Гвардейки – скорошна гледка пред президентството

Оказва се, че сме първенци по жени в армиите от НАТО
8 мар 2011 15:00,
160
Гвардейки – скорошна гледка пред президентството
Досега гвардейците са само мъже. Снимка: Булфото

Министърът на отбраната Аню Ангелов обяви, че е отменена наредбата, с която се ограничават права на жени военнослужещи да заемат определени длъжности в армията.

В тази връзка той коментира, че сега предстои да се приемат военнослужещи в Националната гвардейска част и няма проблеми жени да участват, стига да отговарят на съответните физически изисквания.

Ангелов отбеляза, че неведнъж е бил посрещан от почетни караули в чужбина, в които е имало и жени.

"В момента няма висящи проблеми по отношение на службата на жените в армията", похвали се Ангелов, който днес се срещна с ръководството на Сдружението на жените военнослужещи.

"Съгласихме се с представителите на сдружението, че то трябва да увеличи влиянието си не само сред офицерите и сержантите, но и сред войниците жени", каза министърът.

На срещата е било отбелязано, че военнослужещите жени, както и мъжете, ще имат не само правата, но и същите задължения – например, ако са в състава на определена войскова част и тя бъде изпратена на мисия, те също трябва да участват в нея, за разлика от досегашното доброволно участие в мисии.

Още по темата

Представителките на сдружението са посочили като проблем чрез физическите изисквания към военните да не се промъква "скрита" дискриминация по отношение на жените.

Сега процентът на жените в армията средно е 14, във ВВС те са 19 на сто, а в Сухопътните войски – 13.

"Ако гледаме количествения параметър, сме, общо взето, в предните редици на армиите от страните членки на НАТО", похвали се Ангелов.

Министърът коментира, че за разлика от други държави от НАТО, в това число и стари членки, в които има забрани по отношение на забременяване и други ограничения, в нашата армия няма да има такива забрани.

Ангелов не смята, че има тенденциозност в постъпването на жени в армията за използване на служебното положение във връзка с евентуална бременност.

Министърът заяви също, че засега няма проблеми с отказ на изпълнение на задължения от жени военнослужещи.

"За нас е важно да няма ограничения, те да бъдат свободни да избират своята длъжност, така както чувстват, че са способни да я изпълняват. Естествено, всеки си прави сметката, когато постъпва в армията, за каква длъжност кандидатства", коментира в заключение министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
9
 
! Отговори
до 91 преди 13 години
Ама те и в американската армия нямат жени където се водят сражения. Не съм чул да са убили американка-военна при мисия в Ирак досега. Що? Щото жените не са на мястото на сраженията, затова. Греят си задниците по щабовете и така.Иначе военни се пишат. Смех!
85
1
 
9
 
! Отговори
nadan преди 13 години
Всеки ден по една глупост.
84
3
 
2
 
! Отговори
Седефа преди 13 години
Че той Гоце/Седефчов (българин с име Седеф има ли?) да не е бял...
83
2
 
8
 
! Отговори
Чукундур преди 13 години
87Ей т`ва е тия продължават да не правят разлика между админисдтративна длъжност, гвардейска длъжност и военнополева длъжност. Компютри-компоти ... разлика няма! А в америка имат президент - ***. И к`во дай и тук да сложим за следващото Гоце някой църен шебек, а?
82
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко Мара втасала, само гвардейки нямала....Само ни заглавичкат с глупости, за да не скочи да питаме защо цените растатт с часове и какво можен да си купим с неармейските заплати.
81
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да *** в англия караулът на червените мундири е само от мъже и във ватикана същонека има но не и при гвардейците
80
6
 
5
 
! Отговори
до 63 преди 13 години
Оти сме умни, а тая работа е за простаци с мускули. А деца не раждаме, щото не останаха мъже да ни ги правят.
79
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ave shto ste tolkova ogranicheni ve ... tolkova jeni voinici ima v amerikanskata armia i v irak i v afganistan specialisti i komandiri i po nishto ne vi otstypvat. A vie deto po cial den se praite na myje iz forumite mojete da duhate supata.
78
1
 
14
 
! Отговори
Чукундур преди 13 години
79Да пишеш на български с латински букви е като да пишеш по стена с екскременти....чете се но не е красиво!!!
77
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
смятяй как ще мирише пред президентството и те тогава ще им земат пушките
76
5
 
5
 
! Отговори
до 78 преди 13 години
Има лесно, ще се обади на колегата да я замести, пък тя в замяна ще му пусне, когато й спре месечното леене.
75
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е вече гавра с армията!
74
2
 
10
 
! Отговори
LoL преди 13 години
В БА като във всяка друга държавна институция цари неграмотност, връзкарщина и малоумие. Всички жени са роднини на разни офицери и офицерченца. Нямам против, но да се избират по истински критерии със съответната физическа, огнева, строева и т.н. подготвка. Ще си спомнят с умиление шапките за добрите стари наборници, дето застъпвахме от наряд в караул без пари и отпуски компенсации...
73
6
 
3
 
! Отговори
do 78 преди 13 години
Ti naistina li si tokova prost ili prosto se pravish ? Seriozno pitam....
72
6
 
9
 
! Отговори
Чукундур преди 13 години
75Е то се вижда защо има толкова катастрофи по улиците - защото на нервни илитератки им дават шофьорски книжки. Въпросче, Представи си, че си станала гвардейка. Представи си, че си на поста. Айде сега си представи, че ти е дошъл "ежемесечния гостенин". К`во правим? Кръв ли ке леем или ке тръчим към 2-те нули?
71
9
 
3
 
! Отговори
do 72 преди 13 години
Kogato myjete biaha na redovna slujva , jenite ucheha za oficeri :) eto kyde biaha. Vzemete se informiraite pyrvo predi da pishete gluposti .
70
6
 
2
 
! Отговори
do 67 преди 13 години
Shte pisha kakto si iskam i veche karam v naseleno miasto :) ti si stoi u selo i ne se pokazvai mnogo mnogo.
69
4
 
8
 
! Отговори
жена преди 13 години
Пълна дивотия е изхранването на толкова много хора. За какво ни е армия? От кого да ни пази? Моя колежка по цял ден се хвали как щерка и се е уредила да работи "войничка", как нищо не прави и освен, че взима не малка заплата и има много - много превилегии пред нас простосмътните. Може да се военизират лекари, мед. сестри, ама другите за развлечение на мъжката маса ли са?
68
2
 
10
 
! Отговори
Военен преди 13 години
Сега като се замисля....защо когато имаше задължителна военна служба за мъжете,нито една жена не пожела казарма от две години? Къде бяха тогава тези който сега искат да са рейнджъри и гвардейци? Интересно ми е само дали идват в армията с ясното съзнание,че тук ще получават заплата без да работят и все някой ще им свърши задълженията или наистина си вярват,че могат да бъдат по-полезни и по-необходими от едно момче на 22 години/примерно/....
67
3
 
2
 
! Отговори
Чукундур преди 13 години
69Оти се поти!