Кабинетът губи, Борисов – не

Премиерът, Георгиева, Цветанов – харесвани за президент
Обновена: 20 дек 2010 15:13 | 20 дек 2010 11:14,
330
Кабинетът губи, Борисов – не
Снимка: БГНЕС

В края на годината половината българи (49%) са скептично настроени към управлението на екипа на премиера. Това показват резултатите от Национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

37% от българите посочват, че одобряват работата на кабинета през декември – с 5% по-малко спрямо ноември.

Стойностите на одобрението за дейността на Бойко Борисов не се променят през последните три месеца, като с рейтинг на одобрение от 59% премиерът продължава да е най-одобряваният български политик.

Без промени спрямо ноември остава и неодобрението за неговата работа – 32%.

През декември 66% от пълнолетните българи са оптимисти, а 14% са песимисти за това, че правителството ще изкара пълния си четиригодишен мандат.

Според НЦИОМ общественото мнение изглежда разколебано в отговор на въпроса дали хората гледат с надежди или с притеснения на управлението на ГЕРБ.

45% споделят, че гледат по-скоро с надежда на управлението, а 42% – по-скоро с притеснения.

В края на 2010 г. президентът е одобряван от 45% от гражданите и е неодобряван от други 45%.

Още по темата
През декември одобрението за Първанов сред симпатизантите на БСП се е свило със 7% спрямо ноември и в момента е 83%. Това би могло да е резултат на нееднозначни оценки сред социалистите за гражданската инициатива АБВ, смятат социолозите.

Сергей Станишев и Волен Сидеров остават най-одобряваните лидери на парламентарни групи – съответно с дялове на одобрение от 24% и 22%.

През декември е налице известен спад в одобрението за работата на съпредседателите на ПГ на "Синята коалиция". Иван Костов е одобряван от 12% от българите, като подкрепата към него се свива с 4% спрямо ноември.

През декември Мартин Димитров е одобряван от 15% от интервюираните, като този дял е с 2% по-нисък от ноемврийското одобрение за лидера на СДС.

През декември най-одобряваните членове на кабинета са Цветан Цветанов (55% одобрение), Росен Плевнелиев (52%) и Мирослав Найденов (48%).

Непосредствено след водещите по одобрение министри се нареждат Николай Младенов (41%), Вежди Рашидов (31%) и Трайчо Трайков (30%).

Най-ниско одобрение за работата си през декември получават: Стефан Константинов, Томислав Дончев, Тотю Младенов, Нона Караджова и Александър Цветков.

Половината българи очакват новата 2011 година да бъде по-хубава за страната от отминаващата 2010 г.

Общественото мнение обаче няма фаворити за бъдещ президент извън утвърдените имена в политическата публичност.

36% от интервюираните – точно колкото са привържениците на ГЕРБ, биха искали президент да стане подкрепеният от тази партия кандидат. 11% от българите биха подкрепили онзи, когото посочи БСП, 5% предпочитат кандидата на "Атака", а 3% – на "Синята коалиция".

Попитани кого биха издигнали за президент на България, ако зависеше само от тях, избирателите посочват цели 39 имена.

На първо място сред споменатите имена – посочен от 14% от българите, за президент е номиниран премиерът Бойко Борисов. Българският еврокомисар Кристалина Георгиева се изкачва през декември на второ място в предпочитанията – с 12%. 7% биха издигнали за поста държавен глава вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е предпочитана кандидатура от 3% от интервюираните. Също 3% биха издигнали за президент лидера на БСП Сергей Станишев, 2,4% – бившия еврокомисар Меглена Кунева, 1,1% – лидера на ДСБ Иван Костов, 1% – лидера на ДПС Ахмед Доган.

Половината българи очакват новата 2011 година да бъде по-хубава за страната от отминаващата 2010 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
3
 
14
 
! Отговори
до 259 преди 13 години
Така навремето пееха и за Сталин и за бай ти Тошо... ;-)Вече е ясно кой е новия "вожд"...
244
19
 
6
 
! Отговори
arhar преди 13 години
ВЕЛИК е Бойко, ВЕЛИК !ВЕЛИК, ВЕЛИК, ВЕЛИК !
243
6
 
28
 
! Отговори
Анонимно-безимен преди 13 години
....Премиерът, Георгиева, Цветанов харесвани за президент....И кой ги харесва,че не се сещам?!Единия с егоцентризма си, другия с PR акции със странни имена и никакъв ефект,а Георгиева... Коя беше Георгиева,че скоро май не се е връщала в БГ?...Батакът ще е пълен, а ние ще цъфнем и ще вържем. После никой от тях няма да е виновен и ще е за сметка на всички ни.ДА НИ Е ЧЕСТИТ БЪДЕЩИЯ ПРЕЗИДЕНТ !!! /Само дето не знам кой ще отиде този път да гласува.../
242
1
 
