МС мъдри кои консули агенти да отзове

Правят закон, забраняващ на ДС сътрудници да стават дипломати
Обновена: 15 дек 2010 14:46 | 15 дек 2010 14:25,
118
МС мъдри кои консули агенти да отзове
Николай Младенов. Сникма: БГНЕС

„Всички назначения, които са в пълномощията на Министерския съвет – това са генералните консули, ще бъдат преразгледани“. Това каза министърът на външните работи Николай Младенов по повод огласените от Комисията по досиетата данни за съпричастност на дипломати към бившата Държавна сигурност.

От думите му стана ясно, че правителството ще се обърне към президента с призив тези хора да бъдат отзовани в България след внимателна преценка.

„Правителството иска да затвори вратата в дипломатическите служби за тези хора“, категоричен е министърът.

Кабинетът ще предложи на Народното събрание законодателно решение, с което да не се позволява оттук нататък България да се представлява в  дипломатическите служби от хора, свързани с тайните служби на бившата народна власт, допълни външният министър.

Той изрази надежда казусът с дипломатите агенти да бъде решен до година.

„Оценката на правителството е, че тази ситуация, в която е поставена Република България, е напълно неприемлива“, заяви Младенов.

Той изтъкна, че като член на ЕС и НАТО България има основна задача да изгражда доверие със своите партньори, а дори съмнението за отношения и връзки извън контрола на държавата създава много сериозно недоверие към страната ни.

Още по темата

Часове по рано министър-председателят Бойко Борисов заяви, че „трябва да се разделим“ с дипломатите, сътрудничили на ДС. От „Синята Коалиция“ призоваха за „спешно отзоваване“ на дипломатите и за промени в законодателството, които да ограничат правото на агенти на службите на бившия комунистически режим да заемат посланически постове.

Справката на Комисията по досиетата показа, че 192-ма висши дипломати са били агенти на ДС или на бившото военно контраразузнаване. Това са близо половината посланици и консули през последните 20 години.

Голяма част от тях са на стратегически за България позиции – 13 посланици в страни от ЕС, във всички постоянни представителства на ООН , в ЮНЕСКО, в страните от Балканите.

Левицата скочи срещу отзоваванията

Същевременно от БСП се обявиха против евентуалното отзоваване на дипломати.

„БСП възразява срещу всякакви призиви или намерения за отстраняване от длъжност на действащи дипломати, принадлежали към бившата ДС, както и срещу политически натиск за тяхното оттегляне“, се казва в официалната позиция на левицата.

От БСП изтъкват, че огласените от Комисията данни са с давност повече от 20 години и стойността им има „единствено и само морални измерения“.

Червените изтъкват, че зад огласените имена на действащи и бивши дипломати стоят професионалисти, изграждани в продължение на десетилетия и допринесли за създаването на новата външна политика на България за присъединяване към НАТО и Европейския
съюз.

Депутатът от „Коалиция за България“ Атанас Мерджанов коментира в кулоарите на НС, че „осветляването“ на посланиците крие опасност за сигурността на страната и накърнява националните интереси.

„За БСП това е неразумно действие“, подчерта той и заяви, че няма държава в Европейския съюз, която да постъпва по такъв безотговорен начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: Николай Младенов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
14
 
! Отговори
Никито Мл. преди 13 години
Всички български дипломати не трябва да са агенти на ДС, а те трябва да бъдат като мен и Симо Пицата агенти на ЦРУ.
49
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 13 години
За голямо съжаление Калин е отчайващо прав!
48
3
 
16
 
! Отговори
Винетойко преди 13 години
Ще изпратим неграмотни роми - те със сигурност не са били доносници , тъй като не могат да пишат и няма как да напишат донос.А и чудесно олицетворяват днешната българска действителност - афинитета им към присвояване и да го удрят на живот - е досущ като на управниците ни.
47
5
 
12
 
! Отговори
Калин преди 13 години
държавна сигурност е партийна организация .. милицията също.. по комунистически ..са в услуга на партията .. национални интереси не защитават .. а продават!служат на народ и нация ама друг път .. те са си партийци!
46
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГЕРБ-аджиите се хванаха на поредната въдица. Ми така е, като си *** ще вечно на шейната.
45
1
 
