За 48% от първолаците българският не е майчин

Игнатов: Трябва да укрепим националното самосъзнание
Обновена: 31 яну 2011 16:09 | 31 яну 2011 16:09,
474
За 48% от първолаците българският не е майчин
А, Б, В-то като мощен инструмент на българщината. Снимка: Булфото

"Днес имаме 48% от деца, чийто майчин език не е български, а догодина ще бъдат малко повече. Затова е важно да акцентираме, че всички сме български граждани, но в обединена Европа", посочи министърът на образованието Сергей Игнатов.

Данните бяха изнесени на конференцията "Социализация на българското културно-историческо наследство".

Той отбеляза, че още в предучилищната възраст децата се учат да разпознават битовата среда, нормите на поведение – според своята етническа принадлежност, да назовават лични, официални и национални празници, местните обичаи и традиции.

"България е член на ЕС и затова трябва да се положат изключително много усилия за укрепване на националното самосъзнание на живеещите в страната – като български граждани", посочи министър Игнатов.

По думите му другият много голям проблем е, че културно-историческото наследство сега се изучава в училищата, в университетите, но все още не носи тази очакваната добавена стойност.

"Затова културно-историческото наследство трябва да стане част от националната инфраструктура и да се свърже с много други дейности, за да стане не само по-привлекателно, но и да бъде мощен инструмент", смята министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
323
0
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В преди 13 години
Хора ако на някой не е ясно -- България свърши ...това е .мизерията смаза българина .чуждите компании смъкват кожи за ток вода ..ВИК -Бургас юристконсулта е Красимир Желев мъж на Румяна Желева --съди наред хората .а те после си плащат в банката на *** ,всичко е един грабеж .Ковачки е международен престъпник .но иска който не си плати парното .да му вземе и единственият апартамент.и натиска този закон да влезе в сила ---на *** му дреме .какво ще му вземат .как.нали е малцинство 10 деца има
322
0
 
11
 
! Отговори
koko преди 13 години
Претопиха ни. Честито, имаме огромни неграмотни маси които правят семейства на по 12 години и тях закона не ги пипа.Политиците ги купуват за едно кебапче а ние им плащаме тока и водата. Вие сте виновни (вкючвам и себе си).Спорете за СРСта, за футбол, гейове, политика, чалга и т.н. "важни" теми.Опа забравих, това вас не ви засяга вие живеете по чатовете, там не сте в гетото или мизерията....не сте в България.
321
3
 
5
 
! Отговори
гурбетчия до 319 преди 13 години
Ти знаеш турски,колкото аз знам китайски!Тюрк катили има двузначно значение и като тюрклерин катили /убиец на турците/ и като турски убиец както си го писал.В случая трябва да се довърши изречението,за да се разбере смисъла! Все едно че по твоята логика /хайван катили/ да се превежда само като живото убиец !Но може и като убиец на животни.Като пиша ,че турският ви език е много слаб и не го разбирате,слагате ми минуси и се сърдите,ваша работа!
320
2
 
11
 
! Отговори
Бореца преди 13 години
Най-накрая истината светна че българите се топим!Такъв погром на нашата родина не е имало от времето на турското нашествие такива загуби на материален,човешки и духовен потенциал не сме имали от близо 700 години не знам кой е виновен но това вече е края на българката народност но какво да се прави най-вероятно и ние ще отидем в човешката история като един от народите живели по тази планета както маите,олмеките,асирийци,елините,финикийците и много други народи!ЗАПАЛЕТЕ ЕДНА СВЕЩ ЗА БЪЛГАРИЯ!КРАЙ!
319
1
 
3
 
! Отговори
www преди 13 години
До 328 - Това, че някой се определил като някакъв, за съжаление нищо не значи, ама съвсем нищо. Нито пък доказва нещо. И аз мога да се нарека Бил Гейтс, ама от това банковата ми сметка няма да скочи с $50 милиарда близо. Това пък за мое съжаление
318
13
 
3
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
До Маиорски:Ами аз какво разправям от 1 година,бе синковец?Нали казвам,че ние,дето ни наричате турци, сме тюркобългарите основали България.
317
5
 
2
 
! Отговори
До № 330 преди 13 години
Защо се срамувате от своите славянски корени? От създаването на слявянската (а не българската) писменост през 9 до 14 век в нито един домашен наративен източник (писмен паметник) не се говори нито за българи и траки, нито за български или за тракийски език, а само за славяни и за славянски език. Примерите са безброй: св. Константин Кирил Философ в "Проглас към евангелието": "...слушайте, всички славяни, защото от бога е този дар..."; или Константин Преславски в "Азбучна молитва": "Литна днес и славянското племе милостта на кръста твой да търси..."; или Черноризец Храбър в "За буквите": "...изпърво славяните нямаха книги...", а после гордо изтъква: ,,... ако запиташ славянските азбукарчета, като речеш: "Кой ви е създал азбуката или превел книгите?", всички знаят и в отговор ще рекат: "Св. Константин Философ, наречен Кирил, той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий." ( Къде са българските или тракийските азбукарчета?); през 14 век по заповед на българския цар Иван Александър евангелието "биде преведено от гръцки слова на нашата славянска реч и бе положено за показ". Защо този български цар заповядал да преведат евангелието на славянски, а не да го преведат на български или на тракийски? Къде са българите и българският език? Къде са траките и тракийският език?
316
0
 