8
 
! Отговори
roki преди 13 години
boiko borisov negramoten selianin toi e prost tap i glupav kato vsichki agenti na ds.ne moje da si ohrana na todor jivkov na caria i da ne e satrudnik na bivsheto ds.toi ima i chervena knijka kato tvard komunist.osven tova po vremeto na todor jivkov niama nachin da mu e bil ohrana i da ne e bil v darjavna sigurnost.az gi nadushvam donosnicite i podlogite na ds.toi e rojba na totalitarnia rejim i na ds tova e cialata istina.
241
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БОЦЕ,ако не беше разписал назначенията, нямаше да се хвалиш, че си уволнил мръсниците. Сега се надяваш на овации от природонаселението?
240
1
 
5
 
! Отговори
Strateva преди 13 години
4ESTNO DA VI KAJA SE SMEQ NA GLAS OT TEZI T.N."NEZAVISMI IZSLEDVANIQ". NE SUM 4UL 40VEK DA E DOVOLEN OT TOVA UPRAVLENIE ILI DA ODOBRQVA POVEDENIETO I OSOBENO POLITKATA NA BORISOV, A SE OKAZVA, 4E REITNGA MU RASTE. KAK STAVA TOVA SE PITAM AZ? ESTETVENO PO EDIN NA4IN, KATO SE PLA6TA NA OPREDEENI HORA.TOLKOVA ZLE NE SME BILI OT VIDENOVO VREME, TOLKOVA TUJNA KOLEDA NIKOGA NE E BILA,TOLKOVA SKANDALI KOITO 6TE PRODULJAVAT. E, KOE MU E HUBAVOTO, OBEDNQVANETO LI, IZPULNENITE OBE6TANIQ? PULNA IZMAMA!!
239
2
 
13
 
! Отговори
Факт преди 13 години
32 на сто от заетите смятат, че ситуацията в техните фирми се влошава, а почти три четвърти (72%) от отговорилите не виждат в обозримо бъдеще края на кризата. ("Алфа рисърч")
238
1
 
7
 
! Отговори
Факт преди 13 години
Именно това поколение сега е на власт (моето мнение) - ерозия и развращаване, култ към секса, насилието, садизма, предателството - тоест безнравствеността.Само цитирам, това не са мои думи.
237
1
 
7
 
! Отговори
дзвер преди 13 години
Ами ЦРУ си е свършило много добре работата.
236
8
 
24
 
! Отговори
Василев преди 13 години
Определено, трябва да си *** за да гласуваш за ГЕРБ, да харесваш ГЕРБ, да симпатизираш на мутрата Боко тиквата... Хей, малоумницииииииииии
235
3
 
8
 
! Отговори
Факт преди 13 години
През 1992 г. Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър заяви пред Kонгресa: Ние изразходвахме над 30 хиляди милиарда долара, за да победим в студената война срещу СССР и неговите сателити, за да предизвикаме материален и духовен срив.
234
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
245;246 Като чета какво пишеш и ти май си нает самоче от ГЕРБ.
233
3
 
14
 
! Отговори
Факт преди 13 години
В началото на 1947 г. - Алън Фостър Дълес първият шеф на ЦРУ - заявява: Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството - тоест безнравствеността. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ.
232
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това кварталните герберастите ли ти го казаха?
231
4
 
8
 
! Отговори
2 преди 13 години
Hаемат се предимно млади хора, като единствените изисквания, които се поставят пред кандидатите за онлайн плювачи, е да имат остър език, да са нагли, безпардонни, да не се свенят да използват вулгарни изрази и да са в час с политическата ситуация в държавата. Разбира се, те трябвало да имат готовност и да висят на практика денонощно пред компютъра, най-вече от дома си и да бълват поръчковите си коментари, чиято цел е да очернят максимално враговете на своите господари.
230
6
 
7
 
! Отговори
1 преди 13 години
Безпрецедентното активизиране през последните две седмици на слугинажния кръг около президента Георги Първанов и неговото АБВ, с което Гоце са надява да подмени народния вот и да събори преждевременно правителството, е на път да роди нова актуална професия на родна почва - платен оплювач по стотиците форуми на политическа тематика.
229
6
 
10
 
! Отговори
КОСТОВ – ПРЕЗИДЕНТ! преди 13 години
КОСТОВ ПРЕЗИДЕНТ!
228
12
 
7
 
! Отговори
arhar преди 13 години
А дали следващият президент ще се казва Бойко, Цецо, Кристалина, Николай Младенов или Волен, например, това не е чак толкова важно !По - важното е следващият президент да бъде отговорен човек с висок морал, който да цени европейските ценности и да уважава демократичното мислене и свободата на словото у нас !БГ е страна, която е част от ЕС и Световната общност, т. е. тя е една отворена система ! Затова не може когато се правят срещи на - най - високо ниво в света нашият сегашен ' социален ' президент на РъБъ да НЕ го канят ! Щом ' социалният ' ни президент не го канят на тези срещи на най - високо ниво, то значи не гледат с добро око на него и затова сигурно си има причина !?Преди около 2 месеца Бойко беше поканен в САЩ на среща с около 200 президенти и премиери от цял свят и това е повече от показателно кого уважават и кого не световните лидери ! Гоце НЕ беше поканен на тази среща ... Защо ли ?
227
1
 
22
 
! Отговори
sasho преди 13 години
Да изгоним мутрите от политиката !!
226
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как едно и също губи и не губи, вие за маймуни ли ни вземате?!!! Истината е, че Бойко аутобана е време да си ходи!