Кой какво подписа и кой какво не разбра

Обобщение на 24-часовото въртене около АЕЦ "Белене"
Обновена: 6 апр 2011 23:37 | 6 апр 2011 19:30,
406
Кой какво подписа и кой какво не разбра
Гьолът "Белене". Снимка: Булфото

Скандалът около проекта АЕЦ „Белене“ затресе държавата и той започна с едно уволнение, което обаче все още не е факт. В крайна сметка жълт картон получи този, който поиска отстраняването на шефа на НЕК.

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обяви във вторник, че е  уволнил Красимир Първанов, защото е подписал договор с обвързващи клаузи, с което превишил правомощията си.

„Това, което стана, е, че изпълнителният директор Красимир Първанов постфактум ми каза, че е подписал два документа – единият е меморандум, който е с пожелателен характер, той е с тримесечен срок и това е време, в което двете страни ще преглеждат новите изисквания за безопасност.

Вторият документ е Допълнение 12, което вече е с двумесечен срок и който изисква до края на този двумесечен срок, до 1 юни т.г., двете страни да подпишат окончателен договор за изпълнение, доставка и строителство.

Този вариант на Допълнение 12 беше обсъждан от мен, зам.-министъра, БЕХ, НЕК, преговарящия екип още миналия четвъртък и изрично не беше приет. Така че това, което е направил Красимир Първанов, е, че е подписал това допълнение 12 в разрез с решението на борда на директорите на НЕК, на моите изрични инструкции по отношение на този документ и на Вашия политически мандат за мораториум“, обясни ситуацията Трайков пред премиера на правителственото заседание, на което беше изслушан и Красимир Първанов.

Според директора на НЕК обаче в споразумението няма текст, който да задължава правно страната да подпише договора за АЕЦ "Белене" до два месеца. Той обясни, че с новия документ се удължават сроковете на вече изтеклото предишно споразумение на 31 март.

От изказването му стана ясно, че той е съгласувал действията си с ресорния вицепремиер Симеон Дянков, който му казал да подписва, а Трайчо Трайков бил информиран с имейли.

Първанов е категоричен, че е „бушон“ и няма нищо вярно в думите на енергийния министър. Той отбеляза, че може да бъде освободен от поста само от БЕХ, а не от министъра.

В официално съобщение на руската компания „Атомстройекспорт“ обаче се посочва, че подписаното във вторник в София Допълнение 12 (към Споразумението от 29.11.2006 г. за изграждане на АЕЦ „Белене“) „удължава срока на действие на Споразумението до 30 юни 2011 година за окончателното съгласуване на всички документи, съставляващи контракта ЕРС (за проектиране, доставка и изграждане).

Съгласно условията на Допълнението съгласуваните документи трябва да бъдат парафирани по надлежния начин от упълномощени представители на двете страни до 1 юни 2011 г.“, се казва още в прессъобщението на „Атомстройекспорт“.

В момента юристи по международно и корпоративно право готвят правен анализ доколко и как подписаното във вторник Допълнение 12 за строителството на АЕЦ "Белене" ангажира България, стана ясно от думите на Трайков.

Без да коментира по какъв начини ни обвързва подписаното споразумение, премиерът Бойко Борисов обаче заявява пред министрите си, че интересът ни е защитен и националната сигурност не е застрашена, за което правителството беше атакувано от опозицията в парламента.

От думите на премиера стана ясно, че има разнобой в мненията на вицепремиера Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Той призовава "те да се разберат и да му кажат дали да се строи „Белене“, или да се отива на съд".

По-късно премиерът заяви, че Красимир Първанов не е уволнен, а към Трайчо Трайков е отправено последно предупреждение, тъй като било груба грешка от страна на икономическия министър да говори, преди да е разговарял с Дянков. 

Преди това обаче Борисов бе категоричен пред министрите си, че шефът на НЕК ще бъде уволнен, ако се окаже, че наистина е прескочил Трайков.

