Съдът пусна вот на недоверие на Борисов

Опозицията ще може да атакува веднага след вот на доверие
Обновена: 17 май 2011 15:46 | 17 май 2011 15:40,
183
Съдът пусна вот на недоверие на Борисов
Борисов може вече да бъде атакуван. Снимка: БТА

Опозицията ще може да иска вот на недоверие към правителството, преди да са изтекли 6 месеца от искан вот на доверие от кабинета.

Това стана ясно, след като Конституционният съд (КС) отмени част от действащия правилник на парламента като противоречащ на основния закон.

Той се отнася до скандалния чл. 98, който гласи, че „при гласуване на доверие или отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца“.

Именно на този текст от правилника за дейността на работата на парламента разчиташе премиерът Бойко Борисов, след като в началото на февруари сам поиска вот на доверие в разгара на скандала със СРС-тата и подслушването на шефа на Митниците Ваньо Танов. 

Целта му беше да си осигури шестмесечен комфорт и да не бъде атакуван от вот на недоверие преди изтичането на този срок. 

„Конституционно недопустимо е с подобен срок да се блокира възможността за иницииране на нов вот на недоверие посредством искане от правителството на вот на доверие. Шестмесечният предпазен срок е част от института „вот на недоверие” и е приложим само за него“, е категоричното становище на съдиите.

Според тях вотът на доверие е самостоятелен конституционен институт със своя собствена юридическа и политическа роля, което ясно е разграничено в основния закон.

Според КС невъзможността опозицията 6 месеца да иска вот на недоверие заради успешен вот на доверие води до необосновано ограничаване правата на малцинството.

„Отваря се възможност за злоупотреба с правото на правителството да иска вот на доверие и така да прегради напълно възможността на парламентарната опозиция да внася вот на недоверие било по цялостната политика, програмата на правителството или по конкретен повод“, посочват в мотивите си съдиите. 

Още по темата
20 яну 2011 18:16
1173

На практика при действието на оспорения чл.98 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, правителството би могло на всеки шест месеца да внася вот на доверие, който да се гласува от парламентарното мнозинство, предотвратявайки възможността опозицията да поставя по собствена инициатива и в съответствие с интересите на избирателите, които представлява, въпроса за политическата отговорност на Министерския съвет.

Според съдиите чл. 98 допуска възможността опозицията в парламента да бъде целенасочено лишавана от възможността да предизвиква дебати и гласуване на недоверие на правителството.

Това би довело до „диктатура на мнозинството” и до ерозия на политическия плурализъм, смята КС.

По недопустим начин оспореният член от правилника на парламента променя същностни характеристики на два самостоятелни института – вот на недоверие и вот на доверие, деформира ги и нарушава конституционно установения баланс между законодателната и изпълнителната власт“, заключават съдиите. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
3
 
! Отговори
neizvesten преди 13 години
neznam na kogo da vjrvam ve4e te vsi4ki sa edni i s16ti ot tr1n na glok 4e po visok
117
14
 
14
 
! Отговори
Раундъп преди 13 години
И 100 вота на недоверие да внесат,,,,се тая ,от БСП мармалат няма да ядът,па ако ще и г*зо да си одерат,хранилката свърши баце ! D D D
116
1
 
2
 
! Отговори
Douglas Adams преди 13 години
Приготви чай. Точно така момчета изведнъж изтананика компютърът, тъкмо с това се занимавам в момента. Уфф, ама то никак не било лесно. Ще ви се обадя след малко....И сякаш за да разсеят напрежението, вогоните избраха точно този момент, за да открият огън.
115
13
 
12
 
! Отговори
:) преди 13 години
Това управление ни прати 10 напред а не 20 наза. А за БСП с заплатите от 250 лв сега смятай ти колко години са ни държали назад.Виж тма където е нямало комунизъм и тука .Едните тънат в мизерия (Моска е само богатото място в Русия , другите мизерсват в бараки) а другите живеят с 2000 евро заплата.Сами избираме от кои да бъдем ...Започнете да мислите а не само да четете и гледате
114
0
 
1
 
! Отговори
мухала преди 13 години
аре бе човек научи се да пишеш като хората приумица, чикатило е зает да се упражнява за китка ще се появи утре по спокоен и с по малко пъпки.
113
7
 
