Съветник да следи равнопоставеността на половете в БА

Жените вече са 12% от общия състав на въоръжените ни сили
12 апр 2010 10:22, Красимир Ангелов
110
Съветник да следи равнопоставеността на половете в БА
Снимка: Булфото

В структурите на Българската армия да се въведе длъжността "съветник по равнопоставеността на половете".

Нестандартното предложение се обсъжда на поредица от семинари, организирани в рамките на проекта "Опитът на НАТО за равнопоставеност на половете в армията", съобщи д-р Светослав Спасов, председател на Движение за обновление на българските региони и общини (Д.О.Б.Р.О).

До този момент няма нито един доказан случай на дискриминация на жени в българската армия, но мнозина признават липсата на равнопоставеност на половете във въоръжените сили, обяви секретарят на Съюза на жените военнослужещи майор Деляна Фурлинска.

По думите й темата за равнопоставеност на половете става все по-актуална, след като броят на жените в армията вече е достигнал 12 на сто от общия състав на въоръжените сили на страната.

Данните сочат, че най-много – 19 на сто, са жените в системата на Военновъздушните сили, 13 на сто – в Сухопътни войски, а най-малко – 8 на сто, във Военноморския флот.

Сред професионалните военнослужещи преобладават жените със звание редник и младши сержант, а намалява броят на тези с офицерско звание.

При това съотношение става все по-наложително да се променят вътрешните правилници и армейските устави.

"Те са правени, когато в Българската армия са служили само мъже, а сега вече говорим за двуполови армейски колективи", отбеляза още майор Фурлинска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
0
 
! Отговори
стамат преди 14 години
представете си тактическо учение или истинска бойна обстановка.150 бойкини и половината в менструация.....кво ще стане?трябва на няколко часа да си сменят превръзките и да спре престрелката или санитарите ще ги качват на носилките,защото ще си помислят ,че са ранени в слабините.ако противникът ги победи няма страшно.няма да ги разстрелят.само ще ги н****т.
102
2
 
3
 
! Отговори
Червената помия преди 14 години
Още ли имаме Армия?Аз мисля ,че в момента, в който премахнаха буквата Н от абривиатурата и, я раниха тежко, а я доубиха, когато стана платено убежище за всеки, който навън би умирал от глад и некадърност.
101
2
 
3
 
! Отговори
Равнопоставеност преди 14 години
Мъжете знаят "Защо?", а жените знаят "защо и как?". Че те са равнопоставени.
100
1
 
8
 
! Отговори
Зелена каска преди 14 години
Не си прав, не всички взимат пари или тичат след по-старщите.цПри нас в Казанлък има една офицерка дето живее с един сержант който пък я спуква от бойНо все пак любобта им е красива!
99
0
 
5
 
! Отговори
Петрол преди 14 години
Че какво му е лошото, на рейнджърките? Аз например много уважавам на границата, срещу мен да стои някоя рейнджърка, с насочен автомат, да каже строго: "горе ръцете, документите моля!". Направо е кеф. Хем ти е драго на окото, хем работа се върши, хем и армията е на почит. Няма дискриминация.
98
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 14 години
OTNOVO POREDNITE GLUPOSTI, KATO SHTE GOVORIM ZA RAVNOPRAVIE DA GI IZKARAM MALKO JENITE I TQH NA LAGERI I ZANQTIQ S NAS MUJETE, STIGA SA STOQLI PO KANCELARIITE NA NACHALNICITE, TEZI NA SNIMKATA SUSHTO SA PO KANCELARII- MQSTO NQMAT TE V BG ARMY
97
1
 
6
 
! Отговори
babait преди 14 години
Вървяла една рота на тайна мисия и по едно време една Редничка казала на командира -Г-н Капитан пикае ми се- Отиди в храстите отговорил капитанаСлед 10 мин. нея още я нямало и един редник попитал-Г-н Капитан Редничката много се забави.Да не я е отвлякъл врагът ?Капитанът отговорил.-Спокойно Тя е нашето бактериологично оръжие.
96
0
 
