Русия: Няма на всяка цена да строим "Белене"

Към днешна дата стойността на централата е 6,7 млрд. евро
Обновена: 26 ное 2010 10:08 | 26 ное 2010 10:07,
113
Русия: Няма на всяка цена да строим "Белене"
Снимка: БГНЕС

Русия няма да строи АЕЦ "Белене" на всяка цена, заяви пред български журналисти в Москва генералният директор на руската държавна корпорация "Росатом" Сергей Кириенко.

Според него, ако фиксираната окончателна цена бъде под 6 милиарда и 400 милиона евро, проектът става нерентабилен и Русия може да се откаже да участва в него.

Изчислена към днешна дата, стойността на централата е 6,7 млрд. евро, посочи Кириенко, като се позова на подписаните договори и добави, че всяко забавяне увеличава стойността на проекта.

"Макар и с нежелание, от "Росатом" се съгласихме да фиксираме цената при възможно най-ниска рентабилност, каза ръководителят на държавната корпорация, цитиран от БНР.

"Още веднъж пресметнахме всички възможности, защото ситуацията около "Белене" е уникална, след като почти цялото оборудване за централата е произведено. Така че фиксираната цена е от 6,4 милиарда евро, може би малко по-ниска, но резерви за допълнително сваляне няма. За точната сума се водят преговори. Не можем обаче да слезем под нивото на минимална рентабилност и ако трябва, ще се откажем от проекта, ще го направим", изтъкна Кириенко.

Ако до пролетта на идната година не бъде взето решение за строителството на централата, ще възникне въпросът какво да се прави с готовото вече оборудване.

По думите му първият бетон може да бъде излят още през септември догодина, а първият реактор да заработи до 2016 година.

"Проектът е изгоден и за двете страни", категоричен беше шефът на "Росатом", като посочи, че направените инвестиции ще се възвърнат за по-малко от 19 години.

Сергей Кириенко потвърди готовността на Русия за дялово участие в АЕЦ "Белене", като очаква то да бъде между 30 и 40%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
11
 
! Отговори
Леле преди 13 години
Прави са си руснаците! Като не искаме да намерим кой ще я построи по-евтино!Като вземем да купуваме от Черна гора и лъсне разликата в цените ще разберем за какво става дума! Все пак емпиричният опит е най-добър! Тогава знаеш кое колко струва! Икономическият роб ще си остане такъв, ако не иска да бъде свободен, независимо кой е робовладелеца!
10
7
 
9
 
! Отговори
kk преди 13 години
Естествено,че няма да строим АЕЦ"Белене"!Целият фарс беше за заблуда на "мат,рияла"!Ще строим "Набуко",защото Русия и САЩ имат интерес тръбите да минават през Турция,а не Турция да строи АЕЦ!Няма да строим и "Южен поток"!Всичко е "шменти капели"!Бойко,кажи си!!!Не милиони,милиарди още ще потъват!!!Да каже и Костов!!!
9
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не мразя АЕЦ Козлудуй, не мразя руснаците, не обичам тия дето са готови да дават луда пари, само за да им угодят! Дето предават родина и се слагат на Русия!
8
5
 
4
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Нашите внуци и с, и без централа ще им пинат животеца, ако останат в тази дупка.
7
11
 
6
 
! Отговори
2,5 преди 13 години
колко много ни обичат братушките,нали?ако си върнем заграбеното от тях през всичките години на влияние,пардон,на освобождение,няма да има по богата страна от нашата......
6
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 13 години
В калта сме, да, личи си, че сме бивша съветска колония, нали? ;)Съвсем ще влезем в калта, ако дадем 13 млрд. за някаква си АЕЦ, вие занете ли това какви пари са за една бедна държава?
5
8
 
7
 
! Отговори
ДобрУжелател преди 13 години
Явно руските *** много ни желаят доброто , но ние не се осъзнаваме някак ;-)))
4
4
 
5
 
! Отговори
Пора преди 13 години
Както сте я подкарали и до 10 млрд ще я докарате - да му мислят нашите внуци които ще ви плащат греховете, ние овцете свикнахме
3
7
 
11
 
! Отговори
стг преди 13 години
Я някой да ми каже , как се нарича това , да спечелиш търг за около 3 милиарда и после да обявиш че цена под 6.4 милиарда не те устройва и да искаш и неустойка ако не бъде приета тя ? Щото другите 2 оферти бяха около 4 милиарда де
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Москва. 1 млрд. евро неустойки ще трябва да плати българската Национална електрическа компания (НЕК), ако проектът за АЕЦ Белене бъде спрян. Това съобщи пред български журналисти в Москва генералният директор на руската държавна корпорация Росатом Сергей Кириенко, предаде репортер на Агенция Фокус. Кириенко уточни, че тези 1 млрд. евро включват преките загуби и неустойките. Той посочи, че 300 млн. евро от преките разходи от страна на НЕК по проекта са платени, дългът в момента по приемо-предавателните протоколи е 105 млн. евро и до края на годината ще се натрупат още 45 млн. евро. Сергей Кириенко уточни, че това са преките разходи. Яна НЕЦОВА
1
14
 
13
 
! Отговори
Каси. преди 13 години
Неканени гости на масата си нежелаем. Чао!