Празна зала гледа Бюджет 2011. "Атака": Да дойде Първанов

Дянков спринтира – изказа се и остави парламента да решава
Обновена: 12 ное 2010 14:10 | 11 ное 2010 10:27,
91
Празна зала гледа Бюджет 2011. "Атака": Да дойде Първанов
Снимка: Булфото

Най-важното заседание на Народното събрание за тази сесия, в което ще бъде обсъден бюджетът на държавата за следващата година, започна очаквано с процедурни хватки.

След като депутатите гласуваха да допуснат в залата зам.-министри на финансите, започна екшънът.

Ангел Найденов поиска процедура. Той беше възмутен от пълното игнориране на дебата от страна на правителството.

„Няма оправдание за безразличието, което биха демонстрирали с отсъствието си членовете на Министерския съвет”, заяви депутатът. Според него вместо да реже поредната лента, премиерът Бойко Борисов трябва да бъде поканен в пленарната зала.

По-скоро като закачка с БСП, депутатът от „Атака” Павел Шопов предложи в Народното събрание да се яви и Георги Първанов. Националистът не случайно се въздържа да го нарече президент, защото бил политик, който създава партия.

Вместо да нарушава конституцията, Първанов може да дойде в залата, посочи Шопов.

„Моля ви парламентът да се държи на нивото на своята отговорност”, призова колегите си Екатерина Михайлова от „Синята коалиция”.

Според нея всички институции имат отношение към парите за догодина и има основание да бъдат поканени техни представители. Затова синята депутатка призова този спор да приключи, като поканят всички.

Цецка Цачева обаче не беше съгласна. Тя подложи на гласуване искането в залата да се яви Бойко Борисов, което очаквано беше отхвърлено. Що се отнася до призоваването на президента – по конституция той има правото да посети заседание на Народното събрание, ако желае, посочи Цачева, но парламентът нямал право да го призовава.

Симеон Дянков изчака циркът да приключи, след което, за да не губи времето на депутатите, обясни, че ще представи кратък доклад. Въпреки това депутати от БСП започнаха да се изнасят от залата.

Финансовият министър спринтира по основните точки от Бюджет 2011, които станаха известни през последните седмици.

„Двигатели на икономическия растеж догодина ще бъдат основно износът и вътрешното потребление”, обяви Дянков.

Основните акценти в бюджета щели да са „стабилност на борда, ниски данъци, стимулиране на растежа, пенсионна, здравна и административна реформа, запазване на размера на пенсиите”.

Приходите щели да бъдат с 5,3% повече от тези през 2010 година. Въпреки че увеличаване на данъци не се предвижда, „акцизните ставки ще бъдат синхронизирани с изискваните от ЕС минимални ставки”, съобщи Дянков.

От друга страна, управляващите щели да се постараят да усвояват по-добре фондовете от ЕС.

„Бюджет 2011 е бюджет на стабилността. Желая ви ползотворни дебати”, обърна се Дянков към залата, която въпреки отправените покани към кой ли не вече започна да се опразва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: БСПАтакабюджет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези май са забравили, че каквото вземат трябва да го върнат. спокойно, всички ще лазят по улиците след време. Не може да прибираш толкова пари, собственост на Световната банка и да не обезпечаваш заплатата си с нищо.
57
0
 
3
 
! Отговори
НЛО преди 13 години
И С НЕГО И БЕЗ НЕГО ВСЕ ТАЯ.АКО ЩЕ И ОЩЕ ЕДИН МАНДАТ С ФОНДАЦИЯ.
56
0
 
11
 
! Отговори
КК преди 13 години
Какво стана с наказанията при отсъствията на депутати? Нали в началото ГРЕБ казаха, че няма да са като другите, глобяваха се, правеха се проверки, сега какво стана?
55
4
 
19
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 13 години
Аз пък напук на теб бих участвал във всеки един проект, който предлага алтернатива на това некадърно и неграмотно управление, ако изобщо може да се нарече управление! За мен това, което се случва в момента е безразборно и безотчетно харчене на всякакъв вид резерви по не знам си какви направление. Без представен ни един отчет сегашните се оправдават с предишните, но никъде не чух, че сегашните се съгласяват на дебат с предишните да докажат своите твърдения било то и за договори и за др.Така че...
54
0
 
7
 
! Отговори
Е*и ги в г*за!!! преди 13 години
***!!! Алеко го е казал отдавна - "Всичките са маскари!"
53
5
 
18
 
! Отговори
ллл преди 13 години
Бойко ходи със самолет в Италия на наши разноски да играе мач, а не може да пресече две улици за да защити пиемането на бюджета. Аз лично не искам да избирам някой и той с моите пари да му плащам заплата, бензин за колата и той да ходи да рита топка.
52
2
 
