Дянков: Протестират ВУЗ-овете, които не си управляват парите

Той представи пред студенти промените в Закона за висшето образование
28 окт 2010 16:06,
92
Дянков: Протестират ВУЗ-овете, които не си управляват парите
Снимка: БГНЕС

Протестите идват от университетите, които не могат да управляват добре парите си.

Това заяви финансовият министър Симеон Дянков, който днес изнесе лекция пред студенти от УНСС.

"Реформа във висшето образование трябва да има и тя трябва да се направи за студентите, макар че напоследък се говори повече за кариерното развитие на преподавателите“, каза министърът.

По-голямо участие на студенти и докторанти в управленските органи на университетите, разделение между академично и финансово ръководство, мобилност на студентите и развитие на кариерни центрове.

Това са приоритетите в проектозакона за висшето образование, които Дянков представи пред студентите.

"Работата на деканите, ректорите и така нататък е да се грижат за учебния процес. Съвсем друга е работата дали работи парното, дали ще има или няма да има дървена ваканция, колко от сградите на определено висше учебно заведение е хубаво да се използват", изтъкна той.

В проектозакона се предвижда увеличение на студентското представителство в ръководните органи на висшите училища от 15 на 30%. Така интересите на студентите ще бъдат по-добре застъпени, смята Дянков.

Друга промяна в закона за висшето образование ще бъде парите да следват студента, така че той да може да се мести от една специалност в друга и от един университет в друг.

"Ако някой от вас реши да се премести от УНСС в Софийския университет – не ви го препоръчвам, но ако някой от вас реши, всъщност парите не се преместват с вас. Това е слабост на тази сегашна система", коментира финансовият министър.

Следващата седмица ще бъде готова рейтингова система за университетите и специалностите в тях, така че всеки да може да избере къде е най-добре да следва.

Тя ще бъде представен на 4 ноември Министерството на образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
дянков ходи си не разбираш от икономика или разбираш но как да крадеш под защитата на някои организации.те и тези от ръководителите на университетите до директорите на болници и училища са същите некадърници и крадци но такава ни е участа да живеем в страна където съдиите са крадци защитаващи крадци
83
0
 
32
 
! Отговори
НО КОМЕНТ преди 13 години
А за тъпанартие , дето мечтая всичко да било платено-ами погледнете колко милиарда отделят за висше образование най-капиталистическите държави-Англия и САЩ.По какво се разбира кой става и кой не-от това колко парички имат мама и тате ли?Иска ви се така да е.
82
0
 
34
 
! Отговори
но комент преди 13 години
Процент от БВП за наука в България-0,2%.Средно за Европа-2 процента-десет пъти повече.Европейска държава ли сме или африканска?Май на Дянков повече му се ще да сме като Конго или Нигер.Да даваш малко пари и да обвиняваш този накогото ги даваш, че не ги управлява правилно е ЦИНИЗЪМ!
81
1
 
31
 
! Отговори
pininfarina преди 13 години
В 2та американски ВУЗа си преподават не само от Масачузетс ;) Ама там няма корупция, ами яки такси и умело упралвение, както и разумни инвестиции. Е, и фондове се усвоята по програми - но кой спира и БГ ВУЗовете това да правят - ама не могат, щото са яко бюрокрация, завист, незаинтересованост и всякакви такива. Кофти управление и много пробойни...и много университеи с раздут щаб!
80
2
 
35
 
! Отговори
НАЯСНО преди 13 години
вижте това:"В проектозакона се предвижда увеличение на студентското представителство в ръководните органи на висшите училища от 15 на 30%"Той знае ли какво е СС(Студ.съвет)?? Сбирщина от най-слабите, но отракани студенти. И от техните гласове ще зависят толкова неща: бюджета, брой невзети изпити за записване на горен курс, учебни програми и т.н. СПОРЕД МЕН студ.представителство трябва да е 5%.
79
4
 
32
 
! Отговори
lancelot преди 13 години
Дянков не е много адекватен на моменти, но тук е много прав !!!
78
1
 