1
 
! Отговори
CIA преди 13 години
до 328Не искам да споря с теб,но съм сигурен,че виновника написъл непроверени данни в сайт на CIA ползващ се от агентите им отдавна да е гризнал дръвчето.Това не ти е Цецо СРС-то ,а се нарича The Central Intelligence Agency и след тях идват самолетоносачите ,крилатите ракети и хеликоптерите апачи!Тя нашенската СТЪкмистика кучета я яли:D
315
12
 
3
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Направих бебе на една комшийка.Обаче мъжът й разбра.Толкова ме мразеше,че накара и собствения ми син да ме мрази.Един ден,когато синът ми порасна и му казах,той не повярва.Парадокса беше,че комшииите ми бяха българи,а сина ми мразеше турците,макар,че наполовина беше такъв.Така е и с българския народ-нарича се с името на друг етнос,който мрази.
314
0
 
0
 
! Отговори
Мартин до 331 преди 13 години
Ше си върнеш ти... на Мойсей кайсиите
313
1
 
2
 
! Отговори
пеева преди 13 години
И аз трябва при 95% роми и 5% турци да постигна резултати,като при 100% българчета.Министерството не показва резултати от входно ниво, при постъпване в 1 клас.Идват деца с няколко български думи в речника си.И да ги отложиш с 1 година,това ще е.А то подлежи.
312
2
 
3
 
! Отговори
maiorski преди 13 години
Ибрахиме правиш ли разлика между ТЮРКИ и ТУРЦИ. В Делиормана има ТЮРКИ но не и ТУРЦИ...Турците съществиват като нация от 1929...когато Кемал Ататюрк създава съвременна държава Турция...Вземи прочети малко историята преди да пишеш глупости .....А относно ОСМАНИТЕ...прадедите на ТУРЦИТЕ те са 20% араби 40% Гърци 20% Кюрди и само 20% ТЮРКИ.....това не го измислям това е щвейцарско генетично иследване направено миналата година ....
311
1
 
9
 
! Отговори
9999 преди 13 години
Къде са партийните фанатици поддържащи леви,десни и средни.Елате майка ви грозна и обяснete на детето ми защо му налагат турски новини!Долу всичките мафиотски партииbokoooooooooooo
310
6
 
4
 
! Отговори
Осман преди 13 години
Вижда се края на неуспешния 132 годишен мужишки експеримент!!!Скоро ще си върнем откраднатото ,братя!!!
309
3
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
навремето и цар борис е получавал подобни сводки предполагам "царю, 50% от децата говорят не български, а славянски, какво да правим?" :)
308
8
 
0
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Люк Скайуокър много страда,като разбра,че е син на Дарт Вейдър.Какво ли минава и през главата на днешните "българи",като разберат,че не са българи,а тракославяновизантийци,а българи са Делиорманските турци?
307
0
 
2
 
! Отговори
До № 324 преди 13 години
Точните данни са други.Според официалната българска статистика от преброяването през 2001 година 1 186 416 български граждани, притежаващи български паспорти, са изявили етническа принадлежност, различна от българската, а броят на отделните етноси е следният:Турци 746 664Роми (***)370 908Руси15 595Арменци10 832Власи10 566Македонци5 071Гърци3 048Украинци2 489Евреи1 363Румънци1 088Други18 792ОБЩО1 186 416Запомнете го, защото само след няколко месеца ще правим съответните сравнения.
306
0
 
7
 
! Отговори
perko преди 13 години
*** - До кага ще ги издържаме и храним, за да се множат. Турците не са проблем. Те също работят и се блъскат да изкарват. И те със труда си участват в стимулирането на *** популация. Но *** са успеха на всички избори политиците много ги обичат
305
0
 
5
 
! Отговори
Ужас преди 13 години
До анонимен 323 - *** са около милион вече! Българите да са 5 млн, но от тези 5млн деца в първи клас колко имат? А 1 млн *** колко *** на 7 години имат???? МНОГО! Статистиката е трагична! И тя НЕ Е 48% като цяло! Повече е! Защото 48% от ходещите на училище не са българчета, но доста от *** въобще не стъпват на училище!!! ФАКТИ!!! Ако 48% от ходещите на училище не са българчета, то може би 7 годиушните българчета са 2 към 3 други! Трагедия! Позор! Пълен провал! Срам! Ужас!
304
0
 
1
 
! Отговори
мерки преди 13 години
!. Спиране на помощите за деца след второто. 2. Спиране на социалните помощи за самотни майки. 3.