2
 
! Отговори
TURK преди 14 години
ami kat nqma maje v taz darjava nqma kak. sram sram 4e ve4e jenite 6te q pazqt
95
2
 
8
 
! Отговори
евг преди 14 години
В армията никога няма да има такава равнопоставеност, а и не трябва да има. Да ги слагат само на канцеларски длъжности-писари, планшетисти, пощальони, секретни секци и др. Жените нямат работа на плаца или на полето с кирката, а тези които могат да копаят траншеи и окопи-не приличат на жени.
94
3
 
2
 
! Отговори
тони преди 14 години
нали трябва да се харчат дьржавни пари за семинари вместо на тия хора да им дадат по големи заплати
93
1
 
10
 
! Отговори
Войник преди 14 години
Миналата година и аз се записах в армията. Направих го заради жените там. Разкватируваха ме в едно спално помещение с 5 жени. Всяка вечер има веселба и прикючения.
92
1
 
8
 
! Отговори
i dont have one преди 14 години
"Жените вече са 12% от общия състав на въоръжените ни сили" - подзаглавие днес"Жените вече са 100% от общия състав на въоръжените ни сили на България в рамките на НАТО" - заглавие- утре
91
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
'--Рота за бой---Шефе, не мога ,дойде ми.Бях в армията преди години,тогава жените бяха много по малко,и вече беше бардак.А сега какво е ,само мога да си представя.
90
3
 
2
 
! Отговори
Тато ви от Правецово преди 14 години
Напълно съм съгласен с теб!!!Ама ,а стига с тия АМЕРИКАНСКИ измишльотини де!!! Ами като толкова ги искат да си ги правят там в тъпата америка!За какъв *** са ни тука?!Че и бази да си правели???Луда работа,а вземете се в ръце де!!!!
89
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Като работещ в там, според мен трябва найстина да имат наравно задължения както и мъжете.Неможе мацката по цял ден да ми дреме на компа и да си бърка в носа, а да взема заплата на мъж който цял ден е ходил да копае или да мъкне нещо като хамалите от строежите!Да не говорим, че началниците им се мазнят постояно!!!!Според мен изобщо не трябва да има жени в армията - разваля се дисциплината !
88
1
 
5
 
! Отговори
Тато ви от Правецово преди 14 години
Ама и такива ли са вземали в Армията ни?БОЖЕ,ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ТЪПИТЕ НИ ВОЕНИЗИРАНИ ДАМСКИ ОТКАЧАЛКИ!!!!!!!!!!!!!!!!
87
2
 
6
 
! Отговори
Тато ви от Правецово преди 14 години
Евалла пич,страшно много си прав! Ай стига с тая дивотия "Жени в Армията ни" .Аман от ,тъпата ви еманципация "ДАМИ"!!!Влизате в Армията,надувате коремите,излизате в "майчински" ,а после момчетата ви вършат работата(задълженията)! АМАНА БАНКОМАТА СЕ НАРЕЖДАТЕ ,ЗАЕДНО С МОМЧЕТАТА ,НАЛИ!?ДА ,АМА ,НЕ!НЯМА ДА МИНЕ ВАШИЯ НОМЕР!ВЪН ОТ АРМИЯТА!!!
86
2
 
5
 
! Отговори
Лопатков преди 14 години
Българската армия е един бардак. Дамите-войници също допринасят доста за това. Някои дори имат тарифи - е, само за по-низшите от тях чинове де.
85
1
 
8
 
! Отговори
Петър преди 14 години
Нека освен същите права да имат и същите задължения!
84
1
 
5
 
! Отговори
Теодор преди 14 години
Тя пък тая Фурлинска, известна като Робокоп във ВВС се издига благодарение на приятелските отношения между семейството и с това на генерал Симеонов иначе е завършила строителното военно