Отмениха "уседналостта" за местните избори

Няма да има и експериментално електронно гласуване
5 май 2011 21:10,
94
Отмениха "уседналостта" за местните избори
Снимка: Архив Булфото

Конституционният съд обяви за противоконституционен текста от Изборния кодекс, според който общинските съветници и кметовете могат да се избират само от български граждани, живели през последните 12 месеца в съответното населено място.

Това става ясно от публикувано на сайта на съда решение. То е взето на 4 май.

Принципът на уседналост беше атакуван в Конституционния съд от БСП и ДПС.

Изборният кодекс предвижда на вота за местна власт наесен избирателите да могат да гласуват за кмет на населеното място, ако са живели в него поне през последните десет месеца.

Т.нар. уседналост беше въведена с промените в Изборния кодекс от управляващите като опит да се ограничи изборният туризъм.

Отменя се и разпоредбата, според която член на Централната избирателна комисия може да бъде освободен предсрочно по искане на предложилата го партия или коалиция.

Още по темата

За противоконституционно е обявено и изискването партията да е получила 2% от действителните гласове на национално ниво, за да й бъде върнат внесеният депозит за участие в изборите.

Отпада и текстът за експерименталното електронно гласуване, което се предвиждаше за първи път на предстоящите избори през есента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
4
 
! Отговори
мрьнкало преди 12 години
Правото на глас е свещено право Щом всеки си плаща даньците които му се полагат Може би тьрговците са най печеливши Каква тьрговия се вьти Лудо става
17
4
 
16
 
! Отговори
м преди 12 години
Нищо-пак ще ги отупаме мъжката на изборите.
16
5
 
20
 
! Отговори
Koko преди 12 години
Вижда се отново дългата ръка на чичо Сам и нейните пръстчета Седефчов и сие.
15
0
 
1
 
! Отговори
Ананас преди 12 години
14
5
 
35
 
! Отговори
Трайкофф преди 12 години
Пак иде изборния туризъм! Фесове, ***, съмнителни спонсори и сдвелки, обръчи от фирми, обръчи от съдии, обръчи от олигарси, а на обръчите в средата се намира държавата ни- пълна дупка. Ще гласувам със сигурност, но на бюлетината ще им напиша такива послания, че комисията да се побърка от четене! Проклета държава, да би видял Апостола, всинца ни да прати на смърт!
13
5
 
9
 
! Отговори
becky s. преди 12 години
Pravoto na glas e osnovno pravo na bulgarskia grajdanin. Edin chovek edin glas- tova e rukovodnia printsip.
12
7
 
13
 
! Отговори
бръм-бръм преди 12 години
като се има на предвид , че 40/50 % от Българите няма да гласуват на каквито и да е избори , е все тая принципа на отседналост . А и за който и да гласуваш , като си вземе поста , прави каквото си иска , в посока напълване на собствения си джоб и близки нему кръгове, за какво да гласуваме , дали ГЕРБ , БСП ДПС СИНИ , РОЗОВИ - все тая
11
5
 
1
 
! Отговори
Митьо Отверката преди 12 години
хихихи
10
20
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Видяхте ли сега? ГЕРБ различни ли са? Това е договорено още откога, показно да се смени закона, а после да се отмени всичко.
9
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
съдиите в конституционния съд са хора на Гоцеоглу и БСПмного ясно защо гласуват такано още малко остана, скоро ще имаме Президент от ГЕРБ и тези съдии ще ги духнем
8
3
 
49
 
! Отговори
Antimuslem преди 12 години
Честито , значи на следващите избори отново ще очакваме тълпи от диваци пред урните.Не мога да повярвам че е истина , има ли някой изобщо които да защитава интересите на РБ?
7
4
 
38
 
! Отговори
живковист. преди 12 години
Конституционния съд обслужва чужди интереси. Там не са българи, а най-долни мекерета.Позор.Гоце пак се заигра. По този начин и БСП реже клона на които стоят. пак няма да гласувам за тройката, но и за Бойко няма да гласувам. напред с празна бюлетина-невалидна. Позор
6
4
 
40
 
! Отговори
Нико преди 12 години
По едно РПГ и на границата ако гръмнем 1 бус с *** 2 едва ли ще иска да се разхожда на изборни екскурзии, ДПС ги разбирам турци са ами нашите долни еничари от др партии до една са за разтрел. Не искам в моята България анадолски бекове да ми казват кво да правя.
5
2
 
45
 
! Отговори
7 преди 12 години
Това конституционния съд на Турция ли е?
4
4
 
37
 
! Отговори
Позор За БЪлгария преди 12 години
и защо ли дпс и бсп (бкп) са го атакували? И защо е отпаднал? Познайте от 3 пъти!Дайте да я закрием таз България за която умряха нашите герои!
3
4
 
58
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Аз предлагам да отменим конституционния съд. А да добре е да отменим и бсп и дпс. Да кажем "не" на ***!
2
3
 
54
 
! Отговори
az преди 12 години
Това решение не е писано от юристи! Срам за Конституционния съд!
1
4
 
67
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Гледай сега как 200 000 *** идват от Турция и решават вота.Да стане Тодор Живков от гроба и да им покаже щто е то Възродителен процес на Доган и компания.