиковци. Какво Кремиковци,като дълговете му надвишаваха многократно стойноста му. Като изключим обстоятелството, че няма с какво да работи, ако не се внасяше от съюза. Та точно Костов сигурно създаде кризатас, която го изведе на върха. Сигурно тогава го избрахме от благодарност за тази
77
4
 
16
 
! Отговори
съгласен с по-долнит преди 13 години
Не може само да грабите държавното, и да си строите палати, и да не плащате 22 години нито стотника данък. Такова ГРАБИТЕЛСТВО го няма никъде по света. Но н е Костов = марионетка като Бойко Борисов, без разлика, командвана на конци от САЩ и ЦРУ = човекът който да ни дава тон какво да искаме, и какво да имаме, Мястото на Иван Костов е зад решетките
76
1
 
21
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
А БСП е лява партия само по сексуална ориентация...
75
0
 
18
 
! Отговори
ТОЧНО преди 13 години
Това е удоволствието на богатите от победата на пазарната икономика. За едни отдавна няма икономическа криза , за други ще остане за цял живот-честито.
74
2
 
17
 
! Отговори
Жо преди 13 години
До 75 Дедо Гаджа: Не разбирам, защо се засягаш от мнението ми? Аз не съм написал коментар по темата, а само намеквам за умствени възможности. Признавам- при мен те са ограничени в тази област и не коментирам.