Депутатите в парламента пък очакваха икономическият министър и премиерът да им докладват за случващото се, но Трайков замина за Москва, а Симеон Дянков, който всъщност е водил преговорите, е в САЩ.

Президентът Георги Първанов пък разбрал за подписаното споразумение от медиите.

"Интересите на България са напълно защитени", каза по-късно вицепремиерът Симеон Дянков пред БНТ. Той отрече да има конфликт между него и министър Трайков, напротив, говорили по темата всеки ден.

Коментарът по темата Дянков направи от САЩ, където има поредица от срещи с българската общност. Той обясни, че е бил в течение на преговорите и действията на шефа на НЕК.

"Очаквам вицепремиерът да се прибере от чужбина и през почивните дни ще постигнем по-голяма яснота по отношение на ситуацията около АЕЦ "Белене", каза на свой ред министър Трайков .

По отношение на отправеното му предупреждение от премиера Борисов, Трайков обясни, че ще го коментира, след като се върне в София и след като министър Дянков също се прибере от чужбина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още по темата: АЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
353
2
 
6
 
! Отговори
do 353,351,350 преди 13 години
eq,maqmuno mrisna stiga si psuval nared,a hodi pod boko da ti go na4uka na teb i na mrisnata tu komunisti4eska maqka i roda.ne6tastnik takiv.
352
2
 
2
 
! Отговори
X преди 13 години
А тоя 355 е много пушил
351
2
 
7
 
! Отговори
до 351 преди 13 години
Викаш и ние да си построим една бомба, че да не останем назад? И викаш като построим централата и ше цъфнем? Като францията? Ей....
350
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СКАНДАЛЪТ БЕЛЕНЕ ТЕПЪРВА ЩЕ СЕ РАЗРАСТВА.
349
7
 
7
 
! Отговори
do 354 преди 13 години
Аман от турски мнения.Белене ще се построи,защото българския народ го иска!!На които не му изнася,турската граница е отворена
348
4
 
3
 
! Отговори
X преди 13 години
Този 344, 350 е просто един пиян герберски ***.
347
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БСП ГО ЗАПОЧНАХА ГЕРБ ЩЕ ГО ДОВЪРШИ.АМАН ОТ КОМУНИСТИ И ТЕХНИТЕ ИНТЕРИСИ ОБАЧЕ СЕГА НАИСТИНА СТАВА ДУМА ЗА НЕЩО МНОГО ГОЛЯМО МНОГО ПО ГОЛЯМО И ОТ ЧЛЕНСКИЯ НИ ВНОС ЗА ЕС.
346
11
 
2
 
! Отговори
do 352 преди 13 години
Боко ли започна АЕЦ Белене,да ви го наакам в устата фанатишка!!Които и министър да дойде ще построи АЕЦ
345
4
 
13
 
! Отговори
Охранител преди 13 години
Правителството на ББ не се различава с нищо от всички преди него, които вече 22 години водят България към най-голямата национална катастрофа. И той като всички преди него мисли само за собственото си облагодетелствуване!
344
4
 
4
 
! Отговори
DE 345 преди 13 години
****ал,ами ако гръмне румънската на границата ли ще спре или ще дойде в България?Франция имат 47 АЕЦ бе ***,ако са толкова опасни те първи ще ги затворят.Ттърчин ли си да *ба в устата фанатишка
343
3
 
5
 
! Отговори
do 345 преди 13 години
****ал,ами ако гръмне румънската на границата ли ще спре или ще дойде в България?Франция имат 47 АЕЦ бе ***,ако са толкова опасни те първи ще ги затворят.Ттърчин ли си да *ба в устата фанатишка
342
1
 
6
 
! Отговори
UK преди 13 години
До 344Ако си направиш трудът да прочетеш дори малко от тези коментари може би ще имаш друго мнение.Но това не се очаква от вонящ,ограничен,*** като *** гербер. Нали?
341
5
 
