"Това е истинска война"

Публикуваха стенограмата от разговора на Първанов и Путин през 2008 г.
Обновена: 13 ное 2010 14:52 | 13 ное 2010 12:39,
152
"Това е истинска война"
Снимка: Булфото

Администрацията на президента публикува стенограмата от пленарните разговори на делегацията на Република България, водена от президента Георги Първанов, и делегацията на Руската федерация, водена от президента Владимир Путин, проведени на 18 януари 2008 година.

Стенограмата е оповестена ден след като стана ясно, че Софийският административен съд е отменил мълчалив отказ на главния секретар на президента  за достъп до обществена информация по жалба на журналист от националния седмичник „Десант“.

По време на посещението на Путин в София през 2008 г. бяха подписани редица двустранни споразумения, включително за строителството на АЕЦ „Белене“, за „Южен поток“ и „Бургас – Александруполис“.

„Е, ако това е сериозна зима, какво да кажем ние?“ Така Путин се обръща къмбългарския държавен глава, който току що е обяснил, че поради спирането на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй", предвид на тежката зима, страната е била принудена да спре износа за съседните страни.

От стенограмата става ясно, че доставките на гориво са обсъдени по-рано в, по думите на Путин, „тесен формат“.

Това е истинска война

При обсъждането на трасетата за доставки на гориво руският президент подчертава, че „има голяма борба и конкуренция между европейските страни, за да минат маршрутите за доставки на нефт и газ по тяхната територия“.

Путин определя ситуацията като „истинска война“ и дава пример с тогавашните отношения с Полша.

„Всяка година от Иран, пък и през тази година също, прекратяват доставките на газ за Турция. Тръбата остава празна. И нас ни канят да се включим без пари. А ние сме готови да влагаме пари, за да строим в България“, заявява руският президент.

„Доставките на гориво, които обсъждахме днес в тесен формат, Европа се опитва да дискриминира доставките от руските компании на своя пазар. Това е едно неправомерно и несправедливо действие в икономическата сфера“, казва още Путин и изтъква, че всички основни потребители искат да сключат договори до 2040, 2050 г.

От стенограмата става ясно, че освен трите общи енергийни проекти са обсъдени и стокообменът между София и Москва, участието на български строителни компании в проекти в Русия, развитието на инфраструктурни проекти, сътрудничеството в сферата на културата.

Пълният текст от стенограмата може да видите тук.

Паметната бележка от разговора между Първанов и Путин може да видите тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
7
 
7
 
! Отговори
Симо777 преди 13 години
До няколко години САЩ ще са разработили алтернативни енергии а на нас ще ни разработят шистовия газ. Тогава запада ще минем изцяло на алтернативни енергии и Русия за нас ще стане нещо като Африка - депо за евтина работна ръка и евтини ресурси!
63
2
 
3
 
! Отговори
Силно вЕрващ преди 13 години
От пушките не знам, но от мезонетите му в София и апартамента му в Париж със сигурност.............Янето не знае за тях иначе , иначе знаеш ли каква пушилка щеше да вдигне !!!
62
2
 
2
 
! Отговори
za 68 преди 13 години
Моето образование не го мисли, моля........мога да споря с 10 като тебе , но днес съм си поставил задача да ограмотявам масите :))
61
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
те апартаментите на Цветанов струват по малко от пушките на Първанов:)
60
1
 
5
 
! Отговори
Леле преди 13 години
Вервай си щом ти харесва:) И наистина ограмотяване му е майката:) Ама с тази образователна система и многото ГМО как ще стане вече не знам:)
59
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И ние се чудим как може да има толкова заблудени хора! Особенно след като прочетохме поста ти:)
58
2
 
4
 
! Отговори
za 60 преди 13 години
Българското опълчение е 7 000 хиляди , от тях 3500 бесарабски българи, другите са македонци, гърци, сърби , Турци и българи.........българите са били 7 000 000 . Не е ли малко странно неучастието им? И стаения присмеха с който посрещат руснаците ( според еди велик руски писател)........ограмотяване му е майката казах
57
1
 
3
 
! Отговори
za 62 преди 13 години
Казват, че състоянието на цитирания от вас министър възлиза на 200 000 000 евра:)))
56
6
 
8
 
! Отговори
did преди 13 години
Не знам как може да има още толкова заблудени хора? Еди човек,които беше на лов сле трагедията когато изгоряха толкова хора и ,които не отрече категорично това какво да го коментираме,той е кристален!Гледам онзи ден алтернативните му хора и там нареден наш Йоанчо(Йоан Костадинов бивш кмет на Бургас)човек ,който перманентно беше пиян нищо не направи за града и раздаваше само наляво и надясно разрешителни за строежи.Новия ни кмет в условия на криза направи за 3 години 5 пъти повече.Егати алтернати
55
2
 
2
 
! Отговори
za 61 преди 13 години
вЕрвай си........щом те успокоява :))
54
6
 
4
 
! Отговори
za 57 преди 13 години
Дребна работа........ние трябва да разобличим Цецо дето има 2 апартамента на кредит, това е бойна задача
53
4
 
8
 
! Отговори
Леле преди 13 години
Аз пък казвам, че има документ, който зоказва, че Русия е дала 45 тона злата БГ да ,чреди своята държава , укрепи своите институции:))) Знам, че не ти харесва истината, но......:) Както казваш четене му е майката:)
52
2
 
3
 
! Отговори
Леле преди 13 години
Брато много си древен бре!:) Дори знаеш какво са мислили българските възрожденци:) Мокра ли ти е пижамката:)) И ако не си разбрал статията е доста по-съвременна тематика:)
51
1
 
4
 
! Отговори
za 54 преди 13 години
Историчеката истина не ви харесва, нали.........от доста години нямате монопол върху неячетене му е майката......... успех
50
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 13 години
do ind 22 ,аз да ти напомня ,че твоя боко е бил щатен служител на народната милиция и според *** като тебе ,тоѝ не е бил агент на ДС.
49
2
 
2
 
! Отговори
до 48 преди 13 години
По думите на един банкер, еперично пресметнато на база поръчки и рушвети, личното състояние на посочения от теб министър е над 100 000 000 евро
48
5
 
6
 
! Отговори
za 51 преди 13 години
И от какъв зор ? По близки с руснаците са само петата им колона тук, от време оно.............българите възрожденци са били наясн,о че сменяме един поробител с друг....
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не забравяй, че Русия е продала Аляска за води тази Война.
46
4
 
4
 
! Отговори
Леле преди 13 години
Я го дай този документ и що само ти си го виждал:))) Това нощното видение на поп Вечерко ли е било:) Я вървете си цедете акнето:)
45
6
 
6
 
! Отговори
za 47 преди 13 години
Като каза за репарации има един документ от 1884 година в държавния архив. За разходите направени от Цар Освободител по време на военната компания 1876 -1878 сме платили 32 тона злато на руската хазна.....пито - платено дет' се вика