Точковата система пада. Пенсионер – срещу 5 бона

BG единствената в ЕС, която позволява купуването на стаж
Обновена: 9 дек 2010 14:24 | 9 дек 2010 10:50,
339
Точковата система пада. Пенсионер – срещу 5 бона
Снимка: Булфото

Около 5000 лева ще трябва да плати всеки, който иска да се пенсионира, но не му стигат 5 години трудов стаж.

Това е предвидено в текст от Кодекса за социално осигуряване, който парламентът прие на второ четене. Мярката всъщност би трябвало да е социална. Не като такава обаче я приема опозицията.

Сметката колко ще струва предсрочното пенсиониране направи депутатът от ДПС Хасан Адемов. Като възможна причина за недостиг на осигурителен стаж той посочи студентските години.

"Ако искат да разчитат на осигурителни права, тези хора трябва да платят еднократно между 4500 и 5000 лева", посочи Адемов.

Депутатите от „Коалиция за България” предлагат да се приеме възможността за разсрочено плащане на тези пари.

"С този текст наказваме хората, които са имали „нахалството” да се образоват, да работят, да получават по-високи заплати и да внасят по-високи вноски", посочи бившата социална министърка Емилия Масларова.

Колегата и Захари Георгиев пък е на мнение, че тази група хора няма вина за това, че няма осигурителен стаж, върху който се начисляват осигуровките. За да докаже твърдението си, той предложи на депутатите да си направят експеримент – да позвънят на вестникарска обява за работа с въпроса дали се предлага трудов договор и осигуряване на реалното възнаграждение.

Шефът на социалната комисия Драгомир Стойнев пък даде друг пример – с човек на 63 години, на когото не достигат 2 години стаж. Държавата му казва, че или плаща сега кеш, или остава без пукнат лев до навършване на законовата възраст.

Още по темата

"Прехвърля се тежестта на кризата, това, че държавата не може да се справи с нея, върху обикновените хора”, обобщи Мая Манолова, също от БСП.

Мощната атака на опозицията беше посрещната от Емануела Георгиева от ГЕРБ. Тя направи уточнението, че в закона е записана възможността за закупуване на до 5 години стаж. Тоест на някого може да не му достигат 6-7 месеца. Георгиева допълни, че в Европа няма друга държава, в която да е позволено купуването на трудов стаж.

"Това като разсъждение отива на Симеон Дянков или на някого от бюджетната комисия, но не отива на хора от социалната комисия", върна веднага репликата Манолова.

Кодексът за социално осигуряване предвижда от началото на следващата година да отпадне точковата система за пенсиониране. Оттогава влиза в сила изискването за 34 години трудов стаж за жените и 37 за мъжете.

Възрастта за пенсиониране пък ще достигне 60 години за нежния пол и 63 за силния.

Предвижда се и поетапно увеличаване както на осигурителния стаж, така и на пенсионната възраст. През 2026-а вече жените ще се пенсионират на 63 години, а мъжете – на 65.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още по темата: ДПСБСП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Масларова кой и дава право на глас?! Тази дебелана е извършила толкова престъпления, че трябва да и се обръща внимане само когато е на подсъдимата скамейка! Спрете да и обръщате внимание!
26
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе да приемат всеки след 80-та година, да не внася в държавно осигуряване, а в частно. Така който колкото си задели, за него са си. Така иначе цял живот ще се осигуряваш и накрая ще ритнеш бакъра преди възрастта за пенсия, която след 30 години сигурно ще бъде 72-73 за жените и 76-77 за мъжете, направете го тогава на 120г и ни убеждавайте колко много ще живеем ... живеем в странно сбъркана държава, честно!
25
5
 
28
 
! Отговори
Дени преди 13 години
"Висшето ще се зачита за стаж за пенсия, ако се плащат вноски накуп" Ако това не е безумие и наглост не знам какво друго може да бъде ! Сега разбирам защо се купуват фалшиви дипломи .
24
2
 
22
 
! Отговори
луна преди 13 години
Имам много въпроси към управляващите и политиците, но ще задам само един - кога ще се вразумят /отнася се за всички от 21 години насам/ ---- Не държа да получа отговор, ако това се случи - ще го разбера сама
23
2
 
