Агрофирми получавали 8-цифрени субсидии

Провали се срещата между министри и протестиращите земеделци
Обновена: 21 мар 2011 15:33 | 21 мар 2011 15:33, Надежда Бочева
60
Агрофирми получавали 8-цифрени субсидии
Земеделците не пожелаха среща с Найденов и Дянков, искат само премиера Снимка: БТА

Обмисля се регламент, според който да бъдат ограничени субсидиите за земеделските сектори, реализиращи свръхпечалба. Това казаха министрите на земеделието Мирослав Найденов и на финансите Симеон Дянков. Те трябваше да се срещнат с протестиращите в 20 области на страната зърнопроизводители, но срещата се е провалила, заяви Найденов.

Зърнопроизводителите са поискали да разговарят с премиера Бойко Борисов, а не само с Найденов и Дянков. Срещата се е провалила, тъй като е необходимо да стигнем до предварително споразумение, преди да ходим при министър-председателя, обясни земеделският министър. Според него само 20% от зърнопроизводителите не са си получили субсидиите, включително и заради данъчни задължения.

Заради плащане на средства за площ под натиск България е санкционирана за 2007 и 2008 г. и ако това продължи, рискуваме евросубсидиите, допълни Найденов.

Цената на хляба в България трябва да падне, защото през последния месец цените на пшеницата на международния пазар намаляха доста силно - със сто лева на тон, каза Дянков. "След като отиват милиарди в земеделието, питаме какво се случва с цените на хранителните продукти“, попита и земеделският министър.

Още по темата
„Трябва да говорим в бъдеще за заплащанията, за да са справедливи спрямо всички – и за животновъдите, и за производителите на зеленчуци и на рози. И също да има регламент какво става, когато в някои сектори има свръхпечалби в определена година, както 2010 г. в зърнопроизводството“, заяви финансовият министър.

На въпрос какво разбира под свръхпечалба, Мирослав Найденов обясни, че минималната цена на тон пшеница в ЕС е 200 лв. на тон и ако се падне под това ниво, се прави интервенция. Когато реализираш пшеницата на 500 – 550 лв./тон, това е свръхпечалба, посочи Найденов. Той коментира, че субсидиите за зърно са били за сметка на средствата за животновъдите и зеленчукопроизводителите.

Дянков поясни, че при свръхпечалба на определен сектор, която е обусловена от обстановката на международните пазари, трябва да има регламент до колко може да плащат субсидии от държавата и ЕС (плащанията за площ са определена сума, една част от която идва от европейския, а друга – от държавния бюджет). „Не може само зърнопроизводителите да получават от държавата. Това оттук нататък няма да е така“, каза още Дянков.

Немалко фирми от агросектора получават 8-цифрени суми – някои получават стотици хиляди, други милиони, а трети – десетки милиони субсидии, заяви Найденов на въпрос коя е фирмата „октопод” в агросектора, която ще получи лъвския пай от субсидиите, както е заявил днес лидерът на ДСБ Иван Костов. Земеделският министър посочи, че 3,4% от фирмите в сектора усвояват близо 80% от плащанията за площ, които са основната причина за днешните протести.

По отношение на подготвяните стандарти за хляба Найденов упрекна зърнопроизводителите, че произвеждат фуражна пшеница, която е некачествена.
 

Още икономика и политика

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе кой не плаща данъци бе!? Какви данъци си платил ти, какво си произвел, че да платиш данъци???? Земеделските производили плащат данък, също така плащат акциз, получават 4 пъти по ниски субсидии от другите еврочленки. То в българия едно производство остана те и него искат да унищожат. "Не може само зърнопроизводителите да получават от държавата. Това оттук нататък няма да е така това маоже да го кажете за ***, а на за хората които роботят! ***!
10
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бас държа че тези с големите субсидии са свързани с Доган. Защо са покрити и сега министрите от ДПС Нихат Кабил и Джевдет Чакъров? По тяхно време в техните министерста се въртяха най-големите злоупотреби.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
I S PARI I BEZ PARI VSE VOI SE CHUVA
8
14
 
25
 
! Отговори
потрес преди 13 години
Егати убийствената снимка! Двама грозни некадърници рамо до рамо!
7
18
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КОГАТО СЕЯТ ИСКАТ СУБСИДИИ ОТ ДЪРЖАВАТАКОГАТО ПРОДАВАТ -ДЪРЖАВАТА НЕМОЖЕ ДА ИМ ОПРЕДЕЛА ЦЕНИ ЗАЩОТО СМЕ ПАЗАРНА ИКОНОМИКААИ СИКТИР И АНДРЕШКОВЦИ !ДАНЪЦИ НЕ ПЛАЩАТ !АЗ ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ -ТЯХ СУБСИДИРАТ И ПОСЛЕ НА МЕН КОЖАТА СЪДИРАТ
6
11
 
33
 
! Отговори
Голям Праз преди 13 години
Миро Мършата и Мони Кризата! Айде бегайте от тук некадърници, държавата на пустиня превърнахте!
5
6
 
27
 
! Отговори
Агро-магро земеделец преди 13 години
Субсидии 8-цифрени - това си е много, ама много сериозна далавера. Има мнооого калинки-малинки.
4
5
 
30
 
! Отговори
Желев преди 13 години
Измамници.Единия ни обяснява,че цените се вдигали заради Либия,другият,че пшеницата се дигала на борсата в Чикаго.Найденов,това не ни касае,ние не копуваме,а продаваме.И най важното,че си произвеждаме за нас.Кажете,че не можете.Имаше един /от когото се учите/ на който му пречеше сушата,кишата,международното положение и всичко - просто беше некадърен.Хващайте се и работете,оставете ТВ на шоумените или се махайте.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
E pak s tezi oplakvaniq, pak nqkoi drug e vinoven. Kyde bqhte Gerb da predvidite tazi sistuciq, da se napravqt promene. Ako ne be6e Kostov da kaje, 6te6e li da stane ne6to? Desetki milioni subsidi a cenite po-visoki ot EU.
2
11
 
31
 
! Отговори
Голям Праз преди 13 години
Тия двамата "красавци" от снимката садят ли картофи?
1
14
 
32
 
! Отговори
Оставка преди 13 години
Оставка за тиквения министър