Кириенко призна: Допуснахме грешка с цената на "Белене"

Шефът на Росатом заяви, че е дошъл да води преговори
Обновена: 1 дек 2010 14:35 | 30 ное 2010 13:44,
188
Кириенко призна: Допуснахме грешка с цената на "Белене"
Снимка: БГНЕС

Директорът на „Росатом“ Сергей Кириенко взе пак призна, че подписването на договора за АЕЦ „Белене“ при цена от 4 млрд. евро е било грешка.

„Подписахме, че цената му ще е 4 млрд. евро, а решихме да се договорим за инфлационните индекси по-късно. Това сега става проблем за проекта“, заяви Кириенко на започналия днес енергиен форум в София.

„Не знам какво е говорил българският премиер, затова не желая нищо да коментирам. Пристигнах, за да проведа преговори“, заяви още Кириенко по повод призива на Бойко Борисов да се извини заради обявената подвеждаща цена на проекта АЕЦ „Белене“.

Според Кириенко съществуват два проблема пред реализацията на АЕЦ "Белене", за която бе подписан договор през 2006 г.

"Първият, когато бе организиран този търг, се предполагаше, че България ще финансира 51%. При тези условия бе обявен търгът и ние участвахме на него", каза Кириенко. Но според него днес ситуацията се е променила.

Още по темата

"България не иска да инвестира пари от бюджета в този проект. Разбирам тази позиция на българския премиер. Тя е прагматична. Тя може да не ни харесва, но е ясна", заяви Кириенко.

Едновременно с това той подчерта, че "това е кардинална промяна на условията на проекта". Вторият въпрос бил за цената.

"Когато през 2006 г. се сключваше договорът, бе определено колко струва подобна станция през 2006 г. Това са цени за 2006 г. Но всички разбираха и подписаха съответното допълнение, от което ставаше ясно че през 2015-2016 г., годината когато централата бъде построена, цените ще се променят", обясни той.

„Кажете кой от вас ще се съгласи през 2016 г. да работи за заплатата от 2006 г. мисля, че сред присъстващите такива няма да се намерят. Очевидно, че такива няма сред българските строителни компании, които не желаят за работата си през 2012 или 2016 г. да получават пари за 2006 г.

Такива няма и сред френските и германските компании, които работят в проекта. Затова нашите партньори от "Арева" и "Сименс" не желаят да работят по фиксирана цена", заяви Кириенко и добави, че тези компании изхождат от факта, че, ако има инфлация, стойността на материалите и оборудването ще се премени, съответно ще се промени и крайната цена на проекта.

Междувременно министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков съобщи, че две фирми проявяват желание за инвестиции в проекта АЕЦ "Белене".

Това са финландската енергийна компания "Фортум корпорейшън" и френската инженерингова компания "Алтран техноложи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
4
 
7
 
! Отговори
:) преди 13 години
Да много им е трудно. Боко каза - Признай че си збъркал, Киренко вика добре бе сбърках, дай ся още 2 милиарда.:)))) Бойко към народа - Видяхте ли колко съм твърд с руснаците :))))) Дреме им на руснаците, колко се пъне ББ. Ще го поохажват, ще му казват колко е значим и как са му в краката направо и пак на тяхната ще стане. В Русе имаме една приказка за такива като ББ - "Пикае на лопуш и си мисли, че в Румъния дъжд вали". :))))))
106
5
 
6
 
! Отговори
до: 123 преди 13 години
по-скоро сме ние тези, които си мислим че всичко ще получаваме даром от тях - не, вече ще трябва да си плащаме. И вземете се осъзнайте кои сте, къде се намирате, колко струвате и на какво сте способни - докато едни летят в космоса, развиват атомната енергетика и т.н. то ние сме добри единствено в правенето на туршия и компоти, но най-вече и във взимането на вечно грешни решения.
105
6
 
5
 
! Отговори
revlio преди 13 години
трудничко е на руснаците да разберат че имаме вече обща граница със тях те си я знаят като преди че сме им провинция немогат да свикнат и това е а така им се иска да си я карат по старо му много им е трудно
104
2
 
3
 
! Отговори
revlio преди 13 години
abe кн обясними за смуглявате моля те какво е това сигурно робите в русия ги смуглявате от къде е тази дума
103
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Позеленя, защото АЕЦ има право. Само ти си *** в този форум.
102
6
 
5
 
! Отговори
Йордан преди 13 години
тук пишат само *** комунисти, ама ги видяхме каква я свършиха накрая, ***.
101
4
 
