България ще има войска от 37 хил. души до края на 2014

През следващите 4 г. се съкращават около осем хиляди военни
28 окт 2010 13:19,
165
България ще има войска от 37 хил. души до края на 2014
Снимка: Булфото

Парламентът прие "Бяла книга за отбраната и въоръжените сили на Република България".

Проектът предвижда въоръжените сили в края на 2014 г. да бъдат намалени до 37 хил. души.

Така от армията ни през следващите 4 години ще бъдат съкратени около 8 хил. души.

Бялата книга подкрепиха 95 депутати от ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция, против бяха 19 от БСП. Въздържаха се 8 народни представители – четирима от ДПС, трима от левицата и един независим.

Емил Караниколов от ГЕРБ посочи, че тази книга въвежда нов стандарт и качество на отбранителната политика чрез нов баланс между финанси и възможности.

Колегата му Красимир Минчев отбеляза, че се запазват всички социални права и придобивки на военнослужещите.

Документът предвижда за отбрана да се отделят не по-малко от 1,5 процента от БВП, посочи той.

Георги Пирински от левицата, който се въздържа при гласуването, намери сериозен дисбаланс в документа между задачите за национална, териториална отбрана, от една страна, и за задграничните мисии, от друга.

Според него бил сгрешен и принципът, по който се предлага и гласува Бялата книга, тъй като не правителството трябва да одобри решението на парламента, а обратно – да гласува Бялата книга, а след това НС да я приеме.

Ангел Найденов посочи, че преди да се стигне до решение за числеността на въоръжените сили, трябва да се отговори на въпросите за технологичното и техническото обезпечаване.

На привържениците на незабавната модернизация на въоръжените сили министър Аню Ангелов обясни, че процесът не може да започне сега, защото трябва да се изплащат над 256 млн. лв. задължения на предишното правителство.

"Модернизацията не е само във въоръжение и техника, а и качество на личния състав, образование", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Думите на дипломат зад който не стой силен меч са като блеенето на овца - римски генерал
37
3
 
8
 
! Отговори
Има "малка" преди 13 години
Пич, те могат да плащат за армия и да имат образование, култура, здравеопазване, а НИЕ НЕ МОЖЕМ. Ето това трябва да разбереш и ще се успокоиш. Никога не се сравнявай със Западна Европа, не можем ги стигна още 100 години.А на България голяма армия не и трябва. Кой ще победиш? Фесовете, дето са 20 пъти повече от нас и Щатите са ги въоръжили до зъби? Или ти искаш да завземеш Русия, Индия, Китай или Северна Америка с непобедимата си армия :)
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Настояваме всеки, които е бил войник на наборна воеенна служба 1 година служба да му се признае за 5 години трудов стаж! Това е някаква форма държавата да се отблагодари за откраднатите 2 години от живота на младите хора, а и се явява като компенсация на служилите като наборни войници, по отношение на връзкарите, освободени от казармата! Всеки, които е бил наборен войник да може безплатно да ползва воените санаториуми,и да се лекува във военна болница болници-без направления и безплатно!
35
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Който не храни своя армия храни чужда"-Наполеон.Довода нали сме в нато защо ни е армия е ***. Гърция има 2000танка, 3000 бронирани машини(БМП,БТР), 300 самолета, 200 хеликоптера, 2500 артирелииски системи, флот близо 150 000армия. Турция 2,5 пъти повече като системи и хора. Е на тях за какво са им, нали те са от Нато. Армията мили деца е гаранция за национална сигурност и суверинитет. Такаче спрете да пишете глупости.
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ние сме за това да има армия, но сме против привилегиите-против ранното пенсиониране сме, против сме това да не си плащат осигуровки и здравни осигуровки, против сме да се дават "стипендии" на децата и съпругите на военните, докато те са на мисии, против сме да бъдат лекувани в луксозна и отлична ведомствена болница, докато другите се лекуват в мизерията на обикновенните окръжни болници,против сме военен да получава с пъти повече от професор в Софийския университет(а и заплати в университета ня
33
2
 
