МС мъдри кои консули агенти да отзове

Правят закон, забраняващ на ДС сътрудници да стават дипломати
Обновена: 15 дек 2010 14:46 | 15 дек 2010 14:25,
118
МС мъдри кои консули агенти да отзове
Николай Младенов. Сникма: БГНЕС

„Всички назначения, които са в пълномощията на Министерския съвет – това са генералните консули, ще бъдат преразгледани“. Това каза министърът на външните работи Николай Младенов по повод огласените от Комисията по досиетата данни за съпричастност на дипломати към бившата Държавна сигурност.

От думите му стана ясно, че правителството ще се обърне към президента с призив тези хора да бъдат отзовани в България след внимателна преценка.

„Правителството иска да затвори вратата в дипломатическите служби за тези хора“, категоричен е министърът.

Кабинетът ще предложи на Народното събрание законодателно решение, с което да не се позволява оттук нататък България да се представлява в  дипломатическите служби от хора, свързани с тайните служби на бившата народна власт, допълни външният министър.

Той изрази надежда казусът с дипломатите агенти да бъде решен до година.

„Оценката на правителството е, че тази ситуация, в която е поставена Република България, е напълно неприемлива“, заяви Младенов.

Той изтъкна, че като член на ЕС и НАТО България има основна задача да изгражда доверие със своите партньори, а дори съмнението за отношения и връзки извън контрола на държавата създава много сериозно недоверие към страната ни.

Още по темата

Часове по рано министър-председателят Бойко Борисов заяви, че „трябва да се разделим“ с дипломатите, сътрудничили на ДС. От „Синята Коалиция“ призоваха за „спешно отзоваване“ на дипломатите и за промени в законодателството, които да ограничат правото на агенти на службите на бившия комунистически режим да заемат посланически постове.

Справката на Комисията по досиетата показа, че 192-ма висши дипломати са били агенти на ДС или на бившото военно контраразузнаване. Това са близо половината посланици и консули през последните 20 години.

Голяма част от тях са на стратегически за България позиции – 13 посланици в страни от ЕС, във всички постоянни представителства на ООН , в ЮНЕСКО, в страните от Балканите.

Левицата скочи срещу отзоваванията

Същевременно от БСП се обявиха против евентуалното отзоваване на дипломати.

„БСП възразява срещу всякакви призиви или намерения за отстраняване от длъжност на действащи дипломати, принадлежали към бившата ДС, както и срещу политически натиск за тяхното оттегляне“, се казва в официалната позиция на левицата.

От БСП изтъкват, че огласените от Комисията данни са с давност повече от 20 години и стойността им има „единствено и само морални измерения“.

Червените изтъкват, че зад огласените имена на действащи и бивши дипломати стоят професионалисти, изграждани в продължение на десетилетия и допринесли за създаването на новата външна политика на България за присъединяване към НАТО и Европейския
съюз.

Депутатът от „Коалиция за България“ Атанас Мерджанов коментира в кулоарите на НС, че „осветляването“ на посланиците крие опасност за сигурността на страната и накърнява националните интереси.

„За БСП това е неразумно действие“, подчерта той и заяви, че няма държава в Европейския съюз, която да постъпва по такъв безотговорен начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: Николай Младенов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
4
 
6
 
! Отговори
умна преди 13 години
ДС НЕ ОЗНАЧАВА ЛИ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ, И КОЕ Е ЛОШОТО В ТЕЗИ ДУМИ
69
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е,точно Младенов да говори такива работи,при положение,че неговият баща(мир на праха му!) беше кадрови служител от Първо главно...не си отива!Г-н министърът мнооооого добре знае какво дължи на предишната власт и на БКП,та -по-кротко!Ама те в герб май са събрани все такива!
68
4
 
20
 
! Отговори
Правилно решение! преди 13 години
Правилно решение. Кадрите на ДС да бъдат заменени с кадри на ЦРУ, Мосад и до другите чужди антибългарски централи!
67
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 13 години
Дипломат с "картонче" - не, кмет или зам кмет може. За какво да следим тези български приперни. ьььььняма смисъл.
66
2
 
27
 
! Отговори
дипломат преди 13 години
Николайчо най-напред трябва да бъде сменен,тъй като и потомък на стар комунистически род.
65
3
 
