Кириенко призна: Допуснахме грешка с цената на "Белене"

Шефът на Росатом заяви, че е дошъл да води преговори
Обновена: 1 дек 2010 14:35 | 30 ное 2010 13:44,
188
Кириенко призна: Допуснахме грешка с цената на "Белене"
Снимка: БГНЕС

Директорът на „Росатом“ Сергей Кириенко взе пак призна, че подписването на договора за АЕЦ „Белене“ при цена от 4 млрд. евро е било грешка.

„Подписахме, че цената му ще е 4 млрд. евро, а решихме да се договорим за инфлационните индекси по-късно. Това сега става проблем за проекта“, заяви Кириенко на започналия днес енергиен форум в София.

„Не знам какво е говорил българският премиер, затова не желая нищо да коментирам. Пристигнах, за да проведа преговори“, заяви още Кириенко по повод призива на Бойко Борисов да се извини заради обявената подвеждаща цена на проекта АЕЦ „Белене“.

Според Кириенко съществуват два проблема пред реализацията на АЕЦ "Белене", за която бе подписан договор през 2006 г.

"Първият, когато бе организиран този търг, се предполагаше, че България ще финансира 51%. При тези условия бе обявен търгът и ние участвахме на него", каза Кириенко. Но според него днес ситуацията се е променила.

Още по темата

"България не иска да инвестира пари от бюджета в този проект. Разбирам тази позиция на българския премиер. Тя е прагматична. Тя може да не ни харесва, но е ясна", заяви Кириенко.

Едновременно с това той подчерта, че "това е кардинална промяна на условията на проекта". Вторият въпрос бил за цената.

"Когато през 2006 г. се сключваше договорът, бе определено колко струва подобна станция през 2006 г. Това са цени за 2006 г. Но всички разбираха и подписаха съответното допълнение, от което ставаше ясно че през 2015-2016 г., годината когато централата бъде построена, цените ще се променят", обясни той.

„Кажете кой от вас ще се съгласи през 2016 г. да работи за заплатата от 2006 г. мисля, че сред присъстващите такива няма да се намерят. Очевидно, че такива няма сред българските строителни компании, които не желаят за работата си през 2012 или 2016 г. да получават пари за 2006 г.

Такива няма и сред френските и германските компании, които работят в проекта. Затова нашите партньори от "Арева" и "Сименс" не желаят да работят по фиксирана цена", заяви Кириенко и добави, че тези компании изхождат от факта, че, ако има инфлация, стойността на материалите и оборудването ще се премени, съответно ще се промени и крайната цена на проекта.

Междувременно министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков съобщи, че две фирми проявяват желание за инвестиции в проекта АЕЦ "Белене".

Това са финландската енергийна компания "Фортум корпорейшън" и френската инженерингова компания "Алтран техноложи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
6
 
23
 
! Отговори
АЕЦ преди 13 години
След като се разтакаваме нормално е да струва и 6 и 7 и 8 млрд - руснаците ще строят в Турция АЕЦ с обща мощност 4.8 гигавата за 20 милиарда, ние искаме нашата 2 гигаватова да стане ако може за 4, или за 2... БЪРЗО, ЕВТИНО и КАЧЕСТВЕНО са 3 различни услуги! Френската държавна ядрена компания "Арева" прави подобен проект във Финландия, който трябваше да тръгне преди 2 г. и трябваше да струва 3 милиарда - в момента разходите вървят към 6 млрд. и още не е пуснат в експлоатация. Още се чудете!
86
2
 
3
 
! Отговори
ха преди 13 години
Дан приказваш простотии и го знаеш много добре.Тавариша нема да се извини за нищо.За тва вашия омотан пожарникар да не с прай на отворен щото вече достатъчно олекна и хората му се смеят.Ако пич въобще няма да преговаря.Договора си е договор има го с цена 4млрд.Да ама тва е цената за БСП сега таваришите ГЕРБ не ги кефи и за тех цената е друга.Много росто е не ви бива.
85
6
 
1
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Дааа, съветското хомосексуалистче се загрижило за заплатите в българските, немските и френските компании. Ми ние тук си имаме кой да се грижи да не ни растат заплатите. Съветите до такава степен взеха да се осират, че май си е най-добре да няма съветски АЕЦ Белене, хем ще прескочим голямото българо-съветско червено лапане за сметка на българския данъкоплатец, хем няма да треперим да не гръмнат реакторчетата от местната експлоатация по съветски план. Да строят турци, румънци, сърби, марсианци.
84
2
 
