Министър раздаде скандално високи премии

Маргарита Попова и заместниците й взели хилядарки за "добра работа"
Обновена: 25 май 2011 15:07 | 25 май 2011 07:05,
196
Министър раздаде скандално високи премии
Маргарита Попова. Снимка: Булфото

Въпреки непрекъснатите скандали около Търговския регистър заради неуредиците, които блокират работата на фирмите, в Министерството на правосъдието са си раздали огромни премии точно за добра работа по него, пише в. "Сега".

Само за три месеца с такива бонуси са поощрени 47 души. Рекордът от 140% от средната заплата допълнително материално стимулиране е поставен през март и се държи от политическия кабинет.

В него влизат министър Маргарита Попова, тримата й заместници - Даниела Машева, Жанета Петрова и Христо Ангелов, началникът на кабинета, парламентарният секретар и говорителят. През януари премията е била 81%, а през февруари - 98%. От постановлението на правителството за бюджетните заплати за 2011 г. се вижда, че минималната основна заплата на зам.-министър, председател на държавна агенция или комисия е 1027 лв., а максималната - 1661 лв.

Питането на изданието е провокирано от сигнали, че от началото на годината зам.-министри на правосъдието са получили хиляди левове към заплатата си. От предоставената информация не става ясно дали целият политически кабинет е взел премии, тъй като и той влиза в графата на раздавани бонуси на служители, ангажирани с Търговския регистър.

От останалите служители тези, които са на ръководна длъжност, са се подписали срещу допълнително 60% от заплатата си през януари, 64% през февруари и 107% през март. За чиновниците с контролни функции процентите съответно са 75, 54 и 84, за експертите - 51, 63 и 69, а за технически длъжности - 41, 56 и 65.

Премиите на тези 47 души идват по реда на Закона за търговския регистър, според който част от таксите и глобите, събирани по него, се изразходват за допълнително материално стимулиране на хора от централната администрация на Министерство на правосъдието, пряко ангажирани в подпомагане на дейността на Търговския регистър.

От министерството уточняват, че от политическия кабинет и служителите, ангажирани с Търговския регистър и Централния регистър на особените залози, не са вземали бонуси в периода август 2009 - декември 2010 г., въпреки че има наредба за това.

Така реализираните икономии от перо "заплати" са близо 10 млн. лв. за 2009 г. и около 300 хил. лв. за 2010 г. Общата сума на раздадените за тази година премии обаче не се съобщава. Не е ясно и какви са били критериите при разпределянето на парите.

Още по темата

Бонуси от началото на годината са взели не само чиновниците, ангажирани с регистъра. По една работна заплата през първото тримесечие е изплатена и на 176 служители, като средствата са икономисани от фонд "Работна заплата".

Редовната практика на ведомствата е да държат свободни щатни бройки и така да пестят пари за бонуси, или да се измъкват, когато се налага да правят съкращения. Така икономическата криза изобщо не се отразява на чиновниците, но и работата им не се подобрява.

По една заплата са получили 22-ма души в дирекция "Управление на собствеността и стопански дейности", дирекция "Административно обслужване и канцелария" и дирекция "Българско гражданство". Парите са дадени въз основа на две постановления на Министерския съвет - № 66 от 1996 г. за кадрово осигуряване на някои дейности в бюджетните организации и № 212 от 1993 г. за организиране на денонощно дежурство за оповестяване при привеждане от мирно във военно положение, при стихийни бедствия и крупни производствени аварии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
8
 
32
 
! Отговори
ппанцхо преди 12 години
Чиновникът е цар.Като го види-всеки данъкоплатец е длъжен да сваля каскет(ако е от провинцията )и незабавно да пада по очи: ))).Кога ще получат пари:болници,училища,пенсионери,полицаи.Вие ли сте най заслужили,бе чиновници нещастни ,мародери такива.На кого за бига помагате,освен на себе си?
183
8
 
33
 
! Отговори
ppancho преди 12 години
С парите,които си самораздават чиновниците,може да бъдат увеличени пенсиите на нашите майки и бащи и баби итн с по 100лв на човек,без проблем.Как никой не вижда,че основният проблем в тази страна е чиновническата класа.Безсмъртна,голяма...в администрацията работят змейове от татово време...най голямата част от бюджета отива за огромната администрация...даскали,ченгета и прочее...да чакат-ква работа имат...Пенсионерите-тях пък кой ги пита.Данъкоплатците-да издържат целия този панаир...
182
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боклуциииии, ГЕРБ са боклуциииии! Срам ме е, че гласувах за тях! Хем виждах, че не стават, но уж имаше някаква надежда за по-добро. А те се оказаха по-големи крадци и мошеници дори и от хората на Симеончоолу /НДСВ-то/
181
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не стига ,че са първенци по корупция,ами и премии взимат!? И тая лелка ли ги раздава? Дето само за морал говори и законност,ама явно ги тълкува както дявола евангелието.
180
8
 
