Основните политически рискове за България

Ройтерс с анализ за управлението на Борисов
4 апр 2011 21:40,
379
Основните политически рискове за България
Снимка: Reuters

Най-бедната страна членка на ЕС България бавно се възстановява от дълбока рецесия, която оряза доходите и увеличи безработицата, което удари по рейтинга на дясноцентристкото правителство на страната, пише Ройтерс.

Икономическото забавяне принуди балканската страна да намали разходите и да замрази заплатите и пенсиите с цел да обуздае фискалния си дефицит, за да избегне натиска върху валутния борд в страната.

Резкият скок на цените на храните и горивата заедно с намаляването на разходите и забавените реформи подкопаха доверието към правителството. Все пак кабинетът все още държи властта здраво в ръцете си благодарение на подкрепата на националистическата партия Атака.

Правителството пое тежър удар и заради скандала с подслушването, който породи подозрения за протежиране на високо ниво.

Правителството на премиера Бойко Борисов трябва да постигне резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, за да задържи доверието на ЕС, да спечели доверието на инвеститорите и да осигури влизането на страната в Шенгенското пространство. 

Ето и ключовите политически рискове за България:

Подкрепа за правителството

Подкрепата за партията на Борисов ГЕРБ намаля от спечелването на изборите през 2009 г. и се свива още заради повишението на цените на храните и горивата през март. Тя падна до 24,4% при 40% на изборите.

Опозиционната социалистическа партия проведе първия си национален антиправителствен протест. Хиляди българи протестираха срещу високите цени на бензина, които удариха по жизнения стандарт на хората – един от най-ниските в ЕС.

Изборите по-късно тази година за президентския пост и за местна власт могат да бъдат знак за промяна в баланса на силите.

Президентът социалист Георги Първанов обяви плановете си да се върне в активната политика и анализатори твърдят, че той може да е фигурата, която да оспори управлението на Борисов, чийто мандат изтича през 2013 г.

Какво трябва да се следи:

Колко още подкрепа може да загуби ГЕРБ заради икономическите трудности? Докато в краткосрочен план едва ли ще изгуби контрол над властта, партията може да се изправи пред растяща опозиция и вотове за недоверие в парламента.

Политическата несигурност едва ли ще засегне лева като валута, защото тя е прикрепена към еврото, но може да оскъпи застраховането на българския държавен дълг и да направи по-скъпо вземането на заеми.

Корупция и престъпност

Корупцията и организираната престъпност все още разяждат балканската страна дори и 20 години след падането на комунизма. Фаворизирането и даването на подкупи за гарантирането на бизнес сделки са спирачка за чуждестранните инвеститори и пречат на икономическия растеж.
Германия и Франция призоваха Брюксел да отложи влизането на България и Румъния в Шенген заради съмнения за корупция.

Последните присъди срещу двама висши държавни служители за злоупотреба с власт и присвояване на средства са стъпки в правилната посока и София си спечели похвали от ЕС, но е необходимо усилията да продължат и корумпираните висши служители да бъдат изпратени зад решетките, за да се докаже, че намеренията са сериозни.

Доверието в правителството понесе тежък удар в края на януари, когато в медиите изтекоха записи на Борисов, който предлага закрила на собственик на пивоварна от митнически проверки. Тогава социалистите заявиха, че това създава усещането за фаворизиране по високите етажи на властта. 

Борисов отрече да е вършил нещо нередно и заяви, че изтеклите записи са резултат от опита му да скъса връзките между корумпираните чиновници и босовете на организираната престъпност.

Какво трябва да се следи:

Ще продължи ли правителството да поддържа политическата воля да смаже корупционните практики? Това едва ли ще раздвижи пазарите в краткосрочен план, но ще изпрати важен сигнал, че България се превръща в по-лесно място за правене на бизнес.

Слаба икономика

Икономиката расте с 3,6% тази година, след като увеличеният износ я измъкна от рецесията през второто тримесечие на 2010 г., но растежът ще бъде по-бавен, тъй като бумът при недвижимите имоти, който беше причината за предишното разрастване на икономиката, няма да се повтори.

Кабинетът замрази заплатите и пенсиите и оряза разходите на министерствата с около 20% през 2010 г. и продължава да харчи на същите нива тази година, за да избегне по-нататъшен спад в търсенето.
Ако обаче растежът остане анемичен, приходите от данъци ще са по-ниски от очакваните, а социалните плащания вероятно ще са по-високи, което ще обърка плановете на правителството да намали наполовина бюджетния дефицит до 2,5 на сто.

