Продължаваме да преговаряме за цената на "Белене"

Трайчо Трайков: Зависими сме енергийно от Русия
4 дек 2010 13:07,
173
Продължаваме да преговаряме за цената на "Белене"

Цената от 6,298 милиарда евро я обяви президентът на "Росатом" Сергей Кириенко, но той добре разбра от мен, че ако иска да прави централа на такава цена трябва да изчака друго правителство.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по Дарик радио.

На въпрос дали в меморандума е записана цена за АЕЦ "Белене" от 6,298 милиарда евро, Трайков отговори: "Не е вярно. В документа, който е на сайта на министерството такава цена няма".

Трайков бе категоричен, че българската страна продължава да преговаря за цената с руските си партньори.

"Това е цената, която Кириенко обяви и той добре разбра от мен, че при тази цена, ако иска да прави "Белене", ще трябва да изчака друго правителство. Така че за цената продължаваме да говорим", категоричен бе Трайков.

По думите му все още не може да се каже със сигурност кой ще участва последно в проекта.

Финландската компания "Фортум" и френската "Алтран" заявяват интерес още на този етап – така министър Трайков коментира, защо те участват с такъв малък процент.

Още по темата

Сръбският интерес към АЕЦ "Белене" остава, допълни министърът и уточни, че това е станало ясно след срещата му с неговия колега Петър Шкундрич, която се проведе в рамките на енергийния форум в столицата.

Трайчо Трайков призна като "абсолютен факт", че България е зависима енергийно от Русия и допълни, че политиката на ЕС е да се намали тази зависимост и във всяка страна да се доставя природен газ поне от два източника.

Той бе категоричен, че въпросът за строителството на АЕЦ "Белене" ще бъде решен окончателно, когато бъде подписан договорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още по темата: АЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
САЩ нямат газ!Няма и от къде да имат,ако не окупират отново някоя държава с такъв.---------------- САЩ за миналата година са на първо място по добив на газ без все още да са окупирали никого.
53
5
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Толкова шум за едни остарели, ръздясали железа - при това руски... - освен физическата си възраст, те са и морално остарели - ако руснаците желаят втори Чернобил в Европа няма да стане... - имат достатъчно територии зад полярния кръг, а може да ги предложат на Уго или Чик Чи Рик...
52
1
 
5
 
! Отговори
ТРАЙКОВ.... преди 13 години
.....КАЖИ ЗА ДАЛАВЕРИТЕ С ПАРИТЕ ОТ АЕЦ-а, В БЕЛЕНЕ!НЕ ГИ ЗАЩИТАВАЙ ТИЯ ....ОТ ЧЕРВЕНАТА "СВЕТА ТРОИЦА".....!ТИЯ ,КОМУНИСТИЧЕСКИ МАФИОТИ ,НЯМА ДА ТА ДИГНАТ ПАМЕТНИК!
51
4
 
1
 
! Отговори
kk преди 13 години
На рашъните изобщо не им трябва нито АЕЦ"Белене",нито "Южен поток"!Те си имат АЕЦ"Козлодуй",ще си направят "Набукото" през Турция заедно със САЩ,а колкото до зависимостите,не само ние,цяла Европа е зависима от газта на Русия!Но САЩ искат да имат и те малко участие,та за това ще направят заедно "Набуко"!САЩ нямат газ!Няма и от къде да имат,ако не окупират отново някоя държава с такъв.А Русия си сключиха договорите предварително за 100 години напред!Целта е Румъния и Турция да не строят АЕЦ-ове!!!
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЕ 1 А 3 НАЛИ СЪМ С ПРАВИТЕЛСТВОТО ВРЪЗКАРЧЕ АИДЕ ЧАО, ЧЕ ТИ ПАДНАХ НА НИВОТО
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЗАБРАВИ ПЛЮСЧЕ ДА СИ СЛОЖИШ ХЕ ХЕ ХЕ
48
1
 