54
 
! Отговори
Даола преди 12 години
Всички тези негодници, които не стават за сериозна работа в 21 век, разграбват държавния бюджет по много лини: високи заплати, всеки месец огромни премии и освен това те не плащат вноски за общественото осигуряване / пенсии / и това се поема пак от държавния бюджет.Ами това е чисто престъпление!Къде в законите е казано, че държавата трябва да им плаща осигуровкете на всчки държавни чиновници и те да получат заплата намалена само с 10% плосък данък.По- рано плащаха много по-големи данъци.
179
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някои хора тук непрекъснато провокират за бягство в чужбина. Много неправилно. Но тези, пишещите, дали имат някакъв имуществен, или друг интерес, да настройват хората, към напускане на страната ни? Със сигурност са от бюджетните, монополите, социалните и други подобни, имащи за цел да оберат кървавите пари на емиграцията, под формата на данъци, такси, акцизи, ДДС, издръжка на роднини, близки и други подобни. Защо да не си остана у нас, а не "на гости" в луксозната къща на богатия съсед.
178
8
 
37
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 12 години
#181, ти също с в ужасна грешка! В България има млада, но не и будна част! Точно твоята, "будна" част, която всъщност е една тотално деградирала и затъпяла ***, мислеща само как да открадне, да пребие, да се *** и да се надруса, агитираше всичко живо и с всякакви методи, да се гласува за тиквата от Банкя! На тях точно таква "будна" част им трябва, затъпели дроги и престъпници, чалгарки и ***!
177
8
 
49
 
! Отговори
Иво преди 12 години
Егати и крадливата плява. В чужбина ще ги уволнят за несправяне със служебните задължения, а те премии си раздават. Тази госпожа на снимката, защо не си подари и едно апартаментче и една колица. Защо да са само парични премиите. Давайте хора, поощрявайте се.
176
9
 
33
 
! Отговори
Rataiche преди 12 години
Do # 181. Da, prav si, che ako chovek ne e zavarshil dobro obrazovanie navan, ne moje da ochakva dobra realizacia. I, poneje vidiah kakvo stava otdavna v Balgaria, predpochetoh as, kato roditel, da jertvuvam sebe si, da zamina, da rabotia za jalti stotinki, kakto kazvash, i da dam edno strahotno obrazovanie na mnogo tslantlivoto si dete. Koeto veche ima zavidna kariera. No tam, navan. Obojavam Rodinata si, mrazia tova podobie na darjava!!! Navan sam i am shte stoia. Ostani si sas zdrave!
175
9
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да им кУпуват свещи стях.АМИН
174
8
 
54
 
! Отговори
Левски преди 12 години
НАГЛОСТ
173
8
 
38
 
! Отговори
boiko komunista преди 12 години
hora ne razbrahte li 4e boko tikvata i dqnkov vzemat procent ot tezi premii-ot4itat im se...vsi4ko e sistema,zatova dqnkov mastiqta si trae
172
8
 
50
 
! Отговори
pipi преди 12 години
Безобразие!
171
8
 
41
 
! Отговори
крум преди 12 години
като взема властта,първо на тия и колегите им ще резна празните чутури!!!
170
9
 
40
 
! Отговори
до 169 преди 12 години
Плашиш гаргите! ТЕ на това разчитат- младата и будна част от населението да се маха,да я изгонят и да си управляват,т.е.крадат по-лесно и на воля.Не се обича така Родина.Не Ви прави чест ,млади хора- това е чиста проба предателство.Ставаш едно дърво без корен,един ратай на чужденците и толкоз.Ако не си завършил там нещо сериозно,нищо добро не те чака освен да си един *** гастарбайтер до живот,за една мижава по техния стандарт евро-заплата!И не се заблуждавай- ТЕЛК не освобождава от данък имот.
169
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
герб са нагли, безочливи и противни твари! Тоя регистър през деня не работи изобщо! Уволнение заслужават, а не премии!
168
10
 
36
 
! Отговори
до 137 преди 12 години
В грешка си. Колко измислени пари се напечатаха и как банките раздаваха кредити преди години за щяло и за нещяло без поръчител? Това си беше световно явление, което доведе до световна финансова криза, защото тези пари реално не съществуват (не са обезпечени) докато не ги изкараш с труд. А че последното правителство тотално се провали е друг въпрос.
167
11
 
61
 
! Отговори
евро рома преди 12 години
Тази *** е била любовница на Цветелин Кънчев и го е уреждала по делата му. Рядко проста и арогантна жена. Купища безобразия е насътворила в министерството, но малко от тях излизат наяве, засега. Като била малка, баща и я вземал с него на работа, защото го било гнус да я целува за довиждане. Рзбираемо е.
166
8
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва пари да дават за да ходят на работа...най-мудната,подкупна и неработеща структура....Ужас...Безсрамници....За доказани мафиоти...присъди няма....за кокошка...няма прошка....Лапачи...
165
8
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това министерство реално не върши никаква работа, а там раздават най-много пари.