6
 
! Отговори
UK преди 13 години
Стига вече! Стига 133 години сервилничене пред мними освободители! Няма ли друг мъж в България след Захари Стоянов, отровен, впрочем, във влака за Париж най-вероятно от същите братушки, чиито македонстващи мекерета, обилно финансирани от Русия, съсякоха Ст. Стамболов в центъра на София, който ясно да каже, че Русия е най-големият враг на България през последните два века, дори и повече вероятно откакто в главата на Петър узрява идеята да се преведе от италиански на руски език книгата та Мауро Орбини за славяните (преводът излиза след смъртта на Петър , през 1723 г.), какъвто етнос до появата на съчинението на Винко Прибоевич За произхода и славата на славяните (1532 г.) не съществува дори като понятие, и то с ясната идея, че така може да се прикрие очевадния факт, че руснаците са получили от българите, език, азбука и християнска вяра и, най-вече, че Русия като етнос и като държавност е изградена върху два фундамента: волжските българи и викингите (варяги, наричани от руснаците). Историята изобилства от факти за всичко това, но съветизираната ни настояща интелигенция угодно сервилничи на руснаците и унизително мълчи относно разпространяването и инфектирането на съзнанието на три поколения българи с грандоманските великоруски лъжи. Аман от братушки и освободители! Аман от братски услуги, аман от АЕЦ-ове и други облаги. Мерси. Много добре знаем какво сте направили за нас, всъщност срещу нас. Отварям голяма скоба: големият враг на България е руската държава, а не руският народ, който освен по линия на език, азбука и вяра, но и поради факта, че е интегрирал в себе си огромните маси волжски българи, ние наистина чувстваме като свой близък и братски народ. Народът, да, но руската държава ни е черна мащеха и е крайно време някой ясно да й каже това в лицето. Страхът е голям, защото цял свят знае как Русия се разправя с тези, които са се осмелили да оспорват нейните цивилизационно-исторически, и в крайна сметка политически, претенции: такива хора се премахват (убиват, отравят и т.н.). Много са пресни още спомените от клането, извършено над елита на нацията ни в първите години след 1944 г. под диктовката и с прякото участие на КПСС и НКВД (МВД, КГБ). Да, но днес цинизмът на руската държава по отношение на България достигна граница, отвъд която вече няма място за търпимост! Да, тази граница е очертана от изцяло дирижирания от Москва - и вече излязъл извън мярата на мислимото и допустимото - 22-годишен български преход, като последният му щрих е този безумен небългарски и вреден за страната ни проект Белене. Не стига, че по преценка на сведущи по въпроса у нас се подвизават около 30000 агенти на бившия КГБ, не стига, че на местна почва вилнее руската (съветската) политическа протеза БСП (БКП), която в цялата си история многократно и като правило е заемала антибългарска позиция и нито веднъж антисъветска (антируска), т.е. тази партия по своя генезис и цялото си поведение през годините на съществуването си е била антибългарска структура, безпрекословно защитаваща съветските (руските) интереси. В друга държава, именно на базата на изобилните исторически факти, тази партия би била обявена за антиконституционна и забранена. Другаде, да, но у нас това все още е мираж. Но в очертанията на този мираж се откроява поредното унизително коленичене пред Русия. Освен че е коленичене, този път ще трябва и да си платим за него! И то благодарение на БСП и нейните другопартийни клонинги, които, забележете, започват да плащат огромни суми от нашия (а не от техния) бюджет за нещо, което дори не е договорено (понеже такъв договор би бил извън всякаква икономическа и държавническа логика), а просто така взето е решение да се харчат едни пари, които впоследствие и след много лъжи и шашми в изцяло контролираната от червения капитал българска медия ще бъдат оправдани като един супер проект. Тоест, не стига всичко това, ами сега и Белене трябва да преглътнем. Не знам дали българските държавни мъже ще допуснат това, но трябва да е пределно ясно, че мислещите хора в България преценяват реализацията на този проект като национално предателство. Обяснения не са нужни, защото откъдето и да се погледне този проект е една руска политическа истерия и нищо повече. Истерия, която допълнително ще впримчва страната ни в енергийната (т.