11
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 13 години
Вижте докъде могат да докарат комунярите собствения си в кавички народ - да се моялт за турско управление...
32
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
8 000 нови млади кандидат пенсионери :)= осигуровки; N месеца разпореждане ; N заплати......мдаааа.......да се захващаме,а:)))
31
6
 
20
 
! Отговори
Вайс преди 13 години
Бих искал да попитам тук пишещите всезнайковци, които твърдят, че не ни трябвало армия - ми тогава на Франция за какво и е армия, бе ми на Испания, Белгия, Холандия Португалия, Полша - за какво са им армии?? Те да не са по *** от нас, та да дават пари на вятъра, въпреки, че са в НАТО. Гърция за какво е въоръжена до зъби, въпреки всички кризи? Проблемът е, че тези държави се ръководят от истински лидери, а не от наивници, бандити, национални предатели и *** като нашите парвенюта тук...
30
0
 
8
 
! Отговори
. преди 13 години
lovdjiite sa poveche
29
0
 
9
 
! Отговори
На Гоце и Даме и Тод преди 13 години
Рила и Пирин тръгнали, още Родоп-планина Балкана стар да попитат:- Чия е тази земя?Чия е мъката черна от петвековни тегла, чии са костите бели по урви и по била?Тази земя е на Гоце, Гоце и Даме, и Тодор, Македония земя бунтовна, българска земя синовна.Майка България пита:-Има ли още земя, с кръв на герои пропита, бащина свидна земя?Тази земя е на Гоце, Гоце и Даме, и Тодор, Македония земя бунтовна, българска земя синовна.
28
2
 
21
 
! Отговори
LoL преди 13 години
Турската партия ДПС, гласува против намаляването на БЪЛГАРСКАТА армия. Май по-добре да ни управляват турците явно... На Боко му стигат и 1000 ченгесари колкото да има кой да бие хората по митинги.
27
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
по времето когато служих само се пиеше в армията. Наборните чистим, шапкарите спът. А да и ни ядяха от дажбата, правеха си банкети през седмица. Абе цирк голям. също помня, че гледаха да правят ефрейтори само турчета с трети клас, тоест ние висшистите бяхме редници , а турчетата третокласници ефрейтори. Мано я тая "армия", пълен *** е!
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пеев ти си поморийски бек
25
2
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 13 години
Какво мога да кажа за това- пълен абсурд! Тъй като България е страна членка в НАТО трябва да се спазват някои общи изисквания. Едно от тях е бюджета за отбрана да не е по малък от 2 % от БВП! Нямам какво повече да кажа!!!!! :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е смешно! За какво ни е армия с такава численост? МВР е с по-голяма численост!
23
0
 
16
 
! Отговори
nixi преди 13 години
Абе тая бяла книга май трябва да е черваена - малко по малко ще изчезне нещото наречено армия. В същото време бюджета и е около милиард лева и наред с този на МВР са двата най-големи. Получава се парадокса - армия няма, но парите се прахосват. В същото време като идеш при лекаря примерно се молиш като *** да ти направление и висих по опашките като ***. Българийо за тебе те умряха!
22
5
 
6
 
! Отговори
стг преди 13 години
изобщо няма проблем с бройката долу горе толкова армия ни трябва но армия а на тия които си въобразяват че сме имали голяма и добре обучена армия преди 1989 им препоръчвам да питат някой който тогава е служил в тая армия
21
3
 
16
 
! Отговори
Пеев преди 13 години
И аз имам братовчед в армията шофъор на ЗИЛ!!!Казва ми по цял ден ровят и човъркат по камионите без причина,за да си запълват работния ден
20
0
 
3
 
! Отговори
ДО 12 преди 13 години
ТОЧНО
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И 15 -хилядна ни върши работа. При по-тежки случаи ще ползваме и няколко агитки(дори те са по-сърцати) и ще си решаваме проблемите.