НС гласува вота на доверие към кабинета "Борисов"

Политолози: Вотът ще консолидира мнозинството
20 яну 2011 07:51,
135
НС гласува вота на доверие към кабинета "Борисов"
Снимка: Булфото

В парламента днес депутатите ще разискват и гласуват искания от правителството вот на доверие.

Предложението за него беше внесено в Народното събрание преди ден и според правилника за работата му разискванията започват на следващото заседание след постъпване на искането.

След приключване на дебатите, на същото заседание се гласува и решение. То се смята за прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите в пленарна зала народни представители.

ПГ на ГЕРБ има 117 депутати, а тази на "Атака", която подкрепя кабинета, е от 20 народни избраници.

Вотът на доверие ще консолидира мнозинството, една от целите му е да изпита здравината на неформалния съюз между ГЕРБ и "Атака", коментираха пред БТА политолози.

Те намират решението за навременно и смятат, че този ход ще донесе по-скоро позитиви на премиера, ако се "отиграе" добре.

Анализаторите обаче не са единодушни по въпроса дали вотът ще заглуши скандалите с използването на СРС-та.

"Искането на вот на доверие е ход с три цели - стабилизиране на правителството, успокояване и канализиране на обществения дебат, а също така и превантивна мярка, опит да се предотврати влошаване на ситуацията", коментира политологът Румяна Коларова.

Още по темата
Тя прогнозира, че тази стъпка ще донесе по-скоро позитиви на кабинета и на премиера Бойко Борисов, ако бъде осъществена умело, с адекватни послания в парламента

"Решението е навременно, защото все още има чуваемост за аргументите на ГЕРБ и "Атака", затова и се бърза с вота - за да има кой да слуша дебатите в парламента", смята тя.

Политологът Антоний Тодоров смята, че премиерът иска да превари подготвяния вот на недоверие от опозицията, както и да постави на изпитание Синята коалиция.

"Ако имаше вот на недоверие, предложен от опозицията, сините биха могли да не гласуват против, но да не гласуват и "за" - тоест да се въздържат. Така ще покажат известна дистанцираност от правителството, но и нежелание да подкрепят неговото падане", обясни тезата си политологът.

Според него гласуването на вот на доверие е съвсем друго, защото е едно и същ дали се въздържат или гласуват против.

Политологът Евгений Дайнов е на друго мнение - той смята, че вотът ще тушира тези скандали.

"Този ход запушва всико, като хеликоптер, пълен с вода, който потушава горски пожар", коментира Дайнов.

Той определи искането на вот на доверие като изненадваща и тактически умна стъпка.

"Надявах се той да извърши нещо подобно, за да поеме инициативата, а не дебатът да се определя от други", посочи още политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
14
 
! Отговори
Koлко удобно! преди 13 години
Записите са манипулирани дотолкова, доколкото са презаписвани и преформатирани. Точно както и всички снимки и клипове в медийните сайтове!
36
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Плюйте Бойко, но ако искате си върнете Станишев а? Ей това Българина е наистина много ***! ДОбре бе толкова ли сте слепи да видите какво се е правило до сега и какво е направено след избора на Бойко!? Да не живеем перфектно! Но то не става от днес за утре, нали вследствие на това което се прави сега, ще се подобри живота! Но хората си казаха ... Сиренето и олиото поскъпнаха и недоволстват. А не се замислят, че е по-добре да дойде време когато няма да им пука дали поскъпва, защото имат! Българи
35
11
 
7
 
! Отговори
do 23 преди 13 години
opredeleno Boko zagubi mnogo s tozi si hod dokaza che e lajec i karieris
34
5
 
10
 
! Отговори
до 35 преди 13 години
Да бе то уж беше и записано с частни разузнавателни средства а вчера човеко то Комисията - Нотев , каза , че това е поръчано от МВР.Кой и защо лъга 4 дни ?????А сега ще мачкаме всичко живо за да го докараме че после е монтирван записаVЗао целта ни трябва властта - още няколко месеца.
33
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те ГЕРБ не са "света вода", но пък каква е алтернативата?Да си държим Бойко с всичките му кусори, че Гей СтаниШеф, и оня дето дори и не си прави труда да ходи на работа ако се върнат.....
32
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГЕРБ могат да паднат от власт единствено под външен натиск от ЕС. Докато липсва такъв натиск от Европа, ГЕРБ и Атака ще продължат да крадат и ще си пазят властта.
31
5
 
8
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
До козела:А ти архаре, искаш ли *** и пульо да знае как си гласувал на изборите?! Искаш ли милицията да "има едно на ум" по отношение на теб, ако не си гласувал "правилно"?! Или и ти, подобро на милиционерина Борисов смяташ, че депутатите и министрите нямат лични, човешки права?! То верно си е....те, гербавите депутатчета са доста далеч от хората, та да имат правата им! Съвест нямат, свободна воля - също, така че по скоро са едни машинки за натискане на копчета, само едни пръстови отпечатъци, щото то просто не са се сетили още, всички пултове за гласуване да се активират САМО от боковия отпечатък...ама и това ще стане!!!
30
6
 
