Калина – фалшива земеделка

Дипломата й от Берлинския институт се оказа менте
30 ное 2010 16:06,
519
Калина – фалшива земеделка
Снимка: БГНЕС

Дипломата за висше образование на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева е фалшива.

Това пише в официалния отговор на Висшия институт по техника и икономика в Берлин до Министерството на земеделието и храните, съобщиха от ведомството.

От института посочват още, че дават случая на германската прокуратура.

Скандалът около освободената наскоро земеделска шефка, която до последно кри бременността си и представяше фалшиви болнични листове, гръмна след публикация в медиите, че тапията на Илиева за завършена магистърска степен във Висшия институт по техника и икономика в Берлин е фалшифицирана.

Тогава бе цитирано официално писмо от висшето училище, в което се твърди, че Илиева е била изключена, защото не е положила изпит.

От института заявяват, че тя не само няма магистърска степен, но не е получила и диплома за завършен бакалавърски курс.

След разразилия се скандал Министерството на образованието и науката още в петък е изпратило до Германия официално запитване по държавен път по въпроса.

През 2008 г. признаването на дипломата на Илиева е минало през Националния център за информация и документация към МОН, посочи по-рано днес Сергей Игнатов.

По думите му тогава е било проверено дали има такова висше училище в Германия, каквото е било посочено в дипломата на Илиева, но не е бил поставен въпросът дали дипломата е фалшива.

"Това, което в България е легализирано, е нейната магистърска степен и това се коментира, а е естествено, че трябва да има и предшестваща бакалавърска степен", посочи още министърът.

Дипломите за висше образование рядко се проверяват, особено когато са от страни от Европейския съюз. Съмненията, които сме имали, са били за документи от трети страни, заяви от своя страна Ваня Грашкина, шеф на Националния център за информация и документация (НАЦИД), по повод дипломата на бившия директор на Държавен фонд "Земеделие".

Дипломата на Калина Илиева отговаряла на всички изисквания, имала всички необходими заверки.

„Аз се опасявам, че понякога и разследващите органи не могат да разпознаят фалшивата диплома", оправда се още Грашкина.

Още по темата

Тя подчерта, че министерството няма разследващи органи, и припомни, че всеки заявител за легитимиране на дипломата му подписва декларация за истинността на данните, които е предоставил.

„Личната отговорност в случая с Калина Илиева, както и в други случаи с фалшифициране на документи, е много по-голяма, отколкото контролните функции на академичния център“, коментира Грашкина.

„Не ми се ще да вярвам и до момента в това. Никой не е допускал, че може някой да си позволи да фалшифицира диплома“, коментира по-рано днес и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

"На мен ми е най-тежко в момента, защото аз вчера бях в ЕК. Поинтересувах се дали са валидни документите и подписите на Илиева – валидни са", подчерта още Найденов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още по темата: дипломаКалина Илиева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
399
6
 
1
 
! Отговори
sonia преди 13 години
mi kvo i e losho na latinicata be dragi,ako iskati da sa razvivate ivropeski patq e edin samo prez angliski i frenski i nemski
398
0
 
2
 
! Отговори
Тъпчо преди 13 години
Тъй като съм много *** и не помня, май комисията е била от 10 жребеца.
397
0
 
2
 
! Отговори
Соня преди 13 години
Адашке, инсталирай си кирилица...не се излагай....
396
0
 
4
 
! Отговори
от 389 преди 13 години
И други са завършили в чужбина, но умеят да си ползват азбуката. То е въпрос на лична култура и самоуважение.
395
0
 
5
 
! Отговори
A STIGA BE !!!! преди 13 години
BOIKO NE POZNAVAL BASTA I , KMETA NE ZNAE KOI E GLAVNA POMPA V GRADA MU !!!!!!??????????????????????????????
394
3
 