Инфлацията на годишна база се покачи до 5,2% в края на февруари от 0,5% през февруари 2009 г. заради повишението на цените на храните и горивата.
Повече от 120 хиляди работници са изгубили работата си за последните 2 години, безработицата беше 9,8% през февруари. Повече от една пета от населението живее с по-малко от 6,5 долара на ден, сочат последните данни от 2008 г. Броят на безработните млади хора до 29 години се е удвоил за последните 2 години.

Какво трябва да се следи:

Ще се окаже ли икономическият ръст по-слаб от прогнозите на правителството? Това може да оскъпи застраховането на българския дълг и да затрудни достъпа на страната до финансиране от международните пазари.
Ще разхлаби ли правителството фискалната политика, за да поддържа рейтинга си преди местните и президентските избори през есента?

Реформи и еврофондове

Кабинетът обеща да промени изцяло неефективната здравна система, но реформата удари на камък, след като лекарите протестираха срещу затварянето на болници и недостатъчно финансиране.
Заплахи за масови стачки принудиха правителството да забави пенсионната реформа, спряна е и приватизационната програма.
Усвояването на средства от ЕС се подобри миналата година, но страната все още използва само 10% от 7-те милиарда евро, отпуснати до 2013 г., най-вече заради бавната администрация и липсата на добре подготвени проекти. 

Какво трябва да се следи: 

Ще прокара ли България напред реформите, или безпокойството за рейтинга и страхът от общественото недоволство ще отложат промените?
Ще бъде ли способно правителството да подобри усвояването на евросредства? Провал е малко вероятно да повлияе на цените на акциите и имотите, но може да попречи на чуждестранните инвеститори, да забави подобряването на инфраструктурата и да подкопае икономическото възстановяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още по темата: Българиярискове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
370
0
 
1
 
! Отговори
miro преди 13 години
Алтернатива винаги имаИ винаги ще има,трябва да се мисли оба4е
369
0
 
0
 
! Отговори
Горски преди 13 години
Горски мина през площада на път за бачкане и ги видя.Имаше малолетни девойки,ама то винаги има-наемат ги от агенция за модели,бяха облечени с тениски на бсп.Шепа хора бяха и с голям зор ги караха да викат.На другия ден не знам колко човека е имало,но на бсп на митинга беше рехаво и без ентусиазъм :)
368
0
 
0
 
! Отговори
Антитурчин преди 13 години
ГЕРБ губи доверие,БСП не става,СДС и ДСБ тотално и безвъзвратно си отиват,БЗНС-тата ги нема никакви,Зелените още повече,ДПС започва да се тресе,АТАКА е съставена от шепа шарлатани.Обаче има една новосъздадена партия,която все повече започва да печели симпатиите ми с рационалните и разумни инициативи,които провежда,пък и в редовете и няма от т.нар. "стари муцуни"
367
2
 
3
 
! Отговори
до VIZZA преди 13 години
Точно така, прав си, алтернатива няма.Така че това правителство ще продължи да ни управлява.
366
1
 
3
 
! Отговори
до № 365 преди 13 години
Не 16 а 20 хиляди бяха, по последни данни.До другата седмица се очаква да са станали 25 хиляди, а до първи май ще са били близо 30 хилади.А на Бузлуджанският пленум официално ще бъдат обявени че са били 50 хиляди.И така се роди легендата....А всъщност една елементарна сметка показва че ако наистина са били 16 хиляди извозени с автобуси, по средно 40 места на автобус....къде успяхте да паркирате толкова автобуси бе?!Доколкото видях надали имаше повече от 3 000 човека.
365
3
 
6
 
! Отговори
do 365 преди 13 години
Нали ви видях бе, бяхте паркирали автобусите на площада, за да изглежда по-претъпкано! Или вие броите туристите, случайните минувачи и 3500-те рокери като протестиращи? Ако бях обявил, че ще се надупя по гол *** пред парламента, щях да събера повече кибици от тези, които БСП успя да извози от провинцията...
364
1
 
1
 
! Отговори
Зак преди 13 години
Отговорът ми е до "хх", но явно не им работи на сайта системата за отговаряне
363
4
 
