Русия: Няма на всяка цена да строим "Белене"

Към днешна дата стойността на централата е 6,7 млрд. евро
Обновена: 26 ное 2010 10:08 | 26 ное 2010 10:07,
113
Русия: Няма на всяка цена да строим "Белене"
Снимка: БГНЕС

Русия няма да строи АЕЦ "Белене" на всяка цена, заяви пред български журналисти в Москва генералният директор на руската държавна корпорация "Росатом" Сергей Кириенко.

Според него, ако фиксираната окончателна цена бъде под 6 милиарда и 400 милиона евро, проектът става нерентабилен и Русия може да се откаже да участва в него.

Изчислена към днешна дата, стойността на централата е 6,7 млрд. евро, посочи Кириенко, като се позова на подписаните договори и добави, че всяко забавяне увеличава стойността на проекта.

"Макар и с нежелание, от "Росатом" се съгласихме да фиксираме цената при възможно най-ниска рентабилност, каза ръководителят на държавната корпорация, цитиран от БНР.

"Още веднъж пресметнахме всички възможности, защото ситуацията около "Белене" е уникална, след като почти цялото оборудване за централата е произведено. Така че фиксираната цена е от 6,4 милиарда евро, може би малко по-ниска, но резерви за допълнително сваляне няма. За точната сума се водят преговори. Не можем обаче да слезем под нивото на минимална рентабилност и ако трябва, ще се откажем от проекта, ще го направим", изтъкна Кириенко.

Ако до пролетта на идната година не бъде взето решение за строителството на централата, ще възникне въпросът какво да се прави с готовото вече оборудване.

По думите му първият бетон може да бъде излят още през септември догодина, а първият реактор да заработи до 2016 година.

"Проектът е изгоден и за двете страни", категоричен беше шефът на "Росатом", като посочи, че направените инвестиции ще се възвърнат за по-малко от 19 години.

Сергей Кириенко потвърди готовността на Русия за дялово участие в АЕЦ "Белене", като очаква то да бъде между 30 и 40%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 13 години
Предлагам да построим 7 и 8 блок на АЕЦ Козлудуй, където инфраструктурата вече е изградена, за разлика от Белене, където трябва да се изгражда.
30
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Доколкото си спомням, БСП+ДПС+НДСВ се бяха ангажирали при строежа на АЕЦ Белене, държавата да извърши строеж на прилежаща инфраструктура в размер на около 2 млрд евра. Тези 2 млрд не се споменават като част от цената на строежа на АЕЦ-а, но са си съвсем реален разход. Така цената става 8.7 млрд за АЕЦ. Да ни е честото! Внуците на внуците ни ще я изплащат.
29
7
 
6
 
! Отговори
р.овч. преди 13 години
ако може хич да не го спостроят с тая *** руска технология най-добре ще стане. малко ни е газът, а сега и с атомната енергия ще се вържем с русия. докато кгб има влияние в българия нищо добро не очаква страната ни. а една руска аец само би засилила това влияние. дано нищо не стане. дано вземем западна технология накрая.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 13 години
Наследство от "освобождението" 1878 е българите да разчитат на някой да ги спасява - Русия, Сащ, ЕС - къде е разликата? Насади едно робско самосъзнание и вместо да гледаме как да се оправяме сами ние гледаме как да слугуваме на разни големи държави, независимо кои са те
27
4
 
13
 
! Отговори
Леле преди 13 години
Забележимо е двуличието на някои хора във форума. Уважаеми като не ви харесва енергията на Козлодуй, защо я използвате! Спрете АЕЦ-а и веднага започнете внос от Черна гора, а може би и от Турция скоро! Така ще унищожим "империята на злото", а нашите братя от НАТО и ЕС ще ни помогнат да превъзмогнем трудностите! Естествено след заплащане на определената цена! Лошото е че тя може да бъде по-висока от 6,7млрд., така както досега сме нетен дарител на ЕС т.е. вноските са по-високи от полученото!
26
7
 
5
 
! Отговори
Патолог преди 13 години
Тоя на снимката има болнав вид.
25
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не трябва да се влиза в крайности? Вместо да се делим на русофили и русофоби не е ли-интелигентно да защитаваме българския интерес, независимо дали той е с Русия или не? Примерно в интерес ли е на малка България да даде 13 млрд. лева за една АЕц, след като с тях може да построи всички магистрали, които желае, да подобри качеството на здравеопазване, образование, че и да останат още много?
24
3
 
4
 
! Отговори
слънце преди 13 години
до 22 - Напълно прав сте ----- Дълги години изграденото на площадката е изложено на атмосферни влияния ---- За да се предвижда то да бъде доизграждано, значи е запазено, а това означава, че е строето КАЧЕСТВЕНО / никой до сега не е опровергал това / ---- Какъв тогава е проблема и защо е това размотаване ---- Знае се кой и защо, но е крайно време политическия терен дабъде разчистен и на него да излязат трезвомислещите специалисти
23
8
 
7
 
! Отговори
хх преди 13 години
Да си я строят в Русия! Р.Овч. да плати неустойката и 2-та милиарда загробени в оня гьол - той има пари.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чуда се толкова ли е трудно да се направи оценка и да се тегли чертата ,ако е изгодно да ако не е да нея строим.Но трябва да се вземе под внимание всичко не само финансовата страна има и други не по маловажни.Някои трябва да поеме тази отговорност,предишните видяхме че не могат да ги видим сегашните оправляващи.
21
4
 