14
 
! Отговори
Движение Хан Аспарух преди 13 години
1.НЕЗАБАВНО редуциране броя на депутатите в Българския Парламент. Българските депутати да не надвишават повече от 40 (четиридесет) човека.2.НЕЗАБАВНО приемане на Закон за Лустрация. Освен държавните служители, лустрацията да обхване и роднините по права линия, съдиите, университетските преподаватели, журналистите в обществените и в частните медии, религиозните общности, както и представителите на неправителствени организации. 3.НЕЗАБАВНО редуциране броя на държавната администрация. Създаване на напълно нова, гъвкава администрация ненадвишаваща 37 000 (тридесет и седем хиляди) служители. Напълно нови кадри. Пълна прозрачност и контрол при конкурсните процедури.4.НЕЗАБАВНО създаване на Електронно Правителство с цел подобряване на ефективността на работа и качество на услугите, предоставяни от изпълнителната, съдебната и законодателната власт.5.НЕЗАБАВНА реформа в съдебната власт. Драстично намаляване на броя на прокурорите. Назначаване на съдии след граждански избори (по райони), с мандат не повече от 2 години. (това се предлага с цел да има граждански контрол над тяхната работа). 6.НЕЗАБАВНО закриване на Министерство на Отбраната (МО), Българската Армия (БА), Служба Военна Информация, Национална Разузнавателна Служба (НРС), Национална Служба за Охрана (НСО), Държавна Агенция Национална Сигурност (ДАНС). Създаване на модерна и боеспоспобна, високотехнологична армия по образец на Френския Легион на пряко подчинение на Министър-Председателя на Република България. Към тази нова армия да бъдат включени разузнавателни и контраразузнавателни подразделения, като общия брой на командния състав и военнослужещите да не надвишава 10 000 (десет хиляди) човека. Напълно нови кадри. Пълен контрол при конкурсните процедури.7.НЕЗАБАВНО престуктуриране на Министерството на Вътрешните Работи (МВР). Драстични съкращения в администрацията на МВР. Наблягане на оперативните способности на Министерството. Напълно нови кадри. Пълен контрол при конкурсните процедури.8.Всички държавни служители да са социално самоосигурени, а не да се осигуряват от държата.9.НЕЗАБАВНА цялостна реформа в здравната система. Болниците се връщат към държавата. Лекарите държавни служители.10. Отнемане правото на глас на граждани в избори, при отсъствието на минимум средно образование.11. Програми за семейно планиране с цел намаляване раждаемостта сред малцинствените групи.12. Отнемане на социални помощи на лица не притежаващи средно образование.13. Отнемане на социалните помощи на лица с повече от 3 (три ) деца.14. Приемане на ясни права и задължения на всеки български гражданин.15. Тотална и безпрецедентна борба с корупцията във всичките и антисоциални проявления.16. Премахване на несправедливия плосък данък облагодетелстващ единствено дружествата регистрирани по Търговския закон.17. Премахване на ДДС върху храни, лекарства, книги, учебници.18. Начисляване на ДДС върху хазарта19. Вашето предложение .....................
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГОВОРЯ ЗА ГРАЖДАНСКИ ПРОЕКТ. По никакъв повод не мисля за Гоце или, който и да било друг. Ние младите да изградим нещо ново, а не само да ревеме по форумите. А за такива като Гоце - ЗАКОН ЗА ЛУСТРАЦИЯ. Това ми беше мисълта
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Приятелю, по абсолютно никакъв начин не предлагам участие в проекта на Гоце. Напротив. Точно обраното. Ние младите да изградим нещо ново. А за такива като Гоце -ЛУСТРАЦИЯ. И не само това
49
5
 
4
 
! Отговори
европеец преди 13 години
а колкото до запитването на 49 (анонимен) ще ти отговоря, че не бих участвал в политически смехотворен проект, ако имаш предвид този на Гоце, пардон, президента Първанов. Няма нищо общо с гражданското общество, което за жалост отдавна трябваше да се изгради у нас.
48
13
 
3
 
! Отговори
европеец преди 13 години
"Въпреки това депутати от БСП започнаха да се изнасят от залата."Бюджет 2011 е бюджет на стабилността. Желая ви ползотворни дебати, обърна се Дянков към залата, която въпреки отправените покани към кой ли не вече започна да се опразва." Това е то отношението на основните опоненти, които би следвало да вземат отношение по най-важния въпрос....
47
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бихте ли участвали в граждански проект, който в последствие да се превърне в политическа сила. Искате ли най-накрая да направим нещо.
46
2
 