7
 
! Отговори
Агент преди 13 години
То няма и държава дето министрите са агенти, ама тва е друг въпрос! В този смисъл, щом агента Кардам е министър, що пък и посланиците да не са ченгета?! Нормална си ни е държавата!
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"45% от бившите и настоящите посланици и генерални консули са принадлежали към структури на Държавна сигурност или военното разузнаване"Все едно да се учудим ако разберем, че посланиците на САЩ са агенти на ЦРУ
43
7
 
9
 
! Отговори
грухчо преди 13 години
Всички ***-на кифтета!! Казах!
42
5
 
10
 
! Отговори
norm преди 13 години
След година,когато от президентството изчезнат Гоци и гоцевци,проблемът ще се реши окончателно.Нали не си представяте,че ченгето-президент ще се раздели с бойните си другари без съпротива.А Мерджанов е прав в известен смисъл,няма държава в ЕС,която да праща посланици бивши ченгета от комунистическите тайни служби.
41
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ, СЛЕД ГОДИНИ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ , КОИТО НАЙ-МНОГО ГРАЧАТ НАЧЕЛО С МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ ЩЕ ОТГОВАРЯТ ЗА ДЕЛАТА СИ. В ЖИВОТА ВСИЧКО Е РОТАЦИЯ. А ВЪВ ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО Е ПЪЛНА ПАРОДИЯ ВСИЧКО, КАКВО ЗНАЧИ ДА СПЕЧЕЛИШ КОНКУРС, ЛИЧНО СИНЪТ МИ ТРИ ПЪТИ СЕ ЯВЯВА НА КОНКУРС , ВЛАДЕЕ ТРИ ЕЗИКА, ЗАВЪРШИЛ Е МИО И СЛЕД ТРЕТОТО ЯВЯВАНЕ СЕ ОТКАЗА, ТЪЙ КАТО КОНКУРСЪТ БЕШЕ СПЕЧЕЛЕН ОТ ЛИЦЕ ЗАВЪРШИЛО ПЕДАГОГИКА . СЕГА РАБОТИ КАТО В НЕМСКА ФИРМА .
40
3
 
5
 
! Отговори
FUCK преди 13 години
*** KOMUNISTI4ESKI
39
1
 
11
 
! Отговори
333 преди 13 години
Николайчо, ти ли пишеш бе мамино недоносче. *** много ти слаби нервичките, айде оди при приятелчетата ти *** и си поиграйте с малките си ..... мозъчета. Пък политиката я оставете на по големите. И марш да си издухаш сополките, че грозиш картинката. И поздрави майка си
38
2
 
7
 
! Отговори
DIOS преди 13 години
VSI4KI AGENTI NA DS , KGB I ABV . AUT OT POLITIKATA...
37
3
 
15
 
! Отговори
коко преди 13 години
Не знам защо преиграва Николай Младенов, но нали именно той е живял и отрасал по посолствата а баща му е бил от ДС и сега се прави на ощипана мома. Според мен трябва той пръв да си подаде оставката
36
0
 
0
 
! Отговори
Нов морал преди 13 години
Ухааа! то остана само ти бре човек! И вероятно си от другата половина на СДС/ДСБ:)))
35
3
 
6
 
! Отговори
666 преди 13 години
KRAINO VREME E DA SE IZRITAT DONOSNICITE OT POSOLSTVATA !!!!!! NE MOJE 4ERVENA PAPLA4 DA PREDSTAVLIAVA BG !!!
34
4
 
7
 
! Отговори
българин преди 13 години
""Правят закон, забраняващ на ДС сътрудници да стават дипломати"Трябва да направят един такъв закон и за комунистите - да не стават освен дипломати и депутати/министри. Тогава БСП-то е директно в кофите, както и половината СДС/ДСБ..." И ВСИЧКИ от ГЕРБ, АТАКА, ДПС и РЗС.
33
6
 
10
 
! Отговори
българин преди 13 години
"Навремето колко държави са треперели от нашето разузнаване, сега просто сме си свалили гащите и чакаме който мине да ни ..... направи щастливи"Абе, ебалник, треперили са ти топките, когато са те правили щастлив ***.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Константин Иречек.- За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата. - 13.12.1881
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Евала!