За 48% от първолаците българският не е майчин

Игнатов: Трябва да укрепим националното самосъзнание
Обновена: 31 яну 2011 16:09 | 31 яну 2011 16:09,
474
За 48% от първолаците българският не е майчин
А, Б, В-то като мощен инструмент на българщината. Снимка: Булфото

"Днес имаме 48% от деца, чийто майчин език не е български, а догодина ще бъдат малко повече. Затова е важно да акцентираме, че всички сме български граждани, но в обединена Европа", посочи министърът на образованието Сергей Игнатов.

Данните бяха изнесени на конференцията "Социализация на българското културно-историческо наследство".

Той отбеляза, че още в предучилищната възраст децата се учат да разпознават битовата среда, нормите на поведение – според своята етническа принадлежност, да назовават лични, официални и национални празници, местните обичаи и традиции.

"България е член на ЕС и затова трябва да се положат изключително много усилия за укрепване на националното самосъзнание на живеещите в страната – като български граждани", посочи министър Игнатов.

По думите му другият много голям проблем е, че културно-историческото наследство сега се изучава в училищата, в университетите, но все още не носи тази очакваната добавена стойност.

"Затова културно-историческото наследство трябва да стане част от националната инфраструктура и да се свърже с много други дейности, за да стане не само по-привлекателно, но и да бъде мощен инструмент", смята министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
0
 
3
 
! Отговори
CIA преди 13 години
do 315Ами на очите си ли да вярваш или на политически *** и *** жърналя-манипулатори?Това са данни от сайта на ЦРУ които вероятно се ползват и от агентите им по света.Наистина са от 2001 година,но едва ли се случват чудеса.Bulgarian (official) 84.5%, Turkish 9.6%, Roma 4.1%, other and unspecified 1.8% (2001 census)
302
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Данните са неверни.Да има окло 500 000 ***, 300 000 турци и 200 000 други малцинства = 1 000 000.Т.е. пак 6 000 000 са си чисти българи.
301
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СерГейчо да подава оставка! Поредния *** СерГей!
300
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И всичките тези новини и бездържавие доведоха до това, че се нароиха фанатици, като Караибрахима, които с все сила поддържат тезата, че ние не сме това което сме - българи. А как да е иначе след делата (или по-точно безделието в тази насока) на толкова политици ***.
299
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЕЗАБАВНО СПИРАНЕ НА ВС ДЕТСКИ И СОЦИАЛНИ ЗА ***!!!!!!!!!!И КАРАИБРАХИМЕ НЕ НАСТРОЙВАЙ БЪЛГАРИ СРЕЩУ ТУРЦИ, ЗАЩОТО ИМА МН СВЕСНИ ТУРЦИ, АМА ТЕ СА НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ПРЕД ТЕБ ПО ИНТЕЛЕКТ И ВСИЧКО!
298
1
 
0
 
! Отговори
До № 290 преди 13 години
Turkkatili (тюрк катили) не значи убиец на турци, а турски убиец, сиреч убиец, който по произход е турчин.
297
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ибрахимчо май е на заплата на днес.бг, с цел да вдига посещаемостта и престоя в сайта?
296
1
 
3
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
Гражданството няма нищо общо с майчиният език!Официалният език е задължителен за страната,а майчиният език на етн.малцинства не,изучава се само писменна молба и ако има достатъчно ученици за образуване на паралелка.Но редно е във всички документи да има графа "майчин език",тук напр. е "Muttersprach".Която държава се опасява ,че малцинствата стават повече от мнозинството,напуска ЕС и въвежда тоталитарен режим!Естествено не е хубаво малцинствата да злоупотребяват,напр.с искане за официален език!
295
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това са измислици,не е възможно за 48% да не е майчин ,да не би да е станало вече 2050 година!какви са тези стъкмистики?!
294
0
 
4
 
! Отговори
до Караибрахим преди 13 години
"демократична диктатура" ?!?!?! - ти наред ли си? Какво значи тази безсмислица която си написал? Някой излиза и съвсем доброволно с избори избира управници които да го тероризират - т.е. избира си диктатура?
293
3
 
9
 
! Отговори
до ЧернияИбрахим преди 13 години
Българите са по-велики от турците защото:1. По времето когато султаните не са говорили на турски даже с конете си, в България вече са се издавали книги.2. Турците закъсняват с писането на родният си език ( в сравнение с българите с... 500 г. - или 5 века)3. Ти сигурно не знаеш кой първи е прописал на турски.4. Сигурно не знаеш и колко хора са били грамотни в Турция допреди няма и 100 г. (докато по същото време в България във всяко село е имало училище).
292
0
 
0
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
А ти, Караибрахимчо пък си някакъв гадател сигурно... Как успя през мрежата да ме определиш какъв съм? Или това е науката за която говореше преди малко- мистицизъм?
291
0
 
1
 
! Отговори
Do Paris преди 13 години
Ne mi govori za toq pudel Sarko toy da si opravi tam 8 te miliona arabi
290
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВИЕ НАПРАВЕТЕ 90%ОТ БНТ НА ТУРСКИ ЕЗИК И ТОГАВА СЕ СЕТЕТЕ НА КАДЕ ОТИВА БЪЛГАРИЯ
289
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе, днес.бг , вие турска медия ли сте, защо позволявате на един спамер и *** да ни занимава с глупостите си?
288
2
 
1
 
! Отговори
CIA преди 13 години
do 299Предполагам,че към мен е въпроса.Просто набираш CIA в гугъл и четеш за която държава си избереш.Онези не се замерят със СРС-та ,а си пазят нацията и не крият информация отнасяща се за диваци мислещи си,че живеят в латинска америка или африка.
287
3
 
2
 
! Отговори
До сайта и ЧернияИбр преди 13 години
В Турция досега да си покойник с този ник.
286
1
 
4
 
! Отговори
Мартин до 302 преди 13 години
Не те знам какъв и колко сериозен учен си, но по коментарите ти си личи злоба и ненавист към българите, в това число и към мен. А човек, който влиза в някакъв сайт(форум, блог) с единствената цел да се противопоставя и псува с всички останали там се нарича "форумен ***", т.е. просто заядливец. И обикновено учените и много възпитани хора не обичат да се псуват ...
285
2
 
3
 
! Отговори
до КараИбрахим преди 13 години
ти си психично болен моето момче, а със тия научно-фантастични съчинения можеш да си запалиш печката на село
284
13
 
4
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Каменен надпис от околностите на Силистра на гръцка графикаи южнодунавски прабългарски диалект от Х в.: - Охши,гитме гиле!-на прабългарски - Стрелецо, не отивай в града!-превод на тракославянски. -Окчу,гитме иле!-съвременен турски.И защо владеейки съвременния турски език,аз разбирам прабългарския?