7
 
! Отговори
Криста преди 13 години
Кириенко да се извини,моля,другарко...
100
2
 
7
 
! Отговори
СЕЦ преди 13 години
та какво е признал Кириенко? Манипулативно заглавие, целящо да стопли комплексираните на национална основа мизерни български душички. За матриала:"По повод призива на българския премиер Кириенко да признае, че още при подписването на договора за АЕЦ "Белене" цената е била нарочно занижена, говорителят каза, че генералният директор на "Росатом" няма да коментира ничии думи. Борисов обвърза плановете на България да участва или не в проекта с такова признание."
99
5
 
3
 
! Отговори
до кн преди 13 години
Да бе! Като имат толкова "много" поръчки, що не ходят в Индия и Пакистан да си строят, ами драпат със зъби и нокти за АЕЦ в България? Просто неизгоден договор, прекратяват го, кой от къде е и ... се приключва въпроса с руснаците! Май и неустойки не са предвидени!
98
9
 
1
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Нещо, много отведнъж позеленя постинг 103. Или е фалшификация (за това червено сайтче - съвсем възможно) или всички тук драскащи сте червени мекерета и единственото, за което се дърляте, е кой да прибира комисионите и рушветите от строежа на съветски АЕЦ. Спокойно, далаверата ще е за стотина най-водни съветски агенти, другите ще си ближете гъзовете.
97
2
 
3
 
! Отговори
revlio преди 13 години
до ...кн.. тази думичка смуглявате тя от къде е московски диалект може би обеснете я моля
96
10
 
4
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Щом братушките ти не ги интересува АЕЦ Белене, какво прави тук съветският хомосексуалист, дето бил дошъл да "преговаря"? А началникът ми, *** Путин, чий го диреше тук преди две седмици? За айдуци плямпаш, а айдукът ти си, дето ти била "без пари" съветската АЕЦ.
95
5
 
1
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Българската страна не отстъпва под 51 % процента а това е контролно участие .Не може този който притежава по малко да казва какво ще става. По скъпата продажба ще ти дойде ако преминем на алтернативни енегоизточници защото производството там е по скъпо. Цената в НЕК се формира на осреднена цена най ниска е на АЕЦ най висока на Ветроген.. Повече ток от АЕЦ по ниска цена . И ако българия мисли че с земята която дава, дава много, то други- Румния, Турция ще дадат друга земя с удоволствие.
94
5
 
7
 
! Отговори
кн преди 13 години
мисля, че россатом си има достатъчно проръчки - и за китай, и за индия, и за турция и малко ги интересува аец белене. като не сме съгласни на цената, няма да ни строят без пари. т.ж. навремето ви построи аец козлодуй, за да имате ток. а сега, гербери, смуглявате за т.ж., но ако може за без пари. е, много айдук у българия!!! всеки месец все повече милионери!!!
93
13
 
4
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Че товарищът се наака от зор да ни отреже главата до кръста, разбрахме. Ти обаче, защо засираш форумчето с глупостите си? Чакаш и ти ли да *** от строежа на АЕЦ Белене, що ли? Ако ти харесва проектът на Арева за Финландия, покани тях, а не съветите да правят АЕЦ тука. При тях тичай да ти хвърлят кокал. Ама не, виеш за съветския проект, защото оттам чакаш. Ние, останалите лаици обаче искаме по-евтин ток, а не нов АЕЦ.
92
2
 
9
 
! Отговори
ако има инфлация преди 13 години
Ами, ако няма инфлация, кво прайм тогава бе, Кириенко? Ами ако има дефлация... Я питай българските строители дали не са съгласни да работят на цени от 2006 г.? Щото много то тях сега няма какво да работят, а тези които работят са поне на 80% от заплатите си за 2006 г.!
91
5
 
11
 
! Отговори
IND преди 13 години
Абе тоя Кириенко за какви ни взима?!?! Увеличение от 4 на 6.7 млрд. е точно >>> 67.50% <<< !!!И се оправдава, че това било заради плануваната инфлация и това, че на работниците им се увеличават заплатите - егати инфлацията, и егати увеличенията при положение, че сега даже се намаляват заплати...Бойко, бий му един чимбер и му кажи да си ходи от където се е пръкнал. Такива кожодери не ни трябват!
90
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
predlagam symata nad 4 miliarda,da dadat tia det sa podpisali toq dogovor predi vreme
89
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
8 млрд резерв бяха всъщност 13 млрд. 5 млрд изчезнаха края на 2008 г и никой не разбра в точно червен фирмен обръч отидоха.
88
2
 
1
 
! Отговори
До ха ха да преди 13 години
Ти от къде знаеш кое колко е струвало? Да не си правил икономически анализ на договорите и да си участвал в подписването им? Имало ли е други оферти, за да прецениш, че точно този договор е бил най-изгоден за България?