Трайков: Договорът за "Белене" е каша

Нищо страшно нямало да стане, ако не построим централата
Обновена: 29 ное 2010 14:55 | 29 ное 2010 10:10,
193
Трайков: Договорът за "Белене" е каша
Снимка: БГНЕС

“Договорът за АЕЦ "Белене" е една каша. В него няма записана ясна цифра за неустойките, които България трябва да плати. Те ще зависят от пропуснатите ползи“, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

„В момента по АЕЦ "Белене" имаме споразумения и серия от анекси, но основни неща не са договорени“, уточни министърът пред Нова телевизия.

И България, и Русия имат интерес при предстоящите разговори интересите им да се срещнат, смята Трайков.

Той отказа да коментира тактиката на преговорите, но посочи, че и двете страни имат претенции към финансовия модел.

Затова БЕХ е наела авторитетна банка, която да направи нов критичен преглед на финансовия модел. Това ще струва на България само няколко милиона, заяви министър Трайков.

Той отбеляза, че резките изказвания и от двете страни по АЕЦ "Белене" са част от тактиката на преговорите.

Няма нужда да работим по нещо, което може да ощети данъкоплатците, категоричен е министър Трайков.

Той е убеден, че ако решим да спрем строежа на "Белене" днес, няма да имаме никакви проблеми, защото имаме и други възможности.

„Но ако в един по-напреднал етап решим да направим това, когато тези възможности вече не са налице по някаква причина, тогава ще бъде проблем. Във всеки един момент възможностите са различни", обясни министърът.
 

Изявлението на Трайков беше по повод твърденията на "Росатом" от миналата седмица, че строителството на АЕЦ "Белене" ще струва не по-малко от 6,4 млрд. евро, или 64% оскъпяване спрямо цената, с която е спечелен договорът за централата в края на 2006 г.

Руската компания поиска да влезе като акционер минимум с блокиращ пакет в централата, с 30-40%, и отново заплаши с неустойки при спиране на проекта.

Още по темата

 

"Искам "Набуко" да тръгне възможно най-скоро, защото решава и двата ни основни проблема – с трасето и източника на газ, докато "Южен поток" – само един – с трасето", каза още Трайков.

Той е категоричен, че "Набуко" е по-пазарно ориентираният от двата проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: АЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да, промишлеността изисква енергия.Но правилно поставиха въпроса - КАКВА промишленост?В момента България е ТРИ ПЪТИ по-енергоемка на единица продукция в сравнение с Европа.Битовото потребление е още по-зле. В България готвят на ток 97% от домакинствата, а в Европа процентът е мах. 60.За какво ни е Белене?Ядрена енергетика ни е необходима, но само като заместващи блокове в Козлодуй. Където има и инфраструктура, и хранилище, и разрешително.Останалото е на гол тумбак чифте комисионни. Тлъсти!
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това е най- последователното в своята непоследователност правителство . първо бойко рече не на белене , после си смени мнението , оня ден цецка казва -белене ще се строи , днес трайчо отново казва не на белене . кой бизнесмен ще преговаря с такова правителство ? поне да си стиковат приказките .
37
2
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Имам предвид ,че не ти достигат компетенции зада можеш да кажеш каква е ползата от Белене и има ли такава!
36
1
 
0
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Какво имаш предвид, момченце?
35
2
 
2
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Не се запенвай, съветофилът, "пропуснати ползи" е доста неопределено, разтегливо и обтекаемо понятие. И арбитражът би се базирал на експертни оценки, да не говорим за сроковете, които ще се раздиплят при арбитраж, за избора на арбитри и т.н. За пръв път от много време Трайчо хортува нещо, което прилича на разумно и веднага скачате да браните съветските интереси.
34
1
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
От много бичене май ти е изфирясал мозъка :D
33
1
 
3
 
! Отговори
normalen преди 13 години
моля посетете магазина ми ! - sveshti.bg .... ( резервен сайт - na-sveshti ) ....заявилите днес получават отстъпка след 10 години .... :)Поздрави
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пичага ако с маркетинг се строяха о договаряха договори за милиарди щеше да се знае .... със здраве ...
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"И България, и Русия имат интерес при предстоящите разговори интересите им да се срещнат, смята Трайков. "Интересно какво ще се случи, ако някой имаше интерес от това интересите на заинтересованите страни да не се срещнат, а после да се окаже че някой трети има интерес от липсата на интерес за АЕЦ Белене. Думичката която тренираме днес в ГЕРБ е "интерес" :) Разбира се, това е добре, защото АБВ са още на азбуката...
30
2
 
3
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Прав си. И нека конкретизираме. Тия, на които им трябва основен курс по маркетинг, в случая, са Станишевото правителство, особено Станишев и Овчаров. А практическият курс по маркетинг в обществено хранене най-добре ще е да е по-дългосрочен и да го карат в добре структурирана маркетингова среда, неподаваща се на "управление" от тяхна страна - в затвора. Колкото по-бързо и по-дълго за повече от тях - тобкова по-добре за нас, останалите.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трайчо, само 30сек и едно изречение в отговор на "В него няма записана ясна цифра за неустойките, които България трябва да плати. Те ще зависят от пропуснатите ползи по зле от това не можеше да бъде - арбитражния ще ни скъса шошоните .... пуснаците ще си докажат че до последния момент са вярвали в реализацията на проекта и че са вложили Х пари и тнт ... С тази клауза няма таван на компенсациите алоооо
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Две неща:Първо - Браво на Трайков за определението. Но той не е пораснал с последния дъжд и трябва да знае, че когато такива многомилиардни и "стратегически" договори са каша ... значи е умишлено. Винаги е така. Мътна вода за да ловят голяма риба.И второ - след като вече управляващите прозряха "кашата" и казаха "А" следва ... да кажат и "Б" и да отсвирят Белене. В Козлодуй има площадка и разрешително за нови два блока.А не да ми харчат още "само НЯКОЛКО милиона".Няколко..? Пак каша .....:)
27
2
 
