"Росатом": България не трябва да дава и едно евро от бюджета си

С "Белене" страната ни имала шанс да бъде лидер на Балканите
Обновена: 30 ное 2010 12:25 | 30 ное 2010 12:24,
92
"Росатом": България не трябва да дава и едно евро от бюджета си
Сергей Кириенко Снимка: БГНЕС

„Руската държавна компания "Росатом" ще може да предаде първи блок на АЕЦ "Белене" през 2016 г. , а втори – през 2017 г. и така България ще изпревари много страни от Балканския регион, които са дали заявки за изграждане на атомни централи“.

Това заяви в речта си по време на енергийния форум генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко.

„Много държави от региона са дали заявки за изграждане на ядрени централи, но ако реализира АЕЦ "Белене", България ще бъде първа на Балканите“, заяви Кириенко.

По думите на шефа на "Росатом" цената на централата е над 6 млрд. евро.

Минути преди изказването на Киренко премиерът Бойко Борисов го призова да признае, че сключеният с предишното правителство договор за 4 млрд. евро е заблуждавал за истинската цена на проекта.

Говорителят на „Росатом” Сергей Новиков обяви, че генералният директор на руската компания Сергей Кириенко ще се срещне по-късно днес с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

По отношение на цената за централата говорителят каза, че няма интерпретации, а факти. Сключен е договор за 4 млрд. евро, като е сключено споразумение за допълнителни разходи, които обаче се изчисляват по различен начин от различните страни.

„Всеки изчислява тези разходи по различен метод. Но по този проект не се налага България да дава и едно евро от бюджета си, това ще направи консорциумът от инвеститори, които ще участват”, каза говорителят.

При представянето на форума Кириенко добави, че проектът „Белене“ ще предостави 2,5 млрд. евро поръчки за български компании, най-вече за машиностроителния комплекс на централата.

8000 работни места ще бъдат открити при строителството на централата, каза още Кириенко. На едно работно  място в АЕЦ "Белене" ще има от пет до седем места в икономиката, добави той.

Още по темата

„Безопасността на реакторите в АЕЦ "Белене" е поколение 3 плюс и нищо по-съвременно в света няма създадено“, заяви още Кириенко.

Руското ноу хау предпазва да не се стига до ядрена авария, има и защита от падането на тежък товарен самолет, нещо, което никога досега не е правено, каза още той и добави, че това е било допълнително изискване на българската страна.

От екологична гледна точка проектът също бил безопасен.

„Можем да дадем гаранция, че атомната централа ще работи 60 години, а Русия е задължена да осигури гориво за целия експлоатационен период и ще прибира отработеното ядрено гориво“, посочи още генералният директор на "Росатом".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
20
 
! Отговори
БайКолю преди 13 години
До 36Разликата е, че Италия има промишленост! Само фирмите около Торино вероятно изкарват повече от колкото е БВП на България, така че има с какво да плаща за вносната енергия! А ние с какво?! С карти за море ли?!
32
2
 
22
 
! Отговори
караколю преди 13 години
а бе тези хора луди ли са,ще правят АЕЦ и да карат българина да работи.......бързо да направят 1-2 Мола в гьола че да има бабите от Беленските и други села откъде да си купуват маркови китайски *** и зоб за добитъка
31
2
 
27
 
! Отговори
Ogy преди 13 години
Открай време АЕЦ се проектират да издържат удар със самолет - това го знае всеки строителен инженер!
30
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цената се покачи и заради съпротивата на Костов, който забави с 2 години строежа на Белене. Освен това Уникредит и другите чужди банки вдигнаха 2-3 пъти и лихвите по заемите за Белене заради фалитите на САЩ, Ирландия и Гърция. С всеки ден отлагане на ГЕРБ цената на АЕЦ Белене ще се качва още повече заради банкерите и СДС.
29
1
 
14
 
! Отговори
za 35 преди 13 години
Та кой изповядва изброените в пост 35 качества:) Не се разбра много:))
28
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е и ? Италия си купува почти цялата енергия отвън, но не виждам да ходят гладни и боси.
27
8
 
