До юни трябва да са ясни позициите за АЕЦ "Белене"

До ден-два обявяват конкурса за нов шеф на НЕК
19 апр 2011 16:35,
28
До юни трябва да са ясни позициите за АЕЦ "Белене"
Снимка: БТА

Към 1 юни трябва да са изчерпателно ясни позициите по развитието на проекта АЕЦ Белене на българската и руската страна. Очакванията са консултантът и работните групи по проекта, в които влизат експерти от различни български министерства, да изяснят окончателно позициите си. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред журналисти във връзка с т. нар. Споразумение 12 към основния договор за АЕЦ Белене.

Във връзка със спора по него беше уволнен изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов. Това е първият коментар на Трайков по темата след уволнението.

Според Трайков към 1 юни НЕК и „Атомстройекспорт“ трябва да са се споразумели за проекта. Трайков посочи, че се надява до тази дата да отпаднат всички спекулации кой какво е свършил по проекта и за какво е закъснял.

Той обясни, че от английската банка консултант HSBC се изисква изчерпателен анализ за очакванията по проекта и на двете страни.

Още по темата

По думите на Трайков до началото на юни едва ли може да бъде приключен пълният анализ „най-малкото, защото ако се договорим за някакви промени по първоначалния проект, ще трябва да се продължи да се работи по тях“.
„От наша страна преговорите ще бъдат водени най-добросъвестно“, подчерта още Трайков.


Трайков посочи, че вече е предоставено предложението за изискванията при избора на нов изпълнителен директор на НЕК и е възможно днес или утре конкурсът за нов директор да бъде официално обявен.
 

Още икономика и политика

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Нострадин Бойко преди 13 години
тамън научих магаренцето да яде плутоний,а то взе че умря.а де !?!
26
4
 
3
 
! Отговори
Пет лъжи за Белене преди 13 години
Лъжа първа: без Белене ще има недостиг на ток. Лъжа втора: без Белене токът ще поскъпне в пъти. Лъжа трета: токът от Белене ще бъде евтин. Лъжа четвърта: Белене ще струва ?6,5 млрд. и ще се изплати за 15 години. Лъжа пета: чрез Белене, България получава енергийна независимост.
25
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Позицията на мислещия български народ е ясна: Белене е взривоопасно безумие и заробващо икономическо самоубийство. Позицията на рублофилите е ясна: най-важното е да са защитени интересите на Москва и да се множат милиардите на руските олигарси. Позицията на стадото е ясна: ех сега като братушкте построят Белене (тук може по желание да се чете "като дойде царя", "като влезем в ЕС"и "като дойде Бойко") такъв келепир ще падне, парите ще валят от небето, а ние ще си лежим и ще си щракаме с пръсти
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Моите позиции са ясни откакто се разхождах под чернобилският дъжд. НЕ на руски, френски, американски и пр. ядрени изцепки у нас
23
0
 
5
 
! Отговори
De Facto преди 13 години
По правило всеки крупен дъжавен обект, т.е. обект който се заплаща от данъкоплатеца, накрая излиза най-малко двойно по-скъп, в зависимост от нивото на корупцията.
22
0
 
4
 
! Отговори
Тошев преди 13 години
Ако бай ТОШО строеше с тези срокове,както се строи Белене,сега щяхме да минем от кандило, на свещи.
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Коя АЕЦ според вас е по-сигурна?(+) АЕЦ Козлодуй(-) АЕЦ Фукушима(*) АЕЦ Чернобил
20
2
 
5
 
! Отговори
маргатита преди 13 години
срамувам се, че ни управляват такива "велики"управници!, които мислят само за това, колко голям кокал да лапнат, какви комисионни да гушнат!...а хората?..а народа?- кучета ги яли!
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Забелязахте ли че откакто ББ се наведе за Белене вече спряха компроматите и СРС-тата?
18
3
 
12
 
! Отговори
аматьор-фокусник преди 13 години
НЕЩО БАШ ФОКУСНИКА БОРИСОВ ГЛЕДАМ СЕ Е РАЗБЪРЗАЛ ДА ПОДПИШЕ С РУСКАТА ОЛИГАРХИЯ,ДА НЕ БИ ДА ТИ СВЪРШИХА ЛЕНТИЧКИТЕ БЕ ДРУГАРЮ БОРИСОВ,НЯМА ПО ЛОША ОФЕРТА ЗА НОВ АЕЦ ОТ НАШИЯ,САМО КАТО ИЗЛОЖИМ КАКВИ РЕАКТОРИ ЩЕ СТРОЯТ ЖАЛНА ИМ МАЙКА НА ***,И БЕЗ ТОВА ПРЕЗ 2050Г.ДЪРЖАВАТА НИ ЩЕ Е ***...
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 1 юни има/няма двайсетина работни дни и много агнета за ядене и яйца за чукане. Само предателите могат да се заричат за такива неща.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Край, реших, отказвам се от ГЕРБ!!!Няма да се срамувам цял живот я ...
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
14Не е първият, аз си го признах още, когато ГЕРБ издигна кандидатурата на полуграмотната Румяна Желева за Еврокомисар, та станахме за смях пред цяла Европа и целия свят.
14
0
 
8
 
! Отговори
Избирател шефът ви преди 13 години
До СЛЕПИ ЛИ СТЕ''...ГОЛЯМО ЗЛО СТОРИХ НА НАРОДА, ЧЕ ГЛАСУВАХ ЗА БОРИСОВ...''Ей хвала бе човече!!!Приеми изкрените ми аплаузи за това изказване!!!ТИ СИ ПЪРВИЯ признал си публично заблудата.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бързат, бързат, бързатзащото хората се усетиха че всички преговарящи от Българска страна са или агенти на ДС или агенти на КГБ завършили в Москва и Киев
12
0
 
10
 
! Отговори
Избирател шефът ви преди 13 години
''Трябва'' е едно,''Ще бъде'' е съвсем друго!!!А по стар ГЕРБАРСКИ обичяй,ще е ТРЕТО.....ТО ВЕРОЯТНО ЩЕ Е ВИНОВЕН НЯКОЙ ДРУГ ЗА ТОВА,ЧЕ НЕ СЕ Е СЛУЧИЛО.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тука има, тука нема - бас и смешниците. Ошашавиха напълно електората.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трайков стига сте били лоялни към Борисов , един път си изпълнете задължениятапо закон да работите за РБългария ,както сте се клели по Конституция.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само дето Трайков не уточнява , за коя година става въпрос?
8
4
 
16
 
! Отговори
СЛЕПИ ЛИ СТЕ преди 13 години
ЗАЩО НЕ УВОЛНИХА ЛЪЖЕЦА ТРАЙКОВ А УМОЛНИХА ШЕФА НА НЕК ДЕТО КАЗА ИСТИНАТА ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ И, ЧЕ СА НАЙ-ОБИКНОВЕННИ МОШЕННИЦИ И ЛЪЖЦИ.ГОЛЯМО ЗЛО СТОРИХ НА НАРОДА, ЧЕ ГЛАСУВАХ ЗА БОРИСОВ.