2
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Засягаш най-основния въпрос - икономическото ни развитие и необходимите ресурси. Най-важното в трактовката на този въпрос е КАКВО икономическо развитие. При социализма беше екстензивно развитие - всякаква промишленост, позволена от СИВ, с голямо енергопотребление. Производство, а за реализация - главно на съветския пазар. Сега ни трябва развитие на избрани отрасли, с ПЛАН ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ (продажба) и възможно най-ниско енергопотреблание. Така че, нов АЕЦ не е безусловно необходима.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колкото повече бавим или пък направо се откажем,толкова по добре за тези които хранят Трайков/"бившите" му шефове/ .Пък и какво толкова ще загубим-няколко млрд.вложения,няколко милиона неустойки и милиарди от производство и износ-кво толкова,ние сме много богати.Пък и тя икономика спира,хората бягат в чужбина и кой ша го позва тоя ток.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да кажат, обикновения българин каква полза има от Белене, сега от Козлодуй все едно не изнасят евтин ток от АЕЦ, а в страната продават по-скъп от всякакви ВЕЦ, ТЕЦ и тн. Ако цената няма да се движи надолу, тогава за какво говорим въобще, и кому е нужно хабенето на толкова пари.
24
2
 
11
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Ехх ***! От Вашингтон ли ги получи тези факсове пак???
23
4
 
10
 
! Отговори
бай ганю преди 13 години
ами щом договора за белене е каша - то има само един човек който може да забърка такава каша и това е Р.Овч. или за непросветените това е другаря Румен Овчаров
22
1
 
17
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Ще повтарям докато чуят и глухите, а след това ще продължа, докато чуят и русофобите, неграмотните, глухите и дори Костовия пудел Мартинчо и хубавото Наде...!!!Истинската битка не е за ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ на България, а за това кой ще гушне рушветите за Южен поток и Белене и кой 60 милиарда Печалба от Белене...!!!Българските икономически интереси, ни налагат Зелена Енергийна стратегия, в унисон с Европейската Визия - 2020...:1. Веднага строим Южен поток, защото заради икономическата блокада на Иран и заради окупацията на Ирак, по инициатива на САЩ, газ за Набуко няма да има поне още 50 години2. Заради всеобщата икономическа криза, след елементарни преговори пускаме 3 и 4 блокове в Козлодуй, строим Белене с 51% държавно участие и после тази част прехвърляме в СРЕБЪРНИЯ ПЕНСИОНЕН ФОНД... така, че в изпълнение на Стратегия 2020 и заради Демографската криза, по 1 милиард лева за пенсии годишно да не тежат на бюджета...3. Закриваме 50% от въглеводородните ТЕЦ, с което съкращаваме с 40% вредните емисиии. Екоглобите ще оскъпят двойно цената на тока, спрямо сегашните 8,8 стотинки и ще ни върнат в каменната ера... За съжаление, при това СДС и ДСБ, ще останат без финансиране!!!4. Планираме за след 15г.два заместващи блока на действащите в Козлодуй, а след 30г., строим нови два реактора в Белене...;5. Правим ВЕЦ навсякъде където е възможно..., браво за Горна Арда..., срам за Цанков камък!!!6. Спираме строителството на нови - ДОКАЗАНО! неефективни вятърни и фотоелектрически ЕЦ, даващи ток с цена 72 стотинки и следим световния технически прогрес...7. Прилагаме действия за Енергийна ефективност, според "джоба си"...Ето тези 7 крачки, в изпълнение на Сратегия 2020, са "Национално отговорна зелена енергийна стратегия"... и мощна Законна подкрепа на родния бизнес, чрез евтина енергия Всичко останало е от "Лукаваго" и от Златния телец...!!!
21
0
 
3
 
! Отговори
зевзек преди 13 години
Русия и България губат от протакането на договора и в двете посоки. И дас е сключи и да се не сключи пак губят. Русия губи пазар и поръчка за "Атомстрой", а ние губим енергоизточник. От това разтрогване на договора печели някоя чужда банка, която дава парици на двете страни, те се дърлят помежду си, работата не става, но някой гушка лихвите. Мисля че е така, защото и двете страни нямат интерес от това каране? Сключващите договора не са вчерашни и знаят, че времето е безценно.
20
0
 
4
 
! Отговори
Мислете за бъдещето преди 13 години
Дали Белене, или допълнителен реактор в Козлодуй, ако България трябва да развива промишленост, независимо каква, ще и са необходими енергийни ресурси. Така че, за да имаме икономическо развитие, необходими ни са икономически ресурси. Колкото енергията от ресурсите е по-ефтина, толкова по-добре за икономиката ни. От тази гледна точка, крайно наложително е изграждането на нови енергийни източници.