е. и политическата) ни зависимост от Русия, за чието безумие поне 60-70 години оттук нататък българите ще трябва да плащат от джоба си, без да имат от това никаква реална изгода и само вреди. Днес, 06.04.2011, българският министър-председател казва, че говоренето за Белене било политическо, а не експертно. Искам да го попитам, за каква експертиза въобще може да става думаq след като проектът е парекселанс политически и е в крещящо противоречие с всякаква икономическа логика. Да, г-н Борисов, говоренето за Белене е крайно време да стане политическо, а не да се замазва срамът от унизителното ни сервилничене пред Русия с експертни бръщолевения. Впрочем, не един и двама експерти (а не червени шамани с дипломи от Москва) ясно очертаха икономическите и политическите рамки на този пореден безумен продукт на братската дружба. За какво става дума в крайна сметка? Става дума, че вече двадесет и две години над страната издевателстват БКП и нейните кадесарски клонинги, кохортите на руските и българските ченгета (пардон, вече политици и бизнесмени, а де факто обикновени национални продажници и чисти мафиоти), държавата е в тотален колапс, изнемогва, дух не й стига, умира. Да, България умира и това го съзнават всички българи, в които е останал поне грам обич към родината им и все още някакво национално достойнство. Конституцията, законите, приватизацията, управлението на държавата всичко това е направено и се прави в интерес на бившите велможи, безропотни слуги на Москва, от БКП и КДС, като народът се ***, тъпче и ограбва. Народът тъне в мизерия и не знае как да си планира живота, дали въобще има някакво бъдеще пред него. Същевременно, и това е най-циничното, той, народът, непрекъснато е принуден да слуша и гледа от медиите лакардиите (циничната гавра с истината и морала) на тези, които безпардонно го грабят и обричат на смърт. Да, смърт. Практически България вече е в клиническа смърт (какво ни е наред сигурността ли, здравеопазването ли, образованието ли, науката ли, културата ли, икономиката ли, демографската тенденция ли, достойното ни поведение като независима държава ли?) и е въпрос на няколко години, ако решително не вземем съдбата в собствените си ръце, да се обезличим и в резултат на непрекъснато нарастващия брой българи напускащи завинаги родината си (по принуда на тоталната безперспективност на живота в България) да превърнем България в територия, в която българите ще са малцинство и не би трябвало повече да носи името България. И като капак на всичко това днес са ни хванали за гушата същите тези братушки и техните местни политически и икономически марионетки и нахално, безпардонно, свръхцинично, направо престъпно се опитват да ни ощавят с тази прокоба Белене. Г-н министър-председател, ако сте българин и мъж, ако изпитвате поне малко пиетет към костите и паметта на всички онези българи, които са дали живота си за свободна и просперираща България, трябва в прав текст, без никакво усукване, да заявите на братушките, че България - особено след поредната унизителна манипулация (очевидно инспирирана от промосковски продажници с българско гражданство, срам!) с подписването на допълнение 12 към престъпното споразумение, сътворено по времето на правителството на съветския гражданин Сергей Станишев не счита този проект за изгоден, и в икономически, и в политически план, и се оттегля от него. Ако го направите, независимо от братските заплахи за някакви санкции от 600 млн евро, всички българи, освен националните предатели от БСП (БКП) и подопечните й партийни клонинги и легализирали се бивши ченгета (но те, макар и много гласовити, защото медията у нас е в техни ръце, не са толкова многобройни не бойте се, демек), ще застанат зад вас, ще преглътнат горчивия хап от евентуалните санкции и, повярвайте ми, ще изправят чело, защото да си го кажем откровено, днес България е една нещастна страна с унизен и страдащ народ и главната причина за това е руската братска любов, която вече почти ни е умъртвила. Няма страшно, най-много да ви застрелят по братски, както те си знаят и, естествено, напълно в духа на братските зависимости. Изборът не е лек, но затова пък наистина е на живот и на смърт. Не знам вие, но аз бих предпочел да умра от братски куршум, но не и от мизерия и унижение. Стига робство! Стига! И, повярвайте ми отново, ако спасите България от тази братска преградка, наречена Белене, на следващите парламентарни избори (естествено, ако дотогава правителството провежда една некрадлива пробългарска и проевропейска политика) разбира се, ако преброяването не се прави от това червено шменти-капели ЦИК - ще имате така необходимото парламентарно мнозинство, за да бъде най-накрая променена тази промафиотска конституция и страната ни необратимо да поеме пътя на своя пореден икономически и духовен ренесанс.
340
0
 