18
 
! Отговори
Schweizer преди 13 години
23-ти, ти си тъпо, жалко и некадърно комунистическо изродче. Изобщо каква държава сме имали през комунистическото робство? Държава имахме от Освобождението до падането ни под Комунистическо Иго през 09.1994. Американците яко ви го набутаха на вас комунистите и много добре разбирам, че никога няма да спрете да злорадствате против тях. Сипете си жалката червена жлъчка по форумите, на кого му пука за вас.
26
3
 
21
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Никога не е излишно да имаш енергия, стига да не се окаже, че сме използвани и всичко се прави за далавера, а някой просто взема комисионна - както е било при предишното правителство!А иначе е ясно, че България заема стратегическо място на Балканите и затова трябва да го използваме много умело! Пълно безумие е толкоз време да не се анправи инфраструктура!
25
9
 
15
 
! Отговори
Цецко преди 13 години
Бан, науката е направена в Русия. Що не са се обърнали към великата БАН - не смея да гадая. И ако обичаш не се подигравай с хора които честно си вадят хлаба. Точно тези хора са последните достойни за подиграване. А с такива постове правиш лоша услуга на БАН, ако изобщо имаш нещо общо с нея...
24
5
 
23
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 13 години
Ако не построим АЕЦ "Белене" сега, след време ще се наложи да купуваме ток от АЕЦ "Ак кую", Турция.
23
7
 
21
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Абе, тия нещо взеха да се молят,... - което показва, че има нещо гнило... -колко са били сигурни - произвели реакторите без подпосан договор...
22
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
4 милиарда е била през 2005 г. но тогава 1 барел петрол беше 20 долара. Сега 1 барел петрол е 85 долара и САЩ направиха хиперинфлация със спекула с цената на петрола и златото. Петролът даже стигна 150 долара преди 2 години. Естествено е Русия да иска по-висока цена за атомната заради хиперинфлацията от петролните цени и обезценката на долара спрямо златото и петрола.
21
7
 
20
 
! Отговори
прецакан преди 13 години
Глупости на търкалете . Братушките пак ще ни го нашморцат яко и без вазелин . честито на печелившите.
20
3
 
16
 
! Отговори
иванов преди 13 години
БГ-5, РУ-6,4=5,5. Толкова е просто.
19
1
 
26
 
! Отговори
Ilian преди 13 години
15-ти е много прав. Турците с или без Белене ще си построят собствена АЕЦ, същото важи и за Сърбия. Когато Белене стане готова не се знае какъв пазар ще има за произвежданата там електроенергия. Ако не може да се продава в чужбина, поне електричеството за българските граждани да е по-евтино, но дали наистина ще е по-евтино за нас или както сел случва много често ние ще плащаме повече от чужденците???
18
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е важно колко пари ,ако изобщо ще дадем за аец някакви кинти, важно е какво ще каже генерал-гобернатора Уороик,...припомняте си (великата) мисъл на чефито соломончо паси как обясняваше ,че трябва да си затворим 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй ,че видите ли те можели да послужат на ал-кайда...ето заради такива *** си разби и армия и земеделие и военно-промишлен комплекс и сега и ядрената енергетика и накрая и държавата.
17
13
 
21
 
! Отговори
вжв преди 13 години
Колко са щедри,само!Демек,ние ви правим подарък,а вие се дърпате...как не ви е срам!Значи,не е важно какво ще дадем после,за да я довършим,а е важно какво даваме ...сега!?Ние сме си виновни,че ни гъделичка самочувствието,с твърдението,че другите щели да ни изпреварят!?Колкото за "АЕЦ-сигурен съм,че така са говорили и за "безопасната"Чернобилска АЕЦ!Въобще,тези хора живеят с мисълта,че нищо не са взели от останалия свят,а само са му давали!?Не е имало диктатура,не е имало надпревара във въоръжав.
16
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На България като зависима държава от Америка не й дават да има самостоятелна икономика, още повече ако руснаците я финансират. Затова ще се отричаме от решенията си по пет пъти.
15
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не съм сложил комисионната на Гоце.
14
10
 
25
 
! Отговори
za 17 преди 13 години
Не си сложил комисионната за Боко и Цветито и ще станат 26-27 млрд-:)