Първанов: Не ни трябва бабаитлък, а силна държава!

АБВ-то ще е коалиция на духа и лаборатория на идеи
11 ное 2010 14:15,
435
Първанов: Не ни трябва бабаитлък, а силна държава!
Снимка: БГНЕС

Президентът Георги Първанов определи зараждащото се движение АБВ като коалиция на духа, лаборатория на нови алтернативни идеи, сбор от съмишленици, които търсят решение не от гледна точка на партийните идеологии.

В почти едночасовото си слово държавният глава остро разкритикува управлението на Бойко Борисов и определи опасенията на БСП, че ще разцепи партията като „смешен плач“.

Първанов отново повтори, че Бойко Борисов не се справя с кризата, но днес добави, че „кабинетът изглежда все така безпомощен“.

„Има дефицит на компетентност в настоящето управление. Лидерът не е длъжен да знае всичко, но той трябва да навлезе в материята, за да може да взема информирано решение. Незнанието и липсата на воля не трябва да се прикриват с измислени скандали. Има високомерен гневен патос, който може да стряска някого, но вече буди все повече насмешка“, категоричен бе Георги Първанов.

Според него твърдата ръка без умно и добро управление става рисково.

„Управлението не е бабаитлък, а ангажимент за решаване на проблемите“, каза още държавният глава.

Той беше категоричен, че има сериозна криза на управлението и по думите му не може „министър с манталитет на счетоводител“ (Симеон Дянков – бел. ред.) да формира визията за развитие, а с избирателния кодекс ГЕРБ да си осигуряват служебна победа.

„Необходима ни е здрава и добре уредена държава, силна, а не силова“, добави Първанов.

Според него правителството на ГЕРБ работи на парче, без визия и непрекъснато променя правилата.

В тази връзка той посочи, че ролята на АБВ е да стимулира дебат по основните проблеми, като целта е под светлината на прожекторите да се появят професионалистите, в които си струва да се инвестира.

И когато дойде времето за формиране на нов управленски екип, компетентните хора да се знаят, „а не да се търсят по кръстовища и тъмни кътчета“, подчерта държавният глава.

„Ние се обединяваме около идеята за едно възраждане на българската нация, което минава през помирението. АБВ е територия на историческия компромис“, заяви Първанов.

Още по темата

Той подчерта, че в движението участват хора експерти, с различни позиции, доскорошни противници, което било исторически компромис между лявото и дясното.

„Нямаме нужда от нов ляв или десен проект, а от граждански проект, който да събере най-силното от дясното, лявото и центъра“, обясни още идеята на АБВ Георги Първанов.

Първанов категорично опроверга всички слухове, че ще разцепи БСП и обяви, че той никога не е разединявал, а е обединявал българския народ.

Той заговори за алтернативна икономическа политика, политическа култура и за възраждане на ценностите и българския език, като подчерта, че никога в българската политика не е използван такъв агресивен речник, което показвало слабост.

„Никой не иска провал на сегашното правителство. Въпросът обаче не е в това да изкара мандата, а трябва да има воля за неотложните реформи“, категоричен е Първанов.

Според него нямало нужда от замазване на проблемите и от фалшиво спокойствие, а от реален дебат извън партийните централи, както и да бъдат създадени клубове по места.

След словото си Георги Първанов обясни пред журналисти, че работата на държавния глава е да се занимава с политика.

Така той отговори на критиките, че участвайки в гражданското сдружение, АБВ вече не трябва да се нарича президент, и на искането на Волен Сидеров за импийчмънт.

„Някъде чух, май премиерът го каза, че президентът не може да се занимава с политика. Ако президентът не се занимава с политика, с какво се занимава. Това, че съм тук, и словото, което произнесох, надявам се не издава някаква боязливост", коментира държавният глава.

На въпрос АБВ ще участва ли в изборите, Първанов беше категоричен: „Такъв въпрос не е поставян. АБВ е гражданско сдружение".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


435
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
е Бойко Борисов нова к...а ли е, а може би бардака му е с нови Божидар Димитров е от най-новите.......Па и един успешен кабинет направииии, тя па новите дянковци, трайковци, едни капацитетиииии алеле майкоооо
20
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На какво ли духовно ниво може да бъде един ловец?! Човек, който убива за удоволствие?! откакто разбрах, че е ловец, за мен той не е духовен човек. Нек се стреми към властта, но да посочи други причини. Това за духовността е направо нагло!
19
4
 
32
 
! Отговори
АЗ преди 13 години
Гоце не можеш да направиш номера на шефа ти-Путин, защото той от презиндент стана министър, но хората го обичаха за това че не се омаза с *** като теб и коалицийте ти. Мечтай си да направиш като него, но да беше мислил 10 г., а не сега да се захващаш да работиш, когато вече никой не те иска.
18
41
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Напред Гоце!Народът е с теб!Мачкай герберските престъпници!Никога повече герб на власт!
17
3
 
21
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
С демагогия политика се правеше 1995-та сега обаче ситуацията е различна и Гошо не е в сметките на никого. Принципно няма лошо в идеите. Не е нужно някой да прави нещо по тях :)
16
2
 
17
 
! Отговори
До № ! преди 13 години
Че той не е нов бардака - къде ти се привидя? Все същия си е.
15
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хубави думи но казани от комунист - нямат никаква стойност, не се вързват с него. Комунистите по убеждение са просто една мафия. Издигат хора, който са партийно обвързани с тях. Издигат една прослойка привилегировани хора, като критериите за издигане нямат нищо общо с техните управленски или професионални качества, а всичко се крепи на закона за взаимосвързаното обогатяване. Комунизма като система издига на преден план всичко най-лошо от човека - нагаждачество и корумпираност. Това е Първанов!
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Коментира ли го още някой това?
13
5
 
34
 
! Отговори
Честен преди 13 години
Интересно ли ви е защо още не са се развихрели червените платени драскачи ? Защото сега се съвещават как да организират защита на вожда си - ГОЦКО.
12
5
 
28
 
! Отговори
Българският народ преди 13 години
Не ни трябват Гоце, Серго и Доганя - те са основните причини за моментното състояние на държавата. Изглежда 10 ноември си беше чиста комунистическа манипулация, щом тия образи не можаха да ги изперат с по един куршум, а си останаха да си грабят за сметка на българският народ. Официално ги обявяваме за гробокопачите на България. Съизмерими с турското и византийското робство.
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Коментира ли го още някой това ?
10
8
 
35
 
! Отговори
ЕС преди 13 години
УМРЯХ ОТ СМЯХ ЕГАТИ АРХАРИТЕ
9
58
 
18
 
! Отговори
borokaro преди 13 години
Браво на Първанов - УСПЕХ
8
9
 
50
 
! Отговори
Първанов преди 13 години
със стари к....и нов бардак ще правим
7
11
 
48
 
! Отговори
Расъл у Расник преди 13 години
Повръща ми се от тоя...Така за последно ми се сгади докато прекрачвах прага на тоалетната на автогарата в Скравена...
6
14
 
56
 
! Отговори
Андрей преди 13 години
Първанов е духовният водач на всички комунисти и мафиоти в България, Изобщо, най-тъмната политическа фигура в последните 10-15 години.
5
14
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
гоце гоце.......лошо гоце
4
17
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя ли мазен демагог ще прави силна България бе?ТОЯ ЛИ БЕ?
3
30
 
26
 
! Отговори
Д1 преди 13 години
Че ББ ги решава проблемите на държавата на тенис корта и на футболният терен.
2
15
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТРЯБВА НИ.............ТЕБ ДА ТЕ НЯМА