33
 
! Отговори
умно ! преди 13 години
Хитро замислено !Плащаш 5 000 - взимаш документ за пенсия и...се гътваш след месец...Кой е на кяр ???
22
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да си гледат работата. Моята е пенсия е в банката. Хич не ме интересуват техните мизерни стъкмистики. Цял живот им плащащ като поп, и преди да умреш ти дават стотинки с които умираш от глад. Мизерна държава. А Масларова е за пандиза.
21
2
 
48
 
! Отговори
даниела преди 13 години
Пупедавцииииии като се махнем и ние ще ви питам кой ще ви плаща скапания ДАНЪК *** цял живот !!!! Ние да работим доживотно заради гадните *** няма да станеееееееее !
20
3
 
23
 
! Отговори
заключение преди 13 години
ставаш на 60,теглиш заем от 5 000,гъташ се от болести...после теглото го теглят децата ти,да ти изплащат заема.
19
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А СРЕЩУ ТЕЛЕФОН ВЕРТУ, СТАВА ЛИ?
18
8
 
4
 
! Отговори
Ben преди 13 години
Преди да критикувате си сметнете трудовия стаж моля ;)
17
1
 
2
 
! Отговори
Нов морал преди 13 години
10Той вчера стачкуваше да му увеличат ваканцията:)))
16
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това си е жив легален рекет.
15
2
 
27
 
! Отговори
някога - да ! преди 13 години
Братът на дядо ти е работи до 78г, защото е имало къде да работи - а работи и ти до 78 - дано си жив и здрав, ама кой ще те вземе ???
14
1
 
34
 
! Отговори
Нов морал преди 13 години
Абе искам да се пенсионирам като в Германия! Навършвам възраст и в зависимост от стажа ми изчисляват пенсия, като стаг.жа не ми е условие да се пенсионирам! Но нашите тарикати не искат! Те искат стаж и възраст! Иначе чакаш още годинки или кихаш! И в двата случая губиш, защото не се знае колко ще преживее с начина на живот в БГ:) Те това е законнова грижа за българина!
13
1
 
13
 
! Отговори
8 преди 13 години
Ха-ха-ха абе ти къде живееш :))) Че то да почнеш работа отдавна се плаща :))) искаш митничарче, плащаш, искаш милиционер плащаш, искаш съдия пак плащаш :))) Просто трябва официално да го озаконят :) Нали там приеха преди време някакъв противоконституционен закон - аргумента беше абе то е лошо ама хората така или иначе си го правят, та да го озаконим :)
12
3
 
28
 
! Отговори
Баба Яга преди 13 години
Абе тия нормални ли са бе? Да не си мислят,че хората имат печатници за пари.То банките не дават вече и кредите в такъв размер.Тия от парламента трябва да ги освидетелстват.
11
4
 
39
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Възрастта за пенсиониране пък ще достигне 60 години за нежния пол и 63 за силния.Хайде сега глупости - че и в момента възрастта е такава !А 5000 лева - то са си 20 пенсии от по 250 лева - значи човек да не получава пенсия 1 година и 8 месеца - що за тъпотии - я изчислете колко трудов стаж ще има един ,завършил университет/да сложим 5 години следване/, започнал работа ВЕДНАГА/супер невъзможно/ и работил БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ /пак невъзможно/ - на колко години ще добие право на пенсия ?НИКОГА !
10
32
 
4
 
! Отговори
IND преди 13 години
Братът на дядо ми работи до 78г. като счетоводител - какво толкова... Ако не сте забелязали продължителността на живота се увеличава а застаряването на населението също. Ще дойде време и половината хора ще са пенсионери...
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да, бе. съвсем си вътре в нещата. Кога ще се пенсионираш?
8
3
 
64
 
! Отговори
ангел преди 13 години
да плащаш пари, за да се пенсионираш? браво! следваща стъпка - да плащаш пари, /официално!/ за да почнеш работа. по-следваща: не ми се мисли.... данък "въздух", нещо от сорта.... или ако не умреш до 80 г, почваш да плащаш всеки месец неустойка на държавата.... как вървят нещата към гражданска война, не е истина....