5
 
! Отговори
Охранител преди 13 години
Който много говори, казва и много глупости. Нашите политици за 22 години не се научиха малко да говорят, малко да обещават, но много да правят. Как за толкова години едно свястно правителство не си избрахме. Започвам да си мисля, че едно вярно нещо каза ББ: "Лош Матриял", да му се не види. Кога ще пометем всичките *** дето ни се качиха не главите. Това ***, дойди може и да се понесе, но те вече се и тръскат...върху главите ни...до кога ще ги търпим?!?
339
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То и губеща нефтена рафинерия няма, ама Лукойл бил на загуба, руска подлого. :)АЕЦ на загуба не знам дали има. Ама знам кво стана в Чернобил и Фукушима.
338
1
 
0
 
! Отговори
До коко преди 13 години
Дървен философ си май, а?
337
3
 
2
 
! Отговори
KOKO преди 13 години
do 339Доган ли ти каза че трябва да дадем 8 милиарда? Губеща АЕЦ в света не съществува мухлио,ти в кой свят живееш
336
1
 
5
 
! Отговори
коко преди 13 години
прати детето си да учи ядрена енергетика в русия и го прати да работи в Белене после. Тогава може да ти увре комунистическия (атакистки?) мозък защо е вредна тази ценнтрала и путинизацията!!!
335
3
 