25
 
! Отговори
Кублай хан преди 13 години
Потвърждавам! Боко е злодей!! Остави на хляб, вода и сол стотици хиляди пенсионери. Бетонира монопола на Лукойл. Създаде благодатна почва за картелирането на сивия бизнес в България и не реформира съдебната система, както обещаваше преди две години.
112
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЗАЩО СКРИХТЕ КОМЕНТАРА НА ЧИКАЛИТО ИСТИНАТА Е ВЯРНО ЧЕ БОЛИ НО ЦЕНЗУРАТА СИ Е ЧИСТА КОМУНИСТИЕСКА ПРИОМИЦА ДРУГАРИ ОТ DNES.BG
111
11
 
8
 
! Отговори
rtyu преди 13 години
ДОКАТО СТЕ НА ВЛАСТ ЗАСТРЕЛЯЙТЕ ГИ ТЕЗИ ЧЕРВЕНИ ВЛЕЧУГИ ((((((;;;;;;;;;;;;
110
6
 
15
 
! Отговори
мухала преди 13 години
еми вари го печиго тиква, тиква гейберска, ти май си един пъпчив тинейджър на 16 дето лъскаш в несвяст и се кефиш на бате ти бойко супермена, слушаш чалга и мечатеш да имаш патлак за да си го монтираш в задния фар, пак ти казвам шимишликите успокояват ако пък се празниш на лика на вожда си направо те обзема космическо спокойствие, така че дерзай, и да искай и да не искаш гейб са със затихваши функции, всички видяхме колко струват тези нещастници ама като ги подкрепяш значи си по *** от тях
109
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
20г. бяха необходими на тия търтеи да се произнесат по един обикновен казус...?Това е смешно и трагично...по - скоро СЛУГИНСТВО КЪМ ТЕЗИ ДЕТО СА ГИ НАЗНАЧИЛИ !Спомнете си чие отроче е РЗС и защо избяга доносника на Държавна сигурност Георги Марков...назначен от старата номеклатура на хранилка дълги години в КС ?
108
6
 
14
 
! Отговори
Винету преди 13 години
Пуснали са хвърковатата тиквена чета да щрака минуси !
107
4
 
7
 
! Отговори
Любен Гоцев преди 13 години
Монтерей посред нощ!Другаре,матриала е мнооого лош.Свършиа ли всички бушоне?Нема ли пожарникаре,стругарке и царе веке?Извадете некое наше сервитьорче ако свършиа сичките.
106
8
 
17
 
! Отговори
Чудя се преди 13 години
Какъв трябва да си за да си Гербар? - Или много облагодетелстван или много ***!
105
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интелигенцията никога няма да подкрепи онези които са налагали и налагат цензура.
104
8
 
24
 
! Отговори
Митко преди 13 години
Борисов взе ми си Цветелинка под ръка и марш във Африка да садиш компир.
103
7
 
9
 
! Отговори
мухала преди 13 години
до 107, цитат: известно е от памтивека, гневът е лош съветник на човека. с едно изключение ти не си човек а *** ***, аре върви поупражнявай ръкоделието и си вземи кърпичка да не си нацапаш ръчичките, пък кои е лузър и кой уинър не го мисли много, ей мног се кефя на прости дребни гейбери ***
102
2
 
7
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
99Икономиката не е само горивото-прекаленото опростенчество е грях.Да има го това,но е логично-никой бизнесмен не инфестира или развива дейност в рискова държава.А когато Б.Б. дойде сериозния бизнес бе наясно,че е плямпало.Това обаче ,че е и хахо са го знаели малко хора.Мога да ти дам примери бол.Ще цитирам реакцията на французи(консултанти в БГ)когато го избрахме казаха,че ще ни трябват противогази(после се досетих за поговорката им за лай.ото и вентилатора)
101
11
 
25
 
! Отговори
т преди 13 години
Този и управлението му ни върнаха 20 години назад!
100
9
 
24
 
! Отговори
Mitko преди 13 години
Борисов, вън от България.
99
11
 
26
 
! Отговори
Злобюл преди 13 години
Бойко е злодей и само блюдолизците около него не виждат вредното му управление.