21
 
! Отговори
гагов преди 13 години
Младенов е обучаван в ЦРУ . Затоваще смени бившите агенти на българските служби с агенти на ЦРУ. Тоя фарс е само за това.
64
3
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
Днес.бг пред ,"КОИ" се слага запетайка!
63
1
 
1
 
! Отговори
БГ Рекламка преди 13 години
ДС бяха по луканките и суджуците.Милицията по саламите и надениците.Разликата е очевадна.;-)))))))))))))))))
62
1
 
8
 
! Отговори
Winner преди 13 години
Правителството иска да затвори вратата в дипломатическите служби за тези хора. Като искате да ги махнете от министерството го направете. Или всичко е поредният ГЕРБ фарс: Колко ще сме добри и толерантни с снишилите се бивши ДС дипломати, сътрудници и т.н.? Махнете ги и назначете други хора. Има достатъчно подготвени хора. Ще намерите 100 човек, за да ги назначите в Дипломатическият корпус. Какво стана с Лила Чикагска? Не ли време да си я приберем, че и там стана доста сконфузна ситуацията?
61
1
 
3
 
! Отговори
ПИТО ПЛАТЕНО преди 13 години
Тези, които са хем комунисти и хем от ДС, дъ гее !
60
0
 
11
 
! Отговори
ББ преди 13 години
Ами той Саймън Дянков си е американче?!
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Г-н Министър .Оставете тези,По добре обяснете как може ГЕНЕРАЛЕН КОНСУЛ на Р. БЪлгария ,назначен от МИН .Съвет да е С ЧУЖДО ГРАЖДАНСТВО.БЪЛГАРИТЕ ЛИ СЕ СВЪРШИХА ,ЧЕ ПОЧНАХТЕ ДА НАЗНАЧАВАТЕ ЧУЖДЕНЦИ.
58
1
 
9
 
! Отговори
студент по МО преди 13 години
За първи път чувам, че консулът бил дипломат? Къде е учил Ники Младенов?
57
2
 
21
 
! Отговори
КИТИ преди 13 години
Г-Н НИКОЛАЙ, А ВИЕ НЕ СТЕ ЛИ ПРОДУКТ НА СЪЩАТА ТОВА ДС ? НАЛИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРИНАДЛЕЖНОСТТА НА БАЩА ВИ КЪМ ТЕЗИ СЛУЖБИ СТЕ ЖИВЯЛИ И ОБРАЗОВАЛИ В ЧУЖБИНА ? ЛИПСВА ВИ ВСЯКАКЪВ МОРАЛ!
56
1
 
5
 
! Отговори
фанта преди 13 години
След такова национално разделение, все повече се убеждавам, че не ни оставяте никакъв друг избор освен тотален капитализъм? Щом самите ни шефове се карат, какво ли е надолу, по веригата? И аз ще си сменя бога и повече няма да се кланям на Христос, а ще поставя една 50-тачка и на нея! Пък току виж, може и да се размножи? Казват, че за Коледа ставали чудеса? Но сле дколко века е въпроса?
55
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
a taka boiko
54
3
 
10
 
! Отговори
Груйчо преди 13 години
Айде да не се заблуждаваме. Държава България никога не е имало. Имаше държава ДС.Още през 86-та на заседание на политборо става ясно я държавата е влязла в "свредел" и обратното броене е започнало-т.е. срива е неизбежен. Целият цирк на 10.10.89 е предварително планиран. Започва великата трансформация на политическия капитал в икономически.За моя жалост ДС си беше написало домашната перфектно-изпълниха всичко по ноти. Та сегашните посланници са само малка част от веригата.И за това сме на тоя хал
53
3
 
14
 
! Отговори
Д1 преди 13 години
Сега тихомълкум Калинка Илиева и Румито Желева ще ги пратят в някоя дипломатическа мисия... Като попитали Румито Желева къде иска, тя отговорила "В Сомалийският залив"
52
1
 
4
 
! Отговори
фанта преди 13 години
Предлагам да помолят Райна да иде посланник в САЩ! Като изпее "Мирно!", на американските дипломати и ще слушат като кученца. Че и на мен да го изпее и аз ще я слушкам?
51
1
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
Ami Nikolai Mladenov kakav e ... ?I kakvi sa roditelite mu...... a ?Ia da go porazgleda i nego nikakva komisia