5
 
! Отговори
UK преди 13 години
Докато целият свят тръпне пред перспективата авариралата АЕЦ край Фукушима да се превърне във втори Чернобил, българското правителство посреща скъпи гости от Росатом. Кирил Комаров, изпълнителен директор на дирекцията за ядрено-енергийния комплекс на компанията, и Генадий Тепкян, вицепрезидент на Атомстройекспорт, са дошли да ни убедят, че по никакъв начин не трябва да се отказваме от строежа на АЕЦ Белене, защото руските атомни реактори са най-сигурните в света и с тях никога не може да се случи това, което сега се случва с японската ядрена централа. Тази височайша визита се случва след като: - Различни експерти изказаха обосновани предположения, че ядрената криза в Япония се развива по най-лошия възможен сценарий, и че последствията са непредвидими като включително може да се очаква и по-тежък от Чернобил ядрен ад. - Немският канцлер Ангела Меркел, горещпривърженик на ядрената енергетика, бе принудена да признае, че събитията в Япония ни учат, че рисковете, за които се смяташе, че са невъзможни, всъщност не могат съвсем да бъдат отхвърлени; Германия спря два от ядрените си реактори и замрази всички процедурата по продължаване срока на годност на своите АЕЦ, а редица други страни последваха нейния пример включително Китай и Венецуела. - Специална среща на ЕС взе решение да се провери сигурността на всички работещи на територията на съюза ядрени реактори и да се ревизират критериите, по които се оценява тя. - Европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер заяви в прав текст, че проектът АЕЦ Белене трябва да бъде преразгледан. - Европейската комисия взе решение да преразгледа положителното си становище за изграждането на АЕЦ Белене, като ще се занимае с проблема едва тогава, когато се появи нов инвеститор какъвто в момента липсва. Каква бе реакцията от българска страна? Можем да я очертаем в две насоки. Първата се състои в плахия намек на министър Трайчо Трайков за възможността поръчания на Росатом реактор да бъде имплантиран в АЕЦ Козлодуй, вместо на сеизмично опасната площадка, определена за АЕЦ Белене. Втората се реализира чрез мъжкарското изрепчване на Бойко Борисов, който ни гарантира, че Япония няма да ни откаже от Белене. Нещо като плясване по кирлива космата гръд с възгласа ***! ***! Е чуха го, откъдето трябваше да го чуят. И веднага пристигнаха. Та според тези руские ребята, дошли да ни уверят ядрената потентност на Путиновата деспотия, наистина няма какво да се плашим защото във ВВЕР-ите, предвидени да се боднат край най-прочутия комунистически концлагер, били предвидени уникални системи за безопасност. Ребятата нямало да си вкарат автогол в качеството си на руски собственици на ядрена централа, построена на българска територия. Най-сетне това намерение лъсна с цялата си безочливост: Явявайки се потенциален инвеститор и бъдещ собственик на АЕЦ Белене, ние сме заинтересовани да имаме сигурна централа за 60 години напред. Потенциалните инвеститори и бъдещи собственици, разбира се, са готови да обещаят какво ли не, само и само централата да бъде построена въпреки опита от построения пак от тях реактор в Чернобил, въпреки посланието от трагедията в Япония, доказващо, че човек не може да предвиди всичко и когато посяга на скритите енергии на природата, гаранции за сигурност просто няма. Готови са да обещаят дори, че ще построят вълнолом за цунами откъм Дунава с дребната забележка, че това, разбира се, ще оскъпи проекта. А когато става дума за парични знаци, ребятата не си поплюват. Дошли били не да договарят цена, защото твърдата цена била определена: 6,3 милиарда евро заяви Комаров. Тепкян обаче си остави все пак една вратичка отворена: можело и да се поговори за инфлационния индекс. И двамата са единодушни обаче в едно: че ако до края на март, когато изтича подписаното през миналия ноември споразумение, няма допълнително споразумение за Белене, това ще е краят на проекта и всички произтичащи от това последствия за България. Последствията са неустойки, договорени от президента с двойна биография и правителството на тройната коалиция. Гадното в случая е именно в това че докато в света оплакват загинали и мислят за човешката сигурност, тези *** говорят за пари. Че в момент, в който съдбата на хиляди, а може би и на милиони хора виси на косъм заради гешефта, наречен ядрена енергетика, тия путински питомци идват в страната ни и се държат господарски точно както са се държали дедите и прадедите им при всички руски освобождения, навират ни реакторите под носа и ни искат пари. А ние какво правим ние? Подвиваме опашка и вопием, че ако не сварим да построим Белене, токът щял да стане 18 пъти по-скъп и икономиката ни щяла да фалира както заяви не друг, а българският министър-председател от трибуната на Народното събрание. И проблемът не е дори в това, че лъже като влашки ***. Проблемът е в сигурността, че лъжата му колкото и безумна да е, ще хване дикиш. Толкова ли *** държава сме, толкова ли безмозъчно сборище сме, че да ни лъжат тъй нагло в очите, додето ни сервират насред държавата бомба със закъснител и ни зажеглят в хомота за десетилетия напред?
334
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какъв инвеститор те е подгонил бе, Коко 337, като ние ще трябва да дадем 8 милиарда евро за Белене? И как европарите ги няма, като се наливат още отпреди да влезем в ЕС? )))))) Объркал си се чадо, случва се на комуноидните русофили, не бой се, то тва оправяне няма.