4
 
! Отговори
revlio преди 13 години
колкото ток имаме от аец , тец толкова плащаме за ток от вятър , слънце и вода колко повече произведем ток от първите толкова плащаме на вторите такива са договорите в ЕС които са подписани така че печалбата от аец я дели на половина ако беше изгодно другаря ще ше да я строи в русия и да продава от там а не да натиска да е в бг но които купи от там плаща още толкова
83
2
 
2
 
! Отговори
BSP преди 13 години
palno s ruski i turski agenti, prodadoha darjavata, nacionalni predateli
82
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кви минуси бе *** прочети поста на 78 и не се измъчвай, да мислиш.
81
3
 
1
 
! Отговори
4 mlrd E??? преди 13 години
NAMERILI BALACI
80
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
do 89Оплаквай се от Станишев, че той подписа тия договори за тия цени и за милиарди неустойки в полза на Русия
79
5
 
4
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Втвърдяват Ви се пръстите като "тавариша" започва да си признава лека по лека как са се били разбрали да ни отсечат главата!
78
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе пич и аз поркам, ама ти кога почваш? Кефиш ме!!!
77
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
i az ste si priznaia 4e sym napravil goleeema greshka ako Boiko namesto 4 ste dava 6 miliarda- boje kakwa ubava greshka- are be rusnaci zasto zbyrkahte. vie ste vinovni i vypreki vsi4ko vie namesto 4 ste polu4ite 6 miliarda.sto za typotia-rusnacite vinowni, Boiko e nevinen-NePala4i Dete, Basta ti e peders no ne e vinowen, zastoto nego go ebytpopitaite dali Borisow i kirilenko ne sa igrali futbol4e s tenis topka
76
8
 
7
 
! Отговори
ха ха да преди 13 години
Аз не разбирам ко се разпраяте толкоз.Ми грешката е вярна и само ББ е смешен в случая с изцепките си.През 2006 година толкова е срувало всичко.Ха сега вижте инфлацията за следващите 4 г за БГ и Русия и ще видите не е ли реална сумата от 6 милярда.Някой хора бързо забравиха ценаа на петрола от 30$ за барел през 2006г и от 151$ през 2008гкакто и за шпоследвалата инфлация.Аре сега герберски драскачи драскайте минуси.
75
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** е че плащаме най скъпия ток на Балканите,а цена себестойност е най ниска-не мисля че обществото ще спечели ако държавата е инвеститор в този проект.Ще спечелят определни фирми,но обществото и бизнеса като цяло ще загубят или поне ще са от страната на тези които няма да се облагоделстват.
74
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Костов и Бойко Борисов треперят и ги е много страх от комунистите.
73
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко наместо да се втвърди, трагично омекна от 4 на 6 милярда.50 % увеличение на цената, това ли ти е Бойко втвърдяването? Който неслуша КПСС ще чуе какво правят щерките на пожарникарите от Унията до УСА, насекъде има щерки и сите са пожарникарски.Ей БеГеТата дето сте в УСА, пишете ко праи една студентка от Банкя....Кажете на нейният ректор, яа й дава изпитите, че одма ще му фалшифицират подписът...
72
6
 
5
 
! Отговори
revlio преди 13 години
алчни много алчни са руснаците ами да си вземат реакторите и в коми тая работа заприлича на някакъв дистрибутор ти *** на вратата и ти предлага нещо скъпо и почва да ти обяснява колко ше загубиш ако не му платиш
71
5
 
5
 
! Отговори
до 81 преди 13 години
Крадили Ибан Лостов кради.*** като ви разправяха хората ви плюхте и се пенявехте.
70
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Na ti Bylgarino oste 2 miliarda deficit!ot 8 miliarda rezerv ostanaha 3.Kyde sa ostanlite 5?Towa Ceco da rasledwa, arestuwa i izprawia pred sydyt!
69
6
 
8
 
! Отговори
ха преди 13 години
С две думи тавариша каза,че се втърдявал още повече от ултиматоми на прости пожарникари.
68
3
 
4
 
! Отговори
муню преди 13 години
каква е фаидата ли???в сегшната ситуация фаида няма.а по принцип фаидата е много голяма.и има нужда не само от Белене ами и от още 3 като нея,на всеки краи на Бг.И след тва европеиски съюз ли?Русия ли?НАТО ли?.И с тази тенденция да идват вече швеицарските милиардери към Бг(тва в кръга на маитапа) сам ще се досетиш ква е фаидата