Продължаваме да преговаряме за цената на "Белене"

Трайчо Трайков: Зависими сме енергийно от Русия
4 дек 2010 13:07,
173
Продължаваме да преговаряме за цената на "Белене"

Цената от 6,298 милиарда евро я обяви президентът на "Росатом" Сергей Кириенко, но той добре разбра от мен, че ако иска да прави централа на такава цена трябва да изчака друго правителство.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по Дарик радио.

На въпрос дали в меморандума е записана цена за АЕЦ "Белене" от 6,298 милиарда евро, Трайков отговори: "Не е вярно. В документа, който е на сайта на министерството такава цена няма".

Трайков бе категоричен, че българската страна продължава да преговаря за цената с руските си партньори.

"Това е цената, която Кириенко обяви и той добре разбра от мен, че при тази цена, ако иска да прави "Белене", ще трябва да изчака друго правителство. Така че за цената продължаваме да говорим", категоричен бе Трайков.

По думите му все още не може да се каже със сигурност кой ще участва последно в проекта.

Финландската компания "Фортум" и френската "Алтран" заявяват интерес още на този етап – така министър Трайков коментира, защо те участват с такъв малък процент.

Още по темата

Сръбският интерес към АЕЦ "Белене" остава, допълни министърът и уточни, че това е станало ясно след срещата му с неговия колега Петър Шкундрич, която се проведе в рамките на енергийния форум в столицата.

Трайчо Трайков призна като "абсолютен факт", че България е зависима енергийно от Русия и допълни, че политиката на ЕС е да се намали тази зависимост и във всяка страна да се доставя природен газ поне от два източника.

Той бе категоричен, че въпросът за строителството на АЕЦ "Белене" ще бъде решен окончателно, когато бъде подписан договорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още по темата: АЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За мен министър Т.Трайков е номер 1, докато има такива пичаги, България, ще я бъде. А на червените к***ета, а бе те си знаят.
73
3
 
6
 
! Отговори
Пламен преди 13 години
Добро утро трайчо!!! Пак навреме се сети, че сме зависими енергийно от Русия. А ако американците правят централата дали ще се спрат на 10 милиарда ???? америка строи в румъния, турция и този предател трайчо изпълнява поръчката, подадена му на американски. Народ като нашия наистина заслужава да ближе асфалта и да плаща ток от по 1 лев за киловат. закакъв *** бойко влага пари в магистралите, като няма да има енергия за инвеститорите които все мму се привиждат. е да и жена му има малко киловати....
72
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
вярвам на сегашното правителство защото преговорите са открити за нас и журналистите, а не както беше преди
71
4
 
4
 
! Отговори
za 67 преди 13 години
Отделен е въпросът ядреното лоби /мафия колко анекса ще му лепне........Боко няма да е вечно на власт онези и плазмодий *** и компания ще има да лапат за пра пра пра внуците си...........а ние ще плащаме по -големи данъци и по - скъп ток . Някой да вярва , че ако се построи Белене ще плаща по-малко за ток ??!!
70
4
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Сръбския "интерес" е финансиран и ще бъде отстъпен на Русия! Няма какво да се залъгваме и да им правим мили очички като ни е'ават на границата, която граница е в Бъглария!!!
69
6
 
4
 
! Отговори
Криста преди 13 години
Тр.Трайков и Плевнелиев са единствените добри министри в това правителство.
68
1
 
3
 
! Отговори
52 г. преди 13 години
Аааа не не точно така...вярно е това ,което си написал...но то не важеше за всички...и ти го знаеш...било е чудесно с цацата и бира на корем не ни е трябвало да спим в 5 звездни хотели и.т.н.Важното е млади ,здрави и без големи грижи.....не мисля че ще ми се смеят младите....напротив....
67
7
 
2
 
! Отговори
Lehr преди 13 години
Ima edin vic:Върви *** напред да лъже, върви след него брат му, та маже.***: Ей, хора, вчера видях един керван с магарета как литна право в небето!Хората: Ей, много лъжеш бе!След два дни брат му: Ей, не знам дали кервана е литнал, ама вчера от небето самари падаха!Хората: Брей, значи истина било!Така и у нас: Вървят ЦЦ и ТТ та лъжат, върви след тях Ворлик, та маже....
66
3
 
8
 
! Отговори
za 73 преди 13 години
Тъпчо, ако намали цената дали няма да е по-добре за всички нас първо ?! Що за *** си ?!? Или ще ревнеш , че печалбата на руснациите ще е малка............абе мекерета, бегайте при путин, това вашето си чисто предателство .............
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ами ако гледаш отрицателно на нещата. не мисля, че сега почивка на море е по добре.а за комунизма си спомням как си пиех кока-колата с кеф на нова година
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Още онзи ден , като хорът на русофилите възторжено цвилеше написах, че Боко е цар на извъртанията ( има ли някой , който да го оспори )......няма подписан договор няма и да има , няма пари за образование , болници и pr социални раходи следователно нямаме и 6 милиарда евро да спонсорираме руснаците.......които пък не са опряли до тях
63
5
 
6
 
! Отговори
52 г. преди 13 години
Не говори глупости. На каква почика си ходил? в скапаното бунгало 2/2 м ли??? или в миризливата станция след 15.9 щото тогава ти дава карта профпредседателя. Стигаха ти парите тогава само за цаца и бутилка ром "Златна котва "от 90 ст.В малкото дискотеки музиката беше задължително 50% българска, 30% соц и 20 % западна.Добре, че младите тук не го помнят това време, че да ти се изсмят.
62
5
 
5
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
По всичко личи,че Боко се бори да намали цената на Белене за да се хареса на САЩ И ЕС.Все по-ясно става,че България няма намерение да притежава проценти от АЕЦ-а.По ниската цена ще облагодетелства западни компании.По подобен начин Калина Илиева е пуснала 400 доноса до ЕК срещу български селскостопански производители,на които като последствие са спряни субсидиите,от което печели ЕС,а не БГ! ГЕРБ работи почти открито за интересите на Запада.Който поддържа ГЕРБ,работи срещу България!
61
1
 
5
 
! Отговори
51 г. преди 13 години
Аз като 51 годишен не съм съгласен.Не слагай всички под един знаменател,защото всяко поколение е само за себе си...точно това поколение не може да се оплаче .....защото 1-во бяхме млади.2-ро работехме без да се страхуваме от уволнение .3-то ходехме на почивка без да се притесняваме ...дали ще стигнат парите.....и.т.н...За негативите няма да пиша...не искам да се върне ''социализъмъ''....''комунизъм'' никога не е имало...
60
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
panev ah ti turska podloga i vashiq red sche doide
59
0
 
0
 
! Отговори
Панев преди 13 години
не беше до странджата , само си излезе.
58
4
 
1
 
! Отговори
Панев преди 13 години
Ще преговаряте , ще почвате, ще спирате, ще бутате после пак ще преговаряте нали така се разбрахте с братушките. До тука колко ми струват тия преговори на мене искам да знам . На България не и трябва централа а електричество.
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко не се поддава на натиск от руснаците. Те изобщо не го командваткакво да говори.
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АЕЦ-а си беше една бездънна яма за енергийната мафия начело с Първанов и Овчаров. Договори, договорчета, анекси, доставки на материали, изпълнители.......Всичко беше на принципа "куче влачи-диря няма". Ама лапачката май взе да свършва.
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На Росатом едва ли им пука за Европейски пазар те са 1 по строителство в света като от оборудването много малка част е руско производство