1
 
! Отговори
kk преди 13 години
Ц И Р К А Д Ж И И!!!
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Даже са малко, защото много шмекери станахте, крадете, убивате, давите бебета в кофа и т.н.
46
2
 
4
 
! Отговори
политкомисар преди 13 години
А колко престъпници хванаха благодарение на СРС-та?А и ТИ специално няма за какво да се притесняваш -звъненето на розови телефони не е наказуемо:)))
45
2
 
2
 
! Отговори
до 46 преди 13 години
АБЕ СТИГА СИ СЕ ХВАЛИЛ САМ БЕ. САМ СИ ПИШЕШ САМ СИ ОТГОВАРЯШ.ПОТАРСИ НЯКАКВО ЛЕЧЕНИЯ НЕ ВИЖДАШ ЛИ ЧЕ СТЕ НА ИЗЧЕЗВАНЕ ТРЯБВА ДА ВИ ПИШЕМ В КНИГАТА НА ЮНЕСКО
44
0
 
2
 
! Отговори
друг преди 13 години
до 27 Атомик "На рашъните им трябва тази централа, защото за тях това ще е пробив на европейкият пазар, ще клекнат за цената, поне 5.5 трябва да стане, За руснаците тази централа е предмостие, за да стоят в Европа на по-ниски цени от Фреансета и немци ... "Ти май може да се пазариш , като на Илиеци.Как смъкна почти 1 милион евро?Сигурно имаш проекта и количествената сметка.Не знам как остойности сметката и образува цената! От такива като теб страдаме - некомпетентни ***.
43
2
 
4
 
! Отговори
NM преди 13 години
Ще ти кажа- 100 000 000лв за подслушване на МВР, това ако е свобода...
42
1
 
2
 
! Отговори
NM преди 13 години
Не ставаш за психоаналитик, а и вероятно само си чел или гледал отстрани преди 89-та.
41
2
 
4
 
! Отговори
Иван преди 13 години
до NM: кажи на колко години си и ще ти отговоря на няколкото въпроса които задаваш.В аванс ако си над 40 години и не си бил член на партията си бил някакво невзрачно същество.За да бъдеш професионалист трябваше да членуваш в БКП - ако не членуваш те преравняваха с неграмотните.А какво лошо имаше да членуваш в БКП.Ако нямаше промени през 89г сега всички тези дето лаят щяха да са с партиен билет.
40
1
 
6
 
! Отговори
Зелената барета преди 13 години
Огън гори на главата на Трайчо и пушек се вдига(виж снимката).
39
2
 
3
 
! Отговори
политкомисар преди 13 години
*** ти е провокацията. Много добре знаеш, че на времето ако не станеш партиен член с кариерата ти е свършено-най много до началник смана в завода да се издигнеш.И като си за "демокрация и свобода" я ми кажи какво не ти е свободното сега??? Тук можеш да псуваш ББ нали??? А на времето те смилаха от бой за един политически виц..........
38
3
 
4
 
! Отговори
Келешчо преди 13 години
Руснаците ще си имат АЕЦ на Балканите, по- точно в ЕС, а ние ще духаме студения таратор, защото духането е националният ни спорт.
37
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
зависими, защото от както на освободи русия от тогава на пороби и 60 години на управляват кумонисти. успех на сегашното правителство. аиде даваите минуси да ве зброя колко *** има в саита
36
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
ami s takiva nekadarnici kato vas mnogo qsno 4e 6te sme zavisimi ot vsi4ki,na samo or Rusiq
35
6
 
9
 
! Отговори
СРС вагабонтин преди 13 години
Цецо цървула:Елате и двамата бързо на рапорт!Двамата вкупом:Тук сме другарю физкултурник.Цървула:Ся тряа да се свърши една работа за благото на народа!Тиквата с дянков искат да заметат едни пари от здравни осигуровки щот няа пари за АЕЦА у козлодуй!И ся шъ плескати глупости по CSM-ту и аз шъ ва записвам и шъ ва хвана ама няма да има дела що туй е държавна работа както с измислената мафия!Сега на работа да извозим тарамбуките с усигуровките ..........