17
 
! Отговори
до 32 преди 13 години
а бе байно кого ще заблуждаваш - нали затова искат поне още 6 месеца власт - ТО ОТСЕГА ПРОКУРАТУРАТА СЕ ЧУДИ КАКВО ДА КАЖЕ ЧЕ ДА НЕ СИ НАВЛЕЧЕ БЕЛЯ С БОЙКО И ЦЕЦО - АМИ МАЙ СА МАНИПУЛИРАНИ ТРЯБВА ОЩЕ ЕКСПЕРТИЗИ, АМИ ДАВИДИМ.ИСТИНСКИ СА - И ЗАТОВА Я ИСКАТЕ ТАЗИ ВЛАСТ ЗА ДА НЕ ВИ РАЗСЛЕДВАТ
29
3
 
1
 
! Отговори
Ру преди 13 години
Бат Бойко много обича превенциите и остава верен на себе си .
28
3
 
6
 
! Отговори
Предсрочни избори! преди 13 години
Всичко друго е алабализми, разтягане на локуми, лакардии, шменти капели и т.н.!
27
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Когато се разкрие тази поредна фалшификация, някой трябва да бъде съден за клевета и подправяне на разговори.
26
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цветанов: Не коментирам записи, не знам източника14.01.2011 15:57СЛЕДВА: 19.01.2010 А БРЕ ЦВЕТАНОВ МИ ЕТО ГО ИЗТОЧНИКА - ДЕПУТАТ НОТЕВ ТИ ГО КАЗА МВР ГИ Е ПОРЪЧАЛО ТЕЗИ ЗАПИСИ - АХ ЦВЕТАНОВ ЗАБРАВАНКО МИ ТО ПРИ ТОЛКОВА ИМОТИ ЧОВЕКА МУ Е ПЛАМНАЛА ГЛАВАТА ТИ....МОМЧЕ ....ПРЕДАДЕ БУДА ХА ХА ХА ХА ХА 39093
25
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това което се случва в държавата България е много близко до това което се случва в Русия ,властта е на олигарсите , а това е защото школата е една.Другите бивши соц. страни винаги са давали , по един или друг начин да се разбере че руското влияние им е натрапено и затова сега са далеч пред нас.
24
14
 
19
 
! Отговори
1234 преди 13 години
Много е интересно да видим какъв цирк ще разиграят днес! Жалкото е , че всичко е на наш гръб. Отвратен съм от всички политици , депутати и пр. Народа мизерства , няма работа и храна , но кой го е грижа . Важното е да се харесаме на Европа . Българския народ не заслужава такава орисия , само не знам до кога ще търпим всичко това .
23
7
 
7
 
! Отговори
arhar преди 13 години
И аз смятам, че трябва да се знае от всеки един избирател кой как точно е гласувал, за да се знае кой кой е в държавата !Прието е нещата в държавата да стават официално, а не скришом / тайно /, защото когато някой прави нещо скришом / тайно /, то е очевидно, че има нещо нередно и някакви зависимости от хора и кръгове със съмнителна репутация !Всеки ИЗБИРАТЕЛ има право да знае истината и по - точно кой как е гласувал, за да знае на кого да има доверие и на кого не при следващите избори !Ако един депутат е с чисти ръце и чиста съвест, то не би трябвало той да се притеснява от нещо и да крие начина си на мислене и действие, нали ?
22
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Парламента............"Парла"-говоря+ мента......всички знаят какво е "мента"Та парла+мента ........ами ето ти и Парламента.
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Za 23АОНСУ: Народа, това е ПАРТИЯТА, ПАРТИЯТА, това сме НИЕ - крадци, лъжци, убийци, дезинформатори!
20
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С идването на ГЕРБ цели прослойки губят пари и власт, натрупани при старото положение. До есента на 2010 година противниците на промените действаха некоординирано - всеки се бореше за собствената си къщичка. После стана онова, което знае всеки социолог: когато индивидуалните и групови усилия за оцеляване не дават резултат, се преминава към колективен отпор. Този именно отпор срещу правителството наблюдаваме от октомври-ноември 2010 насам.
19
17
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Правителството на ГЕРБ пое властта в страна, в която корупцията беше начин на живот, националните интереси бяха подчинени на Русия, а организираната престъпност бе в симбиоза с властта. Погледната отвън, България приличаше повече на Узбекистан, отколкото на Унгария. Преместването на цяла страна от един коловоз в друг винаги има своите противници.
18
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойче, много се излагаш, като участваш в мачове с предизвестен край и се държиш като победител!!! Не се и замисляш, че така печелиш едни малки иамислени битки, а губиш войната! Абсоютно! Но, за жалост, дърпаш надоу цял народ!!!