14
 
! Отговори
смрад и одврат... преди 13 години
Нeзнаех че Илиева е знаела че подава фалшива диплома за работа.Незнаех че Анна-Марийка Борисова, вуйната на некой си, е работила като жена по кръстовищатата дето на една кука е заплитала вълнени чорапи за по-добрите клиентиНезнаех че Румъния Желева, братчедката на Желью Зелката е Пруфесорка у Германия и като такава като я питаха тази Януари-2010 у Еуйският парламет за колко е продала през 2009 фирмичките-тя е казаля че непомни преди няколко месеца си е продала бизнесът. А отговорът ии беше-повярвайте ми не беше за много -фирмичката имаше нулева активност....Днеска знам, че Желева е лъжкиня, Анка-Марийка дрта смотанячка, а Илиева че издава дипломи на тъпанарите от Герб. Там обаче има свестни и грамотни хора които имат дипломи кой за пожарникар, кой за даскал по тичане, кой за нещо дето непомни какво е изучил.Утре пак ще гласувам за ГЕРБ защото ще стане страшно. Кариерата на Борисов е започнала с побой с тояги след който е починал един от дедовците на Борисов.... на мен ми се живее мизерно, с горчиво в сърцето и гърлото, с малка употреба на култура, образование за децата, здравеопазване и пенсионерски осигоровки.не ми треа чуждестранен паспорт, не ми треа западна кола, не ми треа източна енергетика, не ми треат турски домати.искам да мра в смрад и одврат....
393
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
доста е нагличка дамата, какво самочувствие и дебелоочие трябва да имаш, колко трябва да ламтиш за пост, слава и пари, че да лъжеш така, ако си беше една българска хубавичка фалшива диплома нямаше да напарви впечетление на никой
392
0
 
12
 
! Отговори
инед преди 13 години
Защо пък "фалшива замеделка"? Калинка има много добре гледана фермичка във Фейсбука, а и освен това много добре се е представила на устния изпит в министерството - едновременно е поемала въпросите на два и повече изпитващи. Сега че другите и завиждат си е друг въпрос.
391
0
 
2
 
! Отговори
ne преди 13 години
bademi i stragali i pe4eni semki kebap4eta bira zelevi sarmi bob bani4ki 4alga more fasove dupki policia doktori televiziq domati krastavici turshii ,e kade tuka ima mesto za diplomi i za kakav *** sa ,tuka ako nemash vliatelni blizki eb..nati e mam..mata
390
1
 
5
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Наскоро Националният център за информация и документация отказа да легализира дипломата за завършена бакалавърска степен на един абсолвент по архитектура от Университета в Касел, Германия под предлог, че в България по архитектура се признават само магистърски дипломи.Системата в този германски университет е по-различна и първата степен всъщност е по-висока на нашата бакалавър, след което магистратурата трае по-кратко. Но всяка зло за добро, младият човек се върна там и записа магистратура.
389
1
 
4
 
! Отговори
Тъпчо преди 13 години
Тъй като съм много *** не си мисля,а второсигнално усещам наличие наблизо на ***.Моля ви и вие не мислете,че ББ е познавал баща и. Неее невъзможно!
388
0
 
2
 
! Отговори
kaka pepa преди 13 години
friziorkata i tq stavaza tas rabota
387
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каква ли ще е следващата каша? Като свлачище са.
386
3
 
2
 
! Отговори
soniq преди 13 години
ne znam kirilisa poneje sam zavarshila v anglogovoreshta strana sori
385
3
 
19
 
! Отговори
земеделец преди 13 години
Живков управлява 35 години със средно незавършено и висше незапочнато. Какво очаквате от ГЕРБ - новата комунистическа ***.
384
0
 
1
 
! Отговори
tui преди 13 години
drav4e na snimkata slivka li e be
383
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да те бяха научили да пишеш и на кирилица.
382
0
 
3
 
! Отговори
gero преди 13 години
kvo e rabotila predi da q zemat tam,ne mi stana qsno kade go natrupa toia opit ,4e i ekspert,po kakvo be...da si sedi u kashti krai kotlona
381
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Същия балон е и ГЕРБ. Рано или късно ще се спука.
380
5
 
1
 
! Отговори
sonia преди 13 години
ehooo,nema li tuka maje ,sas kultura i vaspitanie,mi skasahte sa da q obijdate mackata,to zavast ,to glupost ,vasheto ne prili4a na nishto,sas tri diplomi sam i as she stavam deputatka naesen,ko lko mu e