34
 
! Отговори
бюджетчета преди 13 години
Ей на това му се казва финансова политика! Даваш пари, които не могат да стигнат по никакъв начин, и после обвиняваш този, на когото си ги дал, че не може да ги харчи правилно. В същото време даваш на министерствата средства, които не могат да изхарчат, освен ако не са постоянно в командировка, и обявяваш излишък на края на годината. Все едно "да дадеш на жената"(по Бойковски) пари за ремонт - 5 лева, и да поставиш задачата да оправи с тях кухнята и банята. Нов морал? Че той като предишния!
77
1
 
37
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Целият проблем бил да се отпуснат за висшето образование някакви 24 милиона, както чух......или около ДВА И ПОЛОВИНА ПРОЦЕНТА, от парите, които престъпната държава ежегодно пилее за издръжка на гнусните ***, които отказват да работят, грабят, убиват и паразитират върху гърбовете ни !!!За тая *** - милиарди, за образованието - няколко милиона нямало !!!БОЖЕ, СПАСИ БЪЛГАРИЯ !!!!
76
3
 
33
 
! Отговори
:) преди 13 години
Ами специално там където аз уча преподават и доста чужди професори :) А голяма част от българските отдавна са се отказали от преподаване в държавни ВУЗове не знам дали заради заплащането или учебната програма, но аз лично съм много доволна от тях и от нещата, които говорят! Докато половината ми приятели и познати са в УНСС и постоянно се оплакват, че не им се преподава правилно и почти нищо не научават и не целия проблем идва от тях самите :)
75
0
 
37
 
! Отговори
горо преди 13 години
Дянков, има логика в това, което казваш,но защо се държиш като тъпо овчарче?! Що за простотия да се изказваш срещу една или друга институция по този просташки начин и то в качеството си на министър?! Лобираш за някого или...? А и да лобираш,има си начини, но откъде да ги знаеш!Може да идваш не от Америка, а от Марс, но ще си останеш едно просто балканско момче! Нищо не си отбрал от добрия тон и доброто възпитание!Язък.
74
1
 
33
 
! Отговори
дааа преди 13 години
Ти се стягай за село! Няма срамна работа!
73
3
 
40
 
! Отговори
9090 преди 13 години
Винаги ми е било чудно как може да плащаш безумни сметки в кръчмите в Ст. град, обаче да ти се свидят 10 лева за учебник, при положение, че неистово искаш да се образоваш?! Как може да си хвърляш *** през прозореца, да рушиш общежитието, но да излезеш и да врещиш, че парите за образование не стигат!?
72
0
 
34
 
! Отговори
7) преди 13 години
Ти да не смяташ, че в българските частни ВУЗ-ове преподават професори на Масачузетския университет?!? Много наивно мнение!
71
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Писна ми! Писна ми на червената малка шапчица!Все някой да прави нещо и накрая да го омазва тотално! А после обикновените хора страдаме!Писна ми министерството и ВУЗ-а, в който уча, да се карат като куче и котка, а аз на лекция от 16 до 18 да пиша с молив, защото химикалката ми излиза на протест и дава фира от студа!Писна ми да ходя на работа и да ме третират като роб, понеже съм студентче и давай да го изцедим за без пари. Стаж ще му го водим!Ужасно, отвратително много ми писна!
70
3
 
36
 
! Отговори
:) преди 13 години
Да бе точно в УНСС са най-умните ще знаеш... Нищо против учащите там и тези, които наистина се трудат, за да сполучат, ама пред УНСС и магаре да вържеш след 4 години ще излезне с диплома... От край време му се знае славата, че е един от най-корумпираните университети в България и всякакви *** с пари се набутват там :) Аз лично смятам, че в момемнта най-добрия избор са частните ВУЗове - скъпичко е, но обучението е съвременно и на ниво, докато и СУ, и УНСС са доста остарели вече...
69
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дянков, що не се разкараш откъдето си дошъл? Защо не си спомниш как те изритаха от Грузия? И от тук ли искаш по същия начин?
68
10
 
45
 
! Отговори
Студент в СУ преди 13 години
По принцип СУ е хубав университет, но ръководното тяло е съставено почти изключително от комунисти, които не знаят какво да приоритизират в бюджета, да не говорим, че назначават разни червени дядовци и бабички, заради политическо единомислие.
67
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СУ и ПРЕСТИЖ.... ХАХАХА да бе!...
66
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
...кой плува без ***... то е ясно
65
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Яд го е че едно време не го приеха да учи там, отмъстителна *** е той.