5
 
! Отговори
Зак преди 13 години
И как да се научат бе човек, като всички около Борисов са току що станали от мениджърски постове, за да помогнат с каквото могат. Нали това е първоначалната идея на ГЕРБ - с нови, политически необременени и експерти да се тръгне напред. До 2009 като ни мажеха очите от време на време по БНТ-то с някое неразбрано от никому изказване управляващите и не знаехме кой какви ги върши, по-добре ли беше. Аз мисля, че сега е по-добре и, защото може реално да се обсъждат важни за всички въпроси.
362
0
 
2
 
! Отговори
С.М. преди 13 години
359, 348, 343, 307, 308Това са най-яките коментари под тая статия... вече се колебая дали да не емигрирам.
361
3
 
7
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболеза преди 13 години
До 364 Горски. Абе горски ти като си седиш в гората от къде знаеш колко са били? По последни данни са били над 16 хиляди като само половината са били комунисти, другите са били просто недоволни от Тиквобойко.
360
6
 
6
 
! Отговори
Горски преди 13 години
Ама тези от Ройтерс май нямат кореспондент тук,а ползват информация от някой местен,щом пишат,че на митинга на бсп били хиляди...ясна е работата.Да бяха дошли да видят с очите си!
359
0
 
5
 
! Отговори
пиле до 362 преди 13 години
Революцията е полезно нещо, ако се прави от патриоти и хора, които искат просперитета на българите , на държавата? Но трябва да внимавате, за да не се промъкнат пребоядисващи се тарикати, каквито са повечето в управлението на страната ни от поне 30 години! Иначе целият ви труд ще се обезсмисли, както те обезсмислиха и Ботев, Левски, хан Исперих и всички, които са работели за добруването ни! не забравяй, че змиите са много и все гледат кокала и ще те предадат като нищо, ако ги допуснеш! А, ще.
358
5
 
10
 
! Отговори
хх преди 13 години
алтернатива има и тя е революция и смяна на конституцията за да може народа да се самоуправлява а това без кръв не става но ако герб се задържат още малко щее факт и най накрая може и ние да хванем по правия път
357
11
 
29
 
! Отговори
VIZZA преди 13 години
Основният риск за България е да продължи да ни управлява това некомпетентно и по Бай Ганевски самоуверено и нагло правителство на Борисов. Ужасното е , че няма алтернатива за управлението на страната.
356
9
 
11
 
! Отговори
хх преди 13 години
за съжаление грешките плащаме ние да бяха се понаучили преди да влязат във власта за бойко знаехме чее *** но трябваше да се огради от уми хора а той събра по-прости че да им е лидер и ето резултата глад мизерия фалити да си ходи по най бързия начин докато все още има нещо за спасяване иначе дупе да му яко
355
23
 
10
 
! Отговори
Зак преди 13 години
ГЕРБ направиха някои много рисковани реформи в трудно време. наравно с това започнаха борба с престъпност, строителство и подпомагане на туризма. Може да не са удобни за всички и някои хора да са облагодетелствани за сметка на други (като браншове, а не като стандарт на живот), но е очевидно, че се стараят и правят каквото могат. Грешките, които правят, са характерни за всички правителства преди тях, но съставени от изпечени политици, другите знаят как да си ги крият.
354
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много се смях като гледах милиардера овчаров с тъмните очила на митинга на бсп да вика "гладни сме"
353
1
 
2
 
! Отговори
filomena grimaldi преди 13 години
...orqza dohodite i uveli4i bezrabotizata i zenite....ne se prebori s korupziqta i prestapnostta....no kabinetat vse owe darzi zdravo vlastta v razete si blagodarenie na podkrepata na nazionalisti4eskata palna s ludi partiq ataka...opravlqvat ni ludi i besni, valzi i lisizi, me4ki stravnizi.
352
4
 
9
 
! Отговори
АЗ преди 13 години
МНОГО ЛЕСНО МОЖЕ ДА ПРЕМАХНЕМ ОСНОВНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ РИСКОВЕ ЗА СТРАНАТА КАТО ГИ ОТПРАТИМ С ЕДНОПОСОЧЕН БИЛЕТ КАТО НАПРИМЕР ПОЛСКИЯ ЕЛИТ
351
5
 
25
 
! Отговори
До 352 преди 13 години
"Бившият член на БКП - ББ ни докара до просешка тояга . "Защо да е бивш?Да са го изключвали или сам да е прекратил членството?!Дори се знае за точно обратното - отказал е да се деполитизира и е напуснал МВР!