"Това е истинска война"

Публикуваха стенограмата от разговора на Първанов и Путин през 2008 г.
Обновена: 13 ное 2010 14:52 | 13 ное 2010 12:39,
152
"Това е истинска война"
Снимка: Булфото

Администрацията на президента публикува стенограмата от пленарните разговори на делегацията на Република България, водена от президента Георги Първанов, и делегацията на Руската федерация, водена от президента Владимир Путин, проведени на 18 януари 2008 година.

Стенограмата е оповестена ден след като стана ясно, че Софийският административен съд е отменил мълчалив отказ на главния секретар на президента  за достъп до обществена информация по жалба на журналист от националния седмичник „Десант“.

По време на посещението на Путин в София през 2008 г. бяха подписани редица двустранни споразумения, включително за строителството на АЕЦ „Белене“, за „Южен поток“ и „Бургас – Александруполис“.

„Е, ако това е сериозна зима, какво да кажем ние?“ Така Путин се обръща къмбългарския държавен глава, който току що е обяснил, че поради спирането на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй", предвид на тежката зима, страната е била принудена да спре износа за съседните страни.

От стенограмата става ясно, че доставките на гориво са обсъдени по-рано в, по думите на Путин, „тесен формат“.

Това е истинска война

При обсъждането на трасетата за доставки на гориво руският президент подчертава, че „има голяма борба и конкуренция между европейските страни, за да минат маршрутите за доставки на нефт и газ по тяхната територия“.

Путин определя ситуацията като „истинска война“ и дава пример с тогавашните отношения с Полша.

„Всяка година от Иран, пък и през тази година също, прекратяват доставките на газ за Турция. Тръбата остава празна. И нас ни канят да се включим без пари. А ние сме готови да влагаме пари, за да строим в България“, заявява руският президент.

„Доставките на гориво, които обсъждахме днес в тесен формат, Европа се опитва да дискриминира доставките от руските компании на своя пазар. Това е едно неправомерно и несправедливо действие в икономическата сфера“, казва още Путин и изтъква, че всички основни потребители искат да сключат договори до 2040, 2050 г.

От стенограмата става ясно, че освен трите общи енергийни проекти са обсъдени и стокообменът между София и Москва, участието на български строителни компании в проекти в Русия, развитието на инфраструктурни проекти, сътрудничеството в сферата на културата.

Пълният текст от стенограмата може да видите тук.

Паметната бележка от разговора между Първанов и Путин може да видите тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
5
 
3
 
! Отговори
Леле преди 13 години
Не му обяснявай:) Той не знае какво са трите власти и какво е Президента:) Според него при Президента се ходи със скица, ботуши и ***, в работен вариант:)))
43
5
 
19
 
! Отговори
мг преди 13 години
На някои хора колкото и да им е криво винаги България ще е във много по близки отношения със Русия отколкото САЩ
42
2
 
2
 
! Отговори
колибри преди 13 години
а искаше да кажеш какво?
41
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Путин не можа да пречупи Първанов през 2008 и сега ще пробва с Борисов, който обича да кляка пред всеки, само и само да го дават по телевизията.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нищо не пречи на нашите български колеги да правят същото. Във вашето правителство кой отговаря за строителството?ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:Министър Гагаузов. Няма повече какво да кажа
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че като не те е освободила Русия, защо не искаш възстановяването на тогавашните граници та Турската империя и репарации от Русия за подпалените села и избитите хора:) Спечелил си бил автономията сам:)) С кое? С Априлсокто въстание ли? Или Старозагорското? Леле ако те видят дедите ти сигурно ще те удушат собственоръчно!
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стенограмата се води от нарочно лице и се проверява от участниците. Тя е официален документ по българското законодателство - на същото ниво като личен паспорт, протокол от съдебно заседание, съдебно решение и тн.Абсурдно е някой да мисли,че това се фалшифицира ей така... това може да го мисли само някой ,който идея си няма какво е стенограма.
37
3
 
6
 
! Отговори
Леле преди 13 години
О! Прогрес! Вече и ББ е станал злина! Пък аз мислех, че с новото летоброене се е възцарила, добротата и справедливосттта:) Пък то и то било злина:)
36
7
 
8
 
! Отговори
ЗМИЯР преди 13 години
То змийчето когато го настъпиш по опашлето се опитва да хапе-,так че сложи му главицата в чатала и готово-така и за гербарчоските-едни нови избори и са в торбата-злобни и некъдърни тиквеници.
35
2
 
12
 
! Отговори
колибри преди 13 години
Все пак Путин е премиер,при кого да отиде при конкретизиране на нещата,ако не при премиера ? При президента е отишъл за принципно мнение по въпроса,аман от многознайковци пред които и Агата Кристи е слаба ракия.
34
15
 
9
 
! Отговори
za 38 преди 13 години
Това че Русия ни е освободила е една лъжа. България ,Босна и Херцоговина получават автономия на конференцията в Цариград Декември 1876. Конференцията е вследствие на отзвука на Априлското въстание в Европа. Ние сме си спечелили автономията сами!!! Факта беше грижливо скриван от другарите деситилетия...Руския император изпраща армията си СЛЕД това за да гарантира руските интереси........
33
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти не си Силно вЕрващ, а силно страдащ! Хайде докажи, че не е истинската?Това поне е писано, а голите думи на Боко истински ли са? Доколкото си спомням вече трябваше да работи завода за ***! За другите обещания няма да пиша:)
32
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От стенограмата става ясно, че доставките на гориво са обсъдени по-рано в, по думите на Путин, тесен формат. Някой да ми обясни що е то "тесен формат" . За серго не ми обяснявайте-то там работата е ясна:)
31
12
 
9
 
! Отговори
IND преди 13 години
В момента само да кажем, че Путин не идва при българският президент както при предишната си визита а при българският премиер! Това е достатъчно красноречиво какво е мнението на Путин за Гоце! Явно от предишните им договорки нищо не се е получило... то затова и в момента Белене е гьол...
30
4
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
imame edin na6 revoliucioner i darjavnik STEFAN STAMBOLOV,imam vapros za6to toi i darjal politika protiv Rusiq sled kato tq ni e osvobodila
29
4
 
1
 
! Отговори
Първанов даде на ДПС преди 13 години
Vlastta be davane na BKP, na BSP na SDS, na Caro , na Pojarnikaro ot nas samite 4rez na4unyt po koito glasuvame.Mima edin milion *** i dva miliona turce sa pove4e ot 5 miliona Bylgari prez 1990, prez 1999 i prez 2009ti si ot tezi *** koitokriviat istinata. ako idat da glasuvat vsicki Bylgarri procentno i turci i *** ste bydat znacitelno po malko.znaci e vinoven tozi koito pravi vsi4ko za da da glsuvbat po-malko bylgari. Pyrvanow ne e tozi za koito go spriagas.kelesh s kelesh
28
4
 
1
 
! Отговори
za 34 преди 13 години
От двете злини избираме по- малката.......
27
11
 
3
 
! Отговори
Силно вЕрващ преди 13 години
Съдът постанови и ченгетата от президенството публикуваха с наведени глави истинската стенограма.....някои *** да го вярва ?
26
2
 
14
 
! Отговори
Леле преди 13 години
Иванчо, боли ли, че няма сензациика момчето! Нека боли! А българите нека си избират мутрите:) Скоро ще вием от болка, но кого ще обвиним тогава! Себе си! Защото засега сме нетни дарители на ЕС:)
25
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кристо ***, я се консултирай първо с Илияна йотова , че тогиз пиши:)