Калина – фалшива земеделка

Дипломата й от Берлинския институт се оказа менте
30 ное 2010 16:06,
519
Калина – фалшива земеделка
Снимка: БГНЕС

Дипломата за висше образование на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева е фалшива.

Това пише в официалния отговор на Висшия институт по техника и икономика в Берлин до Министерството на земеделието и храните, съобщиха от ведомството.

От института посочват още, че дават случая на германската прокуратура.

Скандалът около освободената наскоро земеделска шефка, която до последно кри бременността си и представяше фалшиви болнични листове, гръмна след публикация в медиите, че тапията на Илиева за завършена магистърска степен във Висшия институт по техника и икономика в Берлин е фалшифицирана.

Тогава бе цитирано официално писмо от висшето училище, в което се твърди, че Илиева е била изключена, защото не е положила изпит.

От института заявяват, че тя не само няма магистърска степен, но не е получила и диплома за завършен бакалавърски курс.

След разразилия се скандал Министерството на образованието и науката още в петък е изпратило до Германия официално запитване по държавен път по въпроса.

През 2008 г. признаването на дипломата на Илиева е минало през Националния център за информация и документация към МОН, посочи по-рано днес Сергей Игнатов.

По думите му тогава е било проверено дали има такова висше училище в Германия, каквото е било посочено в дипломата на Илиева, но не е бил поставен въпросът дали дипломата е фалшива.

"Това, което в България е легализирано, е нейната магистърска степен и това се коментира, а е естествено, че трябва да има и предшестваща бакалавърска степен", посочи още министърът.

Дипломите за висше образование рядко се проверяват, особено когато са от страни от Европейския съюз. Съмненията, които сме имали, са били за документи от трети страни, заяви от своя страна Ваня Грашкина, шеф на Националния център за информация и документация (НАЦИД), по повод дипломата на бившия директор на Държавен фонд "Земеделие".

Дипломата на Калина Илиева отговаряла на всички изисквания, имала всички необходими заверки.

„Аз се опасявам, че понякога и разследващите органи не могат да разпознаят фалшивата диплома", оправда се още Грашкина.

Още по темата

Тя подчерта, че министерството няма разследващи органи, и припомни, че всеки заявител за легитимиране на дипломата му подписва декларация за истинността на данните, които е предоставил.

„Личната отговорност в случая с Калина Илиева, както и в други случаи с фалшифициране на документи, е много по-голяма, отколкото контролните функции на академичния център“, коментира Грашкина.

„Не ми се ще да вярвам и до момента в това. Никой не е допускал, че може някой да си позволи да фалшифицира диплома“, коментира по-рано днес и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

"На мен ми е най-тежко в момента, защото аз вчера бях в ЕК. Поинтересувах се дали са валидни документите и подписите на Илиева – валидни са", подчерта още Найденов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още по темата: дипломаКалина Илиева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
10
 
! Отговори
Мандраджия преди 13 години
Айде на дипломитеееееее ...Дипломи (про)давам всекакви - те ти Оксфорд, те ти Кембридж, те ти Хумболд, евтинджоз са, само 10% от бъдещите доходи :)
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тая май ще го гризне тва дръвце :))
37
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До полунощ три пъти се отрекоха от нея. А като я назначиха, беше мн компетентен млад човек и други простотйи от тоя сорт ги ръсеха и Боко и Миро Найденов !!!
36
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ха ха разследващите органи не може ли да разбознаят дали била фалшива дипломата ха ха. Ми то не ти трябват разслдващи органи а просто запитване към университета, телефоно обаждане, мейл и кой знае още колко начина има. Толкова е просто, но явно повечето управници са май с фалшиви дипломи, иначе незнам как не са развили мозъците си , че не са се сетили. Още повече че в половин българия се тръбеше че дипломата на г-жата е фалшива.
35
3
 
11
 
! Отговори
яаз преди 13 години
Интересно. В Бг има толкова много фалшиви дипломи и не съм чул някой да е даден на прокурор камо ли да е осъден.В България е по зле от ориента.
34
1
 
12
 
! Отговори
whazzzup преди 13 години
ама с тази уста предполагам, че може да ти върже едноокото червейче на моряшки възел, докато преброиш до три :-)
33
1
 
22
 
! Отговори
Штт дума да не става преди 13 години
Цъ цъ цъ нехранимайка излезе..... баща и беше добър човек - пожарникар а тя , срам.....
32
0
 
10
 
! Отговори
bo преди 13 години
kraveshko govno i za folk pevitsa ne stava...
31
1
 
11
 
! Отговори
ne преди 13 години
ami ako ima6e edin 4esten i ne korympiran samo za fal6ivite bolni4ni trqbva6e ve4e da ima nakazani
30
0
 
38
 
! Отговори
Бай Асан преди 13 години
Как ще е фалшива? Та аз лично я научих на земеделие!Аз и обрах сливата ,а тя ми поля дръвчето и даже се радваше как бързо расте.
29
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Може да е с фалшива диплома, ама знае как да пипа бахура...
28
0
 
31
 
! Отговори
... преди 13 години
Това е! Може и бе диплома само требе да можеш да лежиш по гръб и да лъжеш и виш как ставаш шеф и разпределяш милиони!!!!
27
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези лоши германци - кога се задейсатваха? Чакайте, оставете момичето на мира!
26
1
 
20
 
! Отговори
Бонго преди 13 години
Той отдавна я уволни - нещо не си в течение. Уволни я след като го изложи и роди неочаквано. После даже имаше наглостта да обжалва уволнението.
25
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Министър Найденов!И през соца имаше менте-дипломи!Просто тогава по-рядко се даваше гласност на случаите,при които тези фалшификации биваха разкривани!Не се правете на наивна 14-годишна девица - "никой не е допускал"!Нека Ви запитам:Когато едно толкова младо лице е назначено като"момиче за всичко"в рамките на толкова важна институция,не е ли проява на супер-наглост отстрана на момичето в най-кратки срокове да се кандидатира за шеф на тази институция?Точно по тази причина се налагало да проверите!
24
0
 
29
 
! Отговори
електорат преди 13 години
Един бивш министър- Нейчо Неев беше казал една култова фраза- *** и държавата щом и аз съм министър. Тази и за ш...не не става
23
7
 
33
 
! Отговори
LEO преди 13 години
ЖИВ ПРИМЕР ЗА ТОВА В КАКВИ *** НИ ВКАРА БОРИСОВ И КАК НОРМАЛНИТЕ БЪЛГАРИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА ЖИВЕЯТ
22
0
 
40
 
! Отговори
Среднист преди 13 години
МММ даааа, германската прокуратура вече прави разследване, а нашата чака ли чака! И к'во чака инструктаж или Калинка доброволно да влезе в Сливенския ...??
21
4
 
28
 
! Отговори
Faneti Mazakura преди 13 години
=> задължителен затвор за Калинчето (в Германия за предпочитане) и оставки наред - мин. Найденов, може би Игнатов също + Б.Б.Б.ей ся ше ни поебат мамите
20
2
 
16
 
! Отговори
:) преди 13 години
Уволниха я преди повече от месец бе човек. :))))