11
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Да, абсолютно съм съгласна с първия ти коментар. Аз се смях още като четох статията. Ако бях в парламента бих го попитала щом това са основните фактори, кои са му второстепенните. Отделен е въпросът, така свитото потребление какъв прогрес може да задвижи изобщо. За акцизите го добавих като допълнение, защото в едно изречение той реално каза, че данъците няма да се променят и че ще се увеличават данъци.
45
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дянков най - нагло ОТКРИТО ЛЪЖЕ почти при всяко интервю,че не са били вдигали данъци. Сегашното правителство ВДИГНА ЕДИН КУП ИНДИРЕКТНИ ДАНЪЦИ, както и местни данъци и такси. Това е механизъм, при който обществото обеднява мноого по-бързо и чувствително като това се чувства по покупателната му способност. И НЕ СЕ ПРАВИ ПО ВРЕМЕ НА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА И КРИЗА НА ПОТРЕБЛЕНИЕТО. Защо мислите,че изведнъж всякакви цени на стоки и услуги се покачиха необяснимо бързо...
44
0
 
23
 
! Отговори
Гербушко преди 13 години
Че какво да прави Боко във парламента за него бюджета е една цветна картинка за която Дянкоф има обяснение.....Така както размахваше пенсионата реформа пак нарисувана от Дянкоф....Ко да го правиш нашия премиер като си е простичък и разбира само от картинки...Четенето не му е силна страна..А бюджета кучета го яли пука му на Батман и без него ще го гласуват важното е да има какво да се крадне от него...ПО ВАЖНО Е БОКО ДА ОТРЕЖЕ ПОРЕДНАТА ЛЕНТИЧКА.
43
0
 
14
 
! Отговори
четвъртия от карето преди 13 години
Акцизите са си парекселанс данъци, както и това, че са намалили в началото на годината осигуровките с 2%, а в края са ги увеличили с 1,8%, не значи "намаление" от 0,2%. Но теоритично, износа и вътрешното потребление са обичайните фактори за разстеж във всяка икономика, т.е. Дянков нищо не казва, само общи теоритични приказки.
42
2
 
18
 
! Отговори
Бореца преди 13 години
ТОВА Е НОРМАЛНО ПОВЕДЕНИЕ НА ХОРА НОСИЛИ САМО ФУРАЖКИ!ТОВА СА ВОЕННИ,МИЛИЦИОНЕРИ,ПОЖАРНИКАРИ ТЕЗИ ХОРА ИМАТ ПО ЕДНА ГЪНКА В ГЛАВИТЕ СИ ОТПЕЧАТЪКА ОТ ФУРАЖКАТА!РАЗБРАХТЕ ЛИ ТОВА ГЕРБЕРИ СМОТАНИ!ТОЗИ ЦИРК КОЙТО ВИ РАЗИГРАВА ВАШИЯТ ЛЮБИМ ПОЖАРНИКАР НАДХВЪРЛИ ВСИЧКО!АКО ТОВА НЕ Е ГЬОНСУРАТЛЪК НЕ ЗНАМ КАКВО Е!ТОВА НЕЩО НЕ СИ ГО ПОЗВОЛЯВАЛ ДОРИ ПАТРОНА НА ВАШИЯТ ЛЮБИМЕЦ ДА ПРИЕМАШ НАЙ-ВАЖНИЯТ ЗАКОН НА ДЪРЖАВАТА,А ПРАВИТЕЛСТВОТО СИ ВЕЕ НЯКЪДЕ СИ ГАЩИТЕ СИ!СРАМ И ПОЗОР ЗА ДЪРЖАВАТА НИ И НАРОДА И!!!!!
41
0
 
14
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Дянков и ББ-то не могат да уволнят никого, защото не са ги назначавали те! Ти самият си го написал, НИЕ - избирателите сме ги назначили! Защо нямаме право да ги уволняваме, нямам отговор, освен че, такава Конституция са си гласували самите те, така че....нормално е! А иначе, ако толкова ти пука кой, кога и защо е отсъствал от заседание, защо не поискаш, Парламента, който има това право, да уволни Боко, за това че не си направи труда да внесе СОБСТВЕНИЯ си бюджет?!?!
40
0
 
7
 
! Отговори
закачка преди 13 години
прочете ли новината по-горе? тя дава отговор на въпроса ти - има я, но е некачествена и трови децата. сега сериозно по темата - жалко поведение от "национално отговорни политици".
39
0
 
17
 
! Отговори
Цербер преди 13 години
Забелязва се пълно неглижиране на парламента като институция, от страна на управляващите. Дебата за бюджета не е в парламента, той ще се води между синдикатите и ПГ на Герб по късно през деня. Явно Герб не се страхува от вот на недоверие защото има парламентарно мнозинство, а се притеснява от масови синдикални протести. Затова не обръщат внимание на протестите на учените които са много малко като бройка, и се заяждат с тях за 25 млн. лева.