10
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Преди 10 г. цената на Белене беше 4 милиарда евро При годишна инфлация от 5% днес тези пари са 6 милиарда Какво ви очудва???За ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ на България само АЕЦ Белене със себестойност на тока от 3.5 стотинки не стига, а проблама Енергийна сигурност, не е нито труден нито сложен за решаване... Необходимо е просто днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Либерализиран пазар и разделяне чрез ЗЗК, участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Какво ще се случи...? Това разделение ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата и ще ги застави да предотвратят кражбите и ще доведе до истинска конкуренция.Но1. Печалбата на производителите трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. ЕРП-тата, остават само Преносители и разпределители, но се въвежда постоянен контрол на инвестициите "загубите".3. Търговците на енергия, да са единствените купувачи от Производителите и продавачи на потребителите, но да могат да продават до 50%, в най-много три (от общо седемте) социално-икономически Области (ЗЗК) и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).4. Пазара решава проблемите, като законово не се допуска Диверсификация по дейностите - Производство, Пренос, Продажби (чрез ЗЗК).5. Зелената енергия не е само свръхскъпата от "Възобновяеми" източници..., струваща 72 стотинки за киловат, а и всяка друга "Невъглеродна"... Ядрената също е "Зелена", при това е неприлично евтина себестойността Беленския ток ще е 3.5 ст., на козлодуйския ток е само 1.168 ст, а на 1 до 4-ти реактори беше 0.2 ст.6. България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а Енергийните господари на Европа!7. За да се случи всичко това, обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не чуждопоклонничество...и алчност...! Всичко друго е от Лукавава и от Златния телец!
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колокото повече отлагаме толкова по скъпо ще ни излазе централата.Бойко сега ще възлага да се прави оценка.Това забавя още.И кой ще я прави?Колко ще струва/и колко ще остави на джоб/?Колко още ще ни се оскъпи Гьола докато Бойко си върти игрите?Може би 300-400 млн. лихви и неустойки.200-300 млн. за оценка или повече?А кой ще плаща?Аз и ти не Бойко/който обича да казва "аз пари няма да дам"-сякаш ги вади не от нашия джоб а от неговия/.
19
10
 
6
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 13 години
.ха, ха ха ха ааа..Кириенко, кир- ленко или който и да е там ,доста водка е поел..))1 милиард евро- неустойки !!?? Знаете ли КОГА и СЛЕД КОЛКО ВРЕМЕ един съд ще ни "осъди" за такава "неустойка " ?? За проект без ОВОС и един куп други документи и изисквания ???С ТОЗИ ЛИ МИЛИАРД се готвят гербаджиите да ни будалкат ??И каква е тази икономическа 'ефективност" - САМО за една ГОДИНА , преди другите да си построят??Както писа вече някой тук ?? Последнии напън на рускара агентура- настал е ..Гербаджийте са готови да клекнат ..Проблемът им е КАК , клякането, като руски слуги , да го ПРЕДСТАВЯТ -за "успешни" преговори..Стари и не толкова стари САБОТЬОРИ на европейското развитие на България..*** от втория ешелон на БКП ..ЕДИН реактор , МОЖЕ БИ - след 15 години- в Козлодуй , МОЖЕ и да ни е нужен , а може и НЕ ..>...Прочитане на целия коментар src="/i/emoticons/face-smile.gif" alt="" border="0" />) Това е ..На *** служба са рубладжийте ..Лошото е , че цял един народ , ПАК ще им плаща слугинажа ..Емигрирайте...Няма спасение от червеното простолюдие , поне засега ...
18
8
 
4
 
! Отговори
Милчо преди 13 години
Тоя май е свикнал с две ръце да го държи.
17
4
 
13
 
! Отговори
gogo преди 13 години
Руснаците продават АЕЦ на международния пазар 10 милиарда,на Турция например .Мисля че Бойко трябва да се съгласи,защото франсетата ще правят AEC още в Румъния и Италия и ще ни вземат пазарите на балканите,всащост те и затова търсят причина и затова и РВЕ се отказа за да помогне маркел на сарко.
16
6
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
РУСНАЦИТЕ НИ БИЛИ КРИВИ. НИЕ НЕ ЗНАЕМ КАКВО ИСКАМЕ. КОГАТО НЕ ЗНАЕШ КАКВО ИСКАШ КАК ДА ГО ПОЛУЧИШ.
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 13 години
Страшна манипулация. В момента можем напълно да задоволим вътрешното търсене без АЕЦ Белене. Токът от АЕЦ Белене е предназначен за износ, много по-евтино за нас ще е да построим още един или два блока на АЕЦ козлудуй, където има изградена инфраструктура, ама това няма да е от същата полза за "освободителите", нали?
14
3
 
10
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
На турците руснаците им построиха АЕЦ. Ние се въртим, като обран евреин. Сега хем ще плащаме неустойки, хем няма да имаме централа.
13
5
 
2
 
! Отговори
2,5 преди 13 години
до АНОНИМЕНна тебе май прадядо ти неандерталец е бил комунист,то на такива и времето не помага да станат ***....
12
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Слушай, ако наричаш тия дето направиха революцията 1956, пражката пролет 1968 и се опълчиха на Сърбославия, която имаше доста по-голяма армия от тях съветски колонии, явно не се особено умен.Към чехите, унгарците, хърватите включвам и поляците. Те доказаха, че не са съветсак колония. Съветсак колония са българите, украинците, сърбите - личи им нали?